.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η ΝΕΑ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

gay eiffel tower

Δεν έχουν κλείσει δυο εβδομάδες από την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ -που έγινε ο  πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας μετά από 17 χρόνια- και οι πρώτες δηλώσεις των στελεχών της νέας κυβέρνησης  σχετικά με τη νομοθετική  κατοχύρωση των ζευγαριών ίδιου φύλου  είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Υπενθυμίζω ότι η αναγνώριση του γάμου και της υιοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια  αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις που υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει ο νέος πρόεδρος τον πρώτο χρόνο της θητείας του. Μέχρι σήμερα τα ζευγάρια ίδιου φύλου στη Γαλλία έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν ένα σύμφωνο συμβίωσης που καθιερώθηκε το 1999 και δεν προβλέπει ίση μεταχείριση σε σχέση  με τα παντρεμένα ζευγάρια, ούτε κατοχυρώνει το δικαίωμα της από κοινού υιοθεσίας.

Μία μόλις μέρα μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρωθυπουργός και έμπιστος συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ Ζαν-Μαρκ Ερό ανάρτησε ένα μήνυμα στην πρωθυπουργική ιστοσελίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας. Το μήνυμα αναφέρει: “Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, η κυβέρνηση υπενθυμίζει τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου….Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη τη δέσμευση του προέδρου της Δημοκρατίας να αναγνωριστεί το δικαίωμα του γάμου και της υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια.”

Η ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στη νέα κυβέρνηση είναι σίγουρα καλός οιωνός, αφού θυμίζει την αντίστοιχη σύνθεση της κυβέρνησης Θαπατέρο που έκανε πραγματικότητα το γάμο ομοφύλων στην Ισπανία πριν από επτά χρόνια. Η νέα υπουργός Οικογένειας Ντομινίκ Μπερτινοτί χρησιμοποίησε και αυτή με τη σειρά της την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας σαν αφορμή για να αναφερθεί στο ίδιο θέμα σε μια ραδιοφωνική της συνέντευξη: “Η οικογένεια σήμερα έχει πολλές και διαφορετικές μορφές, από το κλασικό πρότυπο μέχρι τις μονογονεϊκές και τις ομογονεϊκές οικογένειες. Όλες πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.” 

gay france2

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει μάχη για το γάμο ομοφύλων και την ομογονεϊκότητα, η απάντησή της ήταν “Οπωσδήποτε. Αν κάποιοι είναι αντίθετοι είναι μια καλή ευκαιρία να τους εξηγήσουμε για τι πράγμα μιλάμε. Ξέρετε, στην περιφέρειά μου ζουν πολλές ομογονεϊκές οικογένειες. Και πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολία ακόμα και στο να παραδεχτούν ότι είναι οικογένεια. Υπάρχει πολλή αγάπη, πολλή τρυφερότητα και δεν βλέπω για ποιο λόγο αυτές οι διακρίσεις πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται.” Η υπουργός ήταν μέχρι πρότινος δήμαρχος του τέταρτου διαμερίσματος του Παρισιού, επίκεντρο της γκέι ζωής στη γαλλική πρωτεύουσα. Και δεσμεύτηκε ότι η σχετική δημόσια διαβούλευση θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

Σε μια ακόμα κίνηση που έχει τη σημασία της, καθώς έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας και το ευαίσθητο θέμα των σχέσεών της με τις πρώην γαλλικές κτήσεις στη βόρεια Αφρική, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επίσημα εκπροσώπους ΛΟΑΔ οργανώσεων από την Αλγερία και την Τυνησία, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Οι ακτιβιστές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους από την εξέλιξη των επαναστάσεων της “Αραβικής Άνοιξης” καθώς τα νέα καθεστώτα φαίνεται να διαψεύδουν τις αρχικές ελπίδες και προσδοκίες των ομοφυλόφιλων στις χώρες αυτές.

Φυσικά τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των προσεχών βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 και τις 17 Ιουνίου (ο δεύτερος γύρος συμπίπτει με τις ελληνικές εκλογές, όπως συνέπεσε και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών). Καθώς οι σχετικοί νόμοι θα πρέπει να ψηφιστούν από την Εθνοσυνέλευση, έχει σημασία τόσο το μέγεθος της πλειοψηφίας που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν οι σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους (αν το καταφέρουν) όσο και η σύνθεση της αντιπολίτευσης, καθώς η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν υπόσχεται να δώσει σκληρή μάχη για να εκτοπίσει από τα βουλευτικά έδρανα τους εκπροσώπους της μετριοπαθούς δεξιάς…



1 σχόλιο:

dimitris.be είπε...

Χμμ έξω καλά πάμε...Μέσα τι κάνουμε!