.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2006

ΜΟΣΧΑ: ΕΚΤΡΟΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΓΚΕΪ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ

Ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ αρνήθηκε να δώσει άδεια για τη διοργάνωση του gay pride στην πόλη του με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των διαδηλωτών. Η δυναμική παρουσία 300 πολέμιων της πρώτης παρέλασης της γκέι περηφάνιας στη Ρωσία φάνηκε να τον επιβεβαιώνει. Εδώ και ένα χρόνο περίπου, από τότε που ο Νικολάϊ Αλεξέγιεφ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διοργανώσει μια τέτοια εκδήλωση, το σχέδιό του συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις τόσο από τις αρχές όσο και από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και από μερίδα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας.
Και όμως, παρά την πληθώρα των προβλημάτων (απαγόρευση της πορείας την προηγούμενη μέρα, οικονομικές δυσχέρειες, αδυναμία εξεύρεσης χώρου για τη διοργάνωση του φεστιβάλ που θα συνόδευε την εκδήλωση), η πρώτη παρέλαση της γκέι, λεσβιακής, μπάϊ και τρανς περηφάνιας τελικά έγινε πραγματικότητα. Όχι όμως στις συνθήκες που θα επιθυμούσαν οι διοργανωτές: το συγκεντρωμένο ομοφοβικό πλήθος αποφάσισε να ξεσπάσει την οργή του σε βάρος των λίγων δεκάδων διαδηλωτών που επιχείρησαν, 13 χρόνια μετά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Ρωσία, να ξεμυτίσουν από την αφάνεια. Πριν την παρέλαση ρώσοι και ευρωπαίοι ακτιβιστές αντάλλασσαν απόψεις επί διήμερο στο ξενοδοχείο Swissotel – ανάμεσά τους προσωπικότητες όπως ο Πίτερ Τάτσελ της αγγλικής οργάνωσης ΟutRage!, αλλά και πολιτικοί όπως ο γάλλος Ζαν Λικ Ρομερό και ο γερμανός βουλευτής των Πρασίνων Φόλκερ Μπεκ. Όλοι δίνουν ραντεβού το Σάββατο 27 Μαϊου στις 2:30 το μεσημέρι μπροστά από το Κρεμλίνο, για να καταθέσουν στεφάνι στη φλόγα του άγνωστου στρατιώτη, πριν ξεκινήσουν για την πλατεία Ιγκόρ Ντολγκορούκι (ο ιδρυτής της πόλης) απέναντι από το δημαρχείο.
Από τις 2 η ώρα όμως, 300 αντι-διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί αποφασισμένοι να εμποδίσουν οποιαδήποτε συγκέντρωση. Ο όχλος απαρτιζόμενος από μπάμπουσκες, νεαρούς σκίνχεντ, κοζάκους και μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων ακούει με θρησκευτική ευλάβεια έναν εθνικιστή βουλευτή να εκθέτει τις απόψεις του για τους γκέι - «΄Εχω μία λύση γι’ αυτούς: τη Σιβηρία» - ενώ τόσο ο Νικολάϊ Αλεξέγιεφ όσο και πολλοί διαδηλωτές συλλαμβάνονται αμέσως. Στη συνέχεια το πλήθος κινείται προς το δημαρχείο, με τους γκέι να ανεμίζουν τη σημαία του ουράνιου τόξου και τις μπάμπουσκες να κραδαίνουν τα ομοφοβικά πανό τους. Σε ένα απ’ αυτά διαβάζουμε: «Να σώσουμε τα παιδιά μας από τους ανώμαλους και τους βιαστές. Να ποινικοποιηθεί ξανά η ομοφυλοφιλία». Τα ομοφοβικά συνθήματα συνοδεύονται από αυγά και ντομάτες, θρησκευτικούς ψαλμούς και ναζιστικούς χαιρετισμούς. Η Λιεβγκένια Ντεμπριάνσκαγια, επιφανής λεσβία ακτιβίστρια, προσπαθεί να κάνει διάλογο μαζί τους μπροστά από το δημαρχείο, αλλά συλλαμβάνεται πάραυτα.
Ο Φόλκερ Μπεκ που την ίδια μέρα το πρωί είχε δηλώσει ότι «η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Ρωσία και οι εξελίξεις θα εξεταστούν από τη Γερουσία» δέχεται χτύπημα στο πρόσωπο από έναν εθνικιστή. Και τα έκτροπα συνεχίζονται μία ώρα μετά: σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Μόσχας μια ομάδα σκίνχεντ επιτίθεται στον Πιερ Σερν εκπρόσωπο των γάλλων Πρασίνων και μέλος της οργάνωσης Ilga Europe καθώς βγαίνει από ένα καφέ. Με αυτόν τον τρομερό απολογισμό οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί το ίδιο βράδυ ματαιώνονται. Το γκέι κλαμπ 3 Monkeys ακύρωσε τη συναυλία της γαλλίδας τραγουδίστριας Desireless (που παραμένει μεγάλη σταρ στη Ρωσία) από το φόβο της επίθεσης εθνικιστών. Την επομένη τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης φρόντισαν να υποβαθμίσουν τα επεισόδια. Εξίσου ισχυρό το αίσθημα της αδιαφορίας από σημαντική μερίδα των γκέι που το ίδιο βράδυ διασκέδαζαν στα αγαπημένα τους στέκια χωρίς να δείχνουν να ανησυχούν για το τι διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Λίγοι εξ αυτών άλλωστε θα αποφάσιζαν να συμμετέχουν. Για τους περισσότερους η διακριτικότητα είναι το παν. Στις περισσότερες πόλεις της Ρωσίας οι ομοφυλόφιλοι γίνονται ανεκτοί όσο παραμένουν στην αφάνεια. Στην καλύτερη περίπτωση επιτρέπεται η ύπαρξη κάποιων κλαμπ στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, σε καμία περίπτωση όμως διαδήλωση μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το ταμπού της ομοφυλοφιλίας παραμένει ισχυρό στη ρωσική κοινωνία. Όσο για το AIDS, είναι σαν οι γκέι να μην υπάρχουν: κατά τις εργασίες του πρώτου συνεδρίου για την επιδημία που έλαβε χώρα στη Μόσχα από τις 15 έως τις 18 Μαϊου κανείς, εκτός από κάποιους ελάχιστους ακτιβιστές, δεν θέλησε να θίξει το θέμα.

Ανάμικτες αντιδράσεις στην Ευρώπη

Ο Ντένις 25 ετών συνοψίζει τη ζωή του κάπως έτσι: «Το θέμα δεν είναι κατά πόσο είναι εύκολο ή δύσκολο να ζήσει κανείς την ομοφυλοφιλία του. Σημασία έχει να τα βρει κανείς με τον εαυτό του». Ο Ιγκόρ 28 ετών επιβεβαιώνει ότι κανείς δεν γνωρίζει ούτε στο οικογενειακό ούτε στο εργασιακό του περιβάλλον. Ακόμα και αυτοί που δουλεύουν στην ιστοσελίδα GayRussia όπως ο Ρουζλάν, αποκλείουν τη συμμετοχή τους στο Pride. Μια φράση που ακούγεται συχνά είναι ότι «δεν ήταν το κατάλληλο μέρος ούτε η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο». ‘Όπως μας εξηγεί ο Ντένις, «καταλαβαίνω ότι πρέπει να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να γίνει πιο προσεκτικά. Οι δυναμικές διεκδικήσεις ενδέχεται να επιδεινώσουν τη θέση μας».
Στη Γαλλία άμεση ήταν η καταδίκη των επεισοδίων τόσο από τα πολιτικά κόμματα (πρώτα το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι και στη συνέχεια οι Σοσιαλιστές και οι Γκωλικοί), όσο και από το Υπουργείο Εξωτερικών που εξεδήλωσε τη στήριξή του στους ομοφυλόφιλους της Ρωσίας. Στη Γερμανία όμως αρκετά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (το κόμμα της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ) επέκριναν την παρουσία του Φόλκερ Μπεκ στη Μόσχα. «Πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του την πολιτική κατάσταση της χώρας στην οποία βρίσκεται» δήλωσε στην Berliner Zeitung ο βουλευτής Αντρέας Σόκενχοφ.
Στη Ρωσία οι διοργανωτές εξετάζουν το ενδεχόμενο της προσφυγής τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αναζητούν τρόπους να καλύψουν την οικονομική ζημιά της εκδήλωσης. Ο δρόμος προβλέπεται μακρύς και δύσβατος, καθώς ο δήμαρχος της Μόσχας επαναλαμβάνει τις επιθέσεις του: «Ο τρόπος ζωής μας, η ηθική και οι παραδόσεις μας είναι πολύ αγνότερες από αυτές της Δύσης. Η Δύση πρέπει να μάθει από μας και όχι να προσπαθεί να μας επιβάλλει μεγαλύτερη χαλαρότητα. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, είναι όμως μία χώρα οργανωμένη και μία πόλη οργανωμένη». Σύμφωνα με το δήμαρχο, η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη αποτελούσε «ηθελημένη πρόκληση» εκ μέρους όσων θέλουν «να αμαυρώσουν έναν χώρο ιερό». Μετά τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της παρέλασης καθώς και αυτά που σημειώθηκαν στις αρχές Μαϊου μπροστά από πολλά γκέι στέκια της Μόσχας, πολλοί φοβούνται σήμερα αντίποινα. Παρ’ όλα αυτά οι διοργανωτές κέρδισαν το στοίχημα: ποτέ πριν η ομοφυλοφιλία δεν συζητήθηκε τόσο στη Ρωσία και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μπόρεσαν να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι κατά πόσο γίνεται σεβαστό στη χώρα το δικαίωμα της ελεύθερης συνάθροισης. Μελανό σημείο για τη Ρωσία, ακριβώς τη στιγμή που ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

22 σχόλια:

Matthew Weber είπε...

My reply to "gay super hero" who says "he speaks as a non-nationalist, non-religious gay greek man living in Greece."

Well, that's okay then. Completely unbiased. Yeah.

I can't speak for Sotos. I haven't lived the hardship he suffered. However, he didn't say Turkey he said ISTANBUL. And if you ever journey outside of your shell and visit the world you'll realise that Turkey is a VERY large country.

Areas such as Istanbul and Izmir and the Agean region are tolerant. I've actually been there. Journeying from one end of the country to the other is like travelling through different worlds.

"In Turkey, where the army is universally venerated and politically all-powerful" I quoth the super gay hero.

Here's what I say: I would argue it needs to be - and isn't USA's and Israel's army venerated in the same way? I'm proud of Israel's army - it needs a good one - so does Turkey to protect secularism. Do you want an Islamic state like Iran on your doorstep?

"There is a huge personality cult of Kemal Ataturk" he says again. Well he is respected as are all the Presidents of America and the founder fathers. And as a founder of the Republic no surprise there.

"honor killings of women and police torture are everyday incidents"

oh really? Please give me links where they are everyday occurences - what exaggeration - now look who is going overboard - and these are mostly occuring in the south-east - Kurds against Kurds mainly

"conferences are cancelled because nationalists don't agree with their subject matter"

no - nationalists like in Greece have the right of protest - if you mean the Armenian debate it still went ahead

"writers put on trial because of the views expressed in their books"

Nothing was expressed in a book - it was in an interview - shows how much you've read - and then they promptly let off again - none has been put on trial or jailed. At the initial hearing everyone was let off.

" ethnic persecution of the Kurds is considered a national obligation..."

sigh - this one speaks for itself really - Turkey has had a Kurdish Prime Minister, it has many Kurdish singers and other talents who have become rich and famous - this last remark is foolish and of course so unbiased - how many minority members have had it so good in Greece?

"the list goes on and on"

oh of course it does - and this in what way proves that everything I've said has been wrong? When should people hide Greece's faults by crying look they are worse over there? You accuse me of this - you are the one that's doing it.

"This of course has nothing to do with vilifying the Turkish people" says super gay hero: oh of course not say I they just have made Kurd-baiting a daily pasttime if you believe super gay hero.

The rest of what you say completely contradicts what you said before. So - I don't need to say anymore. Res ipsa loquitur - seeing as you're so fond of Latin.

Matthew Weber είπε...

This is how fucked up Greece is.

It is possible for an Armenian to win a Big Brother contest in Turkey (as happened in 2002), but you get two Turkish contestants in a Greek Fame Story and what is the buzz? Complaints from all quarters that these two infidels are usurping places that could have been taken by two Greeks.

Go blow it somewhere else. We know what is what.

gay super hero είπε...

Hey "matthew" I see your english-sounding nickname doesn't direct me anymore to to a turkish-german website. It is good you finally took care of that. Next time you want to comment on my blog, please do so on the subjects raised herein. To stalk me here and carry on with debates raised in another blog is nothing less than web harassment. It would also be helpful if you had some sense to realise when enough is enough.

Matthew Weber είπε...

When you respond I have a right to reply. It has nothing to do with stalking - Aman Yala will not post my comments for obvious reasons.

I wanted you to know there is a response to your post and brought it to your attention.

Enough will be enough when you get over your racial prejudices. You can't even stomach a web link to a TURKISH artist. TARKAN. Make you sick to your stomach to have his name on your blog?

Isn't that your conditioning and brainwashing kicking in?

And you are non-nationalistic and objective? Yeah sure.

http://tarkan-music.de

Matthew Weber είπε...

Plus my "English sounding nickname" as you put it is my real name. I am a German Jew, my real name is Matthew Weber.

I don't need titles like super sexy gay man.

I just happen to be a big fan of Tarkan. Not so much a big fan of bigotry.

Matthew Weber είπε...

Plus it's obvious you haven't read all my responses with one iota of attention at Aman Yala otherwise you'd know that.

Oh and why am I writing in this way - to show you how to write correct English by using PARAGRAPHS.

You are quick to criticse MY English in my responses to AY, but can't even write correctly yourself.

This is your attitude in a nutshell.

Matthew Weber είπε...

You can't bear to be reminded that Turks are talented artistically and that they have any kind of culture or race that spans thousands of years - as the Royal Academy of Arts contested to with their successful 2005 exhibition in London.

It goes against everything you've been conditioned to believeİ in that Turks are barbarians/that they don't even exist/or have a varied history as the Ancient Greeks. Sumerians had a more varied and civilised culture than the Ancient Greeks - where are they discussed today?

Every time you sweat and you feel uncomfortable when postive things are mentioned about Turkey and her successes then go re-evaluate yourself and your beliefs.

Because that's your conditioning kicking in.

gay super hero είπε...

Don't you have anything better to do? Are you on some kind of mission to bore to death everyone suspected of "anti-turkish" bias? Or is it your job to survey web content and intimidate dissenters by deluging them with spam? Excuse me for not knowing Tarkan, see I don't follow turkish music, or greek for that matter. And it is true that turkish people can be very talented, it is just sad that they live in a country that is not free enough to let them fully express their talents. They have a very rich culture that I respect (for example I am a big fan of Ottoman architecture which goes against everything you're conditioned to believe against the greeks). Your never-ending tirades is just a big proof of how freedom of opinion upsets rabid nationalists in Turkey and everywhere in the world.

Matthew Weber είπε...

When someone can't argue they try to belittle. You only belittle yourself.

"And it is true that turkish people can be very talented, it is just sad that they live in a country that is not free enough to let them fully express their talents." You say.. what is that statement based on?

Orhan Pamuk still sells books writes whatever he wants, books with lesbian themes and homosexual themes are so too - they have gay characters on TV, and openly gay actors.

Kurds are successful in the industry as are Greeks and Armenians - how are they not free exactly?

You have your freedom of opinion - I have my freedom to respond and show your comments to be teh garvage they come out from - your mind.

gay super hero είπε...

Man I don't know what to do about you - you make me laugh, you live in a parallel universe.

I quote from yesterday's Guardian:
"A prize-winning novelist goes on trial tomorrow accused of belittling Turkishness in the latest and strangest of a string of cases spotlighting the country's stuttering reform process"
"Elif Shafak's The Bastard of Istanbul has been at the top of Turkish bestseller lists since its publication in March, winning critical praise for its portrait of the friendship between two girls, an Armenian-American and a Turk."
"But its treatment of the mass murder of Ottoman Armenians in 1915 has attracted the attention of Kemal Kerincsiz, the nationalist lawyer behind last December's trial of Orhan Pamuk, Turkey's best-known author."

You can read all about the latest freedom of expression trial in Turkey at
http://books.guardian.co.uk/news/articles/0,,1876895,00.html

Another quote from stophonourkillings.com:

"Istanbul, 25 August (AKI) - Turkish police this week released a report containing some grim facts regarding an age-old Turkish 'tradition'. Over the last five years 1,091 people - 710 of them women - have been murdered in Turkey in what are known as 'honour killings'."
Read all about it at http://stophonourkillings.com/index.php?name=News&file=article&sid=403

Or you can read about the honour killings of Turks living in Germany at http://service.spiegel.de/cache/international/0,1518,344374,00.html

Or you can check out Turkey's rating at the "Freedom in the World survey 2006" at
http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_in_the_World_2006

And so on and so forth. All that just from a quick look through the internet.

Yes and I know all about the gay characters on Turkish tv; don't forget we get these shows here as well. They are all dreadful effeminate carricatures. I also know about the succesful greek industrialists of Istanbul: they all live in Greece now since they couldn't handle all that "freedom".

Matthew Weber είπε...

Let me quote back from my universe:

Top Novelist ACQUITTED in Turkey
Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan also welcomed the verdict and signalled that the government would consider amending Article 301 of Turkey's penal code.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/5366446.stm

From BBC Online

Honour Killings in KURDISH SOUTHEAST TURKEY - though you try to make it out as the whole of Turkey.

Take note of how Turkey is dealing with honour killings,

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/5285726.stm

BBC News Online

I wouldn't quote Wikipedia if I were you -we all know the credibility of that site over the past few debacles that have occurred. It has been hijacked by Greeks who have nothing better to do then spew out unsubtantiated rubbish.

and as for "succesful greek industrialists of Istanbul: they all live in Greece now since they couldn't handle all that "freedom" - yeah WE know why they really left. They're not leaving now - they left when Makarios said in Cyprus that he would make sure (slowly) that not one Turkish Cypriot was left alive in Cyprus.

Tit for tat. I for one am glad they are not there. It is like having Arabs working against the state of Israel and letting them flourish off the economy. If people have no respect for a country's borders or sovereignty EVEN AFTER ALL THESE YEARS - then keep out.

Making a quick search of polictical corruption and religous freedom and tolerance in GREECE doesn't make for nice reading.

Matthew Weber είπε...

You say: "Yes and I know all about the gay characters on Turkish tv; don't forget we get these shows here as well. They are all dreadful effeminate carricatures."

WRONG again. Watch some Turkish TV. The latest one "Bir Istanbul Masali" An Istanbul Tale had a normal man without no trait whatsoever CEO of a large company and best friend and confidante to the family that owned the company with a stable love life.

Plus, not only is one movie in the works, but the lesbian tale "2 Girls" made into a film by Kutluğ Ataman did really well in Turkey. And there are more movies in the works.

GET EDUCATED AND UPDATED.

gay super hero είπε...

The freedom in the world survey is published by Freedom House, an american organisation and only quoted by wikipedia. Ms Shafak's acquittal was met with riots by right-wingers outside the courtroom and she says her life is being threatened. And corruption is not the same as oppression.

Ok, this is the last warning: Next time you are going to post something irrelevant to the contents of this site (which is gay rights around the world and not all this greco-turkish shit) I am going to have to enable the comment moderator. Genug ist genug.

Ανώνυμος είπε...

giati sta aglika re paidia??? imarton...

erva_cidreira είπε...

Μα δεν είναι αστείο να παιδεύεσαι να μεταφράσεις τα άρθρα στα ελληνικά για να καταλήξεις να έχεις τα σχόλια στα αγγλικά; :)

gay super hero είπε...

Δυστυχώς τα σχόλια δεν αφορούν το περιεχόμενο αυτού του μπλογκ αλλα μία άλλη συζήτηση με τελείως διαφορετικό θέμα που είχε ξεκινήσει σε κάποιο άλλο μπλογκ.

Matt Weber είπε...

No religious freedom is OPPRESSION

You can moderate whenever you like. I've had my say and at least some will know that there are two sides to every greek shit spewd out.

Anti-nationalist είπε...

Matt Weber


if you are gay anti-nationalist..

why do you support turkish military nationalism?...

Are you gay grey wolf?...

Count the nationalistic parties
between the 2 countries.....

MHP before Erdogan was in government!!!(19%% then,now 8)

Anti-nationalist είπε...

About Istanbul pogrom,read it in your language

Anti-nationalist είπε...

Read also

Reporters without bordersWorldwide Press Freedom Index 2006


GREEECE 32

TURKEY 100

Ανώνυμος είπε...

[url=http://www.23planet.com]casino[/url], also known as agreed casinos or Internet casinos, are online versions of automatic ("hunk and mortar") casinos. Online casinos own gamblers to assemble and wager on casino games from guv to foot the Internet.
Online casinos superficially command odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos altercate on higher payback percentages in the resource to of melancholy gismo games, and some against known payout correlation audits on their websites. Assuming that the online casino is using an aptly programmed unsystematic budge generator, catalogue games like blackjack exact an established border edge. The payout plot as a replacement representing these games are established gone and forgotten the rules of the game.
Uncounted online casinos include out revealed or flow their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Worldwide Reckless Technology and CryptoLogic Inc.

Ανώνυμος είπε...

top [url=http://www.001casino.com/]online casinos[/url] check the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]free casino games[/url] autonomous no set aside perk at the foremost [url=http://www.baywatchcasino.com/]baywatchcasino
[/url].