.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

“ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ”: Η GAGA ΣΤΟ EUROPRIDE ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Η 25χρονη αμερικανίδα σούπερ σταρ Lady Gaga ήταν η συμμετοχή-έκπληξη που επεφύλασσαν οι διοργανωτές για τη χτεσινοβραδινή εκδήλωση του Europride  στην ιταλική  πρωτεύουσα. Ο θεσμός του  Εuropride ξεκίνησε το 1992 και φιλοξενείται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική πόλη της Ευρώπης.

lady gaga - roma

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, 400 χιλιάδες άτομα έλαβαν μέρος στην παρέλαση, ενώ υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο μαζεύτηκαν το βράδυ στον Ιππόδρομο της Ρώμης για να ακούσουν τη Lady Gaga. Η τραγουδίστρια εμφανίστηκε στη σκηνή με μια ασπρόμαυρη τουαλέτα από την τελευταία συλλογή που σχεδίασε ο Τζιάνι Βερσάτσε πριν τη δολοφονία του το 1997. Ξεκίνησε την παρέμβασή της με μια 15λεπτη ομιλία για τα γκέι δικαιώματα ενώ στη συνέχεια ερμήνευσε μόνη της στο πιάνο δύο τραγούδια από το τελευταίο της άλμπουμ.

Ξεσηκώνοντας τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους, η Lady Gaga υπενθύμισε την ιταλική καταγωγή της οικογένειάς της και συνέχισε: “Το Pride δεν είναι απλά μια γιορτή, ούτε  μια ακόμα ειρηνική διαδήλωση. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τον έρωτα.”

Η “Mother Monster”, όπως την αποκαλούν οι πιστοί θαυμαστές της, αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ σχετικά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΔ κοινότητας. Παρατήρησε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει ελευθερία, οι περίπλοκες πολιτικές και νομοθετικές διαδικασίες έχουν σαν αποτέλεσμα να νοθεύεται το πνεύμα της δημοκρατίας και οι άνθρωποι να στερούνται ακόμα τα βασικά τους δικαιώματα. “Με ρωτούν γιατί μιλάω τόσο συχνά για αυτό το θέμα. Είμαι παιδί της διαφορετικότητας και θεωρώ ηθικό μου καθήκον να ασκήσω την επαναστατική μου δυναμική βοηθώντας αυτό τον κόσμο να γίνει καλύτερος”.

europride roma

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε εκείνες τις κυβερνήσεις που περιορίζουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι για τις δημόσιες εκδηλώσεις των ομοφυλόφιλων αλλά και σε εκείνες που ασκούν λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης για το συγκεκριμένο ζήτημα. “Αυτό είναι που με πονάει περισσότερο γιατί θέλω όλος ο κόσμος να ακούσει τις ιστορίες σας. Ζητώ από τις κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη να διευκολύνουν το όνειρό μας για ισότητα.”

Μίλησε για τις αυτοκτονίες και τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί η κοινωνική απομόνωση ειδικά στους εφήβους, ενώ δεν παρέλειψε να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες όπως ο Λίβανος (όπου το τελευταίο της άλμπουμ απαγορεύτηκε) αλλά και κράτη της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα με το Europride στη Ρώμη, οι διαδηλωτές στο Pride της Βαρσοβίας δέχτηκαν προπηλακισμούς ενώ στο Σπλιτ της Κροατίας πολλοί διακομίστηκαν στα νοσοκομεία μετά από επιθέσεις με πέτρες και αβγά….

Παρά τους φόβους που είχαν εκφραστεί από διάφορους πολιτικούς στην Ιταλία, η Lady Gaga δεν αναφέρθηκε με προσβλητικό τρόπο στον πάπα και την Καθολική Εκκλησία. “Αναγνωρίζω τις θρησκευτικές παραδόσεις και σέβομαι τις οικογένειες που πιστεύουν, θεωρώ όμως ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για αλλαγή και να την απαιτήσουμε”. Μια παρέμβαση με ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι η ατολμία όλων των πολιτικών παρατάξεων απέναντι στην Καθολική Εκκλησία έχει σαν αποτέλεσμα η Ιταλία να βαθμολογείται χαμηλότερα και από την Ελλάδα στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Ίσως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν:  Πριν τρία χρόνια ο (πρώην νεοφασίστας) δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο χαρακτήριζε “επιδειξίες”  όσους συμμετέχουν στο Pride. Φέτος χαιρέτισε τις εκδηλώσεις και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του δήμου για την προστασία των ομοφυλόφιλων δημοτών και επισκεπτών…

Το περιοδικό Forbes έδωσε πρόσφατα στη Lady Gaga τον τίτλο της “ισχυρότερης διασημότητας στον πλανήτη”. Πέρσι έγινε το “δημόσιο πρόσωπο” της εκστρατείας  για την κατάργηση του αποκλεισμού των ομοφυλόφιλων από τον αμερικάνικο στρατό. Τελικά τον περασμένο Δεκέμβριο η αμερικάνικη Γερουσία ψήφισε για να καταργηθεί η συγκεκριμένη αδικία που μετρούσε πολλές δεκαετίες…

[via]



5 σχόλια:

Unknown είπε...

go Gaga!
Άντε και στα δικά μας!

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα!
αν σου πω ότι δεν της τό 'χα.... πίστευα ότι θα είχε το μαυλό πάνω από το κεφάλι της.. μπράβο!!!

kostas είπε...

Αρκετά με την Gaga!
Σίγουρα δεν το κάνει ανιδιοτελώς.
Ο καθένας μας προσωπικά και όλοι μαζί δίνουμε την μάχη.

gay super hero είπε...

@ kostas

Πάντως δεν βλέπω και αρκετούς πρόθυμους σταρ αυτού του βεληνεκούς να το κάνουν έστω και από ιδιοτέλεια...

kostas είπε...

@gaysuperhero

Και περιμένεις να υπερασπίσεις
τα δικαιωματά μας με κάποιον
που το κάνει ιδιοτελώς;
Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση.
Είναι το λιγότερο που μπορώ να πω.