.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ

parliament2
Ζευγάρι του ίδιου φύλου έξω από τη Βουλή

Στο “Όνειρο Θερινής Νυκτός” του Σέξπιρ υπάρχει μια σκηνή όπου η βασίλισσα των ξωτικών Τιτάνια ποτισμένη με ένα μαγικό φίλτρο που έχει ετοιμάσει ο σύζυγός της ερωτεύεται έναν εργάτη που έχει μεταμορφωθεί σε γάιδαρο. Μια καλοκαιρινή νύχτα το όνειρο του έρωτα μετατρέπεται σε εφιάλτη μέσα σε ένα ειδυλλιακό, μαγεμένο δάσος. Πολύ γρήγορα τα ξόρκια λύνονται, οι ήρωες ξυπνούν από τον εφιάλτη και ο έρωτας θριαμβεύει και πάλι. Στο τέλος όλοι παντρεύονται και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Προφανώς επηρεασμένοι από την κωμωδία του μεγάλου άγγλου δραματουργού, οι πολιτικοί μας αποφάσισαν να ανεβάσουν το δικό τους “Όνειρο Θερινής Νυκτός” την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Ποιος ξέρει. Ίσως να ελπίζουν ότι με κάποιο μαγικό τρόπο ξυπνώντας από το βαθύ ύπνο μας θα αντικρίσουμε κι εμείς το γάιδαρο και θα τον περάσουμε για αραβικό καθαρόαιμο. Μόνο που στο δικό τους έργο τα ξόρκια δεν λύνονται τόσο εύκολα, ούτε βρίσκονται όλα τα ζευγάρια παντρεμένα στο τέλος.

Αναφέρομαι στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης που το ΠαΣοΚ είχε καταθέσει στη Βουλή από τον περασμένο Νοέμβριο. Από τότε το είχαν στα αζήτητα μέχρι την περασμένη εβδομάδα οπότε και αποφάσισαν τελικά να το βγάλουν από τη ναφθαλίνη. Φθινόπωρο το κατέθεσαν, Ιούλιο το εμφάνισαν από το μπαούλο σε κάποια επιτροπή του θερινού τμήματος της βουλής. Μέσα στην ντάλα του καλοκαιριού όταν η βουλή υπολειτουργεί, όλος ο κόσμος λείπει διακοπές και κανείς δεν διαβάζει εφημερίδες.

“‘Ονειρο Θερινής Νυκτός” αποδείχτηκε τελικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που για πρώτη φορά περιλαμβάνει και τα ζευγάρια ίδιου φύλου. Η πλειοψηφία της βουλής (ΝΔ, ΚΚΕ και ΛαΟΣ) το καταψήφισε. Δεν έχει σημασία όμως. Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε το χρέος της. Μας έκλεισε πονηρά το μάτι. Μας χτύπησε φιλικά στην πλάτη. Ψιθύρισε στο αυτί μας γλυκά ερωτόλογα όπως κάνουν οι φευγαλέοι εραστές τις νύχτες του καλοκαιριού. Και ακριβώς όπως κάνουν οι φευγαλέοι εραστές, υποσχέθηκε να μας αποκαταστήσει μόνο όταν ήταν σίγουρη ότι δεν θα τό παιρνε χαμπάρι κανένας.

Γιατί τί νόημα έχει να λες ότι θες να δώσεις δικαιώματα στους ανθρώπους όταν λειτουργείς τόσο ενοχικά σαν να ντρέπεσαι γι’ αυτό που κάνεις; Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι αποτελεί προτεραιότητα για ένα κόμμα ένα νομοσχέδιο που συζητιέται το κατακαλόκαιρο σε μια άδεια βουλή με εισηγήτρια μια νεαρή και άπειρη αλλά αρκούντως lifestyle βουλευτίνα; Όταν ο αρχηγός και τα πρωτοκλασάτα στελέχη που το υπογράφουν είναι απόντες ή σφυρίζουν αδιάφορα; Πώς μπορείς να πιστεύεις σε κάτι χωρίς να παλεύεις γι’ αυτό; Και πώς τις καταπολεμάς αυτές τις ρημάδες τις προκαταλήψεις όταν κανείς δεν σε ακούει ποτέ να τις καταγγέλλεις;

Εύχομαι όταν επιστρέψουν κι αυτοί με το καλό στα πράγματα (λέμε τώρα) να λυθεί επιτέλους η γλώσσα τους, να λυθούν και τα ξόρκια στο μαγεμένο βασίλειο της εξουσίας και να ζήσουν όχι μόνο αυτοί καλά αλλά κι εμείς καλύτερα τρώγοντας κουφέτα – και όχι μόνο μπροστά στο συμβολαιογράφο αλλά και το δήμαρχο τον ίδιο. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι το μόνο που θα έχει μείνει τότε από το όμορφο όνειρο αυτής της καλοκαιρινής νύχτας θα είμαστε εμείς στο ρόλο του απατημένου γαϊδαράκου που ερωτεύτηκε η Τιτάνια να κάνουμε και πάλι αυτό που ξέρουν να κάνουν τόσο καλά τα γαϊδουράκια: Yπομονή.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γειά στο στόμα σου αν και μάλλον μελαγχολία μου προκαλεί η ανάρτηση.

THANOS είπε...

perimenes na symvei kati kalytero?

Ανώνυμος είπε...

Υπομουνη υπομουνη.
Τελικα θα "μαθουμε" να μην το θελουμε και αυτο.
Πολυ πασε ο γαμος. Για τους ετεροκανονικους και τις ετεροκανονικοτητες που τους τις εχει επιβαλλει η ετεροκανονικη ετεροκοινωνια ειναι μονο μωρε, τι καθομαστε και σκαμε εμεις οι γκειδες και δεν περναμε καλα ο ενας με τον αλλο, no [g-]strings attached.
Αααα χαζομαρες τωρα, ωχου.

Hfaistiwnas είπε...

Δηλαδή απλά ήθελαν να το περάσουν στο ντούκου.. γι'αυτό ουδεμία αναφορά από πουθενά..
Ρόδα είναι και γυρίζει!
Καλημέρα!

atas8alis είπε...

Kala, ti Kaili vrikan na to proteinei?

sCaTterBraiN είπε...

ναι μεν, αλλά - τουλάχιστον έγινε το βήμα (και μάλιστα από κόμμα εξουσίας) και όταν γίνουν κυβέρνηση θα είναι μεγάλοι ρεζίληδες αν το πάρουν πίσω.

gay super hero είπε...

@ scatterbrain

Συμφωνώ αλλά ολόκληρος ο χειρισμός του θέματος (συζήτηση στη ζούλα σε κάποιο θερινό τμήμα της βουλής, ανάθεση της εισήγησης σε ένα στέλεχος με περιορισμένη κατάρτιση στο θέμα κτλ) δείχνει ότι ούτε το πολυπιστεύουν, ούτε έχουν τη διάθεση να το υπερασπιστούν απέναντι στις όποιες αντιδράσεις.

Που σημαίνει ότι όταν επιστρέψουν στην εξουσία μπορούμε βάσιμα να περιμένουμε ότι θα καταφύγουν και πάλι στους γνωστούς ισορροπισμούς, συμβιβασμούς και εκπτώσεις σε ένα θεσμό (σύμφωνο συμβίωσης) που ούτως ή άλλως αποτελεί έκπτωση σε σχέση με την πραγματική ισότητα.

sCaTterBraiN είπε...

δεν αντιλέγω.

:-)

ερώτηση άσχετου (δηλ. δική μου): τι διαφορά έχει το σύμφωνο συμβίωσης με τον πολιτικό γάμο;

gay super hero είπε...

@ scatterbrain

Yποτίθεται ότι το ΣΣ του ΠαΣοΚ προβλέπει ακριβώς τα ίδια πράγματα με το γάμο σε θέματα ασφαλιστικών και φορολογικών δικαιωμάτων. Από την άλλη λύνεται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με το γάμο (φτάνει η δήλωση του ενός από τους δύο - δεν υπάρχει χρονοβόρα διαδικασία διαζυγίου). Επίσης λύνεται αυτόματα σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο παντρευτεί, ενώ το αντίθετο δεν συμβαίνει (μπορείς να παντρευτείς κάποιον ακόμα κι αν έχεις υπογράψεις σύμφωνο με ένα τρίτο άτομο - όμως αν είσαι παντρεμένος/η και να κάνεις σύμφωνο με τον οποιονδήποτε δεν έχει καμία ισχύ). Δηλαδή το ίδιο το νομοσχέδιο θεωρεί το γάμο ισχυρότερο σε όλες τις περιπτώσεις.

Επιπλέον το ΣΣ του ΠαΣοΚ δεν αναφέρει τίποτα για την ιθαγένεια αλλοδαπών που υπογράφουν σύμφωνο με έλληνες (στους παντρεμένους ο γάμος δίνει δικαίωμα για άδεια παραμονής και μετά από 3 χρόνια μπορούν να ζητήσουν ελληνική υπηκοότητα) Και βέβαια το πιο σημαντικό απ'όλα δεν δίνει στο ζευγάρι το δικαίωμα να υιοθετήσει από κοινού ένα παιδί ή στον ένα σύντροφο να υιοθετήσει το παιδί του άλλου.

Τέλος ακόμα και στα ασφαλιστικά/φορολογικά ένας θεός ξέρει τί ερμηνείες μπορεί να επινοήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες αν έρεθει κάποιος με το σύμφωνο στο χέρι να ζητήσει αυτά που μέχρι τώρα ο νόμος προέβλεπε μόνο για τους παντρεμένους...

Ephemeron είπε...

Θα ερθει καποτε η στιγμη που θα αλλαξουν τα πραγματα...
Εδω στη Καλιφορνια, πολλοι γκεϊ λενε οτι εφ' οσον δεν εχουμε τα ιδια δικαιωματα με τους ετερο, δεν επρεπε να εχουμε και τις ιδιες υποχρεωσεις. Για παραδειγμα... να μην πληρωνουμε φορους. Ειναι εντελως παραλογο η πολιτεια να ζητα απο τους πολιτες να σεβονται τους νομους και μετα να λεει σε μερικους "ααα... επ' ευκαιριας εσεις δεν εχετε τα ιδια δικαιωματα με τους υπολοιπους"... Αφου οι ετερο οικογενειες εχουν δικαιωματα που δεν εχουμε εμεις, τοτε... μονο οι ετερο επρεπε να εχουν υποχρεωσεις απεναντι στο κρατος.

Unknown είπε...

Εγώ φίλε όπως έχεις καταλάβει έχω ζήσει αρκετές γεννιές στον gay κόσμο.
Τα πράγματα οδεύουν συνέχεια προς το καλύτερο.
Αρκεί να μην χορταριάσει το μονοπάτι που έχει ανοικτεί.
Οσο για τους πολιτικούς.....άσε μην ανοίξω το στοματάκι μου.

Ανώνυμος είπε...

Όχι ότι δεν το περίμενα, αλλά και πάλι σοκαρίστικα με τη στάση του ΚΚΕ. Πάντως όσο μεγαλύτερη δημοσιότητα αποκτήσει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο τόσο περισσότερο θα δυσκολέψει η ψήφισή του. Ειλικρινά θα νιώσω μεγάλη ικανοποίηση αν η ελληνική βουλή δώσει έστω και το απλό σύμφωνο από μόνη της και πριν της το επιβάλλει η ΕΕ.

Leviathan είπε...

Ipomoni ipomoni mexri pote omos...simfono me auta pou les...kalinixta!

Elementstv είπε...

Aλλαζουν τα πραγματα ,σιγα σιγα,αλλα αλλαζουν.Παντα βεβαια θα εχω την απορια γιατι ειναι τοσο δυσκολο οι ανθρωποι να δεχτουν την ισοτητα.Που τους ενοχλει?

Το Λαγωνικό είπε...

Τα γαϊδουράκια που λες, ξέρουν να κάνουν και κάτι άλλο όμως: τσινάνε, κι αν είναι και πεταλωμένα, αλλίμονο σε αυτόν που θα τη φάει.
Τέρμα τα καλά γαϊδούρια, αλλιώς δεν θα αλλάξει τίποτα.