.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΓΚΕΙ ΓΑΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ;

gay wedding2

Kι αν δεν μπορούμε ακόμα να παντρευτούμε στην Ελλάδα, ίσως ο γάμος να είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι φανταζόμαστε. Φτάνει να πεταχτούμε μέχρι τη γειτονική Αλβανία!

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα επιβεβαίωσε χτες παρουσία του υπουργικού συμβουλίου ότι θα υποστηρίξει μέχρι κεραίας το νέο νομοσχέδιο εναντίον των διακρίσεων που περιλαμβάνει το γάμο ζευγαριών του ίδιου φύλου.

“Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα εναντίον των διακρίσεων” δήλωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας καταλαμβάνοντας εξαπίνης τους πολιτικούς αναλυτές καθώς μέχρι τώρα κανείς δεν πίστευε ότι είχε μέλλον το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερίσα η νομιμοποίηση του γάμου ατόμων του ίδιου φύλου θα αποδείξει την αποφασιστικότητα με την οποία η Αλβανία αντιμετωπίζει το αίτημά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εκκρεμεί από το 2005. “Στη χώρα μας οι μειονότητες αντιμετωπίζονται με εχθρότητα. Είναι καιρός να σεβαστούμε τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές” κατέληξε.

Αν και ο πληθυσμός της είναι μουσουλμανικός σε ποσοστό 80% η Αλβανία είναι κοσμικό κράτος ενώ υπάρχει σημαντική παρουσία τόσο ορθόδοξων όσο και καθολικών. Μέχρι την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991 η Αλβανία ήταν επίσημα αθεϊστικό κράτος. Μαζί με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι οι μόνες χώρες της Ευρώπης όπου η πλειοψηφία ακολουθεί το μουσουλμανικό θρήσκευμα.

berisha1

Ο 54χρονος Σαλί Μπερίσα είναι πρωθυπουργός της Αλβανίας από το 2005. Καρδιολόγος στο επάγγελμα, συνέδεσε το όνομά του τόσο με τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία (εξελέγη πρόεδρος για πρώτη φορά το 1992) όσο και με τις νοθευμένες εκλογές του 1996 και την εμφύλια σύρραξη που ακολούθησε την κατάρρευση των επενδυτικών “πυραμίδων” όταν πολλοί συμπατριώτες του εξαπατήθηκαν και έχασαν όλες τις οικονομίες τους το 1997.

Όπως και στη Σουηδία πριν από τέσσερις μήνες, μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς απόκλισης αναλαμβάνει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία στην Αλβανία. Να δούμε πού θα καταλήξει αλλά και τί θα ψηφίσουν οι βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης. Το κόμμα του κ. Μπερίσα έχει πλειοψηφία δύο εδρών στην αλβανική βουλή.

“Θα αντιταχθούμε σθεναρά στο καινούριο νομοσχέδιο” δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των αλβανών μουσουλμάνων Σελίμ Μούτσα. “Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο, είμαστε κάθετα αντίθετοι” δήλωσε και ο εκπρόσωπος της καθολικής εκκλησίας.

Βεβαίως θα μας ενδιέφερε και η άποψη του ορθόδοξου αρχιεπισκόπου της Αλβανίας Αναστάσιου. Από ό,τι γνωρίζουμε φημίζεται για τη μετριοπάθεια, τη μόρφωση, την πραότητα και το ανθρωπιστικό του έργο. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν τηρεί την ίδια στάση χριστιανικής αγάπης και αλληλεγγύης και απέναντι στους ομοφυλόφιλους συνανθρώπους του. Και αν όχι γιατί.

‘Οσο για τους έλληνες πολιτικούς μας καιρός είναι να πάρουν μαθήματα από τους βαλκάνιους γείτονες που τόσο σνομπάρουν σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να κάνει εξωτερική πολιτική και να προωθήσει τις θέσεις και τα συμφέροντα της χώρας του μέσω των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αν δεν μπορούν να φανούν δίκαιοι, τουλάχιστον ας αποφασίσουν να φανούν έξυπνοι.

20 σχόλια:

THANOS είπε...

μου κάνει εντύπωση, μια και πρόκειται για γνωστό καθίκι, φαίνεται όμως πως ακόμα και στην Αλβανία η ευρωπαϊκή προσήλωση δε σκοντάφτει σε θρησκευτικά δόγματα.
άντε να δούμε

THANOS είπε...

φαντάζομαι πως η άποψη του Αναστάσιου, εξαιρετικού Ανθρώπου, θα συμβαδίζει με του Πατριάρχη, ότι δλδ η εκκλησία δεν εισέρχεται στις κρεβατοκάμαρες των πιστών

Leviathan είπε...

de pisteuo auta pou diavazo...ade na doume edo..kalo sou vradi! :)

Hfaistiwnas είπε...

Απίστετο μου φαίνεται και μένα..
τους είχα για συντηριτικούς..

sCaTterBraiN είπε...

... την ίδια στιγμή, στην προοδευτική ελλάδα, ο υπουργός πολιτισμού παρεμβαίνει ώστε να λογοκριθεί βιντεάκι που ενοχλεί το παπαδαριό στο μουσείο της ακρόπολης.

πέρα από τις γκρίνιες, έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά είμαι ακόμα αισιόδοξος (σοβαρά).

Unknown είπε...

"μαζί με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι οι μόνες χώρες της Ευρώπης όπου η πλειοψηφία ακολουθεί το μουσουλμανικό θρήσκευμα."

το άρθρο από το οποίο μετέφρασες [http://www.balkaninsight.com/en/main/news/21397/] ένα τμήμα του Post σου έχει ήδη διορθωθεί: και το Κόσοβο είναι χώρα όπου η πλειοψηφία ακολουθεί το μουσουλμανικό θρήσκευμα

gay super hero είπε...

@ thanos

Λίγο υπεκφυγή μου κάνει εμένα αυτό. Οι σχέσεις των ανθρώπων (πόσο μάλλον ο γάμος!) δεν συμβαίνουν μόνο στις κρεβατοκάμαρες.


@ arismuc

To άρθρο στο οποίο παραπέμπεις πρώτη φορά το διαβάζω, όχι να το μεταφράσω κιόλας. Και όπως βλέπεις κι εσύ το μόνο κοινό που έχει με το δικό μου είναι οι δύο πρώτες φράσεις. Το θέμα το "ψάρεψα" στο γαλλόφωνο τύπο. Τις πληροφορίες για την Αλβανία και την καριέρα του κ. Μπερίσα τις πρόσθεσα μόνος μου (τα βασικά τα ήξερα αλλά έψαξα στο ίντερνετ για τις ημερομηνίες)

Το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τις περισσότερες χώρες του κόσμου και ότι δεν είναι μέλος του ΟΗΕ φαντάζομαι ότι το γνωρίζεις οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι.

Ephemeron είπε...

Υπεροχα!!!
Απ' οτι θυμαμαι... στη δεκαετια του '70 και του 80 οι ελληνες γκεϊ πηγαιναν με λεωφορεια στη Τουρκια για "ξεσαλομα"...
Τωρα θα πηγαινουν με λεωφορεια στην Αλβανια για να παντρευονται!!!

Unknown είπε...

Στην χώρα που δίδαξε στον κόσμο την δημοκρατία φόρεσε τα γυαλιά η Αλβανία. Μια χώρα που ΄΄εχει υποφέρει από την έλειψη δημοκρατίας.
Τι να πω;
Να τα βλέπουν αυτά οι δικοί μας στην κυβέρνηση.

phoinix είπε...

αν γίνει αυτό θα είναι ένα τραγικό κακό αστείο..τα ρατσιστάκια θα βρουν άλλο ένα πάτημα έναντι των Αλβανών και εμείς θα πάρουμε Αλβανική υπηκοότητα? Στην Αλβανία αδερφές μου?
χαος! Η ελλάδα βλέπει την Αλβανία σαν μια φτωχή αντιδημοκρατική και δύσμοιρη χώρα που όμως τελικά σε κάποια πράγματα κάνει την υπέρβαση και αφήνει τους έλληνες μαλάκες.
Τι να πω..άντε Κωστάκη κάνε μας Αλβανία?

gay super hero είπε...

@ bear, phoinix

Δεν θα γίνεις αλβανός ποτέ, βρε ρωμιέ, βρε ρωμιέ-ε-ε

Επίσης να τονίσω ότι εκτός από τη δημοκρατία διδάξαμε και την ομοφυλοφιλία

:-)

πέμπτη εποχή είπε...

Δηλαδή τώρα τα Τίρανα θα συναγωνίζονται το Άμστερνταμ στις προτιμήσεις των gay & lesbian ζευγαριών; Μην τρελαθούμε. Ο τύπος είναι καραφασισταριό! Και τις εκλογές με νοθεία τις πήρε.
Δεν το πιστεύω με τίποτα. Λέτε να γίνουμε επιτέλους Αλβανοί; Λέτε; Μπαα :)

Ανώνυμος είπε...

Δε μας ενδιαφέρει αν είναι καραφασισταριό. Ο καθένας πρέπει να βλέπει το συμφέρον του. Και ο νέος χίτλερ να μας έδινε το δικαίωμα θα ήτανε καλός για εμάς. Μπράβο για την απόφαση στο Μπέρισα.

THANOS είπε...

fysika kai einai ypekfygi,toulaxisto omws den einai katadiki, opws tha ofeile symfwna me to dogma

Ανώνυμος είπε...

vre paidia mou siga min trexw stin alvania gia na pantreytw...edw den tha pigaina stin tilo,tha trexw se alvania;;;;xaxaxaxaxa

yg:plakitsa kanweee;;;;min arxisete na mou ta xwnete epeidi eimai kata tou thematos twn gamwn twn gay...

Ανώνυμος είπε...

katsete prwta na perasei to nomosxedio stin alvania k meta na xairomaste... :-)

Ya'el είπε...

Merikes "mikres" leptomeries gia to pws kai giati synevei :)))
1) Fysika kai o typos einai karafasistrario kai h apofasi pou pire htan apotelesma proeklogikwn simfoniwn me alla dimosia prosopa prokeimenou na ton stiriksoun stis ekloges. Entaksi...siga to parakseno, pantou ginontai auta. To leo apla gia na min akouo tipota tetoia tou typou "more bravo o Berisha".
2)DISTIXWS....h alvaniki koinonia oxi aplws den upostirizei auth tin apofasi alla ftanei na riksei kaneis mia matia sta diafora alvanika forum gia na katalavei pws oxi mono den prokeitai gia mia proodeutiki koinonia alla gia ma koinonia opou h isotita den exei kan kataxorithei ston katalogo ton vasikwn leksewn pros xrisi.
3) Oi thriskeutikoi ekprosopoi kathe eidous antedrasan me mania kata tou neou sxediou me panw katw paromoies antidraseis ton glykwn mas ntopiwn papadwn pou sou sikonoun tin trixa se kathe tous kouventa.
4) Oson afora stin thriskia stin ellada...katalavainw oti h Wikipedia k alla sinafi einai h proti lysi alla to 80% tou alvanikou plithismou den einai mousoulmanoi. To thema "thriskia stin alvania simera" sikonei megali kouventa, enimerotika aplws o diaxorismos stin alvania me tis thriskies egine vasi onomatos k epithetou kai oxi vasi tou ti thriskia askei o kathenas h se ti theo pisteuei. Thelw na po me auto pos einai periti mia diapistosi tou typou "80 % einia mousoulmanoi, alla prokeitai gia kosmiko kratos". ...h alles diapistoseis pou THA MPOROUSAN na prokipsoun..tou tupou "80% einai mousoulmanoi alla parolauta ...koita na deis...tha epitrepoun tous gamous metaksi omofilofilwn".

Ya'el είπε...

Oson afora stin thriskia stin ALVANIA ithela na pw! Sorryyy!

Ya'el είπε...

A....kai fysika itan mia paneksipni kinisi tou fasista kata ta alla prothypourgou gia na ena vima ligo pio konta pros tin entaksi stin E.E

Ανώνυμος είπε...

na do gay gamo stin alvania kai meta as pethano einai dinaton mia toso sintiritiki xora na kanei tetio alma ti na po exo mini malakas mas valane ta gialia tha vlepoume elines na metanastevoune stin alvania gia na patreftoune