Οι Νύφες. Σύντομα σε ένα δημαρχείο κοντά σας.
Στην Καισαριανή προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα ο πρώτος πολιτικός γάμος ατόμων του ίδιου φύλου στην Ελλάδα. Ο γάμος θα είναι μεταξύ δύο γυναικών και θα γίνει σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος 1250/82, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Παπαζήση "στο νόμο για τον πολιτικό γάμο δεν υπάρχει πρόβλεψη για το φύλο των δύο ατόμων που παντρεύονται". Ο δήμαρχος Καισαριανής κ. Τζόκας δήλωσε ότι θα ζητήσει σχετική γνωμάτευση από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους και εφόσον τον καλύπτει, θα προχωρήσει στον γάμο.
Σύμφωνα με μέλη της οργάνωσης θα επιχειρηθεί και γάμος μεταξύ δύο αντρών σε δήμο της Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη εβδομάδα περιμένουν την απάντηση δημάρχου από νησί του Αιγαίου, ο οποίος πρότεινε να πραγματοποιηθούν γάμοι ζευγαριών του ίδιου φύλου στο νησί του.
Στο μεταξύ εκπρόσωποι της οργάνωσης κατέθεσαν επτά αιτήματα στον Υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή το νομοσχέδιο για το συμβόλαιο συμβίωσης. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα, αλλά απέκλεισε να επεκταθεί το συμβόλαιο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
Ταυτόχρονα ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Παπαδημούλης κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί σχέδιο νόμου, που εισάγει «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης» για ετερόφυλα ζευγάρια, χωρίς να κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ετερόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να επισημοποιούν την σχέση τους με έγγραφη συμφωνία, που θα παρέχει στα δύο μέρη σχεδόν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον γάμο και θα λύνεται αυτοδίκαια με συμβολαιογραφική πράξη. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο και ανήγγειλε δημόσια ακρόαση με θέμα την νομική αναγνώριση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών.
Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 13 της Συνθήκης για την Ευρ. Κοινότητα καθώς και το άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρ. Ένωσης, που ρητά απαγορεύει κάθε διάκριση λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, ερωτάται η Επιτροπή: Σε ποια κράτη –μέλη οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι κατοχυρωμένες είτε με γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης; Κρίνει ότι το ανωτέρω νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στο άρθρο 13 της Συνθήκης που ενθαρρύνει την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση τον γενετήσιο προσανατολισμό; Θεωρεί η Επιτροπή ότι η μη κατοχύρωση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και για ζευγάρια του ίδιου φύλου δυσχεραίνει την εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, εξαιτίας του κενού δικαίου που δημιουργείται;»
Ο ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά:
"Η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη, με βάση την κοινοτική αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, να ρυθμίσει θέματα που αφορούν σε ομόφυλα ζευγάρια, που έχουν νομιμοποιήσει τη σχέση τους, είτε με γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Παραδείγματος χάριν, τί συμβαίνει στην ελληνική έννομη τάξη, σε περίπτωση που ομόφυλο ζευγάρι από άλλο κράτος – μέλος, που έχει νομιμοποιήσει τη σχέση του σε αυτό, εγκατασταθεί στην Ελλάδα και προκύψουν κληρονομικά δικαιώματα; Θα αναγνωρίσει τα δικαιώματα αυτά σε αλλοδαπά ζευγάρια, όπως οφείλει να πράξει, και θα συνεχίσει να τα αρνείται σε έλληνες πολίτες;"
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το τμήμα δικαιωμάτων του Συνασπισμού:
"Με αφορμή τη δημοσιοποιημένη πρόθεση συμπολιτών μας να τελέσουν πολιτικό γάμο ομοφύλων, αποτεινόμενοι σε δημαρχιακές αρχές, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ τονίζει ότι ο (πολιτικός) αστικός γάμος ομοφύλων είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο βήμα προς την άρση ποικίλων διακρίσεων και ιδίως αυτής λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Η άρνηση ισότιμης αστικής αναγνώρισης ετερόφυλων και ομόφυλων σχέσεων εμποδίζει τα ομόφυλα να κατοχυρώσουν τα ίδια δικαιώματα (ασφάλισης, περιουσιακά, κληρονομικά, συνταξιοδοτικά κ.ά), με τα ετερόφυλα.
Σε αυτά τα πλαίσια, το Τμήμα Δικαιωμάτων υποστηρίζει τις δημοσιοποιημένες πρωτοβουλίες μελών της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας να τελέσουν πολιτικό γάμο καθώς, μάλιστα, πιστεύει ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τον πολιτικό γάμο επιτρέπει τους γάμους ομοφύλων.
Θεωρούμε παρόλα αυτά, ότι οι περαιτέρω πρωτοβουλίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα απαιτούν συνεννόηση και συνεργασία με τα κόμματα και με τις δημαρχιακές αρχές προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Παράλληλα, με αφορμή το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης», το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ εκφράζει την αντίθεσή του με τον αποκλεισμό των συμπολιτών μας με ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό και ζητά να συμπεριληφθούν στις διατάξεις του οι ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Οι συνταγματικές αρχές της ισότητας, της ισονομίας, της κατοχύρωσης της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της ελευθερίας ίδρυσης οικογένειας και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας επιβάλουν σε κάθε περίπτωση την εκ μέρους της Πολιτείας ισότιμη νομική αντιμετώπιση ετερόφυλων και ομόφυλων.
Το Τμήμα Δικαιωμάτων"
Tέλος, ερωτηθείς για το ζήτημα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε μια δήλωση που απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική, αλλά σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με το πνεύμα του προκατόχου του:
«Η Εκκλησία δεν μπορεί να ελέγχει με αναγκαστικούς τρόπους, με αστυνομικά μέτρα την επιλογή ορισμένων ανθρώπων που έχουν ορισμένα προβλήματα να ρυθμίσουν με τον δικό τους τρόπο τη ζωή τους»
Όχι δεν είναι επιστημονική φαντασία. Οι εξελίξεις όπως φαίνεται μας ξεπερνούν. Πάντως το δικό μας ραντεβού τη Δευτέρα συνεχίζει να ισχύει για να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι :-) Γιατί όπως λέει κι ένας φίλος απ'τα παλιά "Δεν θέλει δύναμη. Σπρώξε μαλακά".