Η τελευταία έρευνα της επιστημονικής επιθεώρησης Scientific American το αποδεικνύει: ακόμα και οι φιλικότεροι και πιο "ανεκτικοί" ετεροφυλόφιλοι κατά βάθος αισθάνονται αποστροφή απέναντι σε οποιαδήποτε εκδήλώση τρυφερότητητας μεταξύ δύο αντρών. Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Γιατί υπάρχουν και καλά νέα: αυτό δεν εξαρτάται από τη μόρφωση αλλά από την εμπειρία. Και μπορεί να αλλάξει!
Σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος τους κόσμου (εκτός από κάποιες ισλαμικές κοινωνίες) τα ετερόφυλα ζευγάρια εκδηλώνουν την τρυφερότητά τους στους δημόσιους χώρους εντελώς αυθόρμητα και χωρίς δέυτερη σκέψη: ζευγάρια περπατάνε πιασμένα χέρι-χέρι, αγκαλιάζονται, φιλιούνται και ανταλλάσσουν χάδια μπροστά σε άγνωστους τρίτους στο δρόμο, στα καταστήματα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με εξαίρεση μόνο κάποιες συγκεκριμένες γειτονιές σε ορισμένες μεγαλουπόλεις της Δύσης, για τα γκέι ζευγάρια κάτι τέτοιο είναι απλά αδιανόητο.
Ακόμα και η πιο απλή και αυτονόητη εκδήλωση τρυφερότητας όπως ένα χάδι ή ένα φιλί όχι μόνο συνοδεύεται από άγχος, σφίξιμο και αγωνία, αλλά προϋποθέτει να ελεγχθεί προηγουμένως οπτικά όλη η γύρω περιοχή για να αποφευχθούν τα χειρότερα: από την απλή παρενόχληση μέχρι το χλευασμό και την επιθετικότητα. Πολύ συχνά τα ίδια τα ζευγάρια αυτολογοκρίνονται μόνο και μόνο για να μην αισθανθούν άβολα οι γύρω τους. Το θέμα της οικειότητας των γκέι ζευγαριών στην καθημερινότητά τους και των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει μοιάζει με μια σπαζοκεφαλιά που λύνεται ακόμα πιο δύσκολα και από τα ακανθώδη νομικά ζητήματα όπως ο γάμος και η ανατροφή παιδιών.
Προσπαθώντας να μελετήσουν το ζήτημα, ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας χρησιμοποίησαν ένα δείγμα από "προοδευτικούς" και "ανοιχτόμυαλους" φοιτητές τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα διηγήθηκαν την ιστορία του σκηνοθέτη ενός μουσικού βιντεο-κλιπ που είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει "μόδα" το φιλί μεταξύ γκέι αντρών σε δημόσιους χώρους. Στη δεύτερη ομάδα η ιστορία ήταν ακριβώς η ίδια, μόνο που σε αυτή την περίπτωση η "μόδα" αφορουσε τα ετερόφυλα ζευγάρια. Και στις δύο περιπτώσεις τους τονίστηκε ότι ο σκηνοθέτης γνώριζε τις πιθανές συνέπειες, δεν είχε όμως την πρόθεση να τις προκαλέσει.
Αμέσως μετά οι φοιτητές ρωτήθηκαν αν είναι κακό να φιλιούνται δημόσια τα γκέι και τα στρέιτ ζευγάρια κι αν είναι κακό που αυτό το βιντεο-κλιπ τους ενθαρρύνει να το κάνουν. Και στις δύο περιπτώσεις οι "ανοιχτόμυαλοι" φοιτητές απάντησαν αυτό που αναμενόταν με βάση τους κανόνες της πολιτικής ορθότητας: δεν είναι κακό για κανένα να φιλιέται δημόσια, ούτε είναι κακό που ο σκηνοθέτης το προκάλεσε.
Στη συνέχεια όμως υποβλήθηκε στους φοιτητές ένα τρίτο ερώτημα: πιστεύετε ότι ο σκηνοθέτης προσπάθησε σκόπιμα να ενθαρρύνει μια τέτοια δημόσια συμπεριφορά; Ή δέχεστε αυτό που λέει, ότι δηλαδή αυτό που ακολούθησε δεν ήταν "σκόπιμο" εκ μέρους του; Στην περίπτωση των ετερόφυλων ζευγαριών οι φοιτητές δέχτηκαν τον ισχυρισμό του σκηνοθέτη. Στην περίπτωση όμως των γκέι ζευγαριών τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά: η μεγάλη πλειοψηφία δήλωσε ότι ο σκηνοθέτης το έκανε επίτηδες!
Φαινομενικά μπορεί αυτή η διαφορά μπορεί να μην έχει σημασία. Δεν είναι όμως έτσι. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι σε όλα τα ψυχολογικά τεστ οι άνθρωποι αποδίδουν "σκοπιμότητα" μόνο σε ενέργειες τις οποίες κατά βάθος θεωρούν κατακριτέες. Για παράδειγμα, αντιμέτωποι με δύο σενάρια σύμφωνα με τα οποία η επένδυση μιας εταιρείας στη μία περίπτωση βλάπτει και στην άλλη ωφελεί το περιβάλλον, οι ερωτώμενοι συνήθως αποδίδουν σκοπιμότητα στην πρώτη περίπτωση, ενώ θεωρούν ότι στη δεύτερη το αποτέλεσμα είναι τυχαίο.
Επιπλέον οι ερευνητές ανακάλυψαν και κάτι άλλο: αυτοί που αντιμετωπίζουν περισσότερο αρνητικά την ιδέα δύο αντρών που φιλιούνται είναι κατά κανόνα οι πιο "σιχασιάρηδες", δηλαδή αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ευαισθησία σε πράγματα όπως το αίμα, οι μυρωδιές, τα σάπια τρόφιμα κτλ. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η αποστροφή είναι φυσική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε οτιδήποτε μπορεί να θεωρήσει νοσηρό ή ρυπογόνο και άρα οτιδήποτε μπορεί να τον εκθέσει σε μολύνσεις. Για πολλούς ανθρώπους οποιαδήποτε "ασυνήθιστη" ερωτική δραστηριότητα όπως το φιλί μεταξύ δύο αντρών εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.
Τα καλά νέα είναι ότι, αν και η αποστροφή είναι φυσική αντίδραση του οργανισμού, παρόλα αυτά έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να εξοικειωθούν με διάφορα ερεθίσματα που την προκαλούν και τελικά να την ξεπεράσουν! Για παράδειγμα οι πρωτοετείς φοιτητές της ιατρικής αισθάνονται έντονη αποστροφή την πρώτη φορά που χρειάζεται να τεμαχίσουν ένα πτώμα στο νεκτροτομείο, με τον καιρό όμως το συνηθίζουν και το ξεπερνούν.
Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: όσο περισσότερο εκτίθενται οι ετεροφυλόφιλοι στη θέα δύο αντρών που φιλιούνται, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεράσουν την αποστροφή που ασυνείδητα αισθάνονται ακόμα και οι πιο ανοιχτόμυαλοι από αυτούς. Πόσο ρεαλιστικό είναι όμως να περιμένουμε από το κάθε ζευγάρι να ξεκινήσει την "επανάσταση" στο μικρόκοσμό του, στο δρόμο, το μετρό, το σινεμά ή το σούπερ-μάρκετ; Μέσα σε ένα περιβάλλον που μπορεί να αποδειχτεί από απλά εχθρικό έως και επικίνδυνο;
Kάπου εδώ μπαίνει και το θέμα της συμβολής των μέσων επικοινωνίας και κυρίως της τηλεόρασης και του κινηματογράφου που μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική. Η εξοικείωση του κοινού με τέτοιες εικόνες δεν αποτελεί ούτε "προπαγάνδα" ούτε "προσηλυτισμό" όπως ισχυρίζονται ορισμένοι "προστάτες της νεολαίας". Είναι απλά το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει τη ζωή ορισμένων από μας μια ιδέα λιγότερο ψυχαναγκαστική και πολύ περισσότερο χαλαρή, ξέγνοιαστη και ελεύθερη.
21 σχόλια:
Πάντως από παλιότερα είναι πιο συχνή η προβολή του "gay" τώρα, και λογικά υπάρχει ένα είδος συνήθειας από τους ανθρώπους.. και σιγα σιγά θα γίνει και πιο έντονη η παρουσία.. σαν φυσική εξέλιξη..
Έτσι το φαντάζομαι δηλ..
Πρέπει πρώτα να βρούμε κάποιον για να είμαστε ζευγάρι και μετά να φιληθούμε χαχα :Ρ
Ενδιαφέρον κείμενο, το είχα υποψιαστεί πως ήταν έτσι και ήξερα για την αποστροφή, όπως υπάρχουν γκέι που σιχαίνονται τα str8 φιλιά.
Είχα παρατηρήσει ότι πράγματι ο κόσμος που είναι πιο "σιχασιάρης" είναι και πιο πιθανό να απεχθάνεται τα gay φιλιά: το διαπίστωσα από συγγενείς και φίλους και χαίρομαι που τελικά έχει αποδειχθεί κατά κάποιον τρόπο και μέσω έρευνας.
Ώρες-ώρες σκεφτόμουν παλιότερα ότι τα gay ζευγάρια δεν θα έπρεπε να φιλιούνται και να προκαλούν δημοσίως. Πλέον, έχω κάνει στροφή 180 μοιρών και το θεωρώ καθήκον τους να εκφραστούν ελεύθερα.
Αφού να φανταστείς σε 1-2 γνωστούς μου που εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για gay φιλιά δημοσίως, τους κάνω πλέον παρατήρηση όταν φιλάνε τις κοπέλες τους έξω, λέγοντας τους ότι μπορεί να προσβάλλουν τον gay πληθυσμό τριγύρω (όπως ακριβώς και οι ίδιοι προσβάλλονται από τα gay ζευγάρια).
Είναι αλήθεια πάντως για την εξοικείωση *. Στην αρχή μου φαίνονταν και εμένα περίεργο, τώρα πια φιλιέμαι δημόσια όταν είμαι σε gay-friendly χώρους (διακριτικά πάντα, γιατί και με τα straight ζυγάρια μου τη σπάει όταν γίνεται επίδειξη). Να που επιτελώ και καθήκον, λοιπόν. ;-)
* Π.χ., μετά από 5 σεζόν queer as folk, δε μου κάνει πλέον καμιά εντύπωση όταν βλέπω gay σκηνές σε TV, σε άλλα μέσα, ή και 'live'.
Μενω στη διαπιστωση οτι θεωρουμε σκοπιμο ο,τι καταβαθος θεωρουμε κατακριτεο...
Εδώ κολλάει και η queer as folk ατάκα: "There are two kinds of straight people: Those who hate us to our face, and those that hate us behind our backs."
Η τελευταία ατάκα είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη από ηλίθια έως επικίνδυνη.Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα με την διαπίστωση του άρθρου,τα πάντα είναι θέμα συνήθειας,ας τους συνηθίσουμε λοιπόν!
@ owain
Eντάξει βρε παιδί μου, διαφωνείς με την ατάκα του Queer as Folk. Δεν μπορείς να διαφωνήσεις λίγο πιο γλυκά; :-)
Μετά τα free hugs και free kisses πλέον!
Γιατί τι είπα;μου παραφάνηκε ακραίο το σύνθημα γι'αυτό και εκφράστηκα εντελώς ψυχρά
@ owain
Nαι μωρέ εντάξει. Απλά δεν θέλω να το πάρει στραβά ο Really Nothing. Ξέρω ότι δεν αναφερόσουν στον ίδιο...
Ξέρουμε την νομοθεσία για το συγκεκριμένο θέμα; επιτρέπονται τέτοιες εκφράσεις οικειότητας δημοσίως; από ετεροφυλόφιλους και μη. Θα μπορούσε κάποιος να πιαστεί από αυτό και να δώσει νομική συνέχεια;
Εδώ χθες είδα εξώφυλλο σε γνωστή εφημερίδα ότι πασίγνωστος τραγουδιστής χάρισε οικόπεδο στον εραστή του και έχει γίνει σάλος, λέει. Η μάνα του είναι έξαλλη. Υποθέτω πως αν χάριζε το οικόπεδο στην ερωμένη του να μην ήταν καν πρωτοσέλιδο.
@ g for george
Eννοείται ότι δεν απαγορεύεται να φιληθεί κανείς δημοσίως. Γι'αυτό γράφω ότι το θέμα δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί με κάποιο νόμο αλλά ακόμα πιο περίπλοκο!
Πρώτη φορά την ακούω την υπόθεση που λες! Αναρωτιέμαι ποιος να είναι...
@gay super hero
Δεν παίρνω τίποτα στραβά :-), ειδικά όταν κάτι εκφράζεται ως προσωπική άποψη. Φυσικά, ούτε εγώ ταυτίζομαι με την ατάκα (δεν είναι τυχαίο ότι ήταν δια στόματος Brian!) αλλά ανέφερα ότι "κολλάει" επειδή και η έρευνα λέει πάνω κάτω το ίδιο πράγμα (εκτός αν δεν κατάλαβα καλά!):"ακόμα και οι φιλικότεροι και πιο "ανεκτικοί" ετεροφυλόφιλοι κατά βάθος αισθάνονται αποστροφή απέναντι σε οποιαδήποτε εκδήλώση τρυφερότητητας μεταξύ δύο αντρών."
Μπα,εγώ παρατηρήσει ότι υποφέρουν που δεν "επιτρέπεται" να δείξουν τρυφερότητα απέναντι στους φίλους τους,εκτός κι αν αυτοί που παρατήρησα έκρυβαν κάτι...
θα συμφωνήσω με την έρευνα
και σας φέρνω ως παράδειγμα τα κυβερνητικά σκάνδαλα : την πρώτη φορα, με τον κωσκωτούλη, έγινε της κακομοίρας. Τώρα όλοι συνιθίσαμε και δε δίνουμε σημασία
γ αυτο και πολλές οργανώσεις ομάδες κτλ κάνουν δρασεις δρομου..
οπου φιλιούνται αγορια με αγορια
και κοριτσια με κοριτσια σε κεντρικες πλατειες και δρομους..
Δεν μου κάνει εντύπωση η έρευνα…
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί οποιοδήποτε φιλί να προκαλεί αποστροφή και σιχαμάρα.
Δηλαδή είναι χειρότερο από το να δείς κάποιον να φτύνει στο δρόμο , να μιλάει χυδαία, να πετάει τα σκουπίδια του και τα αποτσίγαρά του όπου βρεί… (πρίν λίγο καιρό ένας πέταξε το αποτσίγαρό του πάνω μου γιατί δεν πρόσεξε…)
Ταμπού και προκαταλήψεις είναι όλα αυτά. Το αν μας προκαλούν αποστροφή καλό είναι να το ψάξουμε σοβαρά μέσα μας και να το συγκρίνουμε με άλλα πραγματικά σιχαμερά πράγματα…
Φιλούρες !!!
Δες κάτι σχετικό που οργάνωσαν δυο γάλλοι φοιτητές:
http://www.youtube.com/watch?v=YFFqeeNwOhI
@ turig
Πολύ τρυφερό και συγκινητικό! Ευχαριστούμε!
polu wraio ar8ro!
8a diafwnisw me tin entelws arnitiki kai lan8asmeni optiki tou Q as folk gia tous str8!
exw filous str8 oi opoioi einai MIA XARA.
mi sas pw oti autoi ginontai kai oi kaluteroi evagelistes tou munimatos tis isotitas, otan exoun sti zwi tous kai gnwrizoun proswpika gay kosmo.. eidika an exoun k kalous filou... (nai den einai adunaton...)
k gia autous pou anarwtiountai, nai eimai antras gay, exw filous str8 kai antres k gunaikes k 3eroun gia mena k exw fili8ei sto metro stin a8ina k kaneis den eipe tpt... ola mia idea einai.. kai o kosmos siga siga to suni8izei...
den einai tuxaio pou o Harvey Milk eipe oti oloi prepei na kanoume to coming out mas. To idio eipe k o Ian McKellen prosfata... Mono etsi kerdizoume pragmatiko sebasmo (kai apo kapoious eklektous kai agapi).
POLU SHMANTIKH ATAKA:
Μενω στη διαπιστωση οτι θεωρουμε σκοπιμο ο,τι καταβαθος θεωρουμε κατακριτεο...
Δημοσίευση σχολίου