.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΒΕΣΤΕΡΒΕΛΕ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΕΪ

gay berlin2

Με ψήφους 309 κατά και 260 υπέρ, η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας απέρριψε την περασμένη εβδομάδα πρόταση νόμου που θα αναγνώριζε στα ζευγάρια ίδιου φύλου το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο και την από κοινού υιοθεσία. Την πρόταση κατέθεσε σύσσωμη η αντιπολίτευση (σοσιαλδημοκράτες, πράσινοι και κόμμα της αριστεράς) ενώ οι φιλελεύθεροι του ανοιχτά γκέι υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε “θυσίασαν” την επίσημη κομματική τους γραμμή προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη συγκυβέρνηση με τους χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Οι βουλευτές των φιλελεύθερων ψήφισαν κατά, αν και ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί επίσημη θέση του κόμματος από τον περασμένο Ιανουάριο…

Η στάση τους αυτή έκανε την αντιπολίτευση να τους κατηγορήσει για ψηφοθηρία και υποκρισία καθώς αρνήθηκαν να “πατήσουν πόδι” στην κ. Μέρκελ, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν όπου είχαν απειλήσει να αποχωρήσουν από τη συγκυβέρνηση προκειμένου να περάσουν θέσεις του κόμματος όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Στη Γερμανία αυτή τη στιγμή ισχύει για τα ομόφυλα ζευγάρια ένα “σύμφωνο συμβίωσης” που ψηφίστηκε το 2001 (Lebenspartnerschaft). Ένα τέτοιο σύμφωνο έχει υπογράψει με το σύντροφό του και ο κ. Βεστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών της χώρας και αρχηγός των φιλελεύθερων ως το Μάιο του 2011.

westerwell-mronz2

westerwelle-mronz

Ο Βεστερβέλε αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος πέρσι καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη ραγδαία εκλογική του φθορά. Αιτία οι παρεμβάσεις του υπέρ της περικοπής των επιδομάτων για τους ανέργους (τους οποίους και “στόλιζε” με διάφορα κοσμητικά επίθετα) αλλά και υπέρ της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, από την οποία υπολογίζεται ότι οι κύριοι χρηματοδότες του κόμματος γλίτωσαν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι οι φιλελεύθεροι εκφράζουν τις θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αν γίνονταν εκλογές σήμερα, θα δυσκολεύονταν να εκλέξουν βουλευτές καθώς κινούνται κάτω από το όριο του 5%…

Καθώς οι επόμενες βουλευτικές εκλογές τοποθετούνται τον Οκτώβριο του 2013, μοναδική χαραμάδα ελπίδας για να περάσουν ζητήματα όπως ο γάμος των γκέι θα ήταν μια πλειοψηφία σοσιαλδημοκρατών – πρασίνων. Τα πράγματα θα παραμείνουν στάσιμα σε περίπτωση που οι σοσιαλδημοκράτες αναγκαστούν να συγκυβερνήσουν με τους χριστιανοδημοκράτες. Αυτό το μετεκλογικό σενάριο είναι και το επικρατέστερο καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεν τους φιλελεύθερους να βουλιάζουν, αλλά την κ. Μέρκελ να διατηρεί την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των γερμανών ψηφοφόρων.

[via]

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, ραγδαίες είναι οι θετικές εξελίξεις σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στη γειτονική Γαλλία. Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων στην Εθνοσυνέλευση, ο νέος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε ότι ο γάμος και η υιοθεσία θα γίνουν πραγματικότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή είχαμε αυτές τις μέρες και στην Ελλάδα – αλλά ο δικός μας πρωθυπουργός δεν θέλει να ασχολείται με τέτοια θέματα



18 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

ε βέβαια εμείς έχουμε να ασχοληθούμε με την κρίση τώρα..

Ανώνυμος είπε...

Ας περιμένουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που (στα λόγια τουλάχιστον) υποστηρίζει αυτά τα αιτήματα.

gay super hero είπε...

@ Ανώνυμος

Πολύ μετρημένα τα βρίσκω τα λόγια τους. 28 λέξεις για την ακρίβεια.

http://gayrightsgreece.blogspot.gr/2012/05/2012.html

turigr είπε...

Τα πάντα γίνονται για να κερδίσουν μερικούς ψήφους παραπάνω! Και επειδή οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι κατά του εν λόγω γάμου, αναμενόμενο ήταν κάτι τέτοιο!
Όσο για τον πρωθυπουργό μας, αυτός μου φαίνεται ότι γενικά δεν θέλει να ασχολείται με τίποτα!

Ξενικός είπε...

υπομονή. Έχει ο καιρός γυρίσματα...
Ξενικός

Στρατής Γατελούζος είπε...

Φίλοι μου,
πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι:
Αν ένα κόμμα υποστηρίζει τη θέσπιση του ομόφυλου γάμου, κερδίζει ή χάνει ψήφους;
Εγώ θεωρώ οτι χάνει (εξού και η στάση των (νεο)φιλελεύθερων της Γερμανίας).
Άλλοι θεωρούν ότι κερδίζει, και γι' αυτό πιστεύουν ότι ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε μόνο προεκλογικά με τα ΛΟΑΤ δικαιώματα:
http://gaynewsingreek.blogspot.gr/2012/06/blog-post_07.html

Σχετικά με τους αντεργατικούς (και ομοφοβικούς όπως αποδεικνύεται) νεοφιλελεύθερους της Γερμανίας, άνοιξα συζήτηση και στο 10%:
http://www.10percent.gr/interactive/forum/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-10/10073-%CE%9F%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-gay-%CE%B3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%85.html

gay super hero είπε...

Ασχολήθηκε ο Σύριζα προεκλογικά; Ε όχι δα. Δες μόνο πόσο "περίοπτη" θέση έχουν τα συγκεκριμένα ζητήματα στο πρόγραμμά του. Μία φράση και αυτή μετά βίας.

Επίσης δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει αν ένα κόμμα "χάνει ή κερδίζει" ψήφους. Το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να κερδίσει μια πολιτική δύναμη αν μπει μπροστά και βοηθήσει να διαμορφωθεί η κοινή γνώμη προς μία θετική κατεύθυνση. Είναι ακριβώς αυτό που δεν κάνουν τώρα ο Σύριζα και η Δημάρ και που δεν έκανε βέβαια τόσα χρόνια το Πασόκ.

Δικαιολογίες δεν χωράνε. Υπάρχει και το πολύ πρόσφατο παράδειγμα του Ομπάμα: www.gayrightsgreece.blogspot.gr/2012/06/blog-post_16.html

Στρατής Γατελούζος είπε...

Ωραία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δε μας κάνει λοιπόν, οπότε τον μαυρίζουμε και πριν και μετά τις εκλογές.

Και μετά τι;
Σαμαράς;
Πασοκάρα;
ή μήπως τη νεοφιλελεύθερη Δράση;

gay super hero είπε...

Το θέμα αυτού του μπλογκ δεν είναι να προτείνει κάποιο κόμμα. Το ξέρεις πολύ καλά αυτό :-)

Το θέμα είναι να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να πιέσουμε τα διάφορα κόμματα να κάνουν κάτι σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντί να τα αφήνουμε να μας χρησιμοποιούν αλιεύοντας γκέι ψήφους.

Στρατής Γατελούζος είπε...

Προσωπικά θεωρώ εντελώς άδικη την κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των συνθηκών (και μάλιστα χωρίς να έχει κυβερνήσει ΠΟΤΕ ο ΣΥΡΙΖΑ).
Άλλωστε, μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουμε και εμείς από το ΚΟΚΚΙΝΟ, που κάθε άλλο παρά αδιαφορούμε για τα γκέι δικαιώματα.
Πχ στο camping του KOKKINOY που θα γίνει τέλη Ιούλη στο Πήλιο, η μία από τις 4 θεματικές (δηλαδή 25%) είναι το ΛΟΑΤ ζήτημα:
http://www.kokkino.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2331:6-26-31-&catid=31&Itemid=53

Επίσης, αν πράγματι θεωρείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλιεύει ψήφους με την (ελάχιστα έως καθόλου - σύμφωνα με τη γνώμη σου) gay friendly στάση του, τότε παίρνεις σαφή θέση στο αρχικό ερώτημα που έθεσα:
Πιστεύεις ότι η ΛΟΑΤ ατζέντα φέρνει ψήφους σε ένα κόμμα.
Τότε, γιατί δεν το κάνουν αυτό και τα υπόλοιπα κόμματα;
Δεν είδα πχ τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ να βγάζουν (και μάλιστα προεκλογικά) ανακοίνωση στήριξης του Athens Pride.
Λογικό.
Διότι η ΛΟΑΤ ατζέντα ΔΙΩΧΝΕΙ ψήφους (ή τουλάχιστον αυτή είναι η γνώμη μου, ειδικά όταν μιλάμε για προεκλογική περίοδο).

gay super hero είπε...

Στο έγραψα και πιο πάνω: σημασία δεν έχει να κρυβόμαστε βολικά πίσω από το επιχείρημα της απώλειας ψήφων. Σημασία έχει ένας πολιτικός φορέας να μπει μπροστά και να δημιουργήσει μια δυναμική, ένα κοινωνικό ρεύμα που θα συμπαρασύρει τα πράγματα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής αλλαγής και της αλλαγής των νοοτροπιών. Σε αυτό το θέμα και σε όλα τα υπόλοιπα.

Εν πάση περιπτώσει, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Τώρα που ο Σύριζα είναι ενισχυμένος και στην εξαιρετικά προνομιακή και εξ ορισμού μη φθοροποιό θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μένει να δούμε αν θα αναλάβει εκείνες τις γενναίες πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής που δεν είχε αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια. Κανείς δεν θα χαρεί περισσότερο από μένα αν συμβεί κάτι τέτοιο. Και μακάρι όσοι δραστηριοποιείστε στο συγκεκριμένο χώρο να καταφέρετε να σπρώξετε τα πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση :-)

Επειδή όμως μέχρι τώρα έχουμε διαψευστεί από όλα τα κόμματα που κατά καιρούς φλέρταραν με την "γκέι ψήφο", κρατάμε και μικρό καλάθι...

xomeritis είπε...

Πάντως σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέσα με συγκεκριμένη θεματολογία και στόχους όπως αυτό το blog, μπορούν να υποστηρίξουν πολιτικούς υποψήφιους. Αλλά θέλει μεγάλη προσοχή, χωράει συζήτηση και ξεσηκώνει αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας για την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί κάποιος που θέλει να κινηθεί προσεκτικά να υποστηρίξει κάποιο με την εις άτοπον απαγωγή, όσον αφορά σε λοατ δικαιώματα. Ειδικά από τη στιγμή που η εμπειρία στην Ελλάδα μόνο ψηφοθηρικές, σκόρπιες προθέσεις έχει δείξει, ή προθέσεις εντυπωσιασμού. Πάντως, Στρατή, εύχομαι καλή τύχη στις προσπάθειες, επιμονή και υπομονή ώστε να γίνουν ευρύτερη συνείδηση των εμπλεκομένων του χώρου.

Στρατής Γ. είπε...

Ξωμερίτη και GSH,
θα διαφωνήσω:
Όσο πιο πίσω πάμε στο χρόνο, τόσο περισσότερο είχε να χάσει σε ψήφους ένα κόμμα, αν ασχολούνταν έστω και ελάχιστα με τα ΛΟΑΤ δικαιώματα.
Άρα: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε και την παραμικρή νύξη πριν 10 χρόνια για gay δικαιώματα, σίγουρα δεν το έκανε για ψηφοθηρικούς λόγους, αφού πολύ απλά έτσι ΕΧΑΝΕ ψήφους - δεν κέρδιζε.
Θυμάμαι, μια ζητήση στο indymedia σχετικά με τα δικαιώματα των κρατούμενων στις φυλακές, όπου διάφοροι επανασταταράδες αναρχικοί βρίζανε τους συριζαίους ότι κατέβηκαν σε μια σχετική με το θέμα διαδήλωση για... ψηφοθηρικούς λόγους. Και τότε, δικαίως παίρνει το λόγο ένας συριζαίος και του απαντά ότι προφάνως και τα δικαιώματα των κρατούμενων δεν είναι δημοφιλή στην ελληνική κοινωνία, άρα προφανώς και δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχοντας σε τέτοιες καμπάνιες.....

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα.
Και εν τέλει παραμένει το εύλογο ερώτημά μου: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την ανακοίνωση στήριξης και συμμετοχής στο Athens Pride για να κερδίσει ψήφους, τότε γιατί δεν έκαναν κάτι ανάλογο και τα υπόλοιπα κόμματα εξουσίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κλπ);
Μα πολύ απλά, γιατί μόνο να χάσει έχει ένα κόμμα ασχολούμενο με αυτό το θέμα (για ψήφους μιλάω πάντα).

Για μένα λοιπόν, σε ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολήθηκε για ψηφοθηρικούς λόγους ή λόγους επικοινωνίας και εντυπωσιασμού. Σε καμία. Και ιδιαίτερα φέτος, που το Athens Pride έγινε μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, και επομένως υπήρχε το ρίσκο να βγουν τα καθεστωτικά κανάλια/ραδιόφωνα και τα φασιστο-σάιτ και να στοχοποιήσουν το ΣΥΡΙΖΑ ότι "εδώ ο κόσμος πεινάει και εσείς ασχολείστε με τους πούστηδες". Αλλά άντε και πες ότι βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και στήριξε το Athens Pride στοχεύοντας στη... λαοθάλασσα της gay ψήφου :-οοοο
Τότε γιατί στήριξε ΚΑΙ το πρώτο Pride της Θεσσαλονίκης που έγινε μία εβδομάδα ΜΕΤΑ τις εκλογές; Στοχεύοντας στη λαοθάλασσα της gay ψήφου των επόμενων εκλογών του 2016; Οι 3 από τους 4 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης ήταν παρόντες στο Pride και μάλιστα η μία από αυτούς είχε συμμετάσχει και σε μερικές συνελεύσεις και δράσεις της HOMOphonia μέσα στη χρονιά που προηγήθηκε......

Επίσης, δεν έθεσα το ζήτησα με την "εις άτοπο απαγωγή". Απλά έβαλα και αυτήν την παράμετρο μέσα - δεν βασίστηκα σε αυτήν. Οι νέοι συσχετισμοί στην ελληνική κοινωνία δείχνουν πως διαμορφώνονται δύο μπλοκ:
- Το εργατικό-νεολαιίστικο-προοδευτικό που εκφράζεται μαζικά μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ.
- Και το ρεύμα των "νοικοκυρέων"-συνταξιούχων-αγροτών-λούμπεν προλετάριων της πόλης, που αυτή τη φορά εκφράστηκε κυρίως μέσα από τη ΝΔ. Αλλά την επόμενη φορά φαίνεται πως θα μετακινηθεί προς Χρυσή Αυγή μεριά:
http://www.kokkino.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2333:2012-07-09-10-00-29&catid=31&Itemid=53

Με αυτά τα δεδομένα, κάθε εργαζόμενος και προοδευτικός άνθρωπος εκ των πραγμάτων δεν έχει και μεγάλη γκάμα επιλογών μπροστά του. Εάν δεν ενισχυθεί και στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ, με μαζικές συνελεύσεις και δράσεις, τότε δυστυχώς ο κόσμος θα στραφεί στο Ναζισμό...
Εγώ προσωπικά το έχω πάρει απόφαση εδώ και μερικές εβδομάδες:
Θα γίνω μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΟΚΚΙΝΟΥ. Μπορεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι κάπως θολό και ρεφορμιστικό, όμως δεν υπάρχει πλέον πουθενά αλλού ΧΩΡΟΣ για μαζική εργατική και ΛΟΑΤ πολιτική δράση. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο προσωπικής ένταξης, όσο και στο επίπεδο της ενίσχυσης των υπαρκτών ταξικών και εργατικών και ΜΑΧΗΤΙΚΑ gay friendly τάσεων ΜΕΣΑ στο ΣΥΡΙΖΑ. Για μένα το ΚΟΚΚΙΝΟ είναι βασικός φορέας αυτής της τάσης.

Βουρ στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΟΚΚΙΝΟ λοιπόν!

Για να νικήσουν οι εργαζόμενοι και οι ομοφυλόφιλοι
και όχι ο Ναζισμός!

gay super hero είπε...

@ Στρατής Γ.

Νομίζω ότι όλοι χαιρόμαστε όταν διαβάζουμε νέους ανθρώπους που έχουν ιδανικά και τα υπερασπίζονται με πάθος. Από την άλλη, αν μου επιτρέπεις μια πιο ..."ξινή" παρατήρηση, εντύπωσή μου είναι ότι ίσως ο "κηρυγματικός" τόνος να περιορίζει την επιδιωκόμενη απήχηση του μηνύματος.

Μια άλλη παρατήρηση με βάση τα γραφόμενα πιο κάτω ("κάθε εργαζόμενος και προοδευτικός άνθρωπος εκ των πραγμάτων δεν έχει και μεγάλη γκάμα επιλογών μπροστά του") είναι ότι διακρίνω μια διατύπωση διλημμάτων του τύπου "ή είστε μαζί τους ή μαζί μας" ("εάν δεν ενισχυθεί και στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ, με μαζικές συνελεύσεις και δράσεις, τότε δυστυχώς ο κόσμος θα στραφεί στο Ναζισμό")

Νομίζω ότι ειδικά όσοι ανήκουμε σε μειονότητες και δεν επιθυμούμε να συνθλιβεί η ίδια η έννοια της διαφορετικότητας έχουμε, σε σχέση με τους υπόλοιπους, ένα λόγο παραπάνω για να τρομάζουμε από τέτοιου είδους μανιχαϊστικές διατυπώσεις...

Στρατής Γ. είπε...

Χαίρομαι αν σας τρόμαξα (όσοι τρομάξατε).
Τουλάχιστον έτσι συμβάλλω στο να κάνετε μια πρώτη πρόβα για τον πραγματικό τρόμο του Ναζισμού, που όλα δείχνουν πως έρχεται......
Δε θα ξαφνιαστείτε λοιπόν.
Θα έχετε ήδη τρομάξει από εμένα.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά φαίνεται ότι ο τρόμος είναι μια σταθερή κι αποδοτική πολιτική επένδυση.

Όμως είναι να τα χάνει κανείς για πότε όμως μαθαίνουν τα τερτίπια των "μεγάλων" και τα "τσικό".
Μα καλά, δεν υπάρχουν άλλα κόλπα;

xomeritis είπε...

Πέρα από την ψηφοθηρία υπάρχουν, όπως έγραψα πιο πάνω, και οι σκόρπιες προθέσεις. Και το πιο καλοπροαίρετο κόμμα στην Ελλάδα δεν με έχει πείσει για το ότι οι προθέσεις του δεν είναι τίποτα παραπάνω από σκόρπιες.

cypriott guy είπε...

mas 8eoroun ani8ikous pou kanoume sxesis kai den 8eloun na pantrevomaste.. xaxa poli logiko :ppp