.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΓΚΕΙ ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΕΣ


Από τη συνέντευξη του 20χρονου αυστραλού ολυμπιονίκη Μάθιου Μίτσαμ στο περιοδικό "Advocate"


[Για την απόνομη του βραβείου του "αυστραλού αθλητή της χρονιάς"]

"Νομίζω ότι το τελευταίο πράγμα που είπα ήταν "Θεούλη μου, είμαι αδελφή και κέρδισα το μεγαλύτερο αθλητικό βραβείο!" 'Ολοι ξεκαρδίστηκαν στα γέλια. Το κοινό το λάτρεψε!"

[Για την όχι και τόσο "macho" αντίδρασή του μετά τη βουτιά που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου]

"'Οταν είμαι χαρούμενος, θέλω οι άλλοι να ξέρουν ότι είμαι χαρούμενος. Κανείς δεν θέλει να παρακολουθεί έναν μουτρωμένο αθλητή. Η χαρά και το γέλιο είναι τόσο μεταδοτικά! Νομίζω πως άρεσε σε όλους να με βλέπουν να περνάω καλά."


[Η βουτιά και η αντίδραση του Μάθιου σε αυτό το βίντεο]



[Για την παιδική του ηλικία]

"Ήμουν το ασχημόπαπο. Δεν ήμουν σαν τα υπόλοιπα παιδιά. Ήμουν πιο μικροκαμωμένος, πιο αδύνατος, δεν ήμουν καλός ούτε στο ποδόσφαιρο ούτε στο κρίκετ ούτε στο ράγκμπι. Κάποιες φορές οι υπόλοιποι με πείραζαν αλλά δεν ήταν κάτι σοβαρό. Υπήρχαν άλλα παιδιά που περνούσαν πολύ χειρότερα από μένα. Εγώ δεν έκρυψα ποτέ τί είμαι - όλοι το ήξεραν. Και δεν το έβρισκαν πολύ διασκεδαστικό να φωνάζουν "αδελφή" κάποιον που το παραδεχόταν από μόνος του!"

[Για τους γκέι θαυμαστές του]

"Δεν επέλεξα ποτέ να γίνω πρότυπο. Αλλά από τη στιγμή που κάποιοι σε αντιμετωπίζουν ως πρότυπο ή βρίσκουν σε σένα κάτι που θαυμάζουν, γίνεσαι πρότυπο είτε το θέλεις είτε όχι. Και αυτό είναι κάτι που είτε το τιμάς και το σέβεσαι είτε το απορρίπτεις. Εγώ επιλέγω να το τιμήσω."


[Για τους γκέι αθλητές]

"Ο αθλητισμός δεν είναι εύκολο πράγμα. Αν η σεξουαλικότητα κάποιου τον μετατρέπει σε στόχο, αυτό είναι κάτι που ένας αθλητής δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει. Η ελπίδα μου για τους γκέι αθλητές είναι να πάψει η σεξουαλικότητά τους να αποτελεί ζήτημα, να μην χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσουν ούτε εχθρότητα, ούτε αρνητικές αντιδράσεις.

Μίλησα για μένα επειδή κάποιος με ρώτησε και είμαι άνετος με αυτό που είμαι. Αλλά πόσα μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος; Εγώ είμαι απλά ο εαυτός μου. Αν μπορώ να βοηθήσω με τα γκέι δικαιώματα θα το κάνω. Αλλά αυτό που έκανα από μόνο του δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο."




*************************************************

Στους περισσότερους από μας είναι γνωστή ως η χώρα με τους θερμοπίδακες (ή γκέιζερ). Είναι η πατρίδα της τραγουδίστριας Μπγιορκ. Μια χώρα με μόλις 320 χιλιάδες κατοίκους στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού που έγινε ανεξάρτητη το 1918. Η Ισλανδία μετράει πολύ λίγες πρωτιές στην εθνική της ιστορία - αυτό όμως δεν εμποδίζει τους κατοίκους της να τις απαριθμούν με περηφάνια. Δεν ξεχνούν ότι οι ισλανδοί βίκινγκς ήταν οι πρώτοι ευρωπαίοι που πάτησαν το πόδι τους στην Αμερική 500 χρόνια πριν από τον Κολόμβο. Ή ότι η Ισλανδία μετράει τους περισσότερους τίτλους Μις Υφήλιος από κάθε άλλη χώρα του κόσμου! Εδώ και τέσσερις μέρες έχουν να περηφανεύονται και για μια καινούρια πρωτιά: ζουν στη χώρα με την πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη πρωθυπουργό στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Αυτή η τελευταία πρωτιά φαίνεται όμως να ενθουσιάζει τους ισλανδούς πολύ λιγότερο από τις προηγούμενες. Βλέπετε έχει προηγηθεί μια άλλη δυσάρεστη πρωτιά όταν πριν λίγους μήνες η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που χρεωκόπησε σαν αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Από τότε οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 70%. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 10%. Τα στεγαστικά δάνεια που είχαν πάρει σε ξένο νόμισμα όταν η κορόνα ήταν ισχυρή, μοιάζουν με πέτρα γύρω από το λαιμό τους τώρα που το νόμισμά τους έχει καταρρέυσει. Την πρωτοφανή κρίση καλείται να αντιμετωπίσει μια κυρία 66 ετών που ακούει στο όνομα-γλωσσοδέτης Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ.


Η νέα πρωθυπουργός είναι σοσιαλίστρια της παλιάς σχολής: χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές, έχει δουλέψει σαν αεροσυνοδός και εργάτρια σε εργοστάσιο. Κατά τη θητεία της στο υπουργείο κοινωνικών υποθέσεων αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει την υπουργική λιμουζίνα και συνέχισε να πηγαίνει στη δουλειά με ένα παλιό Μιτσουμπίσι. Η υποστήριξή της στο κράτος πρόνοιας και τα μέτρα υπέρ των ανέργων και των συνταξιούχων την έκαναν να αποχωρήσει από το κόμμα της και να δημιουργήσει το δικό της. Τότε είχε πει προφητικά:" Η ώρα μου δεν έχει έρθει ακόμα". Και είχε δίκιο. Οι ισλανδοί είναι σήμερα εξοργισμένοι με τα "μεγάλα αφεντικά" που προκάλεσαν την κρίση και περιμένουν από το κράτος να παρέμβει δυναμικά. Μετά την κρίση η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε στο 70%.

Η κ. Σιγκουρνταρντότιρ συζεί από το 2002 σε καθεστώς "πολιτικής ένωσης" (το αντίστοιχο του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια) με την 54χρονη θεατρική συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιονίνα Λεοσντότιρ. Έχουν τρία παιδιά από προηγούμενους (ετεροφυλοφιλικούς) γάμους. Αν και δεν κρύβει ότι είναι λεσβία, ποτέ δεν έχει μιλήσει δημόσια για την προσωπική της ζωή. Πολλοί συνεργάτες της δεν γνώριζαν καν ότι έχει σχέση με γυναίκα!

Με τον πρόεδρο της χώρας την ημέρα που ορκίστηκε πρωθυπουργός

Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας πρωθυπουργού είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει υποσχεθεί να δεχτεί την Ισλανδία στους κόλπους της μέσα σε δύο χρόνια αλλά και η διενέργεια εκλογών το Μάιο. Σε τέσσερις μήνες από τώρα οι συμπατριώτες της θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να της εμπιστεύονται το μέλλον τους.

7 σχόλια:

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Για να δούμε και μεις εδώ στο Ελλάντα, θα έχουμε κάποιον που να γίνει ο ήρωάς μας?

g for george είπε...

Έχουμε ήδη, Παύλο. Τον GAY SUPER HERO!


(Έξοχο ποστ)

ProFyLaKtiKo είπε...

δεν κατάλαβα πάντως γιατί σκιάχτηκαν όλοι με το πως αντέδρασε μετά το μετάλλιο; μήπως είμαι γκέι;

:)

Dr_MAD είπε...

αχ άτιμε σου ετοιμάζω νεο συνοικέσιο! τα θες...

*αφού ρε είσαι υπερήρωας και του λόγου σου, κομπλιμέντα ψάχνεις?

Hfaistiwnas είπε...

Μια χαρά αντίδραση είχε! Αμάν πια!
Μην μπει κάτι στο μάτι τους!
Μπράβο και στους δύο, που είναι η ανοιχτομυαλιά ντε???

gay super hero είπε...

@ profylaktiko, ifaistio

Φαντάζομαι να εννοούν ότι δεν ούρλιαζε σαν τον Ταρζάν, δεν βάραγε γροθιές στο στήθος του και δεν έδινε μπουνιές στον αέρα.

Κάπως έτσι δηλαδή

http://www.daylife.com/photo/06AUeWd6bP9At/weber-gale

:-)

@ g for george, mad

Όχι δεν ψάχνω κομπλιμέντα και γλέιψιμο. Δηλαδή το γλείψιμο μια χαρά είναι, αλλά έξω από δω :-Ρ

SK είπε...

Το πρώτο το διαφημιστικό του συμβόλαιο (endorsement) απέσπασε ο Μatthew Mitcham, με την Telstra, την μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας. Ως γνωστόν, η έλλειψη συμβολαίων μέχρι τώρα είχε δημιουργήσει απορίες και παράπονα. Η ιστορία
εδώ.