.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ: ΜΗΠΩΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Μετά το σάλο που προκάλεσε στη Γαλλία η δήλωση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Υγείας ότι “η ομοφυλοφιλία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το HIV”, ξανάνοιξε και πάλι η συζήτηση σχετικά με το πόσο σκόπιμη αλλά και αποτελεσματική είναι η απαγόρευση μεταγγίσεων από ομοφυλόφιλους άντρες. Η γαλλίδα αξιωματούχος έσπευσε να δικαιολογηθεί καταφεύγοντας στις στατιστικές, σύμφωνα με τις οποίες ο κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος από τον ιό είναι 200 φορές μεγαλύτερος στους ομοφυλόφιλους σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους. Όμως δύο επιδημιολόγοι του Ινστιτούτου Υγειονομικής Επαγρύπνησης της Γαλλίας διαφωνούν.

gay medical
Σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στην ιατρική επιθεώρηση “Αιμοβιολογία και Μετάγγιση” οι δύο επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων από τη δωρεά αίματος δεν είναι απλά αναποτελεσματικός αλλά μπορεί να φέρνει και το αντίθετο αποτέλεσμα. Παρατηρούν ότι -σύμφωνα πάντα με τα διαθέσιμα στοιχεία- το 50% των μολυσμένων μεταγγίσεων προέρχονται από άντρες που έχουν μολυνθεί μέσω της ομοφυλοφιλικής επαφής, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά απαγορεύεται να δίνουν αίμα!

Σίγουρα δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι 50% είναι και το ποσοστό των νέων μολύνσεων που οφείλονται σε ομοφυλοφιλική επαφή στο σύνολο του πληθυσμού. Είναι προφανές ότι πολλοί άντρες δεν δηλώνουν στις αρχές της αιμοδοσίας την αλήθεια σε σχέση με τη σεξουαλικότητά τους είτε γιατί θεωρούν ότι η ερώτηση παραβιάζει την ιδιωτικότητά τους, είτε γιατί βιώνουν τον αποκλεισμό δια βίου ως διάκριση.

gay blood1

Οι δύο επιδημιολόγοι προτείνουν την άρση του αποκλεισμού δια βίου και τη θέσπιση για τους ομοφυλόφιλους των ίδιων ακριβώς κριτηρίων αιμοδοσίας που ισχύουν και για τους ετεροφυλόφιλους. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι μειώνεται η πιθανότητα οι αιμοδότες να αποκρύψουν την αλήθεια στις υπηρεσίες αιμοδοσίας και καλλιεργείται η έννοια της προσωπικής υπευθυνότητας που μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο αποτελεσματικό αυτο-αποκλεισμό των αντρών που ακολουθούν επικίνδυνες πρακτικές. Ήδη στην Ισπανία και την Ιταλία το μοναδικό κριτήριο τόσο για τους ομοφυλόφιλους όσο και για τους ετεροφυλόφιλους είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον έξι ή τέσσερις μήνες αντίστοιχα από την τελευταία επαφή χωρίς προφύλαξη, εφόσον έχουν αλλάξει παρτενέρ μέσα σε αυτό το διάστημα. Αυτό ακριβώς δηλαδή που ισχύει στη Γαλλία μόνο για τους ετεροφυλόφιλους!

Στο Ηνωμένο Βασίλειο συζητείται αυτό τον καιρό η άρση της απαγόρευσης αιμοδοσίας για άντρες που είχαν την τελευταία επαφή τους με άλλον άντρα πριν από δέκα χρόνια (!) αν και οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν τη λύση της Σουηδίας όπου το παράθυρο αποκλεισμού των ομοφυλόφιλων από την αιμοδοσία είναι 12 μήνες. Υπολογίζεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μολυσμένης μετάγγισης από 0 ως 3,6 φορές, πράγμα που σημαίνει -στη χειρότερη των περιπτώσεων- ότι σε κάθε 670.000 δείγματα θα αντιστοιχεί ένα μολυσμένο. Ουσιαστικά όμως ένα τέτοιο μέτρο δεν αφορά παρά μόνο εκείνους τους άντρες που είχαν κάποιες περιστασιακές ομοφυλοφιλικές επαφές - όσοι είναι κατά κύριο λόγο ομοφυλόφιλοι συνεχίζουν να αποκλείονται …

[via]



10 σχόλια:

gay super hero είπε...

Στην Ελλάδα αποκλείεται από την αιμοδοσία "όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική επαφή από το 1977", ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις "όποιος είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών μέσων κατά την τελευταία δεκαετία". Δεν διευκρινίζεται ούτε πόσοι είναι οι "πολλοί"¨ούτε τι σημαίνει "συστηματική" χρήση. 8 στις 10; 9 στις 10; Μυστήριο...

Πλήρης ασάφεια με όλους τους κινδύνους που αυτή μπορεί να δημιουργήσει στην ασφάλεια του μεταγγιζόμενου αίματος...

Hfaistiwnas είπε...

Εντάξει είναι και αυτό ένα θέμα, αλλά γιατί δεν ελέγχουν και το αίμα πριν την μετάγγιση;;

gay super hero είπε...

@ hfaistiwnas

Ακόμα και με τον πιο εξελιγμένο μοριακό έλεγχο υπάρχει πάντα ένα παράθυρο (12 μέρες νομίζω) όπου ο ιός μπορεί να υπάρχει στο αίμα χωρίς να εμφανίζεται στο τεστ.

g for george είπε...

Προσωπικά δεν δίνω αίμα πλέον γι' αυτόν τον λόγο.

gay super hero είπε...

Mα φυσικά. Ούτε κι εγώ. Το να σε αντιμετωπίζουν ντε και καλά ως πιθανό φορέα είναι εντελώς απαράδεκτο.

Και το χειρότερο απ'όλα είναι να σου λένε ότι εφόσον είσαι ετεροφυλόφιλος δεν χάλασε κι ο κόσμος αν δεν έπαιρνες πάντα προφυλάξεις ή αν είχες "λίγους" ερωτικούς συντρόφους...

Κι επειδή είμαι και δηλωμένος δωρητής οργάνων, ίσως πρέπει να τους ενημερώσω ότι είμαι ομοφυλόφιλος για να μην τα χρησιμοποιήσουν αν μου συμβεί κάτι...

Ξενικός είπε...

στην Ελλάδα μας, ασάφειες, ασάφειες, ως συνήθως...
ο χρόνος κι η ανάγκη θα τα διορθώσουν.
Ξενικός
xenikos.blogspot.com

'Ανθρωπος στον Πλανήτη είπε...

Χμμμ... Από το 1977 είπατε? έστω και μία ομοφυλολική επαφή είπατε? Κάτσε να σκεφτώ... Ναι. Νομίζω ότι το 80% των Ελλήνων ανδρών όμο+ετερο-φυλόφιλων είχαν μια! Αλλά μπορει να την έχουν ξεχάσει οι άνθρωποι! Τόσα χρόνια πέρασαν! Κάτσε, έγω το 1977 ήμουν, πόσω χρονώ να δεις... Δε γαμιέται... η πίπα μετράει γιατρέ μου?

Κάπως έτσι νομίζω έχει η κατάσταση με τους Έλληνες ΑΝΔΡΕΣ.

Κατά τ'άλλα άλλη μια γενίκευση, η οποία όμως αποτελεί και μια απόλυτα ταπεινωτική, ιδιότυπα ρατσιστική αντιμετώπιση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού (αυτών τουλάχιστων που έχουν τον ανδρισμό να δηλώνουν περήφανα ότι είναι ομοφυλόφιλοι) γιατί αν μιλήσουμε για τους υπόλοιπους τα είπα παραπάνω...

Είναι σα να λέμε ότι όλες οι ξανθιές που γεννήθηκαν μετά την κυκλοφορία στο εμπόριο της Κρυστάλ Κολόρ είναι ηλίθιες! Τόσο σίγουρα! Τόσο σαφώς! Τόσο απλά!

Το ίδιο αφορά και τις ομοφυλόφιλες γυναίκες? Ξέρει κάποιος να μας πει?

Ακόμα να υπεμθυμήσω ότι η Ελλάδα εισάγει αίμα και τα προϊόντα του από άλλες χώρες. Ποιά εγγύηση έχει για τον έλεγχο του αίματος και το σεξουαλικό παρελθόν των εκεί δωτών???

Και να σκεφτεί κανείς ότι από όλο αυτό εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές.

Ευχαριστώ Ήρωα μου.

mr.f είπε...

Εγώ αν και έχω ένα θέμα με το αίμα (ασπρίζω, ζαλίζομαι κτλ), ακόμη και να μην το είχα, δε θα έδινε για αυτόν τον λόγο.

Πω.. μόνο που σκέφτομαι αίμα ζαλίζομαι. Πόσο φλώρος!

Dildo on the run είπε...

Εδωσα μα φορα αιμα και το μετανιωσα. Φανταζεστε τον εκνευρισμο μου οταν διαβασα την καρτελα (δεν το γνωριζα πριν). Παρολαυτα ο γιατρος που μου πηρε αιμα για εξεταση πριν τη δοση, δε με ρωτησε κατι τετοιο. Φανταζομαι οτι ενας πιο συντηριτικος και αναιδης γιατρος θα το 'χε κανει. Απο δω και στο εξης αν να δωσω παλι αιμα θα το κανω μονο αν ειναι απολυτα απαραιτητο, και θα τους ρωτησω αν τους πειραζει
που ειμαι πουσταρα, πριν μου παρουν τον κοκκινο χυμο.

Ξερω πως το "νομο" δεν τον θεσπισαν οι γιατροι που δουλευουν στα ελληνικα νοσοκομεια, αλλα και παλι θα επρεπε να διαμαρτυρηθουν. Πραγμα που θα εκαναν μονο αν εγραφε "να μην δωσεις αιμα αν εισαι μαυρος απο το 73" ας πουμε.

cypriotguy είπε...

8a mporousane na perimenoun tn sigkekrimeni periodo p ipes k sto pio pano sxolio s gia na doun an iparxi o ios k meta to dinoun.. toso poli diskolo ine na to skeftoun?