.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΛΕΣΒΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

lesbian pregnancy1
Πρόκειται για μια έρευνα που δεν έχει προηγούμενο: για 24 ολόκληρα χρόνια η Νανέτ Γκατρέλ, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας μαζί με τη συνάδελφό της Χένι Μπος από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ κατέγραψαν την ανατροφή 78 παιδιών που μεγάλωναν με ζευγάρια λεσβιών μαμάδων από την εγκυμοσύνη μέχρι την ενηλικίωση. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Ιούνιο στην ιατρική επιθεώρηση Pediatrics, προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση: τα παιδιά των λεσβιακών ζευγαριών παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής και συμπεριφοράς (επιθετικότητα, παραβατικότητα κτλ) σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, ενώ οι σχολικές και κοινωνικές επιδόσεις τους είναι υψηλότερες από το μέσο όρο. H δρ. Gatrell μιλάει για τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα των ερευνών της σε αυτή τη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό Têtu.

Αρχίσατε την έρευνά σας το 1986 σε μια εποχή που το φαινόμενο της ομογονεϊκότητας ήταν ακόμα περιθωριακό. Ποια υπήρξαν τα κίνητρά σας;

Τη δεκαετία του ‘80 άνοιξε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια μια τράπεζα σπέρματος που απευθυνόταν σε ανύπαντρες γυναίκες και λεσβιακά ζευγάρια. Σκέφτηκα ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία για να μελετήσω την πρώτη γενιά παιδιών που θα γεννιόντουσαν μέσω τεχνητής γονιμοποίησης με σπέρμα δότη και θα μεγάλωναν σε λεσβιακές οικογένειες. Εκείνη την εποχή δεν είχαμε υπολογιστές, κάναμε τις επισκέψεις μας και καταγράφαμε τα πάντα με μολύβι και χαρτί.

lesbian pregnancy

Είναι η πρώτη έρευνα που παρακολουθεί τα παιδιά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πράγματι. Πρόκειται για μια δουλειά που κράτησε 24 χρόνια. Σήμερα η ηλικία αυτών των παιδιών είναι ανάμεσα στα 18 και στα 23. Σταματήσαμε τη συλλογή των στοιχείων το Μάιο του 2009 και ξεκινήσαμε τη στατιστική ανάλυση το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Πολύς κόσμος περίμενε τα αποτελέσματα με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη συζήτηση γύρω από νομικά ζητήματα, όπως το δικαίωμα πρόσβασης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή η αναγνώριση κοινής γονικής μέριμνας στα ομόφυλα ζευγάρια. Έχουμε όμως στη διάθεσή μας και πολλά ακόμα στοιχεία που πρέπει να επεξεργαστούμε. Ετοιμάζουμε μια σειρά από 15 άρθρα, το καθένα με διαφορετικό θέμα. Μόλις έκλεισαν τα 17 τους χρόνια, όλα τα παιδιά συμπλήρωσαν ένα πολύ εκτενές ερωτηματολόγιο που νομίζω ότι μπορεί να μας δώσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πορεία τους. Πρόκειται επίσης για την πρώτη έρευνα που παρακολουθεί ζευγάρια λεσβιών για μια περίοδο είκοσι χρόνων. Οπότε ετοιμάζουμε και μια σειρά άρθρων για τις παρατηρήσεις μας γύρω από τις λεσβιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά των λεσβιακών ζευγαριών τα καταφέρνουν καλύτερα από το μέσο όρο. Λέτε ότι αυτά τα αποτελέσματα σας προκάλεσαν έκπληξη. Για ποιο λόγο;

Πράγματι, μου προκάλεσαν έκπληξη. Οι συνεντεύξεις που πήραμε από τα παιδιά όταν έκλειναν τα δέκα τους χρόνια μας αποκάλυψαν συμπεριφορές στιγματισμού απέναντί τους και σημάδια ψυχολογικής πίεσης. Όταν λοιπόν έκλεισαν τα 17, περίμενα ότι θα μπορούσα να διακρίνω κάποια κατάλοιπα αυτών των εμπειριών. Δεν είχα κανένα λόγο να πιστεύω ότι θα τα πήγαιναν καλύτερα από τα άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Και όμως υπάρχει διαφορά και στατιστικά είναι αρκετά ισχυρή.

Πώς εξηγείτε αυτή την αλλαγή ανάμεσα στην ηλικία των δέκα και των δεκαεπτά;

Καταρχάς, είχαμε αυτή την περίοδο μια σημαντική αλλαγή των κοινωνικών στάσεων και νοοτροπιών γύρω από την ομοφυλοφιλία. Επιπλέον αυτά τα παιδιά είχαν την τύχη να ευαισθητοποιηθούν από πολύ μικρή ηλικία σε θέματα προκαταλήψεων και διακρίσεων. Οι μαμάδες τους πάλεψαν για να γίνουν τα παιδιά τους αποδεκτά στο σχολείο, για μια εκπαίδευση που θα αποδέχεται τη διαφορετικότητα. Αυτό ωφέλησε όλους τους μαθητές αλλά ευαισθητοποίησε και τους καθηγητές τους σχετικά με θέματα διακρίσεων στο σχολικό περιβάλλον. Θα γνωρίζουμε περισσότερα όταν έχουμε ολοκληρώσει την ανάλυση όλων των ερωτηματολογίων.

lesbian_family[1]

Πιστεύετε ότι οι κοινωνικές αλλαγές υπήρξαν τόσο σημαντικές μέσα σε μόλις επτά χρόνια;

Μιλάμε για την περίοδο που το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών κυριάρχησε στην πολιτική συζήτηση και τον τύπο και αναγνωρίστηκε νομικά σε πέντε πολιτείες της Αμερικής. Είναι επίσης η περίοδος που πολλά δημόσια πρόσωπα μίλησαν δημόσια για την ομοφυλοφιλία τους. Όλα αυτά βοηθούν στη μεγαλύτερη ορατότητα των ομοφυλόφιλων. Παραδόξως, και οι επιθέσεις της χριστιανικής δεξιάς βοήθησαν με τον τρόπο τους: πρόκειται για ένα λόγο που στηρίζεται στο μίσος και τη φοβικότητα και γι’ αυτό απωθεί πολύ κόσμο.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Πρόκειται για παιδιά που οι γονείς τους τα ήθελαν πραγματικά πάρα πολύ, σε αντίθεση με ένα σωρό άλλα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Αυτές οι γυναίκες πάλεψαν για να γίνουν μανάδες, παρά το γεγονός ότι το κοινωνικό περιβάλλον τις θεωρούσε εγωίστριες που θέλουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά που θα στιγματιστούν εξαιτίας της σεξουαλικότητας των γονιών τους. Έδωσαν τα πάντα για την ανατροφή των παιδιών τους και συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις αποφάσεις που είχαν σχέση με την εκπαίδευση. Αγωνίστηκαν οι ίδιες για να ευαισθητοποιήσουν όλους όσοι ερχόταν σε επαφή με τα παιδιά, τους γυναικολόγους στο μαιευτήριο, τους παιδιάτρους, το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών, τους δασκάλους στο σχολείο… Επιπλέον πρόκειται για ζευγάρια που μοιράζονται ισότιμα οτιδήποτε έχει να κάνει με τη φροντίδα των παιδιών. Ως ψυχίατρος δουλεύω με πολλές διαφορετικές οικογένειες και πολύ σπάνια ακούω από ετερόφυλα ζευγάρια αυτό που ακούω από τις λεσβίες μητέρες: “σήμερα είναι η σειρά μου να τα διαβάσω ιστορία” ή “σήμερα είναι η σειρά μου να τα κάνω μπάνιο…” Ακόμα και σε περίπτωση χωρισμού, συνεχίζουν να μοιράζονται ισότιμα τη φροντίδα των παιδιών τους.

lesbian family

Σας κάνει εντύπωση ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά στην ψυχολογική κατάσταση των παιδιών που γεννήθηκαν από το σπέρμα ενός ανώνυμου δότη σε σχέση με τα παιδιά που μπορούν να μάθουν την ταυτότητά του;

Κι εγώ θεωρούσα ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσω ανώνυμης δωρεάς σπέρματος θα είχαν περισσότερα ερωτηματικά. Παρόλα αυτά φαίνεται να προσαρμόζονται χωρίς πρόβλημα. Μην ξεχνάμε ότι αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν σε μια κοινωνία όπου οι διαφορετικές μορφές οικογένειας πολλαπλασιάζονται: υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν μόνο με ένα γονιό ή με τους παππούδες κτλ. Δεν υπάρχει μόνο ένα πρότυπο όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ένας από τους περιορισμούς της έρευνάς σας είναι ότι δεν μπορέσατε να πάρετε συνεντεύξεις από τους δασκάλους των παιδιών. Για ποιο λόγο;

Ήταν θέμα πόρων. Για πάρα πολλά χρόνια χρηματοδοτούσα αυτή την έρευνα από το μισθό μου. Μόνο το τελευταίο διάστημα μπόρεσα να έχω πρόσβαση σε κάποιες επιχορηγήσεις – κάτι που μου προσάπτουν ορισμένοι καθώς ανάμεσα σε αυτούς που συνέβαλαν υπάρχουν και ΛΟΑΔ οργανώσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ο δημόσιος τομέας στις ΗΠΑ δεν επιχορηγεί καμία έρευνα που καταπιάνεται με ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα. Ειδικά τα προηγούμενα χρόνια θα με χρηματοδοτούσαν μόνο αν προσπαθούσα να αποδείξω ότι οι λεσβίες είναι ψυχοπαθείς!

Είναι στα σχέδιά σας να μελετήσετε και τα παιδιά των γκέι μπαμπάδων;

Αν ήμουν νεότερη, θα το έκανα. Είμαι όμως ευτυχής που βλέπω νεότερους ερευνητές να ενδιαφέρονται για το θέμα. Και ενθουσιασμένη που μπορώ να περάσω τη σκυτάλη στους επόμενους!


Και βέβαια για το ίδιο θέμα μπορείτε να δείτε την ταινία “Τα Παιδιά είναι Εντάξει” που έχει βγει αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους.


14 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Άντε να δούμε και των γκέι μπαμπάδων!!!
Καλημέρα!

dimitris.jp είπε...

ουφ, επιτελους. ας αρχισουν τα καλα νεα να ερχονται. αλλα η αληθεια ειναι πως αυτοι που δεν θελου να ακουσουν, δεν θα ακουσουν με τιποτα :(

μπραβο στις λεσβιες μαμαδες. αντε και στα δικα μας!

partaki είπε...

πόσο χαρούμενο με έκανες!!!

DiViNe__ είπε...

Όντως πολύ ενδιαφέρον!
Εγώ από το θέμα, περίμενα να βγει κάποιο αποτέλεσμα, του στυλ ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με λεσβίες μαμάδες είναι το ίδιο με τα άλλα παιδιά.
Παρόλα αυτά βγήκε κάτι παραπάνω! Άντε και για την επόμενη έρευνα με τους μπαμπάδες :D

gay super hero είπε...

@ partaki

Πες μου ότι σε μεγάλωσαν και σένα λεσβίες μαμάδες :-)

g for george είπε...

Όταν έχεις μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον αποδοχής της διαφορετικότητας του διπλανού σου, κατανόησης και γενικά μιας άλλης οπτικής της κοινωνίας, δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικά αποτελέσματα η έρευνα. Αυτό φυσικά δείχνει το ότι κάποια πράγματα "διδάσκονται" και ότι είναι θέμα παιδείας.

Nikatsu είπε...

Είναι απλό...
Ποιος δε θα ήθελε να έχει 2 μαμάδες να τον περιμένουν σπίτι;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Νομίζω ότι διχαστικά μηνύματα όπως "οι λεσβίες είναι καλύτερες μητέρες" (που υποθέτω ότι είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα γιατί δεν βλέπω κάτι τέτοιο στο λινκ και ούτε η συνέντευξη που αναδημοσιεύεις λέει κάτι παρόμοιο), ή "οι ετεροφυλόφιλοι είναι καλύτεροι πατεράδες" και "οι αμφιφυλόφιλοι καλύτεροι παππούδες", είναι καλύτερα να μην υιοθετούνται αβασάνιστα. Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη αποκλειστικώς μεταξύ λεσβιακών οικογενειών, και δεν υπάρχουν ως εκ τούτου συγκριτικά στοιχεία, οι δε δύο κυρίες που την πραγματοποίησαν είναι δραστήριες λεσβίες και το πιθανότερο είναι πως οι οικογένειες που παρακολουθούσαν ήταν στο πλαίσιο της ψυχολογικής υποστήριξης λεσβιακών οικογενειών διά των Κέντρων όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Το πιθανότερο είναι πως, μέσω της έρευνας, έκριναν την δική τους αποτελεσματικότητα και το συμπέρασμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Είναι σαν να διαβάζαμε, λόγου χάριν, τα αποτελέσματα μιας έρευνας, δύο ντόπιων μητροπολιτών, για την επίδραση της χριστιανικής οικογένειας στην ανατροφή και τον ψυχισμό των παιδιών - αποτελέσματα που όλοι φανταζόμαστε - και να δίναμε το μήνυμα "οι χριστιανικές οικογένειες καλύτερες από τις εβραϊκές". Αλλά δεν είναι έτσι.

(μέσω buzz οδηγήθηκα στο ποστ σου)

gay super hero είπε...

@ katerina s-m

Σεβαστές οι ενστάσεις σου σχετικά με τον τίτλο που έδωσα στην ανάρτηση. Προφανώς δεν διεκδικώ το αλάθητο και ομόλογω ότι ενίοτε (αν και σπάνια) μπορεί να υποκύψω στον πειρασμό ενός σκόπιμα προβοκατόρικου τίτλου :-)

Αυτά που γράφεις παρακάτω, ότι δηλαδή "οι δύο κυρίες που πραγματοποίησαν την έρευνα είναι δραστήριες λεσβίες" (καταρχάς πρέπει να ορίσουμε τι ακριβώς σημαίνει "δραστήριες" - κι αν είναι όντως λεσβίες δεν βλέπω σε τι επηρεάζει αυτό την επιστημονική αξιοπιστία της έρευνας) και ότι "οι οικογένειες που παρακολουθούσαν ήταν στο πλαίσιο της ψυχολογικής υποστήριξης λεσβιακών οικογενειών διά των Κέντρων όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους" μου μοιάζουν με δικά σου συμπεράσματα και ειλικρινά δεν ξέρω από που προκύπτουν.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Να διευκρινήσω πως το "δραστήριες" το έγραψα με την έννοια των active citizens στον lgtb τομέα, μιας και η δραστηριότητά τους δεν είναι μόνον επιστημονική αλλά και κοινωνική, χωρίς όμως να μπορείς να τις χαρακτηρίσεις και οργανωμένες ακτιβίστριες του lgtb χώρου. Αυτά από όσα είδα μέσω του λινκ που παρέθεσες, χωρίς να ξέρω τίποτα άλλο για τις δύο επιστημόνισσες.

Ως προς την έρευνα, αυτό που αμφισβήτησα δεν είναι τα συμπεράσματά της - αν και η δική μου άποψη είναι πως οι ερευνητές πρέπει να είναι αποστασιοποιημένοι από ό,τι έχει σχέση με επιδιώξεις και στόχους του όποιου αγώνα υπηρετούν. Αυτό που, όντως, αμφισβητώ – διαφωνώ, για την ακρίβεια -, είναι το δικαίωμα να συγκριτικοποιούμε το αποτέλεσμά της με οτιδήποτε δεν έχει συμπεριληφθεί στην συγκεκριμένη έρευνα.

Αν, για παράδειγμα, κάναμε μακροχρόνη έρευνα μόνον μεταξύ όσων χρησιμοποιούν την Χ οδοντόπαστα και τους βρίσκαμε όλους με δόντια υγιή και αστραφτερά, το συμπέρασμα θα δεν ήταν ότι η Χ οδοντόκρεμα είναι καλύτερη από την Ψ, αλλά ότι η χρήση της Χ οδοντόκρεμας δείχνει αυτά τα αποτελέσματα. Έτσι δεν είναι;

Εξηγούμαι: η έρευνα διεξήχθη μόνον μεταξύ λεσβιακών οικογενειών που είχαν αποκτήσει παιδί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και οι παρατηρήσεις αφορούν στα παιδιά αυτών των οικογενειών που είχαν αποκτηθεί μ' αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο και μόνον. Για να ευσταθεί ένα συγκριτικό αποτέλεσμα θα έπρεπε οι ίδιες οι ερευνήτριες να είχαν παρακολουθήσει το ίδιο μακρόχρονα και παιδιά ετερόφυλων οικογενειών, ίσου κοινωνικού, οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου (ακόμα κι αν αυτό ήταν ποικίλο) που είχαν αποκτηθεί με τον ίδιο τρόπο. Αλλά και πάλι μόνον στις συμπεριφορές των παιδιών θα έπρεπε να αναφέρεται το συμπέρασμα, και σε καμμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να μιλάμε "καλύτερες" ή "χειρότερες μητέρες".

Πιστεύω ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του ανθρώπου δεν τον κάνει καλύτερο ή χειρότερο άνθρωπο, καλύτερο ή χειρότερο γονιό, και πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν παραδίδει "καλύτερα" ή "χειρότερα" παιδιά στην κοινωνία. Ως συμπεράσματα, έστω και για καλοπροαίρετα προβοκατόρικους λόγους, τα βρίσκω από τραβηγμένα έως απαράδεκτα. Μπορεί να δείχνει πως τονώνουν το ηθικό όσων στερούνται ίσης αντιμετώπισης από την πολιτεία, αλλά δεν παύουν να είναι αντιγραφή των εχθρικών ή αντιδραστικών ""επιχειρημάτων"" της ετεροφυλόφιλης πλειοψηφίας, και τελικώς να λειτουργούν ως μπούμερανγκ – μιας και τα ίδια, με αντιστροφή του σεξουαλικού προσανατολισμού, "επιχειρήματα" βολεύουν όσους αρνούνται να προχωρήσουν σε ικανοποίηση των αιτημάτων της λοαδ κοινότητας.


(αυτά, από την οπτική ενός εκτός λοαδ κοινότητας πολίτη, αλλά με την εμπειρία προβολής λοαδ ζητημάτων μέσα από κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς.)

gay super hero είπε...

@ Κατερίνα σ-Μ

Πουθενά στα δύο links που παρέθεσα δεν προκύπει ότι οι συγκεκριμένες ερευνήτριες είναι ακτιβίστριες ή ακόμα περισσότερο ότι έχουν αναλάβει να "κουράρουν" επαγγελματικά τις οικογένειες τις οποίες παρακολουθήσαν για την έρευνά τους.

Ως προς το συγκριτικό αποτέλεσμα ανάμεσα στα παιδιά των λεσβιών και τον μέσο όρο των εφήβων, η έρευνα αναφέρει σαφώς πως προέκυψε το συμπέρασμα:

"the 17-year old daughters and sons of lesbian mothers were rated significantly higher in social, school/academic and total competence and signoficantly lower in social problems, rule-breaking, aggressive and externalising problem behaviour than their age-matched counterparts in Achenbach's normative sample of american youth."

Και πιο κάτω:

"Τhe Achenbach comparison group consisted of maternal reports on 49 girls and 44 boys, all 17 years old (Achenbach 17-year-old maternal report raw data used with the permission of dr Thomas Achenbach, university of Vermont). The demographic haracteristics of the NLLFS and Achenbach samples are presented in Table 1."

Το αποτέλεσμα λοιπόν προκύπτει σαφώς μέσα από τη σύγκριση με ένα άλλο αντίστοιχο δείγμα. Αν κοιτάξεις τον πίνακα 1, θα δεις ότι τα παιδιά των λεσβιακών οικογενειών του δείγματος προέρχονται σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα από την ανώτερη κοινωνικο-οικονομική τάξη (25% έναντι 43%), όμως για τους γνωστούς κοινωνικούς λόγους συγκεντρώνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και ανήκουν κατά κύριο λόγο στη λευκή φυλή (93% έναντι 68%)

Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, το συγκριτικό αποτέλεσμα ευσταθεί μια χαρά, ενώ ελήφθησαν υπόψη και οι διαφορές στο κοινωνικό, μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο (οι οποίες δεν είναι πάντα υπέρ των λεσβιακών ζευγαριών).

Ως προς το ζήτημα του τίτλου της ανάρτησης, σαφώς και δεν πιστεύω ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός κάνει μια γυναίκα "καλύτερη μητέρα"! Αυτό που προκύπτει από τα λεγόμενα της ερευνήτριας είναι ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες τελικά έγιναν καλύτερες μητέρες ακριβώς επειδή είχαν να αντιμετωπίζουν ένα αντίξοο κοινωνικό περιβάλλον. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποιο έμφυτο χαρακτηριστικό που έχει σχέση με το σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά για μια εξέλιξη που προέκυψε μέσα από συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες.

Πέρα από αυτό όμως, υπάρχει και το ζήτημα της ισοτιμίας των ρόλων μέσα στο ζευγάρι όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών και όχι μόνο. Και ως προς αυτό το σημείο θα μου επιτρέψεις να πιστεύω ότι δεν είναι καθόλου "διχαστικό" να υποστηρίζει κανείς ότι στο συγκεκριμένο θέμα η ετεροφυλοφιλική πλειοψηφία έχει πολλά να μάθει από την ομοφυλοφιλική μειοψηφία.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Όλοι μπορούμε να υποστηρίζουμε ό,τι θέλουμε, αλλά ό,τι κι αν θέλουμε να υποστηρίζουμε ούτε η διαφορετικότητα των ανθρώπων, ούτε η διαφορετικότητα των φύλων, της ηλικίας ή του σεξουαλικού προσανατολισμού έχουν την παραμικρή σημασία. Οι προϋποθέσεις που οικοδομούν μία ισότιμη σχέση (παιδεία, αγωγή, σεβασμός και κατανόηση στις ανάγκες του συντρόφου, υπευθυνότητα, ψυχολογική ωριμότητα...) είναι ανεξάρτητες από όλα αυτά και έτσι τα μαθήματα δεν παραδίδονται από συγκεκριμένους, βασισμένους στην διαφορετικότητα, τύπους οικογενειών αλλά από συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων που στην συμβίωσή τους έχουν καταφέρει να πετύχουν την ισοτιμία στη σχέση τους.

Για τις δύο ερευνήτριες, δεν έγραψα πως είναι ακτιβίστριες, αλλά πως είναι "active citizens", όπως συνάγεται από εδώ κι από εδώ. "Active citizen", δεν είναι ο οργανωμένος πολίτης - είναι (και) ο πολίτης που δεν μένει στα στενά επαγγελματικά του όρια, αλλά τα ξεπερνάει για να προσφέρει την συνδρομή του σε ανθρώπους ή σε ομάδες ανθρώπων που χρειάζονται την βοήθειά του. Εν προκειμένω, όπως η ίδια η ερευνήτρια λέει, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορούν να επηρεάσουν τη συζήτηση γύρω από νομικά ζητήματα, όπως το δικαίωμα πρόσβασης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή η αναγνώριση κοινής γονικής μέριμνας στα ομόφυλα ζευγάρια.

Τα δε συμπεράσματα της έρευνας, όπως τα διαβάζω και στην αρχή και στο τέλος είναι: "Adolescents who have been reared in lesbian-mother families since birth demonstrate healthy psychological adjustment. These findings have implications for the clinical care of adolescents and for pediatricians who are consulted on matters that pertain to same-sex parenting." και "Our findings show that adolescents who have been raised since birth in planned lesbian families demonstrate healthy psychological adjustment and thus provide no justification for restricting access to reproductive technologies or child custody on the basis of the sexual orientation of the parents. Ότι οι λεσβίες είναι καλύτερες μητέρες, δεν βλέπω να το γράφει, επομένως δεν μπορούμε να καταλήγουμε σε σύγκριση μεταξύ ετεροφυλόφιλων και λεσβιών μητέρων.

sCaTterBraiN είπε...

ο τίτλος είναι όντως προβοκατόρικος - αλλά στην ουσία καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι τα παιδιά 'ζημιώνονται' αν ανατραφούν από ένα ζευγάρι λεσβιών σε σχέση με ένα straight ζευγάρι.
λες να ισχύει το ότι 2 μαμάδες είναι καλύτερες από 1; να ανησυχώ για το τι συμβαίνει με τους 2 μπαμπάδες;
;-)
καλό μήνα!

Ανώνυμος είπε...



my web ѕіte - tantric massage
Here is my weblog ; sensual massage in London