.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΕΪ & ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΚΟΙΝΟ

Πιο γκέι από ποτέ οι φετινές “Νύχτες Πρεμιέρας” που περιλαμβάνουν ένα ειδικό αφιέρωμα στον -εξαιρετικά υποτιμημένο σύμφωνα με πολλούς- 40χρονο γάλλο σκηνοθέτη Σεμπαστιέν Λιφσίτς. Έξι ταινίες του πρόκειται να προβληθούν στο φεστιβάλ – οι περισσότερες με ομοερωτική θεματολογία και περιεχόμενο. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να δούμε τις δυο πιο πολυσυζητημένες αμερικάνικες παραγωγές του ερχόμενου χειμώνα με τρία διάσημα αστέρια του Χόλιγουντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: τους Τζούλιαν Μουρ, Ανέτ Μπένινγκ και Τζέιμς Φράνκο. Επιπλέον μια εξίσου πολυαναμενόμενη γαλλική παραγωγή με θέμα τον εκτοπισμό των ομοφυλόφιλων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Λεπτομέρειες παρακάτω.

Οι μετανοήσαντες” (Ångrarna) του Marcus Lindeen
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, 23:45, κινηματογράφος Απόλλων

regretters
Δύο σουηδοί που πραγματοποίησαν επέμβαση διόρθωσης φύλου για να γίνουν γυναίκες και στη συνέχεια το μετάνιωσαν, συναντιούνται για πρώτη φορά στα 60 τους – και διηγούνται τις προσπάθειές τους να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των επεμβάσεων στο ντοκιμαντέρ ενός νεαρού κινηματογραφιστή που μόλις πρόσφατα αποφοίτησε από το Δραματικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης.


”Σχεδόν Όλα” (Presque Rien) του Sébastien Lifshitz
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, 22:45, Δαναός

presque rien2

Σίγουρα η πιο γνωστή ταινία στη μέχρι τώρα καριέρα του Λιφσίτς, το “Σχεδόν Όλα” είναι η γλυκόπικρη ιστορία δύο εφήβων που συναντιούνται στις καλοκαιρινές διακοπές, ερωτεύονται με πάθος και παλεύουν να χτίσουν το δεσμό τους μέσα σε ένα φόντο οικογενειακών πιέσεων και προβλημάτων. Η σκηνή που κάνουν έρωτα στην αμμουδιά είναι σίγουρα από τις πιο εμβληματικές στιγμές γκέι ερωτισμού στην ιστορία του κινηματογράφου.

“Τα Παιδιά είναι Εντάξει” (The Kids are Alright) της Lisa Cholodenko
Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, 17:30, Δαναός

the kids are alright2


Το φεστιβάλ μάλλον προσπαθεί να τρελάνει το γκέι και λεσβιακό κοινό του, αφού οι περισσότερες σχετικές ταινίες προβάλλονται το Σάββατο – και κάποιες δυστυχώς ταυτόχρονα. Οι έφηβες κόρες της Ανέτ Μπένινγκ και της Τζούλιαν Μουρ, που υποδύονται ένα λεσβιακό ζευγάρι, αναζητούν τον ανώνυμο δότη σπέρματος που είναι ο βιολογικός τους πατέρας. Γνωρίζοντάς τον θα καταφέρουν να φέρουν τα πάνω-κάτω στη μοναχική του ζωή, αλλά και η δική του παρουσία πρόκειται να αλλάξει τη δυναμική της τετραμελούς οικογένειας. Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο Teddy ως το καλύτερο φιλμ ΛΟΑΔ θεματολογίας στο φεστιβάλ του Βερολίνου.


”Το Δέντρο και το Δάσος” (L'Arbre et la Forêt) των Olivier Ducastel και Jacques Martineau
Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, 18:00, Απόλλων

l arbre et la foret

Ένας δασοκόμος από την Αλσατία αρνείται να παραστεί στην κηδεία του πρωτότοκου γιου του. Η αλήθεια αποκαλύπτεται μια εβδομάδα αργότερα κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού γεύματος: τον καιρό της γερμανικής κατοχής είχε εκτοπιστεί σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης όχι για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, αλλά επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Μαθαίνοντας την αλήθεια, ο γιος του τον όρκισε να μην μιλήσει πουθενά και του απαγόρευσε να έρθει στην κηδεία του. Η ταινία στηρίζεται στην πραγματική ιστορία του ομοφυλόφιλου Πιερ Ζεέλ.


“Το Ουρλιαχτό” (The Howl) των Rob Epstein και Jeffrey Friedman
Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, 22:30, Δαναός

Howl

Η ταινία στην οποία ο αγαπημένος σε όλους μας Τζέιμς Φράνκο υποδύεται τον ‘Αλεν Γκίνσμπεργκ, ομοφυλόφιλο ποιητή της δεκαετίας του ‘50 που με το έργο του σημάδεψε τη γενιά των “μπίτνικ”. Όταν το 1956 κυκλοφορεί τη συλλογή του “Ουρλιαχτό”, ο Γκίνσμπεργκ σύρεται στα δικαστήρια, κατηγορούμενος για προσβολή των ηθών. Πρόκειται για μία από τις πιο διάσημες λογοτεχνικές δίκες στην ιστορία των ΗΠΑ.


“Kaboom” του Greg Araki
Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, 00:30, Απόλλων

kaboom

Η καινούρια ταινία του Γκρεγκ Αράκι - εμβληματικής φιγούρας του επονομαζόμενου “νέου queer σινεμά” - συνδυάζει το θρίλερ, την κωμωδία και την ταινία τρόμου με ένα καστ καυτών νεαρών πρωταγωνιστών. Κάπου ανάμεσα στα μπλεξίματά του με μια όμορφη συμφοιτήτρια και τον ελκυστικό αλλά ανεγκέφαλο σέρφερ συγκάτοικό του, ένας αμφιφυλόφιλος πρωτοετής στο κολλέγιο αποκαλύπτει μια δολοφονική συνωμοσία σε κάποιο κατά τα άλλα ειδυλλιακό θέρετρο της νότιας Καλιφόρνιας.


"Η Άγρια Πλευρά" (Wild Side) του Sébastien Lifshitz
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, 22:15, Αττικόν

wild side

Σε αυτή την ταινία που κέρδισε το βραβείο Teddy το 2004, ο Λιφσίτς διηγείται την ιστορία ενός τρίου που αποτελείται από μία νεαρή τρανσέξουαλ, ένα μαροκινό που κάνει πεζοδρόμιο και ενα ρώσο λιποτάκτη από την Τσετσενία. ‘Οταν η Σιλβί πρέπει να επιστρέψει στην πόλη που μεγάλωσε για να βρεθεί στο πλευρό της μητέρας της που χαροπαλεύει, οι δύο άντρες που μοιράζονται το κρεβάτι αλλά και τα συναισθήματά της θα την ακολουθήσουν.


"Μέσα στο Δάσος" του 'Αγγελου Φραντζή
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, 20:00, Απόλλων

mesa sto dasos
Σε μια σύγχρονη εκδοχή του παραμυθιου "Χάνσελ και Γκρέτελ", δύο αγόρια κι ένα κορίτσι εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους σαν πρωτόπλαστοι στην παγανιστική αγκαλιά της άγριας ελληνικής φύσης. Η ταινία του 39χρονου σκηνοθέτη -που δηλώνει αμφιφυλόφιλος ο ίδιος- μας υπόσχεται ιδιαίτερα τολμηρές ερωτικές σκηνές - ανάμεσά τους μία που διαδραματίζεται μέσα σε μία εκκλησία.


"Ταξίδι στο Νότο" (Plein Sud) του Sébastien Lifshitz
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, 20:15, Αττικόν

plein sud

Οδηγώντας προς το νότο, ο 27χρονος Σαμ γνωρίζει δύο αδέλφια που κάνουν oτο-στοπ. Η πολύ ελκυστική Λέα αγαπάει τους άντρες αλλά και τον αδελφό της Ματιέ. Όλοι μαζί ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προς την Ισπανία στη διάρκεια του οποίου θα γνωριστούν, θα μαλώσουν και θα αγαπηθούν. Αλλά ένα μυστικό από το παρελθόν του Σαμ τον απομονώνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο.


"Ανοιχτά Σώματα" (Les Corps Ouverts) του Sébastien Lifshitz
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, 22:15, Δαναός

les corps ouverts

Από τις πρώτες ταινίες μικρού μήκους που σκηνοθέτησε ο Λιφσίτς, τα “Ανοιχτά Σώματα” παρακολουθούν την ιστορία ενός νεαρού αμφιφυλόφιλου αραβικής καταγωγής ανάμεσα στο κρεβάτι ενός σκηνοθέτη στον οποίο αρνείται την τρυφερότητα, την προσπάθειά του να κερδίσει μια κοπέλα μέσω της ποίησης και τις νύχτες που αναζητά ανώνυμο σεξ στις σκοτεινές αίθουσες του Παρισιού. Το θέμα της σύγκρουσης των ταυτοτήτων αλλά και της αδύναμης, απούσας πατρικής φιγούρας πρόκειται να απασχολήσουν το σκηνοθέτη και στις επόμενες ταινίες του.



4 σχόλια:

Unknown είπε...

Το ”Σχεδόν Όλα” και το Ανοιχτά Σώματα πρέπει να είναι πολύ καλά

Εγώ είπε...

Indeed, το Presque Rien το έχω δει, είναι πολύ καλό, θα ψάξω και για τα υπόλοιπα! Ωραίο post.

gay super hero είπε...

'Εχει ενδιαφέρον πως το μεταφράζουν πάντως, γιατί ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας είναι "Σχεδόν Τίποτα" :-Ρ

sCaTterBraiN είπε...

ωραία η παρουσίαση, ήδη έχω εντοπίσει 3-4 ταινίες που θα ήθελα να δω. το 'σχεδόν όλα' δεν θα ήταν αλλά με έπεισε η φωτογραφία που διάλεξες.
;-)