.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

ΟΛΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ


Μπορεί τον περασμένο Μάιο η Καλιφόρνια να έγινε η τρίτη πολιτεία της Αμερικής όπου ο γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου νομιμοποιήθηκε με δικαστική απόφαση, δυστυχώς όμως για τις λεσβίες και τους γκέι της μεγαλύτερης Πολιτείας των ΗΠΑ το σημαντικότερο εμπόδιο δεν έχει υπερπηδηθεί ακόμα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, υπερσυντηρητικές και θρησκευτικές ομάδες ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλέξει πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές ώστε να προκαλέσουν δημοψήφισμα, κάτι που επιτρέπεται από τη νομοθεσία της Καλιφόρνιας.

Στο δημοψήφισμα αυτό προτείνουν να αλλάξει το ίδιο το Σύνταγμα της Πολιτείας. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο ο γάμος θα οριστεί αμετάκλητα ως "η ένωση ενός άντρα και μιας γυναίκας", αλλά θα αποκλειστεί και κάθε αντίθετη δικαστική απόφαση στο μέλλον!Από το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος θα κριθεί η τύχη του γκέι γάμου σε ολοκληρη την Αμερική -και όχι μόνο- για τα επόμενα χρόνια.

Ανάλογο δημοψήφισμα είχε διοργανωθεί και το 2οοο. Τότε οι κάτοικοι της Καλιφόρνιας ψήφισαν σε ποσοστό 62% υπέρ ενός νομοσχεδίου που απαγόρευε τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου. Τον περασμένο Μάιο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας έκρινε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα και ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η απάντηση των συντηρητικών ήταν να προκαλέσουν νέο δημοψήφισμα - αυτή τη φορά για να αλλάξουν το ίδιο το Σύνταγμα αφού άλλος τρόπος για να ακυρώσουν τη δικαστική απόφαση δεν υπάρχει!

Από τις 50 Πολιτείες της Αμερικής 28 απαγορεύουν ήδη στο Σύνταγμά τους τους γάμους ομοφύλων ενώ άλλες 18 τους απαγορεύουν με απλή νομοθετική πράξη. Τα δικαστήρια εχουν επιβάλει την αναγνώριση του γκέι γάμου σε τρείς Πολιτείες: τη Μασαχουσέτη, την Καλιφόρνια και το Κονέκτικατ. Τέλος, εκτός από τους καλιφορνέζους, και οι κάτοικοι της Αριζόνας και της Φλώριδας καλούνται να ψηφίσουν για μια αντίστοιχη συνταγματική τροποποίηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Το δημοψήφισμα έχει οριστεί για την επόμενη Τρίτη 4 Νοεμβρίου, την ίδια μέρα με τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, και ήδη συγκεντρώνει έντονο παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν δαπανηθεί ανάλογα ποσά για ένα δημοψήφισμα στις ΗΠΑ: υπολογίζεται ότι οι υπέρμαχοι και οι αντίπαλοι του γάμου έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 65 εκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες της προεκλογικής τους εκστρατείας!

Οι αντίπαλοι του γάμου είχαν αρχικά μεγάλο οικονομικό προβάδισμα καθώς η καμπάνια τους χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από θρησκευτικές οργανώσεις που σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ δεν φορολογούνται! Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρώσει 32,4 εκατομμύρια δολάρια και οι δύο μεγαλύτεροι χρηματοδότες της καμπάνιας τους είναι η Καθολική Εκκλησία και η Εκκλησία των Μορμόνων. Υπέρ της απαγόρευσης του γάμου έχουν ταχθεί επίσης διάσημοι ευαγγελιστές ιεροκήρυκες, οι συναγωγές των ορθόδοξων εβραίων της Αμερικής καθώς και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής.

Οι υπέρμαχοι του γάμου είχαν αρχικά μείνει πίσω από οικονομικής άποψης, αλλά χάρη στη συμβολή του Χόλιγουντ και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας της Silicon Valley γρήγορα κάλυψαν τη διαφορά και πέρασαν μπροστά! Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρώσει 32,6 εκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες της εκστρατείας τους. Επιφανείς σταρ όπως ο Μπραντ Πιτ, η Έλεν Ντετζένερες, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Τζορτζ Λούκας δώρισαν από 100 χιλιάδες δολάρια ο καθένας. 100 χιλιάδες διέθεσε και η εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Apple, ενώ την υποστήριξή της δήλωσε και η Google. Aπό τα δόγματα, μόνο η προτεσταντική εκκλησία των Επισκοπαλιανών και η μετριοπαθής ένωση των εβραϊκών Συναγωγών της Νότιας Καλιφόρνιας έχουν δηλώσει ότι θα ευλογήσουν τους γκέι γάμους!

Η διαφημιστική εκστρατεία των υπέρμαχων του γάμου δέχτηκε από την αρχή σοβαρές επικρίσεις για την αποτελεσματικότητά της και κατηγορήθηκε από πολλούς υποστηρικτές των γκέι δικαιωμάτων ως "ενοχική". Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά σχεδόν καμία διαφήμιση δεν παρουσίαζε έστω και ένα γκέι ζευγάρι που να αναλάβει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους τι αλλαγές έφερε ο γάμος στη ζωή τους και πόσα δικαιώματα θα χάσουν αν αλλάξει το Σύνταγμα! Οι υπεύθυνοι της καμπάνιας δικαιολογήθηκαν ότι δεν ήθελαν να "τρομάξουν" τους ψηφοφόρους με την εικόνα δύο παντρεμένων αντρών ή γυναικών - αντί γι'αυτό προτίμησαν να βάλουν στις διαφημίσεις τους ετεροφυλόφιλα ζευγάρια!

Το αποτέλεσμα είναι ότι η εικόνα των δημοσκοπήσεων που αρχικά φαινόταν πολύ θετικές για τους ομοφυλόφιλους τώρα έχει αλλάξει: μια πρόσφατη έρευνα δίνει ποσοστό 52% υπέρ του γκέι γάμου και 44% κατά. Μία άλλη δίνει στους αντιπάλους του γάμου το προβάδισμα με 48% έναντι 45%. Οι λευκοί ψηφοφόροι φαίνονται διχασμένοι 50-50. Οι ψηφοφόροι ασιατικής καταγωγής υποστηρίζουν τον γκέι γάμο σε ποσοστό 57%. Αντίθετα η πλειοψηφία των λατίνων και των μαύρων ψηφοφόρων είναι υπέρ της απαγόρευσης - στους αφροαμερικανούς το ποσοστό αυτό φτάνει στο 58%!

Από τους πολιτικούς, τόσο ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ όσο και ο υποψήφιος πρόεδρος των δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα έχουν ταχθεί δημόσια κατά της προτεινόμενης αλλαγής του Συντάγματος που θα απαγορεύσει τον γάμο ομοφύλων. Αντίθετα υπέρ της απαγόρευσης έχει ταχθεί ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Τζόν Μακέιν. Πάντως ούτε ο κ. Σβαρτζενέγκερ ούτε ο κ. Ομπάμα έχουν συμμετάσχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ των γκέι γάμων με δημόσιες εμφανίσεις, διαφημιστικά σποτάκια κτλ. Με δεδομένο το κύρος και την επιρροή που απολαμβάνει ο κ. Ομπάμα μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων και ο κ. Σβαρτζενέγκερ μεταξύ των ρεπουμπλικανών, η αποχή τους σίγουρα κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη μάχη των υποστηρικτών του γάμου.

Από τις 16 Ιουνίου οπότε έγιναν οι πρώτες τελετές μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι 11 χιλιάδες ζευγάρια γκέι και λεσβιών έχουν παντρευτεί στην Καλιφόρνια. Αν και οι νομικοί επιμένουν ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτό δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, κανείς δεν ανησυχεί περισσότερο από αυτά τα ζευγάρια για τα δικαιώματα που οι συμπολίτες τους μπορούν να τους στερήσουν με μια ψήφο. Στις 4 Νοεμβρίου όλος ο πλανήτης θα περιμένει με αγωνία να μάθει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Για τα παντρεμένα ζευγάρια της Καλιφόρνιας και δεκάδες χιλιάδες ακόμα που περιμένουν τη σειρά τους η αγωνία θα είναι πολύ πιο προσωπική: το βράδυ των εκλογών θα μάθουν αν οι ζωές τους θα συνεχιστούν όπως πριν ή αν η ισότητα ήταν το όνειρο μιας καλοκαιρινής νύχτας που θέλει ακόμα πολύ αγώνα για να πραγματοποιηθεί.


Στο (πετυχημένο) διαφημιστικό σποτάκι που θα παρακολουθήσετε, ένας ομοφοβικός κυριούλης την πέφτει σε μια κοπέλα που αντιπροσωπέυει το Σύνταγμα της Καλιφόρνιας με σκοπό να της αλλάξει τα φώτα! Η απάντησή της: "τράβα να παίξεις με κάτι άλλο και άσε το Σύνταγμα στην ησυχία του!"

19 σχόλια:

g for george είπε...

Οκ, θα πω κάτι... με τρομάζει όλο αυτό. Με φοβίζει ότι δεν υπάρχουμε.
Ότι είμαστε απλώς μια τροποποίηση του συντάγματος.

gay super hero είπε...

Δεν είναι φοβερό να κρίνουν τη ζωή σου με "δημοκρατικές διαδικασίες";

SK είπε...

Μεγάλη μάχη όντως, και εδώ στις ΗΠΑ καλύπτεται πολύ.
Ίσως επειδή για μήνες φαινόταν πως η Proposition 8 θα απορρίπτονταν, υπήρξε κάποιος εφησυχασμός από πλευράς των αντιπάλων της. Με την ισχυρή και καλά χρηματοδoτημένη εκστρατεία των υποστηρικτών της όμως (εν πολλοίς από τους Μορμόνους, όπως αναφέρει και ο gsh), τα πράγματα άλλαξαν, και τώρα είναι αρκετά πιθανόν να υπερψηφιστεί...

Εάν περάσει η απαγόρευση στο δημοψήφισμα, υπάρχει η πιθανότητα να ισχύσει αμέσως, δηλ. την επόμενη κιόλας μέρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα! (Σχετικό άρθρο εδώ).
Όσοι προλαβαίνουν, μέχρι την Τρίτη. Αλλιώς Μασσαχουσέττη (και από 10 Νοεμβρίου Connecticut).

Hfaistiwnas είπε...

Kαι τους θεωρούσα προχωρημένους..
Καλά η google μόνο αυτό είπε; Όλα μόνη της τα τρώει;
Σωστό μου φαίνεται το να βάλουν ετερόφυλα... αν μη τι άλλο, κακό δεν έκανε..
Ώστε έτσι ο Ομπάμα ε;;; Δηλαδή αν αλλάξει το σύνταγμα, ακυρώνονται και οι παλιοί; Θα φαίνονται αντισυνταγματικοί αναδρομικά;
Καλό το σποτ!!!
Καλημέρα!!!!

ProFyLaKtiKo είπε...

δεν ξέρω τι με εξοργίζει περισσότερο... ότι μπορούν μαζεύοντας υπογραφές (που ακούγεται φυσιολογικό από άποψη αμεσοδημοκρατίας) να καθορίσουν το σύνταγμα? απλά το θέμα είναι πως πρόκειται για απόφαση που αντιτίθεται σε βασικότερες αρχές όπως η ισότητα, οι διακρίσεις κτλ. αυτά δεν τους απασχολούν?

δεν ξέρω τι να πω...

mahler76 είπε...

όταν κάποια θέματα και διεκδικήσεις βασίζονται τόσο στα ποσοστά, 10% κ.λ.π., είναι βέβαιο πως θα έρθει κάποια στιγμή που το υπόλοιπο 90% θα έρθει και θα στο φορέσει από πίσω και όχι όπως θα ήθελες.

Ας δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα και θα έχουμε πολλά να πούμε.

uberbastard είπε...

To καινουριο και υπουλο προσωπο του νεοσυντηρητισμου

One Big DJ είπε...

Δεν είναι φοβερό να κρίνουν τη ζωή σου με "δημοκρατικές διαδικασίες";

ta eipes ola

Ανώνυμος είπε...

Χμμ, δεν ηξερα οτι ειχαν αλλαξει τα πραγματα και υπηρχε περιφτωση να ψηφιστει το prop 8. :/

cobden είπε...

Βαριέμαι να συμφωνώ μαζί σου...Άντε, βάλε κανένα πιο controversial ποστ, για να ανάψουν τα αίματα :)

abravanel είπε...

Και εμείς οι έλληνες είχαμε την prop8 πριν λίγα χρόνια με ένα κύριο που θεωρούσε οτι πηγαίναμε κατά Ισραήλ αν θυμάστε καλά.

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Τελικά υπάρχει δημοκρατία?

SK είπε...

O Bill Clinton σε τηλεφωνικό μήνυμα που αφήνει σήμερα στους Καλιφορνιανούς τους καλεί να καταψηφίσουν την 8:
http://biz.yahoo.com/prnews/081031/aqf533.html?.v=3

Unknown είπε...

κάνω λάθος ή ισχύει ότι οι Μορμόνοι έχουν προβλήματα σχετικά με το κύρος των γάμων τους?

Unknown είπε...

βιντεάκι που μόλις τσίμπησα στο νετ με το καστ της Ugly Betty να τάσσεται εναντίον της πρότασης

http://www.dailymotion.com/video/kctAnSctaFUBeUOZqM

gay super hero είπε...

@ mecomitsos

Eπειδή η θρησκεία των μορμόνων επέτρεπε την πολυγαμία στους άντρες, πολλοί από αυτούς είχαν πρόβλημα με τον νόμο στο παρέλθόν καθώς η πολυγαμία είναι ποινικό αδίκημα. Σήμερα η εκκλησία τους έχει επισήμως καταργήσει την πολυγαμία, αλλά κάποιες υποθέσεις βγαίνουν κατά καιρούς στο φως της δημοσιότητας.

Eυχαριστούμε Ethan!

Τομ Σόγιερ είπε...

Eντάξει, δε θα χαθούν και όλα. Σε καμιά 3 χρόνια, δεν μπορούμε πάλι και εμείς να κάνουμε αντίστοιχη πρόταση για δημοψήφισμα?
Το θέμα είναι, γιατί να γίνετε όλη αυτή η μανούρα....

Μα καλά γιατί δεν κάθονται όλα τα ραμολημέντα στα αυγά τους, επιτέλους? Σίγουρα αυτοί θα νομίζουν πως θα μείνουν στην ιστορία, ως οι επαναστάτες μιας επικίνδυνης περιόδου, που τα σχέδια του σατανά, απειλούσαν την (θεάρεστη) ανθρωπότητα...

Alex A. είπε...

Δε θέλω να φαντάζομαι τι θα γινόταν σε αντίστοιχη ιστορία στην Ελλάδα. Τουλάχιστον στην Αμερική η μάχη μπορεί να είναι αμφίρροπη... ενώ εδώ...

Ανώνυμος είπε...

Άσχημα τα πράγματα, με τους δημοκρατικούς να μην παίρνουν μια μαχητικη στάση πάνω στο θέμα... Εδώ οι θέσεις των Πράσινων της Καλιφόρνια σχετικά με την αναθεώρηση http://www.cagreens.org/elections/2008/Propositions.081104.shtml

Αρνητικοί ως προς την αλλαγή που προτείνεται για το Prop.8