.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΙΛΑΕΙ: "ΦΙΛΟΣ, ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΣΑΣ"


Με αφορμή την 40η επέτειο από τις ταραχές στο Stonewall, o Μπαράκ Ομπάμα είχε χτες την ευκαιρία να απευθυνθεί σε 200 υποστηρικτές του από το ΛΟΑΔ χώρο που κλήθηκαν στο Λευκό Οίκο σε μια ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στα γκέι δικαιώματα. Ο πρόεδρος που είχε στο πλευρό του τη σύζυγό του Μισέλ θέλησε να απαντήσει στην κριτική που δέχεται από τους γκέι και τις λεσβίες της Αμερικής ότι έξι μήνες μετά την ορκωμοσία του η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα για την κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος τους. Μερικά αποσπάσματα:

"Γνωρίζω ότι πολλοί εδώ μέσα πιστεύουν πως δεν έχει γίνει καμία πρόοδος και σας καταλαβαίνω. Δεν έχω δικαίωμα να σας ζητήσω να κάνετε υπομονή, όπως κανείς δεν μπορούσε να ζητήσει να "κάνουν υπομονή" οι μαύροι αμερικάνοι που πολεμούσαν για τα δικά τους δικαιώματα πριν 50 χρόνια. Είμαι πρόεδρος εδώ και έξι μήνες. Υποψιάζομαι ότι μέχρι το τέλος της θητείας μου τα αισθήματά σας απέναντι στην κυβέρνησή μου θα είναι τελείως διαφορετικά".

"Προσδοκώ και ελπίζω να μην με κρίνετε από τις υποσχέσεις που θα σας δώσω, αλλά από τις υποσχέσεις που θα μπορέσω να τηρήσω".

"'Ενα χρόνο μετά τις ταραχές, μερικές εκατοντάδες ομοφυλόφιλοι μαζέυτηκαν έξω από το Stonewall και ξεκίνησαν μια ιστορική πορεία υπέρ της ισότητας. Όταν έφτασαν στο Central Park οι λίγες εκατοντάδες είχαν γίνει πέντε χιλιάδες. Κάτι είχε αλλάξει και δεν θα ήταν ποτέ πια το ίδιο. Τότε κανείς τους δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι εσείς -ή εγώ- θα βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Οι αλλαγές που ζούμε είναι ιστορικές. Αυτό μας δίνει ελπίδα αλλά ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει. Και θέλω να ξέρετε ότι σε αυτό τον αγώνα δεν θα είμαι μόνο φίλος σας, αλλά και σύμμαχος και υποστηρικτής σας."


Το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία προέρχεται από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου και είναι υποτιτλισμένο στα αγγλικά

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους και δύο άντρες που συμμετείχαν στα επεισόδια της Νέας Υόρκης πριν από 40 χρόνια!

Είναι η πρώτη φορά μετά την ορκωμοσία του που ο πρόεδρος αναφέρεται τόσο εκτενώς στα γκέι ζητήματα. Αφού ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή στον αγώνα των λόαδ για ίσα δικαώματα, ο κ. Ομπάμα υποσχέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του θα καταργηθεί τόσο η νομοθεσία που απαγορεύει στους γκέι και τις λεσβίες να υπηρετούν ανοιχτά στο στρατό, όσο και αυτη που επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην αναγνωρίζει ζευγάρια παντρεμένα σε πολιτείες όπου αυτό είναι νόμιμο. Τέλος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει πραγματικότητα τόσο η νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις στην εργασία όσο και αυτή που ποινικοποιεί τα εγκλήματα μίσους σε βάρος ομοφυλόφιλων και διαφυλικών.

Όμορφα λόγια που σημασία έχει βέβαια πότε επιτέλους θα γίνουν πράξεις. Δεν μπορεί πάντως να μη σημειώσει κανείς ότι μια τέτοια ομιλία θα ήταν αδιανόητη για τον προκάτοχο του Ομπάμα ή οποιονδήποτε προηγούμενο πρόεδρο...


8 σχόλια:

THANOS είπε...

μην το υποτιμάς αυτό, σε μια χώρα που το συντηρητικό κατεστημένο κατάφερε τη μη διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης στην πλειονότητα των πολιτειών...

Hfaistiwnas είπε...

Μακάρι να γίνουν μερικά από όσα λέει..
θα γίνει πολύ αγαπητός..

Nikos είπε...

Πολύ τον συμπαθώ, ελπίζω να μην ξεγελάει το ένστικτο μου και όντως να κάνει τη διαφορά!

gay super hero είπε...

@ thanos

Δεν το υποτιμώ, άλλωστε γι'αυτό έκανα και την ανάρτηση.

Προτιμώ πάντως να τον κρίνω όπως ο ίδιος θέλει να κριθεί δηλαδή όχι από τις υποσχέσεις που θα δώσει αλλά από αυτές που θα τηρήσει.

Παρεμπιπτόντως σε καμία πολιτεία δεν έχει "απαγορευτεί" η διδιασκαλία του Δαρβίνου. Υπάρχουν όμως μία ή δύο πολιτείες (π.χ. το Κάνσας) όπου μαζί με το Δαρβίνο διδάσκονται και κάποιες ψευδο-επιστημονικές θεωρίες ευαγγελικής έμπνευσης...

THANOS είπε...

den eipa pws aoagoreytike. tha prospathisw na vrw na sou steilw to sxetiko xarti

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Είναι ένα βήμα και αυτό και καλύτερα μικρά και σταθερά βήματα παρά πισογυρίσματα. Φαντάζεσαι να είχε και ο δικός μας ο Κωστάκης τέτοια συνάντηση τι θα έλεγε?

υγ εξαιρετικό το προηγούμενο ποστ για το Stonewall Inn

sebastian είπε...

μου αρέσει ο new president.
είμαι φυσιογνωμιστής :p
δίνει την εντύπωση σοβαρού πολιτικού και πιστεύω πως θα κάνει όσα λέει.
στο κάτω-κάτω δε θέλει να μείνουν οι ΗΠΑ πίσω από την Ευρώπη στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Unknown είπε...

Πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος κάπου θα ευαισθητοποιηθεί περισσότερο από το προκάτοχό του ο οποίος ήταν ένα βόϊδι και μισό.