.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΚΕΪ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ “ΒΡΩΜΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ” ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Για κάποιους είναι προδότης. Για άλλους είναι ένας ομοφυλόφιλος που ξεσηκώθηκε, αντιδρώντας στη θεσμοθετημένη ομοφοβία του αμερικάνικου στρατού και την περιθωριοποίηση που βίωσε σε ολόκληρη τη ζωή του. Και για το ειρηνιστικό κίνημα της Αμερικής δεν είναι τίποτα λιγότερο από ήρωας.

Manning
Ο λόγος για τον 22χρονο δεκανέα Μπράντλεϊ Μάνινγκ που υπηρέτησε στις υπηρεσίες πληροφοριών του αμερικάνικου στρατού στο Ιράκ και σήμερα κρατείται στις στρατιωτικές φυλακές υψίστης ασφαλείας της Βιρτζίνια. Ο Μάνινγκ κατηγορείται ότι ήταν αυτός που παρέδωσε στην ιστοσελίδα Wikileaks 150 χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα και 90 χιλιάδες απόρρητες εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τη δράση των αμερικάνικων δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Στο μεταξύ είχε ήδη αποκαλύψει στους ανωτέρους του ότι είναι ομοφυλόφιλος, πράγμα που σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό σημαίνει την καθαίρεσή του από το στράτευμα. Πρώτα όμως θα πρέπει να κριθεί από τη στρατιωτική δικαιοσύνη για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Στις πληροφορίες που φέρεται να έχει φέρει στη δημοσιότητα ο Μάνινγκ συμπεριλαμβάνεται και αυτό εδώ το βίντεο που καταγράφει την έφοδο ενός ελικοπτέρου Απάτσι στα περίχωρα της Βαγδάτης το 2007. Στη διάρκεια της εφόδου σκοτώθηκαν εν ψυχρώ 12 άτομα, ανάμεσά τους δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ο Μάνινγκ βρίσκεται στη φυλακή, κανείς από το πλήρωμα του Απάτσι δεν έχει συλληφθεί. Μετά από έρευνα, ο αμερικανικός στρατός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειές τους ήταν σύμφωνες “με το Δίκαιο του Πολέμου και τους στρατιωτικούς κανονισμούς”.


Άνθρωπος που πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, ο Μάνινγκ αντιμετώπισε από πολύ νωρίς τη χλεύη των συνομηλίκων του ως “κομπιουτεράκιας” και σεξουαλικά διαφορετικός. Σύμφωνα με τους φίλους του, αποφάσισε να καταταγεί στο στρατό το 2007 για να “βάλει σε μια τάξη τη ζωή του” και να βρει χρήματα για να πληρώσει τις σπουδές του. Προηγουμένως ο επίσης στρατιωτικός πατέρας του, μαθαίνοντας για την ομοφυλοφιλία του γιού του, τον είχε διώξει από το σπίτι.

Την αποδοχή που έψαχνε δεν μπόρεσε να τη βρει στο στρατό - ένα περιβάλλον ιδιαίτερα εχθρικό, όπου κάθε ομοφυλόφιλος διακινδυνεύει ανά πάσα στιγμή την άμεση αποστράτευση. Ο Μάνινγκ παραπονιόταν συχνά για τη συμπεριφορά των ανωτέρων του και αμέσως μετά τη βασική του εκπαίδευση ήρθε η μετάθεση για το Ιράκ. Λίγο πριν είχε γνωρίσει και ερωτευτεί ένα νεαρό μουσικό από τη Βοστώνη. Στις φοιτητικές παρέες του φίλου του βρήκε μια ατμόσφαιρα εντελώς διαφορετική από εκείνη του στρατού: δεκτική απέναντι στη σεξουαλική του ταυτότητα, τις προοδευτικές πολιτικές του απόψεις και τη μανία του με τους υπολογιστές. Εκεί επηρεάστηκε από έναν κύκλο ανθρώπων πολιτικοποιημένων που μοιράζονταν το πάθος του για την τεχνολογία.

manning1

Ο Μάνινγκ μπόρεσε να ταυτιστεί με το λαό του Ιράκ που υποφέρει από τη φιλοπόλεμη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, εν μέρει γιατί ανήκει και ο ίδιος σε μια μειονότητα που γεύεται την άδικη μεταχείριση του αμερικανικού στρατού και της κοινωνίας γενικότερα” δηλώνει από την πλευρά του ο Τζεφ Πάτερσον, μέλος αντιπολεμικής οργάνωσης που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Μάνινγκ. Η οργάνωση καταγγέλλει τη “δυσφήμιση ενός θαρραλέου και ιδεαλιστή νεαρού άντρα” από τις στρατιωτικές αρχές με σκοπό να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από την αμερικάνικη πολιτική στη Μέση Ανατολή. Από τη μεριά του ο στρατός τον παρουσιάζει ως μια διαταραγμένη περίπτωση που έπασχε από ψευδαισθήσεις μεγαλείου.

Αν καταδικαστεί, ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει ως και 50 χρόνια στη φυλακή.

[via]

8 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Αποδιοπομπαίος τράγος το παίδι..
Καλημέρα..

sCaTterBraiN είπε...

δεν ήξερα ότι είναι gay. για μένα το μόνο μεμπτό θα ήταν αν κινδύνευσαν συμπατριώτες του από τις αποκαλύψεις του, αλλά αμφιβάλλω - νομίζω ότι απλά είναι μέρος της προπαγάνδας. δυστυχώς το παιδί δε το βλέπω καλά...
(μα κι αυτός στο στρατό βρήκε να πάει;)

Το Λαγωνικό είπε...

... στο λόχο δε μιλάει πολύ ... του είναι μεγάλη η στολή .... και βάσανο οι αρβίλες.

g for george είπε...

Έπρεπε να υπάρχει ένα wikileaks για να αποκαλύπτει όλες τις βρωμιές τους.

Το Λαγωνικό είπε...

Έχω την αίσθηση - για να μη πω πεποίθηση - ότι τα χιλιάδες αυτά έγγραφα είναι σταγόνα στον ωκεανό των μυστικών που κρατούν καλά κρυμμένα οι ΗΠΑ.
Γιατί μη μου πείτε ότι πιστεύετε ότι στα top secret έγγραφα έχουν πρόσβαση απλοί δεκανείς όπως ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ. Τα πραγματικά "καυτά" έγγραφα, σας διαβεβαιώ ότι τα βλέπουν λίγοι - πολύ λίγοι.


@Gay Super Hero
Το ειρωνικό σχόλιο του mahler74 που διάβασα χτες που πήγε;;

gay super hero είπε...

@ Λαγωνικό

'Οπως ξέρεις το μπλογκ δεν δημοσιεύει σχόλια με υβριστικό/ομοφοβικό κτλ. περιεχόμενο.

Ο καθένας βέβαια είναι ελεύθερος να εκφράζεται με όποιον τρόπο του ταιριάζει, αλλά στο χώρο μου εγώ αποφασίζω αν κάτι θα μείνει ή θα φύγει.

Unknown είπε...

Αντε ρε που είναι πραγματικότητα αυτό.
Σιγά μην γίνονται στην Αμερική τέτοια πράγματα.
Οι ΗΠΑ είναι κράτος υπόδειγμα.
Φυσικά και αστειεύομαι....

tovenito είπε...

στην πυρά. μαζί με το κοράνι που θα κάψει σήμερα ο πάστορας (αν το κάνει τελικά)