.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΠΑΡΤΕΝΕΡ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Ένα ζευγάρι αντρών πρόκειται να διαγωνιστεί στην επόμενη σεζόν του δημοφιλούς τηλεοπτικού σόου “Dancing with the Stars” που ετοιμάζει η κρατική τηλεόραση της Αυστρίας. Οι υπεύθυνοι της εκπομπής προσέγγισαν τον ανοιχτά γκέι τηλεοπτικό κωμικό Αλφόνς Χάιντερ για να γίνει μία από τις διασημότητες που θα συμμετέχουν στην εκπομπή. Πιστεύοντας ότι το κανάλι θα απέρριπτε την πρόταση, ο Χάιντερ δέχτηκε με τον όρο ο επαγγελματίας παρτενέρ του να είναι άντρας. Μάλλον υπολόγιζε λάθος, αφού η πρότασή του τελικά έγινε δεκτή χωρίς πρόβλημα! Θα είναι η δεύτερη φορά που παρτενέρ του ίδιου φύλου θα συμμετέχουν σε μια τέτοια εκπομπή, αφού την αρχή είχε κάνει πριν λίγους μήνες ένα ζευγάρι γυναικών στο Ισραήλ. Ο Χάιντερ ζήτησε μάλιστα ο παρτενέρ του να είναι ετεροφυλόφιλος, θέλοντας να δείξει στο τηλεοπτικό κοινό ότι “το να χορεύουν δύο άντρες είναι απολύτως φυσιολογικό.”

gay ballroom dancing4
Η αντίδραση στην πρόταση του διάσημου κωμικού ήρθε τελικά από εκεί που δεν το περίμενε: ο 60χρονος Νίκι Λάουντα, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα τη δεκαετία του ‘70, είναι μία από τις διασημότερες προσωπικότητες του αυστριακού αθλητισμού. Προσκεκλημένος σε μία αθλητική εκπομπή, ο Λάουντα δήλωσε “αγανακτισμένος” στην ιδέα ότι δύο άντρες θα χορεύουν μαζί στην τηλεόραση προσθέτοντας ότι “δεν θέλει τα παιδιά του να βλέπουν αυτό το θέαμα και να πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν το ίδιο”. Όπως δήλωσε μάλιστα, το 90% των τηλεθεατών συμφωνεί μαζί του: “Σε κανένα χορό, σε καμία ντίσκο δεν βλέπει κανείς άντρες να χορεύουν μεταξύ τους. Μόνο στην κρατική τηλεόραση που θέλει να ανεβάσει τη θεαματικότητα! Η ομορφιά του χορού είναι ότι οι άντρες χορεύουν με γυναίκες. Αυτό θέλει η παράδοση”. Μετά από όλα αυτά, θεώρησε αναγκαίο να προσθέσει ότι σε …καμία περίπτωση δεν είναι ομοφοβικός: “Δεν έχω τίποτα εναντίον των ομοφυλόφιλων. Πολλοί δουλεύουν στην αεροπορική μου εταιρεία και μάλιστα σε θέση εκπαιδευτή.”

gay ballroom dancing3
Αν και ο ίδιος ο Χάιντερ αρνήθηκε να σχολιάσει, η οργάνωση “Ομοφυλοφιλική Πρωτοβουλία” της Βιέννης χαρακτήρισε τις δηλώσεις Λάουντα “σεξουαλική και ηθική παρενόχληση”. “Είναι δική του υπόθεση να μη συμπαθεί τους ομοφυλόφιλους. Αλλά ως δημόσιο πρόσωπο και εργοδότης θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός.” Και δεν έχασε την ευκαιρία να καλέσει το Λάουντα στο “Χορό του Ουράνιου Τόξου” για να δει με τα ίδια του τα μάτια “άντρες να χορεύουν με άντρες και γυναίκες με γυναίκες”. Πρόκειται για ένα κοσμικό γεγονός που αποτελεί παράδοση στη Βιέννη εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Αντιδρώντας στο γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους 300 χορούς που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην αυστριακή πρωτεύουσα (όπως ο περίφημος “Χορός της Όπερας”) δεν επιτρέπουν την είσοδο σε ζευγάρια του ίδιου φύλου, οι γκέι και οι λεσβίες διοργανώνουν κάθε χρόνο το δικό τους, με τα έσοδα να διατίθενται στον αγώνα κατά του Aids.

gay ballroom dancing5
Φέτος, οι διοργανωτές κατάφεραν να φιλοξενηθεί για πρώτη φορά η εκδήλωση στο Χόφμπουργκ, πρώην ανάκτορο των Αψβούργων στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας και νυν κατοικία του προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτή η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση συντηρητικών κύκλων, καθώς μέχρι τώρα το “Regenbogen Ball” (όπως λέγεται στα γερμανικά) ήταν “εξόριστο” στο θερινό ανάκτορο του Σένμπρουν έξω από τη Βιέννη. Αψηφώντας τις πολιτικές αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε τελικά το προηγούμενο σαββατοκύριακο τις πόρτες του ανακτόρου στους ομοφυλόφιλους πολίτες. Το dress-code απαιτούσε μαύρο βραδινό ένδυμα για όλους, άντρες και γυναίκες. Όποιος ήθελε όμως μπορούσε εναλλακτικά να εμφανιστεί φορώντας την πιο φανταχτερή του τουαλέτα!

Εγώ να προσθέσω μόνο ότι ο πρόεδρος της αυστριακής Δημοκρατίας προέρχεται ιδεολογικά από την ίδια παράταξη με τον πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας – αλλά από ό,τι φαίνεται μάλλον δεν μοιράζονται τις ίδιες ευαισθησίες…

[via]



7 σχόλια:

Unknown είπε...

Πάμε Αυστρία να χορέψουμε;;;

Hfaistiwnas είπε...

χεχεχε είναι μακριά να πάμε για ένα χορό..!!!
Μπράβο ο πρόεδρος!!

g for george είπε...

Πολύ μου αρέσει αυτό το: "εγώ δεν έχω πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους, αλλά". Το ακούμε συχνά τώρα τελευταία.

Ανώνυμος είπε...

Ο Λάουντα δήλωσε "αγανακτισμένος"...αλλά δεν έχει τίποτα εναντίον των ομοφυλόφιλων!
Δηλαδή αν είχε πρόβλημα τι θα έκανε; Έλεος με τις τσιρίδες των ομοφοβικών, που...."δεν είναι ομοφοβικοί"!!!!

turigr είπε...

Λες να ανοίξει ποτέ το Προεδρικό Μέγαρο για κάτι αντίστοιχο; Χλωμό το βλέπω...

Blog Skepseon είπε...

Μανωλίδου τζαι πελλάρες!!!!

gay super hero είπε...

@ blog skepseon

Πελλάρες = παλαβομάρες στα κυπραίικα.

Σωστά; :-)