.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΕΙΝΑΙ ΤΟ “ΩΠΑ” ΤΟΥ ΑΛΚΑΙΟΥ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΓΚΕΪ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ;

Έχει γίνει παράδοση πια κάθε φορά που η Ελλάδα στέλνει άντρα τραγουδιστή στη Eurovision οι ξένοι να σχολιάζουν το “γκέι στήσιμο” της συμμετοχής με τις απαραίτητες αναφορές στην ομοφυλοφιλία των αρχαίων και όλα τα συναφή. Αφορμή έδωσαν στο παρελθόν οι ράμπο του Ρακιντζή, τα λικνίσματα του Σαρμπέλ και βέβαια οι κοιλιακοί του Σάκη. Είναι τελικά ένα τεράστιο κλισέ όλα αυτά ή μήπως είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές συμμετοχές φλερτάρουν συστηματικά με την gay ψήφο – αλλά πάντα σιωπηλά και χωρίς να το παραδέχονται;

Από την παράδοση δεν ξεφεύγει ούτε η φετινή συμμετοχή του Γιώργου Αλκαίου που -σύμφωνα με ένα ιδιαίτερα δημοφιλές site γιουροβιζιονικού σχολιασμού- “παίζει το χαρτί του ομοερωτισμού”. Διαβάστε τι γράφουν:

opa

Είναι γνωστό ότι στη Eurovision το σεξ-απίλ μετράει όσο και το μουσικό ταλέντο. ...Ο ερωτισμός έχει και φέτος την τιμητική του – αλλά η πιο σεξουαλικά φορτισμένη συμμετοχή δεν περιλαμβάνει καυτές χορεύτριες με μεγάλα στήθη και σημάδια από το μπικίνι. Κι αυτό γιατί στη συγκεκριμένη συμμετοχή ούτε μια γυναίκα δεν εμφανίζεται επί σκηνής.

Στο επίσημο βίντεο-κλιπ του “ΩΠΑ” ο Γιώργος Αλκαίος παίζει το χαρτί του ομοερωτισμού. Υποδύεται το κυρίαρχο αρσενικό σε μια αγέλη που αποτελείται από τέσσερις νεότερους άντρες γραμμωμένους, μαυρισμένους και φουλ στην τεστοστερόνη. Το τραγούδι ξεκινάει με ένα καρδιοχτύπι που φέρνει στο νου ερωτική συνεύρεση. Τα αγκομαχητά των χορευτών στη συνέχεια δείχνουν να επιβεβαιώνουν την πρώτη εντύπωση. Στην αρχαιότητα η σύναψη δεσμού με ένα μεγαλύτερο, “φτασμένο” άντρα ήταν απαραίτητο στάδιο στην ανατροφή κάθε εφήβου. Εδώ οι νεαροί που πλαισιώνουν τον Αλκαίο τινάζονται και δαγκώνουν τα χείλη τους κάθε φορά που ο τραγουδιστής ανοίγει το στόμα του. Ύμνος στην αντρική φιλία – ή κάτι παραπάνω;

opa3

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να μπερδεύουμε την ευρωπαϊκή “μόδα” των μετροσέξουαλ με την ομοερωτική έκφραση. Τα μαύρα δερμάτινα γιλέκα των χορευτών με τα καρφιά και τις αλυσίδες που αφήνουν έκθετους τους γυμνασμένους κοιλιακούς και το ιδρωμένο στέρνο θυμίζουν πάρτι φετιχιστών – ή την τελευταία μόδα στις πασαρέλες του Μιλάνου. Η τύπου Vogue χορογραφία φέρνει στο νου go-go boys που χορεύουν σε νυχτερινό μαγαζί – αλλά ταυτόχρονα δίνει στους χορευτές την ευκαιρία να συγκρίνουν τα ποντίκια τους κάνοντας επίδειξη του ανδρισμού τους σαν macho αρσενικά κοκόρια.

Σίγουρα η πιο αμφιλεγόμενη σκηνή είναι αυτή στην παραλία. Με μια πρώτη ματιά ο Αλκαίος θυμίζει ώριμο κύριο που έκανε καινούριους φίλους στο Μαϊάμι. Ή ίσως τους πήρε μαζί του για ένα σαββατοκύριακο με όλα τα έξοδα πληρωμένα στη Μύκονο. Η eurotrash ατμόσφαιρα συμπληρώνεται από τις ξυρισμένες μασχάλες και τα λευκά εφαρμοστά τζιν (Προσοχή: αναφερόμαστε στο χαρακτήρα που υποδύεται ο Αλκαίος στο βίντεο, όχι στον ίδιο. Για τη σεξουαλικότητα του τραγουδιστή δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα και δεν πρόκειται να κάνουμε εικασίες).

Ούτε οι στίχοι όμως φαίνεται να ξεκαθαρίζουν την κατάσταση. Σύμφωνα με μία ερμηνεία μιλάνε για έναν άντρα που “βγαίνει απ’ την ντουλάπα” και αγκαλιάζει έναν καινούριο τρόπο ζωής. Σύμφωνα με μια άλλη αναφέρεται στις αλλαγές που πρέπει να κάνουν όλοι οι έλληνες για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Βάζω μια φωτιά
σ’ όλα τα παλιά
όλα θα τ’ αλλάξω
και θα το φωνάξω
περασμένα ξεχασμένα κι όλα απ’ την αρχή ξανά

opa2
Πρόβλεψη

Η Ελλάδα παραμένει ένας ισχυρός ανταγωνιστής καθώς τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν τερμάτισε ποτέ έξω από την πρώτη δεκάδα και δεν έχει κοπεί ποτέ στους ημιτελικούς. Τα γραφεία στοιχημάτων φέρνουν τον Αλκαίο να διεκδικεί την πρώτη θέση στον πρώτο ημιτελικό με μοναδική ανταγωνίστρια την τραγουδίστρια της Σλοβακίας που τραγουδάει επίσης στη γλώσσα της περιστοιχισμένη από τέσσερις “φουσκωτούς” χορευτές.

Δυσκολότερο είναι να προβλέψει κανείς τις επιδόσεις του “Ώπα” στον τελικό. Το τραγούδι συνδυάζει τη δυτική ποπ με ανατολίτικους ρυθμούς – συνδυασμός που παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στο τηλεοπτικό κοινό που ψηφίζει από το σπίτι. Μεγαλύτερο αίνιγμα παραμένει η στάση των κριτικών επιτροπών. Παρόλα αυτά θα μπορούσε κανείς να υποθέσει με σχετική ασφάλεια ότι το τραγούδι θα τερματίσει στην πρώτη δεκάδα. Από το live στήσιμο θα εξαρτηθεί πόσο ψηλότερα μπορεί να φτάσει.”

Το “Ώπα” στην πρώτη δεκάδα; Για να δούμε….



20 σχόλια:

mahler76 είπε...

AXAXAXAXAXAXAXAXA η μόνη σχέση με την ομοφυλοφιλία που έχει η συμμετοχή μας είναι η χρησιμοποίηση παιδαράδων στα χορευτικά για να προσελκύσουν τις ψήφους των ξελιγωμένων.

Hfaistiwnas είπε...

Εγώ το μόνο που κατάλαβα είναι ότι ο/η συγγραφεύς είναι τρομερά γκαυλωμένη (ας μου επιτραπεί η έκφραση)με την ελληνική αποστολή και σκέφτεται το πάρτυ με ούζα, όλα τα άλλα τρίχες..

Επίσης γέλασα με το "νεότερους άντρες γραμμωμένους, μαυρισμένους και φουλ στην τεστοστερόνη", αυτά!

@mahler76, Φιλιά!!!

Καλημέρα σας!

gay super hero είπε...

Hφαιστίωνα με ορέξεις σηκώθηκες πρωί-πρωί; Lol

Παραβλέπεται λόγω πρότερου έντιμου βίου :-)

Hfaistiwnas είπε...

χαχαχαχα όχι βρε, αυθορμήτως το σχόλιο...

Ethan Raynolds είπε...

Καλημέρα και απο εμένα...Πριν λίγο ξύπνησα... Αμφιβάλλω πολύ για το αν θα πάρουμε μία καλή θέση φέτος. Θα προτιμούσα πάντως να τραγουδούσαν τα παλικάρια παρά ο ΑΛκαίος...χαχαχα... Που πας μωρή αγελάδα???!!!!

gay super hero είπε...

@ ethan

Δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα ευγενικό αυτό που έγραψες...'Αλλωστε καλλονές και καλλονούς στέλνουμε κάθε χρόνο, δεν χάλασε ο κόσμος αν μια φορά στα τόσα στείλουμε έναν κανονικό άνθρωπο.

Και όπως βλέπεις οι ξένοι γκέι δείχνουν να ξεχωρίζουν το συγκεκριμένο τραγούδι και τον τρόπο που επέλεξε να το παρουσιάσει. Οπότε όσο κι αν επιμένουν οι διάφοροι εγχώριοι καλοθελητές ίσως να μην τα πάει και τόσο άσχημα...

Ethan Raynolds είπε...

Δεν τον συγκρίνω με καλλονές και καλλονούς.

Δεν μου αρέσει να βλέπω δημόσια πρόσωπα που ίσως γίνονται από μερικούς πρότυπα να έχουνε παραπάνω κιλά(αναφέρομαι καθαρά ΜΟΝΟ από άποψη υγείας).Και δεύτερον θα προτιμούσα σαφώς να πήγαινε κάποιος νεώτερος!!! Τα media λένε συνέχεια διάφορα my hero...To έχεις διαπιστώσει και εσύ...Και με την Mando με το τραγούδι Never Let You Go(μου άρεσε πάρα πολύ) την κατατάσσανε στην πρώτη πεντάδα. Δεν μου λέει τπτ λοιπόν για το τι λένε οι δημοσιογράφοι.Μακάρι να πάμε καλά!!! Εννοείτε ότι το εύχομαι!!Την χώρα μου εκπροσωπεί!!!

Απλά θα προτιμούσα κάτι πιο φρέσκο!!! Από τραγούδι και παρουσίαση!!!

gay super hero είπε...

Εντάξει τώρα, δεν νομίζω ότι τον είπες "αγελάδα" επειδή ανησυχείς για την υγεία του :-) Αφήνω το γεγονός ότι χρησιμοποίησες το θηλυκό γένος.

Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που ξεφεύγουν από τις προδιαγραφές των περιοδικών ομορφιάς. Ή που δεν είναι πια νέοι (αυτό να είσαι σίγουρος ότι θα συμβεί σε όλους μας!). Και αυτοί έχουν ανάγκη από πρότυπα νομίζω.

g for george είπε...

"Να πάει κάποιος νεότερος;;" (Ethan R.)

"Που δεν είναι πια νέοι;;" (gshero!!)

Δηλαδή αν δεν είσαι 22 με 23, καλά στέφανα στο μνήμα!!!!

Όσο για το άρθρο... πώς δεν τα πρόσεξα εγώ όλα αυτά στο βίντεο; μιλάμε για το ίδιο βίντεο του Opa ή κάποιο της φαντασίας της δημοσιογράφου;!

Περισσότερο απ' όλα, κορυφή το σχόλιο του Ηφαιστίωνα!

sCaTterBraiN είπε...

τι 22 με 23, καλέ μου, αυτοί έχουν αρχίσει ήδη να σιτεύουν, για 16-18 μιλάμε χαχαχαχα
τώρα εγώ αυτά τα πολύ ωραία που περιγράφει το άρθρο δεν τα είδα, αλλά μου προκάλεσαν πονηρές σκέψεις.
;-)

ασωτος γιος είπε...

οχι ο υμνος ηταν το "ΛΙΓΟ ΚΡΑΣΙ ΛΙΓΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ.."
AXAXA!

gay super hero είπε...

@ aswtogios

Από εκεί ξεκίνησαν όλα... Gay ύμνος όντως :-)

Ανώνυμος είπε...

Θα δω ξανά το video clip και θα διαπιστώσω ιδιοίς αν τα γραφόμενα ισχύουν ή αποτελούν προεκτάσεις της φαντασίας... Γιατί με την πρώτη θέαση δεν μου κάνει για κάτι τέτοιο.
Αισθητικά πάντως μου άρεσε το κλιπάκι, καλό είναι.

ΤΟ ΛΑΓΩΝΙΚΟ

tovenito είπε...

συμφωνώ με το πρώτο σχόλιο του μάλερ.
έλεος πια!ό,τι και να στείλουμε, και τη φαραντούρη που λέει ο λόγος τα ίδια θα πουν.

gay super hero είπε...

@ tovenito

Πες μου τώρα ότι θα γίνει και η Φαραντούρη gay icon :-)

Kι εγώ έγραψα ότι κάθε φορά που στέλνουμε άντρα τα ίδια λένε. Αλλά εντάξει, πότε leather, πότε αντρικό τσιφτετέλι, πότε η ρώγα έξω, την κουνάμε και μεις την ουρά μας ;-)

mahler76 είπε...

την ουρά μας ή την αχλαδιά? χααχαχαχαχαχα

Leviathan είπε...

o Mahler sto proto sxolio ta eipe ola!!!! :) kalimera!

stella είπε...

δεν παρακολουθω τετοια φεστιβαλ
ο μαλερ εχει δικιο
η χαρα του οφθαλμολουτρου

Ιθάκη-man είπε...

Όλο αυτό το παραφιλολογικό είναι κάπως αστείο αλλά μου είναι σύσκολο να πιστέψω ότι ο Αλκαίος σκόπιμα το έκανε αυτό...

Αλλά εμένα αυτό μ' αρέσει από την Ελληνική αποστολή, το μπρουτάλ, οι χορευτές :p ΠΕΕΕΕΕΤΡΟ άι λάβ γιουυυυυυ (από το So you think you can dance τον έβαλα στο μάτι)

suncitizen είπε...

Έχει τρελαθεί ο κόσμος...
Εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουνε!
Ο ομοερωτισμός του Αλκαίου μας μάρανε τώρα...