.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΒΑΤΙΚΑΝΟ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ (!)

catholicpriests2

Αντιδρώντας στην κριτική που δέχεται από όλες τις πλευρές για τα σκάνδαλα παιδοφιλίας που συγκλονίζουν την Καθολική Εκκλησία, ο αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάσι, μόνιμος εκπρόσωπος της Αγίας ‘Εδρας στα Ηνωμένα Έθνη, απάντησε με εξίσου σκανδαλώδεις και προκλητικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη.

Αντιμέτωπος με τις καταγγελίες ότι η ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας συμμετέχει στη συγκάλυψη των σκανδάλων, ότι δεν παρέχει τα σχετικά στοιχεία στις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις για τα δικαιώματα του παιδιού και ότι δεν καταγγέλλει τους ένοχους ιερείς στις αρμόδιες αρχές, ο αρχιεπίσκοπος άνοιξε νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ψυχολογίας ισχυριζόμενος ότι οι ιερείς που εμπλέκονται στις υποθέσεις παιδοφιλίας δεν είναι παιδόφιλοι αλλά ομοφυλόφιλοι!

Το μεγαλύτερο ποσοστό των καθολικών ιερέων που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις δεν είναι παιδόφιλοι αλλά κυρίως ομοφυλόφιλοι που έλκονται από εφήβους αρσενικού γένους. Από όλους τους ιερείς που έχουν κατηγορηθεί το 80 με 90% ανήκει σε αυτή τη μειονότητα. Οι άνθρωποι αυτοί ασελγούσαν πάνω σε αγόρια εφηβικής ηλικίας από 11 έως 17 ετών” δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να μιλάμε για “παιδοφιλία” αλλά για “εφηβοφιλία” και ότι αυτοί οι “εφηβόφιλοι-ομοφυλόφιλοι” (καινούρια ορολογία του Βατικανού) δεν αντιπροσωπεύουν ποσοστό πάνω από 5% στο σύνολο του καθολικού κλήρου.

catholicpriests4

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν μένουν σε θεωρητικό ή επικοινωνιακό επίπεδο. Η ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας χρησιμοποιεί συστηματικά τις υποθέσεις των σκανδάλων προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή της να αποκλείσει από το λειτούργημα του κληρικού όσους άντρες εκδηλώνουν ομοφυλοφιλικές τάσεις. Δεν θα θέλαμε βέβαια ούτε να φανταστούμε με ποιον ακριβώς τρόπο διαπιστώνουν οι “αρμόδιοι” ποιοι υποψήφιοι εκδηλώνουν τέτοιες τάσεις και ποιοι όχι. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι το Βατικανό θεωρεί δεδομένο πως οι ετεροφυλόφιλοι ιερείς είναι αδύνατο να αποπλανήσουν ανήλικους και ότι για όλες τις σχετικές υποθέσεις ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι ομοφυλόφιλοι….

Και σαν να μην έφταναν οι παραπάνω δηλώσεις, ο αρχιεπίσκοπος πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τα υπόλοιπα δόγματα ότι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις σε βάρος της Καθολικής Εκκλησίας χωρίς να έχουν καταβάλλει αντίστοιχες προσπάθειες για “κάθαρση” μέσα στους κόλπους τους. Παράθεσε στατιστικές που έχουν δημοσιευτεί στον αμερικάνικο τύπο σύμφωνα με τις οποίες οι περισσότερες εκκλησίες που αντιμετωπίζουν τέτοια σκάνδαλα στις ΗΠΑ δεν είναι καθολικές αλλά προτεσταντικές ενώ ισχυρίστηκε επιπλέον ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και στα εβραϊκά δόγματα.

catholic priests

Επιπλέον -πάντα σύμφωνα με το μακαριότατο- τα μέσα ενημέρωσης δεν θα πρέπει να εστιάζουν τόσο πολύ στα σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας αφού σύμφωνα με τον ίδιο τα περισσότερα παιδιά δεν κακοποιούνται από ιερείς αλλά από άτομα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος, μπέιμπι-σίτερ, οικογενειακούς φίλους και γείτονες. Οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Την ίδια στιγμή που ο εκπρόσωπος του Βατικανού κατηγορούσε όλους τους άλλους για την εγκληματική αδιαφορία ή/και συνενοχή της καθολικής ιεραρχίας στα σκάνδαλα παιδικής κακοποίησης η Καθολική Εκκλησία καλείται να πληρώσει μόνο στις ΗΠΑ πάνω από $2 δις ως αποζημίωση προς τα θύματα. Στην Ιρλανδία μία έρευνα εννέα ετών αποκαλύπτει τη συστηματική κακοποίηση χιλιάδων αγοριών και κοριτσιών σε καθολικά σχολεία και ιδρύματα τόσο από ιερείς όσο και από μοναχές, μια υπόθεση που πάει πίσω δεκαετίες και έχει συγκλονίσει την ιρλανδική κοινωνία. Και τέλος στον Καναδά ο καθολικός επίσκοπος της Νέας Σκωτίας συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή για την κατοχή άσεμνων φωτογραφιών με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά…

6 σχόλια:

hollandos είπε...

Δεν με ξαφνιάζει καθόλου. Σαφώς και φαίνεται ο πανικός τους που καταλήγουν να φένονται γελοίοι ακόμα και στο ίδιο το ποίμνιό τους. Επέτρεψέ μου να σε πάω λίγο απέναντι. 1) Στο gaypride του Αμστερνταμ θα συμμετείχαν 6 ή 7 σχολεία με μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων. 2) 50 σχολεία της Ολλανδίας απαιτούν φιλικότερη συμπεριφορά απέναντι στους homo's. Hetero και homo μαθητές συνεργάζονται στον σχεδιασμό και υλοποίηση προγράμματος γι αυτόν τον σκοπό.

Hfaistiwnas είπε...

Ναι καλά, κρυφτείτε μήπως και δεν σας προσέξουν.. και ρίξτε αλλού ευθύνες..

sCaTterBraiN είπε...

η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα τέτοια περιστατικά αφορούν αγόρια, άρα όντως μιλάμε κυρίως για ομοφυλόφιλους ιερείς. δεν είναι και τόσο περίεργο αν σκεφτείς ότι για πολλές καθολικές "κρυφές" η εκκλησία είναι μια λύση.

αυτό που θα είχε ενδιαφέρον να ξέρουμε είναι αν οι παιδόφιλοι μεταξύ των ενηλίκων είναι στα αντίστοιχα ποσοστά των ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων στο σύνολο της κοινωνίας.

another george blog είπε...

Είναι πάντα ευκολότερο να κατηγορείς κάποιον άλλον απ' το να κοιτάζεις τα ίδια σου τα χάλια.

Unknown είπε...

Από παπάδες τι περιμένει κανείς;

mr.f είπε...

Ξέρεις γιατί το νομίζουν αυτό, οι "κύριο" στο Βατικανό;

Γιατί κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Κλασικό σφάλμα στη λογική των ανθρώπων, τέτοιοι αδύναμοι άνθρωποι στον τομέα της ανθρώπινης λογικής, φυσικό και επόμενο να λένε τέτοιες ανοησίες.

Απορώ, για πόσο καιρό ακόμη θα ασχολείται ο κόσμος με τη θρησκεία; Κάποτε που οι περισσότεροι ήταν αμόρφωτοι εντάξει. Πλέον είναι απαράδεκτο. Το αστείο είναι ότι ομοφυλόφιλοι, έξυπνοι και σοβαροί, ακολουθούν δόγματα όπου δεν υποστηρίζουν τους ομοφυλόφιλους. That's plain sick.

Είδα το τελευταίο επεισόδιο του Grey's Anatomy, όπου η Τορες έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πατέρα της πάνω στη θρησκεία όπου τον ταπώνει. Φανταστικό.