.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΑΤΕΣ ΠΟΥ …ΦΩΣΦΟΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HIV


Μία ακόμα ελπιδοφόρα είδηση από το πεδίο της γενετικής έρευνας έρχεται να προστεθεί σε αυτές που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τη μάχη της επιστήμης εναντίον του ιού HIV. Ερευνητές της Κλινικής Mayo στις ΗΠΑ δημιούργησαν γάτες που …φωσφορίζουν όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία. Ο οργανισμός τους έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην μπορεί να προσβληθεί από τη γατίσια εκδοχή του συνδρόμου ανοσολογικής ανεπάρκειας.

glow in the dark cats - dayglow in the dark cats


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα γονίδιο που παράγει μια πρωτεϊνη στον οργανισμό των μακάκων πιθήκων. Η πρωτεϊνη αυτή προστατεύει τα αντισώματα των μακάκων από τον ιό του Aids. Στο εργαστήριο “πάντρεψαν” αυτή την πρωτεϊνη με μία άλλη που παράγουν οι θαλάσσιες μέδουσες για να φωσφορίζουν στο σκοτάδι! Στη συνέχεια εισήγαγαν τις δύο πρωτεϊνες σε ωάρια γατών τα οποία και γονιμοποιήθηκαν. Τρία γατάκια γεννήθηκαν και επέζησαν. Ο οργανισμός τους παρουσιάζει πράγματι αυξημένες αντιστάσεις απέναντι στον ιό της ανοσολογικής ανεπάρκειας.

Το πάντρεμα με τη φωσφορίζουσα πρωτεϊνη της μέδουσας έγινε ώστε να να παρακολουθούν οι επιστήμονες κατά πόσο οι ιστοί των πειραματόζωων αναπαράγουν την ευεργετική πρωτεϊνη των μακάκων που είχε εισαχθεί στα αρχικά ωάρια. Η τεχνική αυτή χάρισε στους εμπνευστές της το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2008. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια παρόμοια τεχνική μεταφοράς γονιδίων μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει τη βάση θεραπειών και για τον άνθρωπο.

Ο λόγος που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γάτες είναι ότι και αυτές προσβάλλονται από έναν ιό παρόμοιο με το HIV. Σε όσους αντιδρούν στη χρήση κατοικιδίων για ερευνητικούς σκοπούς, απαντούν ότι οι τεχνικές αυτές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση θεραπειών για τις νόσους του ανοσοποιητικού και στις γάτες. Στο μέλλον μπορεί να αγοράζουμε κατοικίδια που θα διαθέτουν φυσική ανοσία απέναντι σε αυτούς τους ιούς που στοιχίζουν τη ζωή σε χιλιάδες γάτες κάθε χρόνο.

[via]



4 σχόλια:

Unknown είπε...

Φαντάζεσαι να αρχίσουμε να φωσφορίζουμε;;

Neverlandean είπε...

Αχ γούτσου γούτσου, θέλω κι εγώ γατάκι-λαμπατέρ!

gay super hero είπε...

Lol φαντάζομαι στους ανθρώπους δεν θα εισάγουν και τα γονίδια της τσούχτρας ;-)

Hfaistiwnas είπε...

χαχαχαχα! Στην αρχή νόμισα ότι πρόκειται για πλάκα.. αλλά μετά.. τι να πω.. μακάρι να βρουν καμιά λύση..