.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ BUTT

“A fantastic magazine for homosexuals”: Με αυτό το συνθηματικό μας είχε συνηθίσει εδώ και δέκα χρόνια, με αυτό κλείνει και τον κύκλο του ένα περιοδικό που σημάδεψε με την αισθητική του την προηγούμενη δεκαετία. Πνευματικό παιδί των ολλανδών Gert Jonkers και Jop van Bennekom, το περιοδικό “Butt” σταματάει οριστικά την έντυπη έκδοσή του μετά τα προβλήματα στη διεθνή διανομή που αντιμετώπιζε τα τελευταία δύο χρόνια. Αποστολή του περιοδικού σύμφωνα με τους εκδότες του ήταν να φέρει πιο κοντά τους γκέι από όλες τις γωνιές του κόσμου, όσο διαφορετικοί κι αν είναι μεταξύ τους. Πλέον θεωρούν ότι αυτό έχει γίνει πιο απλό μέσω του ίντερνετ και το περιοδικό θα συνεχίσει αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής του έκδοσης.

butt12butt11butt1butt3


Τυπωμένο στο χαρακτηριστικό ροζ ανακυκλωμένο χαρτί αντί για πολυτελές ιλουστρασιόν, το Butt παρουσίαζε στις σελίδες του άντρες όλων των στιλ, ηλικιών, φυλών και σωματότυπων μακριά από την αψεγάδιαστη λογική του μόντελινγκ και του photoshop. Έστω κι αν ξεφεύγοντας από τη μετροσέξουαλ αισθητική των πιο εμπορικών ανταγωνιστών του, δεν μπόρεσε να αποφύγει την εξίσου κλισέ ταμπέλα του χίπστερ. Διάσημο για τις εξαιρετικά χαλαρές συνεντεύξεις του, τις ταξιδιωτικές συμβουλές του και βέβαια τα “πειραγμένα” φωτογραφικά του αφιερώματα, το περιοδικό κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς και καλλιτεχνικό βήμα για γκέι δημιουργούς από κάθε μέρος του πλανήτη.

butt5butt7butt4


Όπως καταλαβαίνει κανείς κι από τον τίτλο, το “Butt” ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του σε ζητήματα ερωτισμού και σεξουαλικότητας ακόμα και στις πιο τολμηρές και φετιχιστικές εκδοχές της. Κατάφερε όμως να παραμείνει ερεθιστικό και να μην πέσει στην παγίδα της φτήνιας και της χυδαιότητας, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της παρεϊστικης ατμόσφαιρας που απέπνεαν τα κείμενα του: Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του το περιοδικό στηριζόταν στη συνδρομή των αναγνωστών του τους οποίους αποκαλούσε “buttheads” και οι οποίοι αναλάμβαναν να προτείνουν στους συντάκτες τις πιο καυτές νέες τάσεις, συνεντεύξεις, ρεπορτάζ και φωτογραφίες.

butt6butt8butt9


Έστω κι αν η οικονομική βιωσιμότητα και η προσέλκυση διαφημιστών αποδείχθηκε τελικά ένα στοίχημα που δεν μπορούσε να κερδηθεί στη σημερινή συγκυρία, τα δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας του περιοδικού άφησαν τη δική τους σφραγίδα. Μπορείτε να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική του σελίδα εδώ – με προσοχή όμως καθώς το περιεχόμενο δεν είναι πάντα κατάλληλο για εργασιακό περιβάλλον…



3 σχόλια:

xomeritis είπε...

Υπάρχει συλλογή σε τόμο. Ελπίζω να κυκλοφορεί ακόμα. Στο συνιστώ.

Hfaistiwnas είπε...

Δεν το είχα διαβάσει ποτέ..

turigr είπε...

Δεν έτυχε ποτέ να το διαβάσω. Νομίζω όμως ότι ήταν αναμενόμενη η κίνηση αυτή. Στην εποχή του internet μάλλον δεν είχε λόγο ύπαρξης.

Υ.Γ. για οικογενειακό περιβάλλον είναι κατάλληλο; :-)