“Αν ρωτήσει κανείς γκέι σκηνοθέτες και σεναριογράφους ποια ήταν η πιο τολμηρή γκέι σκηνή που είδαν τα τελευταία χρόνια σε μια μεγάλη εμπορική παραγωγή του Χόλιγουντ, ακολουθεί μια εκκωφαντική σιωπή. Η τελευταία που μπορούν να θυμηθούν είναι η σκηνή μέσα στο αντίσκηνο στο Brokeback Mountain που δεν είναι δα και τόσο αποκαλυπτική. Από τότε έχουν περάσει επτά χρόνια. Ακόμα και το Milk του Γκας Βαν Σαντ υπήρξε εξαιρετικά συγκρατημένο αν σκεφτεί κανείς ότι διαδραματίζεται στο Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του ‘70, μια εποχή που ο κόσμος έκανε σεξ σε κάθε γωνία. Ένας κριτικός του κινηματογράφου έχει τη δική του εξήγηση: “οι ταινίες που παρουσιάζουν περιπτύξεις μεταξύ αντρών μπαίνουν αμέσως στο γκέτο των “γκέι ταινιών”. Και το πλατύ κοινό τις αποφεύγει.”
Μία από τις γκέι ταινίες που ξεχώρισαν την περσινή χρονιά ήταν το Weekend, μια βρετανική παραγωγή που παρακολουθεί ένα ζευγάρι που έρχεται κοντά μέσα από μια γνωριμία “της μιας βραδιάς”. Αν και οι κριτικές ήταν διθυραμβικές, άνοιξε σε ελάχιστες αίθουσες και οι εισπράξεις υπήρξαν απογοητευτικές. Ο σκηνοθέτης Andrew Haigh θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να εξασφαλίσει χρηματοδότηση: “Κανένας παραγωγός δεν ήθελε να διαθέσει κεφάλαια. Όλοι μου έλεγαν πως δεν υπάρχει κοινό γι’ αυτή την ταινία. Πράγμα που μου φάνηκε κάπως παράξενο. Μόνο οι γκέι να έρθουν να τη δουν, δεν είναι και λίγοι!”
Ο ίδιος αποδίδει αυτή τη στάση σε μια γενικότερη κοινωνική διστακτικότητα στο θέμα της εξιστόρησης ενός έρωτα μεταξύ δύο ανδρών: “Οι άνθρωποι θεωρούν ότι εφόσον δεν είναι γκέι οι ίδιοι, μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο άντρες δεν τους αφορά καθόλου. Αυτό είναι που με τρελαίνει. Οι γκέι μπορούν κάλλιστα να δουν μια ταινία που αναφέρεται σε έναν ετερόφυλο έρωτα και να κάνουν τις δικές τους αναγωγές. Θα έπρεπε να συμβαίνει και το ανάποδο!”
Στην αμερικάνικη τηλεόραση η σειρά που έσπασε όλα τα ταμπού σχετικά με την απεικόνιση της γκέι σεξουαλικότητας ήταν το Queer as Folk που προβλήθηκε την περίοδο 2000-2005. Μια σειρά που ακολουθούσε τους πρωταγωνιστές της παντού, χωρίς να διστάζει να δείξει τι συμβαίνει και ανάμεσα στα σεντόνια. Για το καστ, αυτή η τόλμη είχε τις συνέπειές της. Ο Peter Paige που έπαιζε τον ΄Εμετ θυμάται: “Ο μάνατζέρ μου -που είναι ο ίδιος γκέι- με συμβούλεψε να μην πάρω το ρόλο. Μου είχε πει “Πώς μπορώ να σε πλασάρω σε ένα μεγάλο κανάλι όταν οι παραγωγοί σε έχουν δει να πηδιέσαι στο Queer as Folk;”
Μετά το τέλος της σειράς, ο Paige είδε τους παραγωγούς να τον αποφεύγουν στα κάστινγκ. Δεν ήταν μόνο το σεξ αλλά και ο εξαιρετικά “έξαλλος” γκέι χαρακτήρας που έπαιζε στο σίριαλ. “Πλέον είχα ένα τριπλό εμπόδιο να υπερνικήσω: είμαι γκέι ο ίδιος και έπαιζα τον πιο γκέι χαρακτήρα στην πιο γκέι τηλεοπτική σειρά!” Ο ίδιος λέει ότι πολύ συχνά οι υπεύθυνοι κάστινγκ προτιμούν ετεροφυλόφιλους ηθοποιούς - ακόμα και για τους γκέι ρόλους…
…Όμως η πραγματική κοινωνική αλλαγή έρχεται μέσα από τις ιστορίες που βλέπουμε στο πανί ή το γυαλί. Το 1967 στο αποκορύφωμα του αντιρατσιστικού κινήματος, το “Μάντεψε Ποιος θα Έρθει για Δείπνο” συνήθισε το κοινό στην ιδέα ενός παντρεμένου ζευγαριού από διαφορετική φυλή. Γι αυτό και στο θέμα της απεικόνισης της γκέι σεξουαλικότητας διακυβεύονται πολύ περισσότερα από τον απλό γαργαλισμό του κοινού. Όσο το Χόλιγουντ αρνείται να εξοικειώσει τους θεατές με κάτι που που τους κάνει να αισθάνονται άβολα, οι ομοφυλόφιλοι θα παραμένουν πολίτες βήτα κατηγορίας. Σύμφωνα με το σεναριογράφο Dustin Lance Black: “Υπάρχει τόσος πορνογραφικός κορεσμός στο διαδίκτυο που για μένα το γκέι σεξ δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ερωτική, ρομαντική πλευρά του. Πολύ απλά, δεν μπορείς να διηγηθείς μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους άμα το βγάλεις απέξω…”
Ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον κείμενο για την κινηματογραφική βιομηχανία και τα ταμπού της. Μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ.
Και μια που δεν πρόκειται να δούμε τις ιστορίες που μας αφορούν στις πολυέξοδες αμερικάνικες παραγωγές που κατακλύζουν τα μούλτιπλεξ, επέλεξα για να σας προτείνω τέσσερις “μικρές” ταινίες πρόσφατης παραγωγής από τις τέσσερις γωνίες του πλανήτη. Δεν θα τις δείτε στις αίθουσες και δύσκολα θα τις βρείτε στο dvd-club της γειτονιάς σας ή για να τις κατεβάσετε νόμιμα με ελληνικούς υπότιτλους στο ίντερνετ. Αξίζει πάντως να τις ψάξετε – θα σας συγκινήσουν.
Σαββατοκύριακο (Weekend) Ηνωμένο Βασίλειο, 2011
Δύο νεαροί άντρες που γνωρίζονται σε ένα κλαμπ για έναν έρωτα της “μιας βραδιάς” καταλήγουν να μοιραστούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Αυτή η “μια βραδιά” θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα…
Μάτια Ορθάνοιχτα (Einayim Pkuhot) Ισραήλ, 2009
Στην κλειστή κοινωνία των ορθόδοξων εβραίων, η γνωριμία ενός θεοσεβούμενου οικογενειάρχη με ένα νεαρό και ταραγμένο φοιτητή της θεολογίας θα γεννήσει ένα πάθος που απειλεί και τους δύο με κοινωνικό εξοστρακισμό…
Ομορφιά (Skoonheid) Νότια Αφρική, 2011
Μέσα στην αυστηρά τακτοποιημένη οικογενειακή ζωή του, ένας 40άρης έχει συνηθίσει να αδιαφορεί για την προσωπική του ευτυχία. Μέχρι που μια τυχαία συνάντηση θα ξετυλίξει το κουβάρι της ζωής του με πολύ οδυνηρό τρόπο…
21 σχόλια:
Για να μην πω τι γινόταν την περασμένη εβδομάδα σε ένα μούλτιπλεξ της Αθήνας κατά τη διάρκεια της προβολής μιας ταινίας (το "J Edgar" του Κλιντ Ίστγουντ) με ελάχιστα τολμηρές ερωτικές σκηνές ανάμεσα σε δύο άντρες (ένα φιλί αντάλλαξαν και αυτό μετά βίας)
Απίστευτα εξευτελιστικές αντιδράσεις από ένα κοινό νεανικό και γυναικείο στη μεγάλη του πλειοψηφία...
Αμ είδες; Που δεν ξέρει να φέρεται ο κόσμος; Κρίμα.. που να τις βρεις αυτές τις ταινίες;;
Το Contracorriente το είδα. Αριστούργημα. Το Weekend το έχω στην λίστα μου. Επισημαίνω δύο ακόμα αριστουργηματικά gay films, το μικρού μήκους (30 λεπτά) O Beautiful και το Γαλλικό Un Amour A Taire (A Love To Hide), με θεματολογία ανάλογη με (και ίσως πιο δυνατό από) το Bent.
δεν ηξερα καμια απο τις ταινιες που προτεινεις,
χρειαζομουν μια μικρη δοση πολιτισμου :)
.....
γιατι ρε γαμωτο ειναι ετσι ακομα τα πραγματα στην ελλαδα;
....επιπεδο μηδεν δυστυχως....λυπαμαι.
@ Ηfaistiwnas
Μπορείς να ψάξεις να τις κατεβάσεις με αγγλικούς υπότιτλους. Υπάρχουν όμως και μπλογκ που κάνουν την πολύ καλή και χρήσιμη δουλειά να υποτιτλίζουν τέτοιες ταινίες στα ελληνικά. Για ψάξε λίγο :-)
@ yianang
Για το Contracorriente συμφωνώ ότι είναι εξαιρετική ταινία. Για το Amour a taire δεν θα συμφωνήσω, μου φάνηκε αρκετά συμβατική η αντιμετώπισή της. Χώρια που δεν είναι καθόλου πρόσφατη :-)
@ dimitris.jp
Προσπάθησε να τις δεις και τις τέσσερις. Τις συνιστώ ανεπιφύλακτα :-)
Μιλώντας για τηλεοπτικές σειρές "ευρείας αποδοχής" η μόνη που μπορώ να σκεφτώ τελευταία ήταν η Αμερικάνικη "Brothers and Sisters" που τελείωσε πέρυσι μετά από έξη πετυχημένους κύκλους. Ένας από τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς o Kevin είναι όμοφυλόφιλος και καθώς το σενάριο εξελίσσεται, βρίσκει την αγάπη της ζωής του και παντρεύεται μαζί του. Το πολύ θετικό είναι ότι η gay σχέση σε σύγκριση με τις straight σχέσεις της σειράς αποδεικνύεται πολύ πιο σταθερή. Το ενθαρρυντικό ίσως το ότι η σχέση του ζευγαριού παρουσιάζεται συντηρητικά μεν αλλά πολύ ζεστά στην όλη υπόθεση. Με αρκετές σκηνές οικοιότηας και ανταλλαγές από τρυφερά φιλιά μεταξύ του gay ζευγαριού. Στην αναβροχιά κάτι είναι κι αυτό.
Το Brothers and sisters δεν τό χω ακούσει, αλλά υπάρχει και το Modern Family, το True Blood, το Glee...
Tώρα πως γίνεται τα ελληνικά κανάλια να προβάλλουν οποιαδήποτε αμερικάνικη σειρά δείχνει φριχτά παραμορφωμένα πτώματα σε νεκροτομεία κάθε τρία λεπτά αλλά αυτές τις σειρές να τις βρίσκεις μόνο σε dvd ή στην καλωδιακή, φαντάζομαι κανείς μας δεν έχει την απορία...
Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξουν ποτέ τα πράγματα σε ότι αφορά το Χόλιγουντ. Ίσως να υπάρξει μια μικρή ανοχή, όμως ταινίες σαν των ανεξάρτητων παραγωγών μάλλον δύσκολο να δούμε! Τις 3 πρώτες που αναφέρεις τις έχω ήδη δει και είναι πράγματι πολύ καλές. Πολύ μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε το Contracorriente λόγω Περού και του ευρήματος με.... καθώς και το Eyes wide open λόγω αυστηρού θρησκευτικού περιβάλλοντος! Πολύ καλή ανάρτηση. Σε ευχαριστούμε πολύ!
Turigr έκοψα μια φράση από το σχόλιο γιατί είναι spoiler. Άμα δεν τό χει δει κάποιος, κρίμα να του το αποκαλύψουμε από πριν :-)
Επίσης να δεις και την τέταρτη. Πραγματική γροθιά στο στομάχι. Αλλά δεν σου λέω τι γίνεται. Σου εγγυώμαι ότι θα πάθεις σοκ :-)
@gay super hero: διότι αυτοί που διοικούν τα ελληνικά κανάλια ακολουθούν (όπως και πάμπολλοι άλλοι) τη γνωστή ελληνική "ψευτομάτσο" νοοτροπία. Άριστοι οικογενειάρχες (προς Θεού τι θα πει ο κόσμος αν δείξουμε τέτοια πράγματα!)... Κατά τα άλλα, είναι όλοι τους "από δω η οικογένειά μου κι πίσω από την γωνία κρυμμένος ο γαμήκουλάς μου". Όσο για το Brothers and Sisters ελαφρυά σαπουνόπερα είναι αλλά όπως είπα και πιο πάνω (ξέχασα να υπογράψω) είναι ανώδυνη κι ευχάριστη και παρουσιάζει την ομοφυλοφιλία σαν κάτι απόλυτα φυσικό και νορμάλ. For a change.
Ε καλά τώρα υπερβάλλεις κι εσύ, δεν είναι όλοι bi! Λες και δεν υπάρχουν ακραιφνώς ετεροφυλόφιλοι (ή και ομοφυλόφιλοι ακόμα) που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις...
Επηρεάστηκες από το story των ταινιών που προτείνω πιο πάνω μου φαίνεται :-)
Ίσως. Αλλά να σου πω κάτ; αναρρωτιέμαι καμμιά φορά ειλικρινά πως θα ήταν τα πράγματα αν η ομοφυλοφιλία θεωρείτο κάτι το απόλυτα φυσιολογικό...
Λέμε τώρα...
Μη ξεχνάμε και το "6 feet under" του Alan Ball, τη σειρά με την οποία κατά κάποιο τρόπο αναγεννήθηκε το αμερικανικό σήριαλ. Ο χαρακτήρας του Kevin στο "Brothers & Sisters" βασίστηκε κατά πολύ στον χαρακτήρα του David στο "Six Feet Under", με την μόνη διαφορά ότι ο δεύτερος ήταν περισσότερο "ανάγλυφος".
ksexorisa to weekend kai to evala sta prosexos...to kovo oti prepei for me :) gia alli mia fora ta les opos prepei...opos exoun ta pragmata...na sai kala! filia! :)
Ξέχασα στο σχόλιό μου να εισάγω ένα σύνδεσμο. Το κάνω υπογραμμίζοντας ότι το "Six Feet Under" παραμένει για μένα η αγαπημένη μου τηλεοπτική σειρά και στη συνιστώ σε περίπτωση που δεν την έχεις δει.
Έχεις απόλυτο δίκιο super hero...αλλά προσωπικά δεν βλέπω να αλλάζουν τα πράγματα...δυστυχώς θέλουμε πολλά χρόνια εξέλιξης ακόμα...
Έχοντας δει τις μισές από τις προτάσεις σου, θεωρώ το Weekend πανέμορφο (το είδα σε ένα μικρό σινεμά στο Μαντσεστερ και ευτυχώς οι θεατές ήταν πολιτισμένοι...) και το undertow εξαιρετικό...
βέβαια αν προσθέσεις και το A Single Man στο τέλος της βραδιάς θα πέσεις σε μελαγχολία γι' αυτό επέτρεψέ μου μερικές προτάσεις για αντίβαρο με ωραία φωτογραφία και soundtrack...
From Beginning to End (Do Começo ao Fim) (2009)
Loose Cannons (Mine vaganti) (2010) (thanx turigr for this one..!)
Shelter (2007) (Παλιό μεν, πανέμορφο δε...)
Σε ευχαριστούμε για τις προτάσεις σου! Το βραζιλιάνικο το έχω και ετοιμάζομαι να το δω, το ιταλικό δεν το έχω και τώρα που μου το θύμησες θα αρχίσω να το ψάχνω :-)
http://www.youtube.com/watch?v=5U_36--wMrw&feature=relmfu edo vrika ena mikro videaki 10 lepton sto youtube.. otn 3ekinise itn enas antras p ekne add kapio allon.. otn sinanti8ikan ola itn orea k arxise na m aresi i ipo8esi.. otn ida to telos mou ir8e na pao na vro ekinon pou to ekne k na tn diro!! eww..
Ελεος με τις πουστρες......ακομα στον κινηματογραφο να τους δουμε!Ρεζιλια πραγματα και δεν ειμαι ουτε 50 ουτε 60 χρονων, 19 ειμαι αλλα αυτο δεν μπορω να το δεχτω...αρρωστια ειναι και τιποτα παραπανω!
Η ΤΑΙΝΙΑ SKOONHEID ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΩ ΗΔΗ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ. ΟΜΩΣ, ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΕΨΑΞΑ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΒΡΩ ΕΝΑΝ ΥΠΟΤΙΤΛΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ Η ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΝΕΟ?
@ Aνώνυμος
Είναι όντως εξαιρετική. Έψαξα εδώ, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω να την έχουν ανεβάσει με ελληνικούς υπότιτλους:
http://www.gaycoultoure.net/p/movies-list-blog.html
Μακάρι να δει κάποιος το σχόλιο και να σε βοηθήσει. Προσωπικά την είχα δει πριν κάτι χρόνια στις Νύχτες Πρεμιέρας...
Δημοσίευση σχολίου