.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΕΪ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Μια μικρή χαραμάδα ελπίδας στη συνήθως σκληρή στάση του τουρκικού κατεστημένου απέναντι στις σεξουαλικές μειονότητες φαίνεται να έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις διαβουλεύσεις για την ψήφιση του νέου τουρκικού Συντάγματος. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, εκπρόσωποι μιας ΛΟΑΔ οργάνωσης προσκλήθηκαν σε συνάντηση με υπουργό της τουρκικής κυβέρνησης.

gay hamam3

Η συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και της υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής Φατμά Σαχίν έγινε την περασμένη Τετάρτη και είχε σαν θέμα το πρόβλημα της βίας σε βάρος των γυναικών. Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης Πέμπε Χαγιάτ (“Η Ζωή στα Ροζ”) χρησιμοποίησαν αυτή την ευκαιρία για να υποβάλλουν στην υπουργό πρόταση να συμπεριληφθεί η απαγόρευση των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διαφυλικών πολιτών στο νέο Σύνταγμα που καταρτίζεται στην τουρκική Βουλή αυτή την περίοδο.

Από τη μεριά της η υπουργός κάλεσε τους βουλευτές να δουν θετικά το αίτημα δηλώνοντας ότι “εφόσον η ελευθερία και η ισότητα ισχύουν για όλους, θα πρέπει να εξαλειφθούν και οι διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και να αναγνωριστούν τα δικαιώματα αυτών των πολιτών”. Η κα. Σαχίν είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική γυναίκα που κατέχει υπουργική θέση στην κυβέρνηση Ερντογάν. Οι δηλώσεις προξενούν ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση αν τις συγκρίνει κανείς με εκείνες της προκατόχου της Σέλμα Καβάφ που είχε δηλώσει ότι “η ομοφυλοφιλία αποτελεί βιολογική διαταραχή, πρόκειται για ασθένεια που απαιτεί θεραπεία”.

Η συνάντηση έγινε μετά από παρέμβαση μίας άλλης γυναίκας πολιτικού της Τουρκίας, της βουλευτίνας του ρεπουμπλικάνικου κόμματος Αϊλίν Ναζλιάκα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, φαίνεται ότι στην Τουρκία υπάρχουν πλέον βουλευτές και υπουργοί που παρεμβαίνουν δημόσια για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων πολιτών…

Μακάρι να αποδειχτεί ότι έχει γίνει επιτέλους μια καλή αρχή, αλλά η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα. Σε έρευνα που έγινε το 2008 οι τούρκοι πήραν χρυσό μετάλλιο στην ομοφοβία ανάμεσα σε 34 χώρες με ένα ποσοστό της τάξης του 91% να δηλώνει ότι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι “πάντα λανθασμένες”. Τα “εγκλήματα τιμής” σε βάρος των ομοφυλόφιλων συνεχίζονται, οι γκέι συνεχίζουν να εξευτελίζονται στον τουρκικό στρατό και οι δολοφονίες των τρανσέξουαλ έχουν πάρει διαστάσεις κοινωνικής επιδημίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα πρόσφατο ταξιδιωτικό αφιέρωμα αμερικάνικου περιοδικού στη “φιλική προς τους γκέι” πλευρά της Κωνσταντινούπολης, συνοδεύτηκε από σωρεία αρνητικών σχολίων ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία και δηλώνουν ότι δεν θα συνιστούσαν ποτέ σε έναν ομοφυλόφιλο να την επισκεφτεί…



4 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Φοβάμαι μην τις πετάξουν όλες τις γυναίκες έξω από τα αξιώματα.. με τις ιδέες που έχουν! χεχε
Μακάρι όμως να πάνε καλά τα πράγματα!!!

g for george είπε...

Θα είναι απλά τραγικό (για εμάς) να κάνουν άλματα μπροστά οι γείτονες κι εμείς ακόμα να πηγαίνουμε με πατερίτσες.

gay super hero είπε...

Ε καλά, δεν θά λεγα και "άλματα". Μια συνάντηση ήταν. Ας ελπίσουμε ότι είναι μόνο η αρχή.

Leviathan είπε...

Μακάρι να είναι μόνο η αρχή! Καλό ξημέρωμα!!