.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

ΚΑΤΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΤΖΑΜΑΧΙΡΙΑΣ

Οι άνθρωποι που βλέπετε στη φωτογραφία ίσως να μην βρίσκονται πια ανάμεσά μας.



Από τον περασμένο Μάιο οι αρχές της Τεχεράνης έχουν προχωρήσει σε 3.500 συλλήψεις με σκοπό να καθαρίσουν το Ιράν από όσους αποκαλούν "στοιχεία ανηθικότητας". Στο Ιράν η νομοθεσία δεν προβλέπει καμία διάκριση ανάμεσα στην αμαρτία και το ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με τον νομοθέτη, ο σοδομισμός ισοδυναμεί με βιασμό. Στις 20 Ιουλίου το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την προσεχή εκτέλεση 20 καταδικασθέντων με τις κατηγορίες -μεταξύ άλλων- του βιασμού, της μοιχείας και του "λαβάτ" (σοδομία). Ανάμεσά τους οι πέντε άντρες της φωτογραφίας τους οποίους οι αρχες αποκάλεσαν "σπείρα του Καφκάρ" και κατηγόρησαν για 47 βιασμούς που έλαβαν χώρα στο πάρκο Λαβιζάν, ανατολικά της πρωτεύουσας. Ανάμεσα στις 11 και στις 22 Ιουλίου οι αρχές της Τεχεράνης προχώρησαν στον απαγχονισμό 16 ατόμων. Ανακοινώνοντας τους απαγχονισμούς, οι αρχές αντικατέστησαν τη λέξη "λαβάτ" που υποδηλώνει σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ αντρών (και η οποία υπήρχε στο αρχικό κατηγορητήριο) με τη λέξη "ονφφ" που υποδηλώνει ασελγεία σε βάρος ανηλίκου. Την 1η Αυγούστου στο Μασάντ, δέκα άντρες απαγχονίστηκαν για "ανήθικες πράξεις" στην κεντρική πλατεία της πόλης και η εκτέλεσή τους μεταδόθηκε ζωντανά από την ιρανική τηλεόραση.

Ζητάω συγγνώμη καθώς οι επόμενες εικόνες είναι εξαιρετικά δυσάρεστες, πλην όμως απολύτως απαραίτητες.



Στις 22 Αυγούστου, ο άνθρωπος που βλέπετε μαστιγώθηκε 80 φορές στην κεντρική πλατεία του Καζβίν μπροστά σε ένα κοινό χιλίων ατόμων. Δύο αστυνομικοί του κρατάνε τα πόδια και τα χέρια, ενώ δύο άλλοι με κουκούλες τον μαστιγώνουν εναλλάξ. Το θύμα είναι 25 ετών και τιμωρήθηκε με αυτό τον τρόπο για κατανάλωση αλκοόλ και σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου.



Ο Φαρσάντ και ο Φαράμ είναι 26 και 24 χρονών αντίστοιχα. Πριν από πέντε χρόνια ο Φαρσάντ ξεκίνησε ένα μπλογκ με γκέι θεματολογία. Οι αρχές βρήκαν τη διεύθυνση μέσω του ΙΡ του κι τον συνέλαβαν. Καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση και 95 χτυπήματα με το μαστίγιο. Τον περασμένο χειμώνα γνώρισε τον Φαράμ σε ένα τσατ ρουμ και αποφάσισαν να γίνουν ζευγάρι. Κάλεσαν σπίτι μερικούς φίλους για να το γιορτάσουν. 15 λεπτά αφού ξεκίνησε το πάρτι, οι αρχές εισέβαλαν στο σπίτι και τους συνέλαβαν όλους. Οι διοργανωτές καταδικάστηκαν σε 80 χτυπήματα με το μαστίγιο, οι καλεσμένοι σε 60 ο καθένας. Η ποινή αφορούσε μόνο το πάρτι και όχι τη μεταξύ τους σχέση για την οποία παρέμενε το ενδεχόμενο να επιβληθεί η θανατική ποινή. Οι δύο νεαροί το έσκασαν από τη χώρα και σήμερα κρύβονται στην Τουρκία, έχοντας κάνει αίτηση για άσυλο σε διάφορες δυτικοευρωπαϊκές χώρες (Η Ελλάδα αλήθεια τι κάνει για το θέμα κ. Ρουσσόπουλε;)

Μόλις προχθες, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι "στο Ιράν δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι". Ζωντανοί εννοεί.




(Και επιτέλους κάτι αισόδοξο: οι αρχές της Γαλλίας αποφάσισαν τελικά να χορηγήσουν άσυλο στην 26χρονη Μύριαμ, τη συνέντευξη της οποίας είχα ανεβάσει στις 16 Δεκεμβρίου. Η συνέντευξη αυτή ήταν και το βασικό στοιχείο που έπεισε τους αρμόδιους να κάνουν δεκτή την αίτησή της)

16 σχόλια:

Equilibrium είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Κατ' αρχάς, μην συγχέουμε άσχετα θέματα. Αλλο το πυρηνικό πρόγραμμα και άλλο το θέμα της ελευθερίας στη σεξουαλικής αυτοδιάθεση, που ουσιαστικά δεν αποτελεί και επιλογή για το άτομο.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως ο Αχμαντινετζάντ είναι η λαϊκίστικη βιτρίνα του θρησκευτικού καθεστώτος(δεν θα έλεγα θεοκρατικού) και υποστηρίζεται από το στρατό. Στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με συνέντευξη του Ιμπραήμ Γιαζντί, ερχόταν πέμπτος ή έκτος...

Φοβάμαι, λοιπόν, πως το πρόβλημα είναι βαθύτερο, πως πηγάζει από τη νοοτροπία του μεγαλύτερου μέρους του λαού, έχοντας ρίζες στην ηθική τους και ενδεχομένως στη θρησκεία τους. Δεν ξέρω αν θα αλλάξει εύκολα ακόμα και με την αλλαγή κυβέρνησης, παρότι υπάρχουν πολλά αξιόλογα και μορφωμένα άτομα στην αντιπολίτευση(αδύναμη και τυπική, ωστόσο υπαρκτή).

Οσο για τον ΟΗΕ, στον οποίο αναφέρθηκε ο φίλος equilibrium, ας μην τα παραλέμε κιόλας. Τα λόγια και η στάση απέχουν πολύ από τα έργα και τη δράση. Ας μην ξεχνάμε και τη γενοκτονία των Τούτσι στη Ρουάντα όπου ο ΟΗΕ σφύριζε αδιάφορα κάνοντας τα στραβά μάτια για δύο εβδομάδες. Μισό εκατομμύριο νεκρούς πρέπει να το θυμόμαστε ως κάτι παραπάνω από αριθμό. Και η λίστα συνεχίζει...

Pavlos ... είπε...

Ανθρώπινα δικαιώματα ...

Ανώνυμος είπε...

kala, DEN to pistevo.o kosmos DEN paei kalaaaaa!!!!

guerrero7,62 είπε...

Nα το μεγαλο διλλημα...
Απο την μια ενα καθεστως που εκτελει gay..απο την αλλη οι αμερικανοι οι οποιοι θελουν να εισβαλουν στο ιραν και οι οποιοι δεν εκτελουν gay...
Μην κολλατε στον προεδρο του ιραν,η συντριπτικη πλειοψηφια των μουσουλμανων εστερνιζεται τις αποψεις του...πειτε ρατσιστη αλλα προοδευτικο ισλαμ ειναι σαν να λεμε μπιμπιλας πορτιερης...

If...ιγένεια είπε...

Ο/Η PAVLOS ... SAKIS είπε...

Ανθρώπινα δικαιώματα ...

gay super hero είπε...

@guerrero, reactor

Εγώ δεν έθεσα κανένα τέτοιο δίλημμα. Το δίλημμα είναι αν ενδιαφερόμαστε για αυτά που συμβαίνουν ή το βουλώνουμε για να μην μας πουν φιλο-ιμπεριαλιστές. Ο μόνος συσχετισμός που έχει η πιθανή επέμβαση των αμερικάνων (ελάχιστα πιθανή κατά την άποψή μου) με το θέμα μας είναι ότι όσο το καθεστώς πιέζεται στο εξωτερικό, τόσο περισσότερο σκληραίνει την καταστολή στο εσωτερικό. Επίσης δεν με πείθει το επιχείρημα περί ανίατης βαρβαρότητας της ισλαμικής θρησκείας. Καταρχάς οι πέρσες δεν είναι άραβες και έχουν πίσω τους έναν εκλεπτυσμένο πολιτισμό χιλιετιών. Δεύτερον οι μαζικοί διωγμοί ομοφυλόφιλων είναι πολύ πρόσφατο φρούτο στις μουσουλμανικές κοινωνίες και συνδέεται με την άνοδο του ισλαμισμού ως πολιτικού κινήματος που με αυτό τον τρόπο απορρίπτει συμβολικά τις δυτικές αξίες. Το ζήτημα λοιπόν είναι πολιτικό, όχι θρησκευτικό. Αυτές οι θηριωδίες δεν συνέβαιναν πάντα στο Ιράν, ούτε είναι απαραίτητο ότι θα συμβαίνουν για πάντα. Αποτελούν συγκεκριμένες επιλογές ενός πολύ συγκεκριμένου καθεστώτος. (Aυτό το νόημα είχε και η σβάστικα στο τέλος. Αντισημιτισμός πάντα υπήρχε στην Ευρώπη, αλλά η γενοκτονία των εβραίων ήταν ιδεολογική απόφαση ενός καθεστώτος)

Neverlandean είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο GSΗ. Να μην ξεχνάμε και τα αντρικά χαρέμια που είχαν ουκ ολίγοι σουλτάνοι και χαλίφηδες παράλληλα με τα γυναικεία. Δεν τους είχαν για να τους κουνάνε το φτερό και να τους κάνουν αέρα.

Πάντως είναι τραγικό γιατί πάντα πίστευα πως η θρησκεία υπάρχει για να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη όχι κόλαση.

Το ότι περιμένουμε από τους Αμερικάνους να προστατέψουν τους gay είναι πιο αστείο από τον Μπιμπίλα πορτιέρη (επ' ουδενί αλεπουδενί λολ)
Δείτε τα αμερικάνικα σχόλια του συγκεκριμένου video στο YouTube.

gay super hero είπε...

Ποιο βίντεο; Ποιος είναι ο Μπιμπίλας;

Εγώ πάλι για τις θρησκείες ποτέ δεν είχα τέτοια ψευδαίσθηση..

Ανώνυμος είπε...

Gay Super Hero,

"Ο μόνος συσχετισμός που έχει η πιθανή επέμβαση των αμερικάνων (ελάχιστα πιθανή κατά την άποψή μου) με το θέμα μας είναι ότι όσο το καθεστώς πιέζεται στο εξωτερικό, τόσο περισσότερο σκληραίνει την καταστολή στο εσωτερικό."

Μα αυτό λέω και εγώ, πρέπει να διαχωριστεί άμεσα το πυρηνικό πρόγραμμα από την στάση του Ιράν απέναντι στους ομοφυλόφιλους.

Και όμως, βλέπεις ότι το χρησιμοποιούν ως μέσο χειραγώγησης της κοινής γνώμης. "Το Ιράν διώκει, βασανίζει και εκτελεί τους ομοφυλόφιλους. Το Ιράν δεν πρέπει να το αφήσουμε να έχει πυρηνικά!"

Κάπως έτσι καταλήξαμε σε αυτό που σωστά λες:

"...οι μαζικοί διωγμοί ομοφυλόφιλων είναι πολύ πρόσφατο φρούτο στις μουσουλμανικές κοινωνίες και συνδέεται με την άνοδο του ισλαμισμού ως πολιτικού κινήματος που με αυτό τον τρόπο απορρίπτει συμβολικά τις δυτικές αξίες."

Σαν να λέμε "Η δύση έχει γάτες, σφάξτε τις γάτες για να μην γίνουμε Δυτικοί..."

Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως τα χαρακώματα βγαίνουν, πάντα, σε σετ των δύο.

gay super hero είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
gay super hero είπε...

Δηλαδή τι μου λες ότι προσπαθώ να χειραγωγήσω την κοινή γνώμη;

Μακάρι αυτά τα αίσχη να είχαν μεγαλύτερη προβολή από τα ΜΜΕ παγκοσμίως. Εμένα το πρόβλημά μου είναι ότι ελάχιστα από αυτά μαθαίνονται και βγαίνουν από τα σύνορα της χώρας. Σκέψου μόνο πόσο έχουν ασχοληθεί τα διεθνή ΜΜΕ (BBC, CNN κτλ) με τα όσα συμβαίνουν στη Βιρμανία τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο Ιράν εδώ και τέσσερις μήνες.

Ανώνυμος είπε...

"Δηλαδή τι μου λες ότι προσπαθώ να χειραγωγήσω την κοινή γνώμη;"

ΑΥΤΟ από που τα συμπέρανες;
Καμία σχέση απολύτως, νομίζω πως ήμουν σαφέστατος.

Εννοείται πως όχι.

gay super hero είπε...

Και νά θελα δηλαδή, χέστηκε η κοινή γνώμη :-)

omerta είπε...

Μόνο αν πιάσουμε πάτο θα σηκωθούμε ξανά. Και νομίζω ότι πια δεν πάει άλλο.

les_boi είπε...

ενδιαφέροντα όσα παρέθεσες... με ενόχλησε η σβάστικα στο τέλος όπως με ενοχλεί και σε αμερικανικές σημαίες όταν τις βάζουν οι αντι-ιμπεριαλιστές...οι πράξεις των ναζί δεν θα πρέπει να συγκρίνονται με οτιδήποτε άλλο γιατι είναι σα να μειώνουμε το μέγεθος της βαρβαρότητας που διέπραξαν.
Τεσπα το βρίσκω άτοπο..
Πράγματι το καθεστώς των ισλαμιστών στο Ιραν είναι απο τα πιο στυγνά που υπάρχουν και το ενοχλητικότερο είναι πως η δυτική αριστερά παγιδευμένη στη μανιχαιστική λογική του αντι-ιμπεριαλισμού φτάνει σε σημείο να αγνοεί αυτόν τον προφανή χαρακτήρα του καθεστώτος και να το υποστηρίζει στο όνομα ενός τυφλού αντι-αμερικανισμού...