.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

‘Ενα πρωτοδικείο του Μπουένος ‘Αιρες άνοιξε χτες το δρόμο για το γάμο ζευγαριών του ίδιου φύλου στην Αργεντινή αποφασίζοντας ότι ο δήμος δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τον πολιτικό γάμο σε ένα ζευγάρι αντρών που είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή απόφαση που ανοίγει το δρόμο της ισότητας για όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής – μιας περιοχής όπου η επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας παραμένει πολύ ισχυρή.

freyre - di bello3

Η δικαστής Γκαμπριέλα Σέιχας διέταξε τους υπεύθυνους του ληξιαρχείου στην πρωτεύουσα της Αργεντινής να εκδώσουν άδεια γάμου για το 39χρονο Αλεχάντρο Φρέιρε και το 41χρονο Χοσέ Μαρία Ντι Μπέλο. Το ζευγάρι κατέθεσε αγωγή τον περασμένο Απρίλιο όταν το ληξιαρχείο απέρριψε το αίτημα λόγω του φύλου τους.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι, αλλά αισθανόμαστε και το βάρος μιας πολύ μεγάλης ευθύνης καθώς αυτή η απόφαση δεν αφορά μόνο εμάς αλλά την υπόθεση της ισότητας στη χώρα μας και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική” δήλωσε ο κ. Ντι Μπέλο.

freyre - di bello4

Το Μπουένος Άιρες, μια πόλη που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει παγκοσμίως τη φήμη της “γκέι Μέκκας” (πολύ πρόσφατα ψηφίστηκε ως ο δεύτερος πιο σέξι προορισμός στον πλανήτη) βρίσκεται στην πρωτοπορία και στο πεδίο των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το 2002 έγινε ο πρώτος δήμος της Λατινικής Αμερικής που αναγνώρισε δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια που συμβιώνουν. Το παράδειγμά του ακολούθησαν δύο ακόμα μεγάλες πόλεις της Αργεντινής, τρεις επαρχίες του Μεξικού και δύο στη Βραζιλία. Η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα όπου καθιερώθηκε σύμφωνο συμβίωσης το 2007, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο και το ανώτατο δικαστήριο της Κολομβίας αποφάσισε ότι τα ζευγάρια ίδιου φύλου πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους παντρεμένους ετεροφυλόφιλους.

Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα καμία χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν έχει καθιερώσει τον πολιτικό γάμο για όλους. Είναι προφανές όμως ότι το παράδειγμα της πρώην “μητροπολιτικής” Ισπανίας δεν τις αφήνει ανεπηρέαστες. Στην απόφασή της η κ. Σέιχας αναφέρει ότι “ο νόμος πρέπει να αντιμετωπίζει τους πάντες με τον ίδιο σεβασμό ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους” και έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου που ορίζουν ως γάμο μόνο την ένωση ενός άντρα και μίας γυναίκας. Αν και ο δήμος μπορεί να ασκήσει έφεση ο δήμαρχος του Μπουένος Άιρες ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να κάνει κάτι τέτοιο. “Δεν θα εμποδίσουμε εμείς την εξέλιξη της ανθρωπότητας” ήταν τα λόγια του δημάρχου.

freyre -  di bello2

Από τη μεριά της, η Καθολική Εκκλησία κάνει το παν για να εμποδίσει τις εξελίξεις καθώς σύμφωνα με δήλωση της συνόδου των επισκόπων “οι ενώσεις ατόμων του ίδιου φύλου όχι μόνο δεν εξυπηρετούν το κοινό καλό αλλά αντίθετα το υπονομεύουν”. Στην απόφασή της η δικαστής απάντησε ότι “δεν είναι δυνατό να ζητείται από τις κρατικές αρχές να ερμηνεύουν θρησκευτικά κείμενα ή να τα λαμβάνουν υπόψη στις αποφάσεις τους”.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Γερουσία της Αργεντινής ανέβαλλε τη συζήτηση για τον πολιτικό γάμο λόγω έλλειψης απαρτίας. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη η κοινοβουλευτική συζήτηση για τον πολιτικό γάμο έχει ανάψει για τα καλά σε δύο άλλες καθολικές χώρες, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία.

_______________________________________________________________

UPDATE: Αν και ο γάμος είχε προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου, αναβλήθηκε τελικά με εντολή δικαστή που θεώρησε ότι η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Η παραπομπή έγινε μετά την προσφυγή στη Δικαιοσύνη δύο ιδιωτών, εκ των οποίων ο ένας είναι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Μπουένος Άιρες……

_______________________________________________________

UPDATE 2: Τα κατάφεραν τελικά! Μετά τη δικαστική εμπλοκή στο Μπουένος Άιρες, οι δύο μελλόνυμφοι απευθύνθηκαν στην κ. Φαμπιάνα Ρίος, κυβερνήτη της Πολιτείας της Γης του Πυρός που έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσει ο Αλεχάντρο και ο Χοσέ Μαρία να γίνουν το πρώτο παντρεμένο γκέι ζευγάρι στη ιστορία της Λατινικής Αμερικής! Ο γάμος έγινε τελικά στις 28 Δεκεμβρίου στην Ουσουάια, την πιο νότια πόλη στον κόσμο –ένα μέρος που βρίσκεται πιο κοντά στην Ανταρκτική παρά στο Μπουένος Άιρες… Μόλις 7 μέρες νωρίτερα η κυβέρνηση της πόλης του Μεξικού είχε ψηφίσει υπέρ του γάμου για τα ζευγάρια ίδιου φύλου – αλλά οι αργεντίνοι κατάφεραν να τους προλάβουν :-)

Μετά την τελετή η κ. Ρίος δήλωσε ότι ο γάμος των παιδιών αποτελεί “ένα σημαντικό βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και χαιρόμαστε που έγινε στην Πολιτεία μας”. Να ζήσουν!

alejandro-jose maria

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι παντού τόσο ρόδινα… Την ίδια μέρα που το πρώτο γκέι ζευγάρι παντρευόταν στη Λατινική Αμερική ένα άλλο ζευγάρι, αυτή τη φορά στο Μαλάουι της Αφρικής, συνελήφθη με την κατηγορία ότι διοργάνωσαν μια συμβολική γαμήλια τελετή. Οι δύο άντρες που ζουν μαζί εδώ και μια πενταετία αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει και τα 14 χρόνια….

11 σχόλια:

sCaTterBraiN είπε...

βίον ανθόσπαρτον, λοιπόν! :-)

Hfaistiwnas είπε...

άντε να ζήσουν.. και στα δικά μας..

THANOS είπε...

άντε και στο Yunanistan

Unknown είπε...

Αντε τέτοια και στην Ελλαδίτσα μας

ProFyLaKtiKo είπε...

άλλη μια ευχάριστη είδηση από το μέτωπο του γάμου

another george blog είπε...

Αυτά βλέπω και λυπάμαι ακόμα περισσότερο για εμάς. Και χαίρομαι φυσικά γι' αυτούς.

πέμπτη εποχή είπε...

Μπράβο στα παιδιά και να ζήσουν! ...αλήθεια αυτές οι κόκκινες κορδέλες των γαμπρών τι να συμβολίζουν;
Πάντως απέχουμε πολύ από το να ζήσουμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.
Να δω τον Κακλαμάνη να τελεί πολιτικό γάμο ομοφυλόφιλων και τίποτα άλλο στη ζωή πια! Τίποτα άλλο!
Καλή βδομάδα σε όλους σας.

gay super hero είπε...

@ πέμπτη εποχή

νομίζω ότι είναι οι κόκκινες κορδέλες που συμβολίζουν την αλληλεγγύη προς τους οροθετικούς, έτσι δεν είναι;

Ανώνυμος είπε...

Η απολαυση και τα θελω ειναι δικαιωμα με η' χωρις κορδελες.

Καλα γλεντια στα παιδια.

"Don't"

mr.f είπε...

Όταν παντρευτώ θα σας καλέσω όοοολους στο γάμο :-)

Θα είναι grand event :D

Psagmenos είπε...

Είναι πολύ καλό να καθιερώνεται ο γάμος σε χώρες με ωραίους άντρες, όπως η Αργεντινή. Απ' ότι φαίνεται εμείς θα αργήσουμε πολύ ακόμα.
Όσο για τις κόκκινες κορδέλες, τις φοράνε γιατί είναι και οι ίδιοι οροθετικοί! Αυτό βεβαίως δεν αναφέρεται στα ελληνικά ρεπορτάζ. Πρέπει να ψάξεις σε ξένα άρθρα για να το βρεις!