.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

OΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ!

Μετά από πρόσκληση του αγαπητού Equilibrium σας παρουσιάζω επιτέλους τη λίστα με τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα στα οποία υπέπεσα την προηγούμενη εβδομάδα καθώς και το πόσο μου στοίχισαν αναλυτικά. Γιατί αγαπητοί μου αν έχετε την ψευδαίσθηση ότι η αμαρτία στις μέρες μας είναι δωρεάν, είστε γελασμένοι. Το τζάμπα έχει πεθάνει και σε αντίθεση με όσα διαδίδουν οι αχώνευτοι κύριοι με τα μαύρα ράσα όλα εδώ πληρώνονται και μάλιστα σε σκληρό νόμισμα. Voilà

Δευτέρα Φθόνος / Invidia

Γνωστός μπλόγκερ από τη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει το κολασμένο του κορμί στα αλαλάζοντα πλήθη και με κάνει να σκάσω από το κακό μου!


Κόστος €400: Ετήσια συνδρομή σε κεντρικό γυμναστήριο για αγόρια που δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ.

Τρίτη Πλεονεξία / Αvaritia

H ημέρα της γιορτής μου και μια που δεν έφυγα για τετραήμερο, αποφασίζω να παρηγορήσω τον εαυτό μου με το απόλυτο αξεσουάρ που ετοίμασε για τον urban ταξιδιώτη γνωστός βρετανικός οίκος ειδών πολυτελείας.

Κόστος €769. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι μετά απ'αυτό έχω μείνει πανί με πανί και το επόμενο ταξίδι αναγκαστικά θα γίνει με το ΚΤΕΛ.

Τετάρτη Οργή / Ira

Ο πρώτος γκέι γάμος γίνεται (που αλλού;) στην ελληνική τηλεόραση και οι νεόνυμφοι χορεύουν τον Ησαϊα σε υπόκρουση Έφης Σαρρή. Να μου πεις ποια περίμενες να φέρουν στο Τιγκλόν; Την Αγνή Μπάλτσα;

Κόστος: €9. 'Ενα κουτάκι Ζαντάκ των 150 mg

Πέμπτη Λαιμαιργία / Gula

Mία τούρτα προφιτερόλ από κεντρικό ζαχαροπλαστείο των Αμπελοκήπων.

Κόστος €24. Γιατί άμα γυμνάζεσαι σκληρά χρειάζεσαι ενέργεια.


Παρασκευή Οκνηρία / Acedia

Τρεις ώρες σερφάρισμα σε ιστοσελίδες σεξουαλικής ενημέρωσης.

Κόστος σύνδεσης για τρεις ώρες €0.67. Γιατί μόνο με το φτηνό Ίντερνετ μπορούμε να κατακτήσουμε την κοινωνία της γνώσης.

Σάββατο Ματαιοδοξία / Superbia

Επειδή με τους ρυθμούς της μεγαλούπολης το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καταλήξω πατσαβούρα πριν την ώρα μου, η λύση έρχεται από την Ελβετία.


Κόστος: €110. Η γκρίζα διαφήμιση δεν πληρώθηκε ακόμα, αλλά όσο ζω ελπίζω.


Κυριακή Λαγνεία / Luxuria

Μια νύχτα πάθους με τον Ραφαέλ Ναδάλ.

Κόστος: Προσφέρθηκε να με αποζημιώσει για το ταλέντο και τον ενθουσιασμό μου αλλά δεν δέχτηκα. Αν και υλιστής, κατά βάθος είμαι αισθηματίας.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

Τhomas Beatie

Είναι σίγουρα το πρόσωπο της εβδομάδας. Ο Τόμας Μπίτι από το 'Ορεγκον έχει προκαλέσει θυελλώδεις συζητήσεις αλλά και δυσπιστία μετά τη συνέντευξή του στο αμερικάνικο περιοδικό Advocate στην οποία δηλώνει ότι είναι 5 μηνών έγκυος.

Ο Τόμας γεννήθηκε κορίτσι στη Χαβάη πριν από 34 χρόνια. Το όνομά του ήταν Τρέισι Λανγκοντίνο και συμμετείχε ενεργά στο λεσβιακό κίνημα. 'Οταν ερωτεύτηκε την Νάνσι Ρόμπερτς η Τρέισι αποφάσισε να προχωρήσει σε εγχείριση αλλαγής φύλου για να μπορέσουν να παντρευτούν, μια που η νομοθεσία στη Χαβάη δεν επιτρέπει τους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου.

Μετακόμισαν από τη Χαβάη σε μία πόλη ξυλοκόπων στα δάση του 'Ορεγκον. Μετά από δέκα χρόνια γάμου ήθελαν να κάνουν οικογένεια, αλλά η Νάνσι είχε υποβληθεί σε υστερεκτομή λόγω προβλημάτων υγείας πριν από 20 χρόνια.

Ο Τόμας, αν και άντρας σύμφωνα με το νόμο πλέον, είχε επιλέξει να διατηρήσει τα εσωτερικά γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα. Αποφάσισε να σταματησει τις ορμονοθεραπείες που ακολουθούσε με αποτέλεσμα μετά από οκτώ χρόνια η περίοδός του να επιστρέψει.

Ισχυρίζεται ότι έλαβε σπέρμα δωρητή και ότι σκοπεύει να παραμείνει εμφανισιακά άντρας καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του.

"Θα είμαι ο πατέρας της κόρης μου και η Νάνσι θα είναι η μητέρα της. Παρά το γεγονός ότι μια ζωή μεγαλώνει μέσα μου δεν αισθάνομαι λιγότερο άντρας από πριν."

Ο Τόμας περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις προκαταλήψεις που ο ίδιος και η γυναίκα του είχαν να αντιμετωπίσουν: "Χρειάστηκε να αλλάξουμε εννιά γιατρούς μέχρι να μπορέσω να μείνω έγκυος. Ο πρώτος γιατρός μου είπε να ξυρίσω το μούσι. Μετά από αρκετούς μήνες και αφού είχαμε πληρώσει χιλιάδες δολάρια σε επισκέψεις, μας ανακοινώσε ότι τελικά δεν αισθανόταν άνετα να δουλέψει με ανθρώπους σαν κι εμάς. Οι ρεσεψιονίστες στα νοσοκομεία γελούσαν μαζί μας και οι νοσοκόμοι αρνούνταν να με αποκαλούν με το αντρικό μου όνομα. Δεν είχαμε καμία υποστήριξη από φίλους και συγγενείς. Οι γονείς της Νάνσι δεν γνωρίζουν καν ότι είμαι τρανσέξουαλ".

Η πρώτη εγκυμοσύνη κατέληξε σε εξωμήτριο με αποτέλεσμα οι γιατροί να αφαιρέσουν χειρουργικά τόσο τα δίδυμα έμβρυα όσο και τη δεξιά σάλπιγγα του Τόμας. Αυτή τη φορά όμως όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά και ο Τόμας πρόκειται να γεννήσει ένα υγιές κοριτσάκι τον Ιούλιο.

Ως γνωστόν όλοι δηλώνουμε ότι δεν γουστάρουμε τις προκαταλήψεις. Η περίπτωση του Τόμας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σκεφτούμε κατά πόσο εννοούμε αυτό που λέμε. Ευκαιρία να αναλογιστούμε αν πιστεύουμε πραγματικά -και όχι μόνο στα λόγια- ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να διαθέτει το σώμα του όπως ο ίδιος αποφασίζει. Και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα.

Πολλοί θα σπέυσουν να δηλώσουν ότι φυσικά και δεν έχουν προκαταλήψεις, απλά αυτό το θέαμα δεν ταιριάζει με την "αισθητική" τους. Αυτή η "αισθητική" μοιάζει να είναι ο μόνιμος φερετζές που τρέχουμε ξωπίσω του όταν συναντάμε κάτι που μας ξενίζει, κάτι που δεν το έχουμε συνηθίσει, κάτι που ξεβολεύει τον εγκέφαλό μας βγάζοντάς τον από τη συνηθισμένη διαδρομή του και στέλνοντας εκτός τροχιάς τους συνηθισμένους συνειρμούς του. Αυτή η ρημάδα η "αισθητική" είναι μια λέξη που έχει κακοπεράσει πολύ τελευταία. Κανείς δεν έχει πρόβλημα με τους μαύρους, απλά οι μαύροι "μυρίζουν" (εδώ ο συνειρμός είναι μαύρος=βρώμικος). Κανείς δεν έχει πρόβλημα με τους τσιγγάνους, αλλά είναι ανάγκη να κυκλοφορούν άλουστοι και ξυπόλητοι προσβάλλοντας έτσι την "αισθητική" μας;

Επίσης κανένας δεν έχει πρόβλημα με τους γκέι, όλοι είναι πολύ άνετοι. Φτάνει να μην το λένε, να μην φαίνονται καθόλου και να μην διεκδικούν τίποτα. Φτάνει να μην κουνιούνται, να μην "το δείχνουν" και να κάνουν τις βρωμιές τους με τα φώτα κλειστά και τα παντζούρια σφαλισμένα. Φτάνει να μην προσβάλλουν την "αισθητική" μας.

Ο Τόμας δηλώνει ότι "η επιθυμία να κάνεις οικογένεια δεν είναι αρσενική ή θηλυκή επιθυμία, είναι απλά ανθρώπινη επιθυμία". Γνωρίζω πολύ καλά ότι την φωτογραφία του θα χρησιμοποιήσουν τις επόμενες ημέρες αμέτρητοι ιερωμένοι, ομοφοβικοί και σκοταδιστές ως σκιάχτρο και φόβητρο. "Ιδού πως θα καταντήσουμε αν παρασυρθούμε στον ολισθηρό δρόμο της αμαρτίας" θα κράζουν από τους άμβωνες και τα τηλε-παράθυρα. "Κοιτάξτε πως οι αδελφές διασαλεύουν τη φυσική τάξη των πραγμάτων. Αν τους δώσουμε έστω και το ελάχιστο από αυτά που ζητάνε η κοινωνία μας θα καταστραφεί και οι άντρες θα αρχίσουν να θηλάζουν!"

Γνωρίζω επίσης -και αυτό είναι το πιο λυπηρό από όλα - ότι και πολλοί γκέι που αισθάνονται ότι οποιαδήποτε διεκδίκηση ενέχει τον κίνδυνο να τους "εκθέσει" ανεπανόρθωτα θα επαναλάβουν περίπου τα ίδια. Άλλοι πάλι θα βάλουν μπροστά τα δικαιώματα του παιδιού που κινδυνέυει από ανεπανόρθωτα ψυχολογικά προβλήματα άμα μάθει ότι το γέννησε ο πατέρας του. Παραλείπουν βέβαια να αναφέρουν ότι τα ψυχολογικά προβλήματα θα του τα δημιουργήσουν οι ίδιοι με τη στάση τους. Επίσης δεν βλέπω κανέναν να ανησυχεί όταν τοξικομανείς και μαφιόζοι φέρνουν παιδιά στον κόσμο για να τα βγάλουν στο πεζοδρόμιο. Άμα όμως γεννήσει ένας άντρας, αυτό θα είναι η καταστροφή του πολιτισμού μας.

Μία είναι η απάντηση σε όλους αυτούς: η Τρέισι έκανε αλλαγή φύλου γιατί ο νόμος δεν της έδινε τη δυνατότητα να παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπούσε. Οι θεματοφύλακες της ηθικής αντί να προστατεύσουν την "ιδανική" κοινωνία που ονειρεύονται, την κοινωνία που η μαμά φτιάχνει μηλόπιτες και η γιαγιά λέει παραμύθια δίπλα στο τζάκι, τελικά δημιουργούν με τις υστερικές τους αντιδράσεις καταστάσεις που τους είναι ακόμα πιο "δυσάρεστες" και γι' αυτό εξαιρετικά διδιακτικές. Φτάνει να κάνουμε την ακόλουθη σκέψη: ας υποθέσουμε ότι ένας παντρεμένος άντρας ή γυναίκα κάνει αλλαγή φύλου με αποτέλεσμα δύο άτομα πλέον του ίδιου φύλου να είναι παντρεμένα επίσημα και με το νόμο. Τι θα κάνουν τότε οι νομομαθείς και οι κήνσορες της τάξης και της ηθικής; Θα ακυρώσουν το γάμο; Θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν την αλλαγή φύλου; 'Η θα τους κάψουν παραδειγματικά στην Πλατεία Συντάγματος;

Να λοιπόν πως όλοι αυτοί που προσπαθούν δήθεν να "προστατεύσουν" την κοινωνία τελικά στήνουν οι ίδιοι τις παγίδες για να πέσουν μέσα. 'Οχι πως αυτό τους ενοχλεί βέβαια. Είναι μια ευκαιρία να αναφωνήσουν και πάλι "Είδατε τι πάθαμε; Οι αδελφές φταίνε για όλα!"

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΓΚΕΙ ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΑΣ: ΜΠΕΡΤΡΑΝ ΝΤΕΛΑΝΟΕ


Το 1998, με αφορμή τη συζήτηση για το γαλλικό σύμφωνο συμβίωσης, ο Μπερτράν Ντελανοέ έγινε ο πρώτος γάλλος πολιτικός που μίλησε δημόσια για την ομοφυλοφιλία του. Στις εκλογές του 2001 έγινε ο πρώτος σοσιαλιστής δήμαρχος του Παρισιού μετά από 130 χρόνια. Πρωτοβουλίες του όπως η λειτουργία θερινών πλαζ στις όχθες του Σηκουάνα, ο περιορισμός των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης και τα δωρεάν ποδήλατα του Δήμου τον έφεραν στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής. Το 2002 έπεσε θύμα επίθεσης με μαχαίρι από έναν ψυχοπαθή που δήλωσε ότι μισεί τους ομοφυλόφιλους. Αν και η δημόσια εικόνα του δέχτηκε ισχυρό πλήγμα όταν η ΔΟΕ επέλεξε το Λονδίνο αντί για το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς του 2012, ο Ντελανοέ παραμένει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γαλλία και σοβαρός υποψήφιος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Την προηγούμενη Κυριακή επανεξελέγη στη δημαρχία με το συντριπτικό ποσοστό του 58%, το υψηλότερο στην ιστορία της γαλλικής πρωτεύουσας. Λίγο πριν τον δεύτερο γύρο, ο Ντελανοέ μίλησε στο γαλλικό περιοδικό Τetu.

Mετά από 7 χρόνια στη δημαρχία θεωρείτε ότι οι ομοφυλόφιλοι ζουν καλύτερα στο Παρίσι;

Ελπίζω να αισθάνονται ότι ο δήμος τους σέβεται περισσότερο, μια που δεν υφίστανται πλέον διακρίσεις ως προς την υποστήριξη που παρέχει ο δήμος στις γκέι οργανώσεις. Λυπάμαι που ορισμένοι από τους αντιπάλους μου με κατηγορούν ότι ευνοώ αυτές τις οργανώσεις όντας ο ίδιος ομοφυλόφιλος. Η αλήθεια είναι ότι έχουν το δικαίωμα στην ισότιμη αντιμετώπιση και τον σεβασμό, κάτι που δεν συνέβαινε πριν το 2001.

Σε άλλες μητροπόλεις οι χώροι που ζουν και διασκεδάζουν οι γκέι είναι διάσπαρτοι σε όλη την πόλη, αλλά στο Παρίσι φαίνεται ότι η κατάσταση δεν έχει εξελιχθεί. Ποια είναι η άποψή σας;

Δεν είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα ήθελα να επέμβω, γιατί θεωρώ ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να είναι επικίνδυνο. Η αντίληψή μου για την ελευθερία είναι ότι ο καθένας - και βεβαίως οι γκέι - μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις γειτονιές της πόλης. Προσωπικά δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα γκέτο. Και επειδή πιστεύω ότι ειδικά οι γκέι τον 21ο αιώνα μπορούν με τη δημιουργικότητά τους να ωφελήσουν το σύνολο της κοινωνίας, για ποιο λόγο θα πρέπει οι δραστηριότητές τους να είναι συγκεντρωμένες γεωγραφικά; Οπότε θεωρώ ότι ο καθένας πρέπει να λειτουργεί ελεύθερα μέσα στην πόλη. Από την άλλη έχω πολλούς φίλους που έχουν ανάγκη το γκέτο. Γιατί όχι; Εγώ προτιμώ τη διαφορετικότητα, αλλά καταλαβαίνω για ποιο λόγο πολλοί γκέι και λεσβίες κινούνται σε αυτή τη λογική.

Δεν θεωρείτε ότι το Παρίσι έχει μείνει πίσω σε αυτό τον τομέα;

Κάθε φορά που ακούω ότι το Παρίσι έχει μείνει πίσω σε κάποιον τομέα, προσπαθώ να εντοπίσω ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα. Ρωτήστε τους δημάρχους των μεγάλων μητροπόλεων αν θεωρούν ότι το Παρίσι είναι πίσω σε κάποιον τομέα. 'Εχω ένα φίλο που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο Παρίσι μετά από χρόνια στο Βερολίνο και μου έλεγε πόσο τον εντυπωσιάζει η ενέργεια και η ζωτικότητα της πόλης μας. Το Βερολίνο βεβαίως έχει τη δική του ιστορία. Πάντως ο Κλάους Βόβεραϊτ [ο δήμαρχος του Βερολίνου] θα ευχόταν να έχει τις δικές μας οικονομικές δυνατότητες. 'Οποτε μου λέει "το όνειρό μου είναι να γίνω δήμαρχος στο Παρίσι", του απαντάω "το δικό μου όνειρο έιναι να γίνω δήμαρχος στο Βερολίνο". Γιατί το Βερολίνο είναι μια πόλη που ακόμα διαμορφώνεται, μια πόλη όπου ένας δήμαρχος μπορεί να χτίσει το καινούριο. Η κάθε πόλη έχει τη δική της κληρονομιά και τις δικές της δυνατότητες. Και αν λάβουμε υπόψη τις ανάγκες των γκέι παριζιάνων κάθε ηλικίας και νοοτροπίας, δεν πιστεύω ότι το Παρίσι έχει μείνει πίσω.

Από τότε που μιλήσατε για την ομοφυλοφιλία σας σε μια τηλεοπτική εκπομπή το 1998, πόσο θεωρείτε ότι σας επηρέασε αυτή η αποκάλυψη; Και πως εξηγείτε το γεγονός ότι δεν ακολούθησαν πολλοί συνάδελφοι το παράδειγμά σας;

Καταρχάς θεωρώ θετικό για τη δημόσια ζωή ότι πολίτες που μπορεί και να έχουν προκαταλήψεις, συνεχίζουν να κρίνουν έναν πολιτικό με βάση το έργο και τις θέσεις του γνωρίζοντας ότι είναι ομοφυλόφιλος. Είναι κάτι που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Το δεύτερο πράγμα που μου κάνει εντύπωση είναι πόσο μεγάλη δημοσιότητα πήρε το θέμα στο εξωτερικό. Έκτοτε δεν έχω αναφερθεί ξανά σε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν προσπαθώ και να το κρύψω. Συνεχίζω να συμμετέχω στην Παρέλαση της Περηφάνιας κάθε χρόνο, παρά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης. Αν και σε προσωπικό επίπεδο κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στη σφοδρότητα των προσωπικών επιθέσεων και το μίσος που εκφράζουν ορισμένοι, δεν έχουμε σε καμία περίπτωση την πολυτέλεια να δώσουμε στις δυνάμεις της ομοφοβίας, κρυφής ή φανερής, την τεράστια ικανοποίηση που επιζητούν: τη δυνατότητα να μας κάνουν δυστυχισμένους. Έχω αναλάβει τις προσωπικές μου ευθύνες και σκοπέυω να συνεχίσω έτσι. Γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι ο καθένας διαχειρίζεται την προσωπική του περίπτωση όπως νομίζει καλύτερα. Δεν υποτιμώ το άγχος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος που θέλει να ανοιχτεί στους γονείς του ή τους δικούς του ανθρώπους και ποτέ δεν θα πίεζα κάποιον που προτιμά να κρατήσει κάποια πράγματα για τον εαυτό του. Το ίδιο ισχύει και στην πολιτική. Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι τόσο στην αριστερά όσο και στη δεξιά και κάποιοι μιλάνε ανοιχτά γι'αυτό, ενώ άλλοι όχι. Είναι δικαίωμά τους και δεν έχω κανένα μάθημα να τους δώσω. Δεν αισθάνομαι υπεύθυνος παρά μόνο για μένα.

Όπως γνωρίζετε στην περιοχή της πρωτεύουσας εντοπίζονται πάνω από τα μισά νέα κρούσματα HIV στη Γαλλία και η κατάσταση επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια. Τι μέτρα έχει λάβει ο Δήμος και τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε στο μέλλον;

Δυστυχώς συχνά υποτιμούμε το μέγεθος του προβλήματος και τη σοβαρότητα της κατάστασης που θίγετε. Από τη μεριά μας έχουμε τριπλασιάσει τα κονδύλια που διαθέτουμε για τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης, την ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου και τη δωρεάν διανομή προφυλακτικών. Στηρίζουμε οικονομικά όλες τις οργανώσεις που δίνουν τη μάχη κατά του ιού, ενώ συμμετέχουμε και στην καμπάνια των γκέι επιχειρήσεων της πόλης ενάντια στη διάδοση των ναρκωτικών ουσιών που συνδέονται με επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές. Θέλω επιπλέον να αναφέρω το καινούριο πρότζεκτ που έχουμε αναλάβει από κοινού με τις σχετικές οργανώσεις: τη δημιουργία στο Παρίσι κινητών κέντρων που θα αναλάβουν την ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τη διενέργεια γρήγορων τεστ δωρεάν για την ανίχνευση του ιού. Ελπίζω οι κρατικές υπηρεσίες να εγκρίνουν γρήγορα αυτά τα καινούρια γρήγορα τεστ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Σε μια πόλη όπου η μάχη κατά του AIDS είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, πολλοί εξεπλάγησαν από την απόφασή σας να εγκαινιάσετε μια πλατεία αφιερωμένη στον πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις και εν μέρει τις συμμερίζομαι. Γιατί το έκανα; Γιατί πιστεύω ότι από τη ζωή του καθενός μας, υπάρχουν εξαιρετικά θετικά πράγματα που πρέπει να κρατήσουμε και τα οποία ενδέχεται να συνυπάρχουν με κάποια άλλα αρνητικά. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' είναι υπεύθυνος για μερικά εξαιρετικά πράγματα. Καταρχάς είναι ο πάπας που ζήτησε συγχώρεση για τον ρόλο της Εκκλησίας στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και θεωρώ ότι υποτιμούμε την πολιτισμική σημασία αυτής της χειρονομίας. Δεύτερον είναι ο πάπας που πήγε στο Μαρόκο και είπε στους μουσουλμάνους ότι ο Θεός των χριστιανών είναι ίδιος με τον δικό τους Θεό. Τρίτον, και ακόμα πιο σημαντικό κατά την άποψή μου, την εποχή που ο Τζορτζ Μπους ξεκίνησε τον πόλεμο με το Ιράκ, όρθωσε το ανάστημά του ενάντια στον πόλεμο και ενάντια στον πόλεμο των πολιτισμών. Παρόλα αυτά δεν αγνοώ πόσοι πολλοί ανθρώποι έχουν πληγωθεί από τις θέσεις του Ιωάννη Παύλου Β΄σχετικά με τις γυναίκες και σχετικά με τους ομοφυλόφιλους. Γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο την ημέρα των εγκαινίων, αναφέρθηκα στις ριζικες μου διαφωνίες με τον εκλιπόντα στα ζήτηματα της αντισύλληψης, των εκτρώσεων και της ομοφυλοφιλίας, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την μάχη κατά του AIDS. Δεν δίστασα να μιλήσω ανοιχτά παρά το γεγονός ότι απευθυνόμουν σε χιλιάδες καθολικούς και πολλοί από αυτούς με αποδοκίμασαν. Γιατί λειτουργούντας με αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι γίνομαι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τα 200 άτομα που διαδήλωναν με το σύνθημα "Ντελανοέ, σύμμαχος των ομοφοβικών". Μεταξύ μας, ας δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.

Όπως καταλαβαίνετε και από τη συνέντευξη, οποιαδήποτε ομοιότητα με εγχώριες καταστάσεις είναι απλώς συμπτωματική... Πως λέμε καμία σχέση;

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

ΣΤΕΙΛΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΝΑ E-MAIL. ΜΠΟΡΕΙΣ! / TRY AND SEND AN E-MAIL. YOU CAN!


'Οπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ δύσκολο να γράψω οτιδήποτε σε αυτό το μπλογκ μετά την προηγούμενη ανάρτηση. Η συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια έχει ξεπεράσει και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη. 'Οπως βλέπετε και πάνω δεξιά ήδη πάνω από 230 μπλογκ έχουν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους και έχουν ενώσει τη φωνή τους για να μην περάσει το νομοσχέδιο των ελεύθερων διακρίσεων. Οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα είναι πολλές και καταιγιστικές. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από νέες ειδήσεις αλλά και νέες προτάσεις για υποστήριξη. Προσπαθούμε κάθε μέρα να έρθουμε σε επαφή με μπλόγκερ και οργανώσεις από το εξωτερικό. Ανακαλύπτουμε πόσο δύσκολο είναι να χτυπάς πόρτες στα τυφλά και πόσο πιο χρήσιμο θα ήταν αν είχαμε χτίσει αυτούς τους δεσμούς από πιο νωρίς. Στερνή μου γνώση να σε έιχα πρώτα. Αλλά τουλάχιστον είναι ένα πολύτιμο μάθημα για το μέλλον.

Ο χρόνος όμως τρέχει και δεν μας περιμένει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το Υπουργείο ετοιμάζεται να καταθέσει το νομοσχέδιο μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Πάνω από 220 μπλόγκερ έχετε εκφράσει τη διαμαρτυρία σας, αλλά ίσως να μην είναι αρκετό. Ίσως κανείς να μην ασχοληθεί με όσα φωνάζουμε από τα μπλογκ μας. Γι'αυτό θα σας παρακαλούσα μέσα στο Σαββατοκύριακο να ξεκλέψετε πέντε λεπτά από το χρόνο σας και να στείλετε τη διαμαρτυρία σας απευθείας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι grammatia@justice.gov.gr. Mπορείτε να στείλετε ένα σύντομο μήνυμα όπως αυτό εδώ:

"Πληροφορήθηκα από τον τύπο την πρόθεση του Υπουργείου σας να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα προβλέπει ένα συμβόλαιο συμβίωσης αποκλειστικά για τα ανύπαντρα ετερόφυλα ζευγάρια. Θέλω να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου καθώς θεωρώ ότι ο αποκλεισμός των ζευγαριών ίδιου φύλου από το νομοσχέδιο αντιβαίνει προς το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο."

Παρακαλώ να υπογράψετε τη διαμαρτυρία με ονοματεπώνυμο και όχι με κάποιο ψευδώνυμο!

Είναι τόσα πολλά αυτά που έχω να γράψω και κάποια στιγμή ελπίζω να ξεκλέψω χρόνο και να το κάνω. Οι περισσότεροι από σας γνωρίζετε καλά πόσο συχνή ήταν η επικοινωνία μας όλες αυτές τις μέρες και πόσο πολλά και σημαντικά ήταν όλα όσα ανταλλάξαμε. Για τη ζεστασιά σας και τα πολύτιμα λόγια συμπαράστασης, για τις ιδέες σας και τη θετική σας διάθεση, για την απόλυτη άρνησή σας να το βάλετε κάτω μπροστά στην αδικία και την περιφρόνηση, ένα μεγάλο ευχαριστώ.

..........................................................................................

More than 230 bloggers in Greece and abroad have united their voices against the discriminating domestic partnership contract from which the greek government wants to exclude same-sex couples. We have recorded our disapproval in our personal web journals but that on its own may not be enough. The government is still ignoring us and wants to go ahead with legalising discrimination. They still pretend they haven't seen or heard a single thing.

That is why we are asking you this weekend to steal five minutes from your time and send an e-mail directly to the greek Ministry of Justice to voice your disapproval. The Ministry's e-mail address is grammatia@justice.gov.gr You can send a brief note, something like this:

"I understand that it is the intention of your Ministry to present a bill in parliament instituting a new domestic partnership contract that excludes same-sex couples. I believe this discrimination is contrary to both the greek Constitution and european Law and I would like to expresss my protest and disapproval."

And don't forget to sign your mail!

There is so much that happened over the past couple of weeks and so much stuff I would like to write about. I sincerely hope that very soon I will find the time to do it. I am in regular contact with most of you and you all know how important was everything we have shared these few days. For your humanity and your kind words of encouragement, for the freshness of your ideas and the positivity of your thinking, for your utter refusal to give up in the face of contempt and injustice, a heartfelt thank you to each and everyone.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

TO ΤΕΙΧΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ

Οι Νύφες. Σύντομα σε ένα δημαρχείο κοντά σας.

Στην Καισαριανή προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα ο πρώτος πολιτικός γάμος ατόμων του ίδιου φύλου στην Ελλάδα. Ο γάμος θα είναι μεταξύ δύο γυναικών και θα γίνει σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος 1250/82, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Παπαζήση "στο νόμο για τον πολιτικό γάμο δεν υπάρχει πρόβλεψη για το φύλο των δύο ατόμων που παντρεύονται". Ο δήμαρχος Καισαριανής κ. Τζόκας δήλωσε ότι θα ζητήσει σχετική γνωμάτευση από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους και εφόσον τον καλύπτει, θα προχωρήσει στον γάμο.

Σύμφωνα με μέλη της οργάνωσης θα επιχειρηθεί και γάμος μεταξύ δύο αντρών σε δήμο της Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη εβδομάδα περιμένουν την απάντηση δημάρχου από νησί του Αιγαίου, ο οποίος πρότεινε να πραγματοποιηθούν γάμοι ζευγαριών του ίδιου φύλου στο νησί του.

Στο μεταξύ εκπρόσωποι της οργάνωσης κατέθεσαν επτά αιτήματα στον Υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή το νομοσχέδιο για το συμβόλαιο συμβίωσης. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα, αλλά απέκλεισε να επεκταθεί το συμβόλαιο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Ταυτόχρονα ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Παπαδημούλης κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί σχέδιο νόμου, που εισάγει «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης» για ετερόφυλα ζευγάρια, χωρίς να κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ετερόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να επισημοποιούν την σχέση τους με έγγραφη συμφωνία, που θα παρέχει στα δύο μέρη σχεδόν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον γάμο και θα λύνεται αυτοδίκαια με συμβολαιογραφική πράξη. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο και ανήγγειλε δημόσια ακρόαση με θέμα την νομική αναγνώριση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών.

Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 13 της Συνθήκης για την Ευρ. Κοινότητα καθώς και το άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρ. Ένωσης, που ρητά απαγορεύει κάθε διάκριση λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, ερωτάται η Επιτροπή: Σε ποια κράτη –μέλη οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι κατοχυρωμένες είτε με γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης; Κρίνει ότι το ανωτέρω νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στο άρθρο 13 της Συνθήκης που ενθαρρύνει την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση τον γενετήσιο προσανατολισμό; Θεωρεί η Επιτροπή ότι η μη κατοχύρωση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και για ζευγάρια του ίδιου φύλου δυσχεραίνει την εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, εξαιτίας του κενού δικαίου που δημιουργείται;»

Ο ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά:

"Η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη, με βάση την κοινοτική αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, να ρυθμίσει θέματα που αφορούν σε ομόφυλα ζευγάρια, που έχουν νομιμοποιήσει τη σχέση τους, είτε με γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Παραδείγματος χάριν, τί συμβαίνει στην ελληνική έννομη τάξη, σε περίπτωση που ομόφυλο ζευγάρι από άλλο κράτος – μέλος, που έχει νομιμοποιήσει τη σχέση του σε αυτό, εγκατασταθεί στην Ελλάδα και προκύψουν κληρονομικά δικαιώματα; Θα αναγνωρίσει τα δικαιώματα αυτά σε αλλοδαπά ζευγάρια, όπως οφείλει να πράξει, και θα συνεχίσει να τα αρνείται σε έλληνες πολίτες;"

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το τμήμα δικαιωμάτων του Συνασπισμού:

"Με αφορμή τη δημοσιοποιημένη πρόθεση συμπολιτών μας να τελέσουν πολιτικό γάμο ομοφύλων, αποτεινόμενοι σε δημαρχιακές αρχές, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ τονίζει ότι ο (πολιτικός) αστικός γάμος ομοφύλων είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο βήμα προς την άρση ποικίλων διακρίσεων και ιδίως αυτής λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Η άρνηση ισότιμης αστικής αναγνώρισης ετερόφυλων και ομόφυλων σχέσεων εμποδίζει τα ομόφυλα να κατοχυρώσουν τα ίδια δικαιώματα (ασφάλισης, περιουσιακά, κληρονομικά, συνταξιοδοτικά κ.ά), με τα ετερόφυλα.

Σε αυτά τα πλαίσια, το Τμήμα Δικαιωμάτων υποστηρίζει τις δημοσιοποιημένες πρωτοβουλίες μελών της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας να τελέσουν πολιτικό γάμο καθώς, μάλιστα, πιστεύει ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τον πολιτικό γάμο επιτρέπει τους γάμους ομοφύλων.

Θεωρούμε παρόλα αυτά, ότι οι περαιτέρω πρωτοβουλίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα απαιτούν συνεννόηση και συνεργασία με τα κόμματα και με τις δημαρχιακές αρχές προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, με αφορμή το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης», το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ εκφράζει την αντίθεσή του με τον αποκλεισμό των συμπολιτών μας με ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό και ζητά να συμπεριληφθούν στις διατάξεις του οι ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι συνταγματικές αρχές της ισότητας, της ισονομίας, της κατοχύρωσης της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της ελευθερίας ίδρυσης οικογένειας και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας επιβάλουν σε κάθε περίπτωση την εκ μέρους της Πολιτείας ισότιμη νομική αντιμετώπιση ετερόφυλων και ομόφυλων.
Το Τμήμα Δικαιωμάτων"

Tέλος, ερωτηθείς για το ζήτημα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε μια δήλωση που απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική, αλλά σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με το πνεύμα του προκατόχου του:

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να ελέγχει με αναγκαστικούς τρόπους, με αστυνομικά μέτρα την επιλογή ορισμένων ανθρώπων που έχουν ορισμένα προβλήματα να ρυθμίσουν με τον δικό τους τρόπο τη ζωή τους»

Όχι δεν είναι επιστημονική φαντασία. Οι εξελίξεις όπως φαίνεται μας ξεπερνούν. Πάντως το δικό μας ραντεβού τη Δευτέρα συνεχίζει να ισχύει για να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι :-) Γιατί όπως λέει κι ένας φίλος απ'τα παλιά "Δεν θέλει δύναμη. Σπρώξε μαλακά".

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

LA POLITIQUE EN ROSE


Οι σημερινές προκριμματικές εκλογές στο Τέξας και το Οχάιο είναι πολύ πιθανό να κρίνουν τελικά τη μάχη για το προεδρικό χρίσμα των δημοκρατικών ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρυ Κλίντον. Μετα τη χαμένη οκταετία Μπους οι λεσβίες και οι γκέι ψηφοφόροι παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη μάχη ανάμεσα στα δύο ιερά τέρατα του κόμματος, ελπίζοντας ότι ένας δημοκρατικός πρόεδρος θα προωθήσει ή τουλάχιστον δεν θα εμποδίσει τις νομοθετικές αλλαγές που θα κάνουν πράξη την ισότητα για όλους τους πολίτες.


Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 7% των ψηφοφόρων που έλαβαν μέρος στις προκριμματικές της Νέας Υόρκης και το 4% στην Καλιφόρνια δήλωσαν γκέι ή λεσβίες. Και στις δύο πολιτείες το προβάδισμα της Χίλαρυ Κλίντον σε αυτή την κατηγορία ψηφοφόρων ήταν πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το σύνολο του εκλογικού σώματος. Κάτι που μπορεί να αποδοθεί στις άριστες πολιτικές σχέσεις που έχει καλλιεργήσει η πρώην πρώτη κυρία με το γκέι κίνημα - η Χίλαρυ Κλίντον επωφελείται από τα ανοίγματα που επιχείρησε ο σύζυγός της όσο ήταν πρόεδρος ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να εξιλεωθεί για τις μοιραίες υπαναχωρήσεις του.

Από την άλλη ο Μπαράκ Ομπάμα έχει να καλύψει την αρνητική δημοσιότητα που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ένας ιερέας και αστέρας της γκόσπελ που συμμετέχει στις προεκλογικές εμφανίσεις του δηλώνει "πρώην ομοφυλόφιλος" και επιμένει ότι η ομοφυλοφιλία είναι "αμαρτία" που μπορεί να θεραπευθεί "με την αγάπη του Κυρίου". Πάντως η δυναμική της υποψηφιότητας Ομπάμα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πείσει πολλούς γκέι ψηφοφόρους να εμπιστευτούν τον άνθρωπο που για πολλούς συμβολίζει ένα νέο ξεκίνημα.

Τα βασικά νομοθετικά ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή στις ΗΠΑ και οι θέσεις που έχουν εκφράσει οι δύο υποψήφιοι:

Για τον πολιτικό γάμο

'Ολοι σχεδόν οι υποψήφιοι και των δύο κομμάτων δηλώνουν αντίθετοι. Μόνο στη Μασσαχουσέτη ο πολιτικός γάμος έχει θεσμοθετηθεί και αυτό με δικαστική απόφαση. Επόμενη στη λίστα είναι η Νέα Υόρκη καθώς τόσο ο δημοκρατικός κυβερνήτης όσο και η πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος ετοιμάζουν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου (σχετική πρωτοβουλία στην Καλιφόρνια τελικά έπεσε στο κενό μετά το βέτο του κυβερνήτη Σβαρτζενέγκερ). Από την άλλη σαράντα πολιτείες έχουν απαγορεύσει δια νόμου ή συνταγματικά τους γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου, ενώ το 1996 το ρεπουμπλικάνικο Κογκρέσο έχει ψηφίσει νόμο που επιτρέπει σε οποιαδήποτε πολιτεία να μην αναγνωρίζει γάμους που τελέστηκαν αλλού. Οι δημοκρατικοί υποψήφιοι προσπαθούν πάση θυσία να κρατήσουν αποστάσεις από το ζήτημα.

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

"Σύμφωνα με την παράδοση και τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις ο γάμος είναι κάτι ιερό που τελείται ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα"

ΧΙΛΑΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ

"Γάμος παραμένει η ένωση ενός άντρα και μιας γυναίκας. Το ιστορικό, θρησκευτικό και ηθικό φορτίο του γάμου παραμένει αναλλοίωτο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα"

Για τις "πολιτικές ενώσεις"

Η "πολιτική ένωση" - θεσμός που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε ζευγάρια του ίδιου φύλου - έχει θεσμοθετηθεί σε τέσσερις πολιτείες, ενώ το "σύμφωνο συμβίωσης" που παρέχει άκόμα λιγότερα δικαιώματα στα γκέι ζευγάρια σε άλλες πέντε. Οι δημοκρατικοί σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν το θεσμό, ενώ οι ρεπουμπλικάνοι είναι κάθετα αντίθετοι καθώς θεωρούν ότι είναι το πρώτο βήμα προς τον πολιτικό γάμο. Πράγματι στις πολιτείες που έχει θεσμοθετηθεί η "πολιτική ένωση", οργανώσεις πολιτών έχουν προσφύγει στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι ο θεσμός εισάγει διακρίσεις και απαιτώντας την πλήρη εξομοίωση με τα παντρεμένα αντρόγυνα.

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

"Χρειαζόμαστε ισχυρές και όχι αδύναμες πολιτικές ενώσεις"

ΧΙΛΑΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ

"Υποστηρίζω το καθεστώς της πολιτικής ένωσης, με πλήρη ισότητα στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις"

Για τα εγκλήματα μίσους

Καθώς η αστυνομία και οι τοπικές αρχές πολλές φορές αντιμετωπίζουν με χαρακτηριστική αδιαφορία τα εγκλήματα που έχουν θύματα ομοφυλόφιλους και τρανσέξουαλ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ομοσπονδιακή νομοθεσία που ποινικοποιεί τα "εγκλήματα μίσους" ώστε να μπορεί να παρέμβει το FBI . Η δημοκρατική πλειοψηφία στο Κογκρέσο έχει ήδη υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο που πήρε το όνομα του Μάθιου Σέπαρντ, ενός εφήβου που δολοφονήθηκε με βάναυσο τρόπο το 1998 στο Κολοράντο. Παραμένει όμως η απειλή του βέτο από τον πρόεδρο Μπους.

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

"Υποστηρίζω τη θεσμοθέτηση ενός ομοσπονδιακού νόμου για τα εγκλήματα μίσους, είτε αυτά αφορούν τη φυλή είτε το θρήσκευμα, την καταγωγή ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό."

ΧΙΛΑΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ

"Τα εγκλήματα μίσους αποτελούν ντροπή για την κοινωνία μας. Επιθυμώ το νομοσχέδιο Μάθιου Σέπαρντ να γίνει νόμος."

Για τη στρατολογία

Η πολιτική "don't ask / don't tell" που υιοθετήθηκε ως συμβιβασμός επί προεδρίας Κλίντον, επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους να κατατάσσονται στον στρατό υπό τον όρο να μην αποκαλύψουν την ομοφυλοφιλία τους. Υπολογίζεται ότι 65 χιλιάδες γκέι και λεσβίες υπηρετούν αυτή τη στιγμή, ενώ περίπου 12 χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το στράτευμα καθώς δεν άντεχαν την υποκρισία. Οι υποψήφιοι των δημοκρατικών αλλά και πολλοί υψηλόβαθμοι πρώην στρατιωτικοί έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ της κατάργησης του don't ask / don't tell καθώς θεωρούν ότι στερεί πολύτιμο έμψυχο δυναμικό σε μια εποχή που ο αμερικάνικος στρατός δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να προσελκύσει νεοσύλλεκτους.

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

"Πιστεύω με πάθος ότι όλοι όσοι έχουν το θάρρος, τη δύναμη και τις αξίες να υπηρετήσουν την πατρίδα, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν."

ΧΙΛΑΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ

"Τα μοναδικά κριτήρια για να καταταγεί κανείς στον στρατό πρέπει να είναι ο πατριωτισμός, η αίσθηση του καθήκοντος και η διάθεση προσφοράς."

Για την αντιρατσιστική νομοθεσία

Είκοσι πολιτείες έχουν ήδη υιοθετήσει νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος των εργαζόμενων βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, ενώ σε δεκατρείς από αυτές η σχετική νομοθεσία καλύπτει και τους τρανσέξουαλ. Μετά τη νίκη τους στις εκλογές του 2006, οι δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ψήφισαν να συμπεριληφθεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός στις διατάξεις της αντιρατσιστικής νομοθεσίας του 1964. Και σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος Μπους απειλεί με βέτο.

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

"Θεωρώ ότι η νομοθεσία που προστατεύει τους μισθωτούς πρέπει να περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου."

ΧΙΛΑΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ

"Είναι ασύλληπτο να χάνει κάποιος τη δουλειά του εξαιτίας των ερωτικών του προτιμήσεων."

Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΕΡΑ


Για τις (στρέιτ) γυναίκες τελικά δεν μπορώ να αποφασίσω: ορισμένες φορές μου φαίνεται ότι έχουν απίστευτη διαίσθηση, ότι μπορούν να διαβάσουν βουλωμένο γράμμα και τίποτα δεν ξεφεύγει από το ραντάρ τους. Και άλλες φορές εκφράζονται με τόση απίστευτη αφέλεια που θέλω να τις ρωτήσω αν μου κάνουν πλάκα ή προσπαθούν να με ψαρέψουν. Αφορμή για αυτές τις σκέψεις, το προχθεσινό περιστατικό το οποίο σκοπέυω να σας διηγηθώ. Κάθε βοήθεια από το κοινό είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Το βράδυ της Παρασκευής βρέθηκα στη Λυρική Σκηνή για να παρακολουθήσω τον "Κόμη Ορύ" του Ροσίνι. Δεν ήταν δική μου ιδέα και δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα. Ο Ροσίνι ειδικευόταν στις "κωμικές" όπερες που δυστυχώς σήμερα δεν βλέπονται με τίποτα (γιατί αν η χοντρή σοπράνο δεν χτυπιέται στα μωσαϊκά που η κωλοπετσωμένη αντίζηλος της έφαγε τον άντρα και οι γιατροί έχουν διαγνώσει φυματίωση, ποιος ο λόγος να ξελαρυγγιάζεται;). Να προσθέσουμε σε αυτό και τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Λυρική προκειμένου να χειραφετηθεί από το γηριατρικών προδιαγραφών φανατικό κοινό της, το οποίο -παρά τις προόδους της ιατρικής- έχει αρχίσει να λιγοστεύει επικίνδυνα. Και μια που οι κόρες ναυάρχου και οι χήρες αρεοπαγίτη έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τον μάταιο τούτο κόσμο και τα ταμεία της Λυρικής να αδειάζουν επικίνδυνα, κάποιος έριξε την προφανή ιδεά: το μέλλον της Λυρικής δεν βρίσκεται πλέον στις κυρίες της εμμηνόπαυσης αλλά στα χαρούμενα αγόρια του Mayo και του Sodade. Το αποτέλεσμα ήταν άντρες της χορωδίας να εμφανίζονται με γυναικεία συνολάκια, μια γυναίκα να ερμηνεύει το ρόλο ενός ερωτοχτυπημένου νεαρού υπασπιστή και η πρωταγωνίστρια να έχει στη διάθεσή της πλήρες σετάκι S&M εξοπλισμού που θα ζήλευε και το πιο ενημερωμένο μπουντρούμι στο 'Αμστερνταμ. 'Ολα αυτά βέβαια δεν μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή από την ανεπάρκεια των τραγουδιστών και το σαρακοφαγωμένο σκηνικό. Αν σκεφτεί κανείς όμως πόσα εκατομμύρια ευρώ έχουν ξοδέψει τα τελευταία χρόνια οι γκέι της πρωτεύουσας σε νυχτερινά μαγαζιά εμβαδού γκαρσονιέρας με ανύπαρκτο εξαερισμό και μουσικές επιλογές καλώς μας ήρθες πάλι, τρελό καρναβάλι, δεν αδικώ τους υπεύθυνους της Λυρικής που μας αντιμετωπίζουν σαν χρυσωρυχείο.

Τέλος πάντων, κάποια στιγμή ήρθε επιτέλους η ώρα για το πολυπόθητο διάλειμμα. Καθώς κατευθυνόμαστε προς το φουαγιέ, διέκρινα μέσα στο πλήθος την κοπέλα του αδελφού μου που είχε έρθει με μια φίλη της. Πήγα να τη χαιρετήσω και μετά τις απαραίτητες συστάσεις πιάσαμε την ψιλή κουβεντούλα. Χωρίς να έχω προλάβει να συνέλθω από την παράσταση, έρχεται και η δεύτερη κεραμίδα που θα με χτυπούσε κατακούτελα: της έκανε φοβερή εντύπωση που με έβρισκε στη Λυρική και ζητούσε τη συμβουλή μου. Πως μπορούσε να πείσει τον αδελφό μου που αδιαφορεί παγερά για τις συγκινήσεις της λυρικής τέχνης να τη συνοδεύσει στην επόμενη έξοδό της στην όπερα;

'Οχι πείτε μου τώρα τι να απαντήσω ο καψερός; Να τον ξεκινήσει με το μαλακό, ας πούμε Barbra Streisand και Liza Minelli στην αρχή και με τον καιρό, που θα πάει, θα ενδιαφερθεί και για τον Παβαρότι; 'Οτι μάλλον θα έπρεπε να ανησυχεί αν ο αδελφός μου αντί για γήπεδο τις Κυριακές προτιμούσε μια παράσταση της Μαντάμ Μπατερφλάι; 'Οτι μαζί με την όπερα ίσως θα ήταν σκόπιμο να τον μυήσει και στα μυστικά του Χόντος Σέντερ; Καταλαβαίνετε το τρόμερο δίλημμα που με βασανίζει αγαπητοί αναγνώστες: θέλω όσο τίποτα να συνδράμω την αφελή νεαρά ύπαρξη στις προσπάθειές της να εκπολιτίσει τον αδελφό μου. Από την άλλη έναν τον έχουμε και πάνω του στηρίζουμε όλες τις ελπίδες μας για τη διαιώνιση του είδους. Το χρέος μου απέναντι στα γράμματα και τις τέχνες έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το χρέος μου απέναντι στην αθάνατη ελληνική οικογένεια. 'Οχι πείτε μου, εσείς τι θα απαντούσατε στη θέση μου;

Και για να σας έρθει η έμπνευση, το συγκλονιστικό απόσπασμα είναι από την ταινία Diva του Ζαν Ζακ Μπενέξ: η Βιλελμίνα Βίγκινς Φερνάντες ερμηνέυει την πιο διάσημη άρια από τη La Wally του Αλφρέντο Καταλάνι.




Α και για να μην το ξεχάσω. Μετά από την πρόσκληση του Toymaker τον οποίο και ευχαριστώ πολύ, ανοίγω την "Κυρία Ντάλογουέι" της Βιρτζίνια Γουλφ στη σελίδα 123 και διαβάζω τις περιόδους 6 έως 8:

" And they went further and further from her, being attached to her by a thin thread (since they had lunched with her) which would stretch and stretch, get thinner and thinner as they walked across London; as if one's friends were attached to one's body, after lunching with them, by a thin thread, which (as she dozed there) beacame hazy with the sound of bells, striking the hour or ringing to service, as a single spider's thread is blotted with rain-drops and, burdened, sags down. So she slept. "