“Η Αίγυπτος δεν έχει κάποια συγκεκριμένη νομοθεσία εναντίον της ομοφυλοφιλίας. Αυτό που έχει είναι ένας νόμος περί “έκλυσης των ηθών” που μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα. Η ερμηνεία του νόμου εξαρτάται από τον κάθε δικαστή. Με βάση αυτή τη νομοθεσία τιμωρούνται “εγκλήματα” ηθών κάθε μορφής.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο πίσω από τις διώξεις των ομοφυλόφιλων στην Αίγυπτο. Αυτό που συμβαίνει στα ΛΟΑΔ άτομα εκεί είναι ενδεικτικό των όσων συμβαίνουν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Η καταστολή συνήθως εντείνεται τις περιόδους που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει την ηθική της υπεροχή. Θέλουν να δείξουν ότι διατηρούν τον έλεγχο, ότι παραμένουν οι σωτήρες της αιγυπτιακής κοινωνίας.
Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα επηρεάσουν οι διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς τα ΛΟΑΔ δικαιώματα στη χώρα. Μπορεί πάντως να παρατηρήσει κανείς στη νεολαία μια καινούρια νοοτροπία που ευνοεί μεγαλύτερα ανοίγματα σε σχέση με τις προσωπικές ελευθερίες.”
[Η (αραβικής καταγωγής) ερευνήτρια Ράσα Μουμνέχ είναι μέλος της οργάνωσης Human Rights Watch και ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα ισότητας των φύλων και ΛΟΑΔ δικαιωμάτων.]
“Διαπιστώνω με χαρά σε ποιο βαθμό η Αίγυπτος είναι ταυτόχρονα ενωμένη και γεμάτη αντιθέσεις. Στις διαδηλώσεις κρατούσα ένα πανό με αίτημα την καθιέρωση κοσμικού κράτους. Οι φίλοι μου (γκέι και ετερό, άντρες και γυναίκες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι) κρατούσαν κι αυτοί τα ίδια πανό και φωνάζαμε ότι η διαδήλωση είναι η φωνή του λαού και όχι υποχείριο κάποιας θρησκείας ή κόμματος. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ όμορφη, μοιάζει με το καρναβάλι στις ευρωπαϊκές χώρες. Παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν τα έκτροπα και κάποιοι από τους συντρόφους μας έχουν τραυματιστεί.
Σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, δεν μπορούμε να διεκδικούμε τα πάντα με τη μία. Ήδη το αίτημα για ελευθερία και ανατροπή του καθεστώτος έχει αναστατώσει τη χώρα. Φανταστείτε τι θα γίνει αν ζητήσουμε δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους. Η ΛΟΑΔ κοινότητα της χώρας δεν πρόκειται να αποκτήσει δικαιώματα αν η Αίγυπτος δεν γίνει λαϊκό κράτος.
Η πλατεία Ταχρίρ είναι γνωστός τόπος συνάντησης για τους ομοφυλόφιλους. Αν έλεγα στους φίλους μου πριν δυο βδομάδες ότι έρχομαι εδώ, θα νόμιζαν ότι ψάχνομαι για γνωριμίες! Τώρα είμαστε κάθε μέρα εδώ και διαδηλώνουμε.”
[Ο γκέι μπλόγκερ IceQueer είναι φοιτητής της Ιατρικής, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις το αιγυπτιακού λαού και γράφει γι αυτές στο ίντερνετ. Κάποιοι άλλοι γκέι ιστολόγοι όπως ο Μπαχάα Σαμπέρ έχουν στο παρελθόν υποστεί συλλήψεις, βασανιστήρια, ακόμα και βιασμό από τις αρχές κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων “αρετής” εναντίον των ομοφυλόφιλων. Παρόλα αυτά, ο Σαμπέρ δεν κρύβει τη σεξουαλικότητά του και βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων.]
“Εδώ και δύο εβδομάδες οι “Αδελφοί Μουσουλμάνοι”, η παλιότερη ισλαμική οργάνωση στον κόσμο, βρέθηκαν στο περιθώριο καθώς μια νέα πολιτική πραγματικότητα ανέτειλε στην Αίγυπτο. Όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος, η οργάνωση αντέδρασε όπως κάνει κάθε φορά που κάποιο κίνημα βρίσκεται έξω από τον έλεγχό της – έδειξε να αμφιταλαντεύεται. Αυτό της κόστισε σε αξιοπιστία, καθώς οι διαδηλώσεις εξελίχτηκαν σε πραγματική επανάσταση με σκοπό την ανατροπή της δικτατορίας. Σήμερα η οργάνωση προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση της ως η κυρίαρχη δύναμη της αντιπολίτευσης χωρίς να στρέψει εναντίον της την αιγυπτιακή και παγκόσμια κοινή γνώμη.
Ο ηγέτης της οργάνωσης Εσάμ ελ Εριάν το παραδέχεται: “Αν μπούμε εμείς μπροστά στις κινητοποιήσεις, οι ηγέτες της Δύσης θα φοβηθούν ότι προσπαθούμε να γίνουμε οι νέοι Ταλιμπάν, ότι ετοιμάζουμε μια επανάσταση όπως αυτή του Χομεϊνί στο Ιράν."
Χρόνια διωγμών από τις αιγυπτιακές αρχές έχουν κάνει τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους” να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ανθρώπινα δικαιώματα από ό,τι θα περίμενε κανείς από ισλαμιστές. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε το καθεστώς Μπουμπάρακ για τις επιδόσεις του πριν τρία χρόνια, οι “Αδελφοί Μουσουλμάνοι” πήραν το μέρος της Ευρώπης.
“Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλέον μια οικουμενική γλώσσα. Αν και κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων πλέον αφορά όλους τους λαούς” δηλώνει ο Εριάν - αν και αποκλείει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση περί δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους.”
[Άρθρο βρετανικής εφημερίδας για το κίνημα των ισλαμιστών που αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη δύναμη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο.]
“Ελπίδα, ελευθερία και δημοκρατία – αυτές οι τρεις λέξεις δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο σήμερα… Υπάρχει όλο και μεγαλύτερη πιθανότητα οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο να ανατρέψουν αυτό το καθεστώς και να το αντικαταστάσουν με ένα ακόμα χειρότερο. Ως ομοφυλόφιλοι δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε από τη φρίκη που θα ακολουθήσει. Ούτε να παρασυρθούμε από τις φρούδες ελπίδες της Αριστεράς που παρουσιάζει τα γεγονότα στην Αίγυπτο σαν μια μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι διαδηλωτές μπορεί να είναι οργισμένοι με τη φτώχια και τη διαφθορά, αλλά οι δυνάμεις των ισλαμιστών που ο Μουμπάρακ κρατούσε στο περιθώριο καραδοκούν. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι στόχοι τους. Οι ομοφυλόφιλοι της Αιγύπτου που απολαμβάνουν σήμερα –αν και πολύ διακριτικά- ένα μικρό περιθώριο ελευθερίας, πρόκειται να μετατραπούν σε εξιλαστήρια θύματα και στόχο λυσσαλέων διωγμών.
Πρόσφατα επισκέφτηκα το Κάιρο και έκανα παρέα με ομοφυλόφιλους που αποτελούν μέρος μιας υπόγειας κοινότητας ανθρώπων που διοργανώνουν πάρτι και κάνουν γνωριμίες μέσω του ίντερνετ. Αν και η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στην Αίγυπτο, οι αρχές σε μεγάλο βαθμό κάνουν τα στραβά μάτια. Το ίδιο συμβαίνει και στη Βηρυτό που τα προηγούμενα δέκα χρόνια έχει γίνει και πάλι το “Παρίσι της Μέσης Ανατολής”.
Σήμερα όμως τα σύννεφα του ισλαμικού φασισμού μαζεύονται πάνω από τις δύο μεγαλουπόλεις και όσα κέρδισε η νεότερη γενιά σε ασφάλεια και αξιοπρέπεια κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα. Οι διαδηλωτές μπορεί να ζητούν σήμερα το κεφάλι του Μουμπάρακ, αλλά αύριο θα παιχτεί το γνωστό και δοκιμασμένο σενάριο που έχουμε δει σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις: εχθρότητα απέναντι στη Δύση και το Ισραήλ που θα κατηγορηθούν για όλα τα δεινά της χώρας, μπούρκα και κατάργηση των δικαιωμάτων των γυναικών, εξαφάνιση των ομοφυλόφιλων. ”
[Ο (ρωσοεβραϊκής καταγωγής) αμερικάνος παραγωγός πορνοταινιών Μάικλ Λούκας είναι γνωστός για τις φιλοϊσραηλινές θέσεις του και έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για ισλαμοφοβία. Όπως και για το γεγονός ότι γυρίζει ταινίες με σεξ χωρίς προφύλαξη (για να θυμηθούμε και μερικά πρόσφατα δικά μας …”controversies”)]
Εσείς τί πιστεύετε; Θα γίνουν καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα για τους ομοφυλόφιλους της Αιγύπτου αν ανατραπεί το σημερινό καθεστώς; Μπορείτε να ψηφίσετε στο κουτάκι της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, πάνω δεξιά.
UPDATE με τα αποτελέσματα: Με μόλις μία ψήφο διαφορά, το 52% πιστεύει ότι η κατάσταση πρόκειται να βελτιωθεί μετά τα τελευταία γεγονότα, ενώ το 48% ότι θα εξελιχτεί ακόμα χειρότερα σε σχέση με σήμερα. Ευχαριστώ για την ψήφο σας!