.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

«ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΗΤΑΝ ΓΚΕΪ»

[Αναδημοσίευση από τον ιστότoπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]

alexander-alexandria
 
 
Μια νεαρή σταρ ταράζει τα νερά στην Αίγυπτο
 

Παρουσιάστρια παιδικών εκπομπών στην τηλεόραση και σταρ του αιγυπτιακού σινεμά, η νεαρή Μόνα Χαλά έκανε πριν λίγες ημέρες κάτι που θεωρείται αδιανόητο στην πατρίδα της: Υπερασπίστηκε τους ομοφυλόφιλους συμπολίτες της και μάλιστα σε μία συνέντευξη που μπήκε σε όλα τα σπίτια μέσω της τηλεόρασης. Μιλώντας σε δημοσιογράφο του καναλιού ON που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος, η Μόνα απάντησε παραπέμποντας στην αρχαία ιστορία της Αιγύπτου:

«Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να είναι ομοφυλόφιλος. Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω τους ανθρώπους από ηθικής άποψης. Η ομοφυλοφιλία υπάρχει από την αρχαιότητα. Πολλοί άνθρωποι στη διάρκεια της ιστορία υπήρξαν ομοφυλόφιλοι. Ποιοι είμαστε εμείς να τους κρίνουμε; Ο Μέγας Αλέξανδρος που έχτισε την Αλεξάνδρεια ήταν ομοφυλόφιλος. Είναι λόγος αυτός να καταστρέψουμε την πόλη ή να της αλλάξουμε όνομα; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι ομοφυλόφιλοι. Έτσι τους έφτιαξε η φύση.»

Δείτε τη συνέντευξη με υπότιτλους στα αγγλικά εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=-Dh6cFonht0

Η παρέμβασή της Μόνα Χαλά είναι εξαιρετικά θαρραλέα αν σκεφτεί κανείς ότι το σημερινό στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου, που πριν δύο χρόνια ανέτρεψε την κυβέρνηση των ισλαμιστών, έχει επιδοθεί σε πραγματικό κυνήγι μαγισσών σε βάρος των γκέι συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας δεκάδες άτομα. Για αυτό το άνευ προηγουμένου κύμα καταστολής σε βάρος των αιγύπτιων ομοφυλόφιλων είχαμε γράψει σχετικά πρόσφατα σε αυτή τη στήλη («Τα αύριο που δεν ήρθαν ποτέ»)

Έκτοτε υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διεθνείς αντιδράσεις για τα πογκρόμ έχουν κάνει κάποιους δικαστές να το ξανασκεφτούν. Το πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν η σύλληψη 25 ανδρών σε χαμάμ του Καΐρου με την κατηγορία της «ακολασίας». Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν γυμνοί στην κλούβα παρουσία συνεργείων της τηλεόρασης τα οποία είχε ειδοποιήσει η αστυνομία με σκοπό να τους διαπομπεύσουν. Σε αντίθεση όμως με όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, η διεθνής κατακραυγή φαίνεται να λειτούργησε θετικά, αφού οι δικαστές τελικά αθώωσαν τους συλληφθέντες από όλες τις κατηγορίες. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ιστορία είχε αίσιο τέλος αφού ένας από τους κατηγορούμενους τελικά δεν άντεξε την κοινωνική κατακραυγή και αυτοπυρπολήθηκε βάζοντας τέρμα στη ζωή του...

Η συνέντευξη της Μόνα Χαλά δεν ήταν η μοναδική θετική είδηση από τον αραβικό κόσμο τις τελευταίες ημέρες. Η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους που δημοσιεύει σχεδόν καθημερινά φρικαλέες εικόνες από εκτελέσεις ανδρών τους οποίους κατηγορεί για ομοφυλοφιλία στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, φαίνεται να έχει αφυπνίσει τμήματα της κοινής γνώμης τουλάχιστον σε πιο φιλελεύθερες χώρες όπως ο Λίβανος. Με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, 14 σταρ της τηλεοπτικής και μουσικής σκηνής της χώρας δημοσίευσαν ένα βίντεο με το οποίο ζητούν να σταματήσει ο στιγματισμός και οι διώξεις των ομοφυλόφιλων στον αραβικό κόσμο:

«Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το πρώτο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι; Γνωρίζετε ότι σήμερα, στον 21ο αιώνα, υπάρχουν άνθρωποι που στιγματίζονται, δέχονται βία, συλλαμβάνονται και δολοφονούνται μόνο και μόνο επειδή είναι ΛΟΑΔ; Είμαστε όλοι ελεύθεροι και έχουμε ίσα δικαιώματα. Γνωρίζουμε ότι συχνά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές προκαταλήψεις όμως οι νόμοι πρέπει να είναι δίκαιοι. Η δημοκρατία δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο για την πλειοψηφία ή τη μειοψηφία. Όλοι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ομοφυλόφιλος για να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, όπως και δεν χρειάζεται να είναι γυναίκα για να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών.»

Δείτε το βίντεο στα αραβικά εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=VLsO3TzPt1Q

Το βίντεο υπήρξε πρωτοβουλία οργανώσεων που μάχονται για την κατάργηση του άρθρου 534 του λιβανέζικου ποινικού κώδικα, το οποίο τιμωρεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις με ποινή 12μηνης φυλάκισης. Με βάση το συγκεκριμένο άρθρο, στο πρόσφατο παρελθόν η αστυνομία έχει προχωρήσει και στον Λίβανο σε μαζικές συλλήψεις ανδρών οι οποίοι υποβάλλονται σε ταπεινωτικές πρωκτικές εξετάσεις για να «διαπιστωθεί» αν είναι ομοφυλόφιλοι...


*Στην κεντρική φώτο: Έφιππο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κοντά στην Πύλη της Ροζέτας στην Αλεξάνδρεια.