.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΗΡΩΕΣ Ή ΜΑΥΡΑ ΠΡΟΒΑΤΑ;

Ο Ντάστιν Μπλακ γεννήθηκε πριν από 35 καλοκαίρια στο Τέξας. Μεγαλώνοντας σε ένα ελάχιστα ανεκτικό περιβάλλον (η μητέρα του ανήκει στο δόγμα των μορμόνων και ο πατριός του ήταν στρατιωτικός), χρειάστηκαν χρόνια εσωτερικής πάλης και συγκρούσεων μέχρι να καταφέρει να αποδεχτεί την ομοφυλοφιλία του.

dustin lance black 4
Το 2008 είναι η χρονιά που ξεχωρίζει με το σενάριο της ταινίας Pedro που είχε θέμα τη ζωή και το θάνατο του οροθετικού Πέντρο Ζαμόρα, του ανθρώπου που έγινε γνωστός όταν το 1993 είχε πρωταγωνιστήσει στο reality του ΜTV The Real World. Λίγους μήνες αργότερα κερδίζει το βραβείο όσκαρ για το σενάριο του Milk. Τo θέμα της ταινίας – η ζωή του δολοφονημένου γκέι πολιτικού Χάρβεϊ Μιλκ- τον είχε απασχολήσει για πάνω από 15 χρόνια. Στο διάστημα αυτό συναναστρέφεται όλους τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου. Καταγράφοντας τις εμπειρίες τους μπόρεσε να ζωντανέψει με την πένα του μια ολόκληρη εποχή.

dustin lance black2
Εποχή έχει αφήσει και η ομιλία του κατά τη φετινή τελετή απονομής των όσκαρ. “Αν ο Χάρβεϊ Μιλκ ήταν μαζί μας σήμερα θα έλεγε σε όλους τα γκέι αγόρια και τις λεσβίες εκεί έξω, σε όλους αυτούς που ακούνε καθημερινά από τις οικογένειές τους, τις εκκλησίες τους και την Πολιτεία ότι αξίζουν κάτι λιγότερο, πως είστε πανέμορφα και μοναδικά πλάσματα με αξία. Πως ό,τι και να σας λένε ο Θεός σας αγαπάει και πολύ σύντομα θα είστε ισότιμοι πολίτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας μας”. Ο Ντάστιν αφιέρωσε το βραβείο στην ανάπηρη μητέρα του που τον συνόδευσε στην τελετή γιατί “με αγάπησε ακόμα και όταν η πίεση για να με ξεγράψει ήταν τεράστια”.

dustin lance black
Μετά τα όσκαρ ο Ντάστιν αποτελεί πλέον έναν από τους πλέον προβεβλημένους εκπροσώπους του λοαδ κινήματος στην Αμερική. Χρησιμοποίησε τη δημοσιότητα που αποκόμισε από την τελετή του προκειμένου να πιέσει τις οργανώσεις να διεκδικήσουν πλέον δικαιώματα όπως ο γάμος και η προστασία από τις διακρίσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο και όχι από τη μία Πολιτεία στην άλλη όπως κάνουν μέχρι σήμερα. Θεωρεί ότι πρότυπο του γκέι κινήματος σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να είναι το αντιρατσιστικό κίνημα της δεκαετίας του 60.

dustin lance black 3

Την περίοδο όμως που κορυφώνονται οι δημόσιες παρεμβάσεις του μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη τον περιμένει. Ο γνωστός γκέι blogger Πέρεζ Χίλτον δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του φωτογραφικά στιγμιότυπα από ιδιωτική βιντεοταινία γυρισμένη το Νοέμβριο του 2006 όπου ο Ντάστιν φαίνεται να κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό! Κανείς δεν ξέρει ποιος πούλησε τα δικαιώματα της ταινίας σε γνωστό πρακτορείο, οι υποψίες όμως πέφτουν στον παρτενέρ του στην ταινία που σήμερα διατηρεί ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου…

dustin black sex 5

Ο σάλος που ξέσπασε ήταν αναμενόμενος. Από τη μία αυτοί που τονίζουν ότι η δημοσίευση τόσο προσωπικών στιγμών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας ιδιωτικής ζωής και ότι με αυτό τον τρόπο κάποιοι προσπαθούν με χτυπήματα κάτω από τη μέση να ρίξουν από το βάθρο του έναν άνθρωπο που έχει εξελιχθεί στον πιο γλαφυρό εκπρόσωπο της γκέι κοινότητας των ΗΠΑ. Και από την άλλη όσοι τον κατηγορούν ότι αυτά που κάνει στην ιδιωτική του ζωή δεν ταιριάζουν με όσα κηρύττει δημόσια.

Σε αυτούς απευθύνθηκε και ο ίδιος ο Ντάστιν δηλώνοντας “Ακόμα χειρότερο και από την αμηχανία που μου προκαλεί το συμβάν είναι το λάθος μήνυμα που στέλνει. Ζητώ συγγνώμη και δεν μπορώ να τονίσω αρκετά τη σημασία των υπεύθυνων σεξουαλικών πρακτικών”. Υποκρισία ή υπεύθυνη στάση; Και τελικά πού βρίσκονται τα όρια ανάμεσα στις ιδιωτικές επιλογές του καθενός και τις δημόσιες παρεμβάσεις του;

dustin black sex4

Mια ανάλογη κατάσταση δημοσιοποίησης των προσωπικών του δεδομένων είχε βιώσει το 2003 ο σημερινός υφυπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Κρις Μπράιαντ. Αν και ανοιχτά ομοφυλόφιλος, ο ουαλός τότε βουλευτής του εργατικού κόμματος και πρώην εφημέριος της αγγλικανικής εκκλησίας είδε την προσωπική του ζωή να διασύρεται από τη σκανδαλοθηρική φυλλάδα The Sun. Η εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφία από προφίλ που διατηρούσε o βουλευτής σε ιστοσελίδα γκέι γνωριμιών καθώς και αποσπάσματα από συνομιλίες του με άλλους χρήστες…

chris bryant naked

Με τη γνωστή κομψότητα που τη χαρακτηρίζει η εφημερίδα κόλλησε στον Μπράιαντ το παρατσούκλι “ο Καπετάν Ξεβράκωτος”. Αν και οι αποκαλύψεις δεν έβλαψαν την πολιτική του καριέρα (στις επόμενες εκλογές κέρδισε την έδρα του με ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία ενώ σήμερα έχει μπει πλέον στην κυβέρνηση) ο ίδιος περιγράφει την εμπειρία του με τα πιο μελανά χρώματα: “Για τρεις μήνες δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Οι φίλοι μου δεχόντουσαν καθημερινές τηλεφωνικές παρενοχλήσεις και η σεξουαλικότητά πολλών από αυτούς αποκαλύφθηκε στις οικογένειές τους”.

chris bryant2
Παρά το γεγονός ότι το πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν, ο Μπράιαντ δεν το βάζει κάτω. Πριν λίγες εβδομάδες προκάλεσε αίσθηση όταν από τη νέα του θέση του υφυπουργού εξωτερικών συνεχάρη δημόσια τους βρετανούς πρέσβεις που συμμετείχαν και υποστήριξαν τις παρελάσεις του Pride σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία όπου οι διαδηλωτές αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των κυβερνώντων και τη βία ακροδεξιών ομάδων. Επιπλέον υποστηρίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις πρώην αποικίες της Αφρικής και της Ασίας ώστε να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ομοφυλόφιλων και διαφυλικών…

Φτάνει βέβαια οι παρεμβάσεις αυτές να μην αποτελούν προκάλυμμα για άλλα συμφέροντα και επιδιώξεις. Γιατί τότε οι ομοφυλόφιλοι στις χώρες αυτές θα είναι οι πρώτοι που θα το πληρώσουν….

20 σχόλια:

atas8alis είπε...

O Dustin exei dikaiwma na kanei sex opws 8elei. To idio kai o vrettanos pou mono mavro provato den einai. Kalimera!

mahler76 είπε...

κατά την γνώμη μου δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ιδικά στην πρώτη περίπτωση, αν κάποιος είναι ΤΟΣΟ χαζός να κάνει σέξ χωρίς προφυλακτικό δικαίωμά του.

sCaTterBraiN είπε...

είναι λίγο σαν τους γιατρούς που σου λένε να κόψεις το τσιγάρο ενώ αυτοί καπνίζουν σα φουγάρα.

το θέμα όμως είναι: έχει δίκιο σε αυτά που λέει;

η συζήτηση για ήρωες ή μαύρα πρόβατα αδικεί λίγο και την αξία του έργου του αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο - δεν μπορείς να περιμένεις να είναι αλάνθαστος.

Το Λαγωνικό είπε...

Ήρωες σε κάθε περίπτωση.
Θα πρέπει επιτέλους το άλογο πόπολο να καταλάβει ότι τα ινδάλματα και οι ήρωες δεν είναι αλάθητοι (Ντάστιν Μπλακ)και ότι κάνουν στην ιδιωτική τους ζωή ότι πάνω-κάτω κάνουμε όλοι μας (Κρις Μπράιαντ).
Το ότι κάποιος έκανε κάποια στιγμή στη ζωή του, όπως όλοι μας, σεξ χωρίς προφυλακτικό δεν του αφαιρεί το δικαίωμα (εφόσον ο ίδιος παραδεχτεί πρώτα το λάθος του) να δρα υπέρ του ασφαλούς σεξ.
Όσο για τον βρετανό πολιτικό, σιγά τον πολυέλαιο, που ήταν η είδηση δεν μπορώ να καταλάβω. Έφτιαξε προφίλ και έβαλε ημίγυμνη φωτό. Σιγά τα λάχανα, λες και οι πολιτικοί δεν έχουν πού..ο και αρχ..ια στα σκέλια τους, τα έχουν κόψει.
Παλιοκουτσομπόληδες

Unknown είπε...

Τελικά μαθαίνω πολλά από το μπλόγκ σου. Μπράβο μικρέ!
Συμφωνώ με λαγωνικό

gay super hero είπε...

@ everybody

Kαταλαβαίνω τί λέτε και το συμμερίζομαι. Από την άλλη όμως πιστεύω ότι υπάρχουν και κάποια λεπτά σημεία που πηγαίνουν λίγο πιο πέρα από το "ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, και τί έγινε, όλοι αυτό κάνουν".

Ο Ντάστιν Μπλακ μπορεί να μην ήταν το 2006 τόσο διάσημος όσο είναι σήμερα, αλλά πάντως δούλευε στη βιομηχανία του θεάματος. Κατά την άποψή μου όφειλε να είναι λίγο πιο "πονηρεμένος" σχετικά με το ποιον άφηνε να τον βιντεοσκοπήσει στο κρεβάτι.

Είναι φανερό ότι σήμερα έγινε στόχος λόγω της δράσης του για τα γκέι δικαιώματα. Και -λυπάμαι που το λέω- αλλά μετά από αυτό το περιστατικό δεν φαντάζομαι π.χ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τον φωνάζει στο Λευκό Οίκο για να συζητήσουν τα θέματά μας. Ακριβώς επειδή είναι τόσο έξυπνος και χαρισματικός αυτό είναι απώλεια για όλους και καλό θα ήταν να το είχε αποφύγει όντας πιο προσεκτικός. Χώρια που προσωπικά δεν βρίσκω απολύτως καμία δικαιολογία για το bareback όποιος και νά σαι. Το δέχομαι ότι αυτό αφορά μόνο τον ίδιο αλλά από την άλλη θεωρώ ότι τα θέματα δημόσιας υγείας μας αφορούν όλους γιατί ο κίνδυνος τελικά αυξάνεται για όλους.

Ως προς τον Μπράιαντ θεωρώ επίσης ότι όντας δημόσιος αξιωματούχος δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τους απλούς πολίτες και οφείλει να είναι πιο προσεκτικός και διακριτικός με τα προσωπικά του (χωρίς αυτό να δικαιλογεί σε καμία περίπτωση τον εμετικό κιτρινισμό που αντιμετώπισε).

Σαφως και όλοι έχουμε ανεβάσει αντίστοιχες (και πολύ πιο τολμηρές) φωτογραφίες στο ίντερνετ. Αυτό όμως δεν λέει κάτι. Με την ίδια λογική πρέπει να δεχτούμε ότι και ο Μπερλουσκόνι καλά έκανε και έφερνε 18χρονα κολ-γκερλ στη βίλα του αφού αντίστοιχα "όλοι οι ετεροφυλόφιλοι άντρες πληρώνουν για το σεξ". Και ο Σαρκοζί καλά έκανε που έβγαζε στα πρωτοσέλιδα τη σχέση του με ένα τοπ μοντέλο και την κουβαλούσε σε επίσημες επισκέψεις πριν ακόμα γίνει Πρώτη Κυρία γιατί "είναι λατίνος εραστής και βράζει το αίμα του". 'Ελεος δηλαδή.

mahler76 είπε...

βασικά αυτό που θα έπρεπε να αποφύγει ήταν το σέξ χωρίς προφυλακτικό όχι την βιντεοσκόπηση.

Το Λαγωνικό είπε...

Θα συνεχίσω να διαφωνώ.
Κατ' αρχήν δεν γίνεται να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι ο Μπερλουσκόνι, ο Σαρκοζί, ο Μπλάκ και ο Μπράιαντ. Ο καθένας είναι ξεχωριστή περίπτωση και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Επίσης δεν υποστήριξα πουθενά το γεγονός ότι τα προσωπικά του ο καθένας να επιδιώκει να τα κάνει πρωτοσέλιδα.

Ο Μπράιαντ έφτιαξε προφίλ σε συγκεκριμένο site όπου μπαίνουν συγκεκριμένοι άνθρωποι προς αναζήτηση συντρόφων. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με την κατά σειροήν περίπτωση Μπερλουσκόνι ο οποίος προάγει με την στάση του τον πληρωμένο έρωτα.

Για τον δε Σαρκοζί το μόνο λάθος που του αναγνωρίζω είναι ότι πριν παρουσιάσει την Μπρούνι θα έπρεπε να έχει πάρει διαζύγιο. Αλλά και πάλι το χρονικό διάστημα που το έπαιζε σε διπλό ταμπλό είναι τόσο μικρό που προσωπικά το θέμα με αφήνει αδιάφορο.

Ο δε Μπλάκ, ναι έκανε λάθος που δεν χρησιμοποίησε προφυλακτικό. Όλοι μας πριν την εποχή AIDS κάναμε χωρίς έστω και μια φορά.
Μπορεί όμως αυτό το μεμονωμένο γεγονός να ακυρώσει το όλο έργο του και πολύ περισσότερο να του απαγορεύει να μιλάει για save sex δημοσίως; Με την προϋπόθεση να αναγνωρίσει δημόσια το ατόπιμα του.

Είναι εντελώς υποκριτικό να θέλουμε τα δημόσια πρόσωπα αποστειρωμένα, αμόλυντα, άγευστα και άοσμα αλλά να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να κάνουμε ότι γουστάρουμε και να τσιρίζουμε οσάν μωρές παρθένες όταν βγαίνουν τα προσωπικά τους στη φόρα. Γιαυτό και η περίπτωση Μπλάκ μιάζει με απώλεια, επί της ουσίας δεν είναι. Ο Ομπάμα δε, αν είναι έξυπνος πιστεύω θα το καταλάβει.

Είμαι της άποψης ότι μεταξύ ενηλίκων (το τονίζω) εφόσον δεν υπάρχει χρηματισμός, βιασμός, εξαπάτηση ή δόλος και όλοι οι συμμετέχοντες συναινούν για τα μεταξύ τους τεκτενόμενα, ας κάνουν ότι γουστάρουν - κυριολεκτικά.

Τελιώνοντας με ενοχλεί πολύ περισσότερο που κανείς δεν κράζει την Sun και την κάθε κιτρινοφυλλάδα ή τον κάθε "Πέρεζ Χίλτον" που για ιδίον όφελος τροφοδοτούν την ακόρεστη όρεξη της κάθε αρσενικής ή θηλυκής Κατίνας για κουτσομπολιό και μπανιστίρι.
Αυτοί, φυλλάδες και Κατίνες είναι το αίσχος όχι οι άλλοι.
Έλεος επίσης.

xomeritis είπε...

Φυσικά και η δημοσίευση τόσο προσωπικών στιγμών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας ιδιωτικής ζωής.

Όσο για το sex χωρίς προφυλακτικό, it takes two to tango.

sebastian είπε...

πολύ ενδιαφέρον ποστ, όπως πάντα.
και οι δύο είναι ήρωες για μένα.
όλοι κάνουμε λάθη.

gay super hero είπε...

@ thomas

Δεν είπε κανείς ότι τον βίασε! 'Οπως και να το κάνουμε όμως όταν κάποιος βιντεοσκοπεί τέτοιες σκηνές ένα πράγμα σημαίνει: ότι τις βρίσκει ερεθιστικές και σέξι.

Και αυτό δυστυχώς στέλνει πολύ ηχηρότερο μήνυμα από δέκα δημόσιες δηλώσεις...

Sebastian thanx :-)

mahler76 είπε...

γιαυτό και τα κινήματα δεν χρειάζονται αυτόκλητους σωτήρες και αρχηγούς. Διότι όταν αυτοί αποκαθηλωθούν τότε στιγματίζεται όλος ο χώρος.

Nikos είπε...

" όπου ο Ντάστιν φαίνεται να κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό"

Ναι όλοι κάνουν σεξ με προφυλακτικό, για αυτό έχουν μηδενιστεί τα κρούσματα του AIDS και λοιπών STDs.. Υποκρισία, έλεος...

Είναι όντως ηλίθιο να κάνει κάποιος χωρίς προφυλακτικό, για οποιονδήποτε λόγο. Για τον τύπο με το προφίλ, ok, και αυτός ψάχνει να περάσει καλά, άνθρωποι είμαστε, εγώ προτιμώ αυτούς που φέρονται ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ παρά τους άλλους που κρύβουν τη σεξουαλική τους ζωή γιατί είναι όντως άρρωστη ή θελουν να περνάνε μία άλλη εικόνα.

Μακάρι όλοι οι πολιτικοί να ήταν τόσο ανοιχτοί και ακομπλεξάριστοι με την σεξουαλική τους ζωή όσο αυτός. Θα είχαμε σίγουρα καλύτερη κοινωνία και λιγότερους δήθεν. Αφού όλοι π**ιούνται και όσοι δεν π**ιούνται αυτό θέλουν να κάνουν.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

από την ανάρτηση: Ο γνωστός γκέι blogger Πέρεζ Χίλτον δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του φωτογραφικά στιγμιότυπα...

Nα μου επιτρέψεις... ο λεγάμενος είναι ένας ελεεινός κιτρινιάρης κουτσομπόλης που έχει μπλογκ και συμβαίνει να είναι γκέι. Δεν θα τον χαρακτήριζα "γκέι μπλόγκερ".

gay super hero είπε...

@ Kατερίνα

'Οταν κάποιος είναι γκέι και έχει και μπλογκ δεν είναι γκέι μπλόγκερ;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Nομίζω ότι ο χαρακτηρισμός gay blogger, δεν έχει να κάνει με τα προσωπικά δεδομένα του καθένα, - για παράδειγμα, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί μπλόγκερς που είναι γκέι αλλά δεν το έχουν δημοσιοποιήσει ούτε η θεματική τους έχει να κάνει με γκέι ενδιαφέροντος άρθρα - προσωπικού ή ακτιβιστικού περιεχομένου. Εν προκειμένω αυτός ο μπλόγκερ είναι γνωστός για την υστερία του και τον κιτρινισμό του, δύο πράγματα που δεν συνιστούν gay χαρακτηριστικά. Προσωπικώς, θα ήμουν πιο φειδωλή στην ομότιμη αντιμετώπιση και την απονομή "τίτλων" σε κάτι τέτοια αποβράσματα.

gay super hero είπε...

@ κατερίνα

Περιγραφικός ήταν ο χαρακτηρισμός και όχι αξιολογικός, πόσο μάλλον επαινετικός.

Το να είναι κάποιος γκέι μπλόγκερ δεν είναι τίτλος τιμής ούτε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει γκέι θεματολογία (αν και πολλοί γκέι τιμούν τη θεματολογία του συγκεκριμένου). Μπορεί να είναι γκέι μπλόγκερ και σούργελο, τί πάει να πει αυτό;

mr.f είπε...

Εγώ είμαι γκέι μπλογκερ. Τέλος. :Ρ

mr.f είπε...

ΟΟΥ ΜΑΗ ΓΚΟΝΤ GSH τα αβαταρ μας μοιαζουν, αλλά δεν το έκανα επίτηδες, απλά ήταν έμπνευση της στιγμής :Ρ

gay super hero είπε...

Δεν μοιάζουν. Το δικό σου είναι αναποδογυρισμένο :-)