Όταν πριν από ένα μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να ανακοινώσει ότι προσωπικά τάσσεται υπέρ του γάμου για τα ζευγάρια ίδιου φύλου, το επιτελείο του ζήτησε από το τηλεοπτικό κανάλι όπου θα εμφανιζόταν να στείλουν για τη συνέντευξη μια μαύρη δημοσιογράφο. Πέρα από την αγωνία τους για το πως θα επηρέαζε η συνέντευξη την προσπάθεια επανεκλογής του προέδρου, οι σύμβουλοι του Ομπάμα αποφάσισαν να στοχεύσουν ειδικά στο κοινό των αφροαμερικάνων ψηφοφόρων. Πρόκειται για μια ομάδα του πληθυσμού που λόγω και της έντονης σχέσης της με τη θρησκεία, τηρούσε αρνητική στάση για το ζήτημα. Και πολλοί εκτιμούν ότι η αποτυχία του σχετικού δημοψηφίσματος στην Καλιφόρνια πριν από 4 χρόνια οφείλεται και στην υποψηφιότητα Ομπάμα που αύξησε κατά πολύ την προσέλευση των μαύρων ψηφοφόρων στις κάλπες.
Σήμερα η θέση που έλαβε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα, σε βαθμό που οι δημοσκόποι μιλάνε για μια άνευ προηγουμένου μεταστροφή των μαύρων ψηφοφόρων μέσα σε δύο μόλις μήνες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του δικτύου ABC το ποσοστό των αφροαμερικάνων που δηλώνει υπέρ του γάμου ομοφύλων έχει εκτοξευτεί από το 41% πριν την ανακοίνωση στο 59% σήμερα. Η στάση τους έχει επηρεαστεί όχι μόνο από τον Ομπάμα αλλά και από άλλες προσωπικότητες όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο ηθοποιός Γουίλ Σμιθ, ο ράπερ Jay-Z και πολλοί άλλοι.
Ακόμα πιο δραματική είναι η μεταστροφή σε συντηρητικές νότιες πολιτείες με μεγάλο μαύρο πληθυσμό. Στη Φλόριντα το ποσοστό όσων δηλώνουν υπέρ αυξήθηκε από το 23% στο 49%, ενώ στο Μέριλαντ πριν την ανακοίνωση το 56% των αφροαμερικάνων δήλωνε ότι θα ψηφίσει κατά, ενώ σήμερα το 55% δηλώνει ακριβώς το αντίθετο! Το Μέριλαντ είναι μία από τις τρεις πολιτείες όπου οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για την ισότητα στο γάμο σε δημοψηφίσματα που διοργανώνονται ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Μέχρι σήμερα 28 πολιτείες έχουν απορρίψει σχετικές προτάσεις μέσω δημοψηφισμάτων. Φέτος για πρώτη φορά οι δημοσκόποι πιστεύουν ότι πολιτείες όπως το Μέριλαντ μπορούν να κάνουν την έκπληξη, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην αλλαγή στάσης του μαύρου πληθυσμού.
Ένας πολιτικός αναλυτής συνοψίζει την κατάσταση: “Μέχρι τώρα είχαμε το φόβο ότι αυτή η αλλαγή στάσης μπορεί να βλάψει την επανεκλογή του. Σήμερα βλέπουμε ότι ότι όχι μόνο δεν τον έβλαψε, αλλά αντίθετα έχει επηρεάσει την κοινή γνώμη θετικά για το συγκεκριμένο ζήτημα.” Σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στην Ελλάδα αν οι προοδευτικοί πολιτικοί, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι που ξημεροβραδιάζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα πρόβαλλαν το ζήτημα του γάμου. Όχι για λόγους αντισυμβατικότητας ή “ανθρωπισμού”, αλλά ως ζήτημα δικαιοσύνης και ισότητας σε μία δημοκρατική πολιτεία όπως έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ…
1 σχόλιο:
Μια χαρα ο Ομπάμα, όλα καλά του πάνε..
Δημοσίευση σχολίου