.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΝΑ ΓΚΕΪ ΖΕΥΓΑΡΙ ΞΑΝΑΣΜΙΓΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ

Laurent, peter and baby 
Είναι η ιστορία που προκάλεσε κύματα συγκίνησης στο Βέλγιο. Πριν λίγα χρόνια ο 35χρονος Πέτερ παντρεύτηκε τον 27χρονο Λοράν. Βέλγοι υπήκοοι και οι δύο, για λόγους δουλειάς έχουν μετακομίσει σε ένα χωριό στη νότια Γαλλία. Από την αρχή η επιθυμία τους ήταν να ξεκινήσουν οικογένεια. Η υιοθεσία είναι νόμιμη για τα παντρεμένα ζευγάρια στο Βέλγιο, αλλά γρήγορα απογοητεύονται από τις περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες. Η αλήθεια είναι ότι αν και νόμιμη, η υιοθεσία από ζευγάρια του ίδιου φύλου παραμένει κάτι πολύ σπάνιο.

Αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, μια βιομηχανία που ανθίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου όπως η Ουκρανία και η Ινδία. Μετά από δύο χρόνια και αφού έχουν ξοδέψει συνολικά 80 χιλιάδες ευρώ, ο μικρός Σάμιουελ γεννιέται στην Ουκρανία. Οι δυο μπαμπάδες θα περάσουν μαζί του δυο εβδομάδες. Δεν γνωρίζουν ότι είναι η τελευταία φορά που τον βλέπουν.

laurent and peter1

Επιστρέφοντας στο Βέλγιο ξεκινούν τις διαδικασίες για να αναλάβει ο Λοράν -ως βιολογικός πατέρας- την αποκλειστική κηδεμονία του παιδιού. Ξεχνούν όμως μια σημαντική λεπτομέρεια: ο βελγικός νόμος επιτρέπει στα γκέι ζευγάρια την υιοθεσία, όχι όμως και την τεκνοποίηση μέσω παρένθετης μητέρας. Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται να χορηγήσει υπηκοότητα στο μικρό Σαμιουελ. Το ζευγάρι προσπαθεί να βγάλει το μωρό από την Ουκρανία χωρίς έγγραφα με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν για απαγωγή. Ο μικρός καταλήγει σε μία ανάδοχη οικογένεια ουκρανών που δεν έχουν τα μέσα να τον φροντίσουν και στη συνέχεια σε ορφανοτροφείο. Ξεκινάει ένας Γολγοθάς που θα κρατήσει δύο χρόνια.

Στην πορεία, ένα βελγικό κανάλι θα ενδιαφερθεί για την ιστορία τους. Το δράμα και η αγωνία τους συγκινεί την κοινή γνώμη της χώρας που βομβαρδίζει με επιστολές διαμαρτυρίας τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στις αρχές του χρόνου ένα δικαστήριο στις Βρυξέλλες αναγνωρίζει στο Λοράν την πατρότητα του παιδιού και το υπουργείο υποχωρεί. Δέχεται να εκδοθεί διαβατήριο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά προειδοποιεί όλα τα υπόλοιπα ζευγάρια να μην επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο. Στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά από δύο χρόνια και τέσσερις μήνες, οι γονείς του μικρού Σάμιουελ τον σφίγγουν πάλι στην αγκαλιά τους.

laurent and peter

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ της βελγικής τηλεόρασης σχετικά με το πως εγκλιματίζεται ο μικρός Σάμιουελ στη θαλπωρή  της οικογενειακής ζωής μετά την τραυματική εμπειρία του ορφανοτροφείου. Μπορείτε να διαβάσετε τους αγγλικούς υπότιτλους πατώντας το CC (κάτω δεξιά, πάνω από το βέλος)

“Όταν ήρθε ένα συνεργείο από την Ουκρανία να μας πάρει συνέντευξη, μίλησαν στο Σάμιουελ στα ουκρανικά. Εκείνος έκανε πάνω του και έφυγε τρέχοντας. Πρέπει να φοβήθηκε ότι θα τον πάρουν πίσω. Έχει συνδέσει αυτή τη γλώσσα με την τραυματική εμπειρία του ορφανοτροφείου. Είναι τόσο θλιβερό όταν σκέφτεται κανείς αυτά που πρέπει να πέρασε…”

 

15 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Θα το δω μετά τη δουλειά ωστόσο με συγκίνησε και το λίγο που είδα..

gay super hero είπε...

Και ο πολιτικός επίλογος της υπόθεσης: στο Βέλγιο δύο βουλευτίνες κατέθεσαν νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο η τεκνοποίηση μέσω παρένθετης μητέρας επί πληρωμή θα απαγορεύεται καθώς τη θεωρούν "ανθρώπινο εμπόριο".

Στο μεταξύ η Ινδία ετοιμάζεται να απαγορεύσει στα γκέι ζευγάρια να έχουν πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες, ενώ οι γυναίκες που καταφέυγουν σε αυτές θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν πρόβλημα τεκνοποίησης.

erva_cidreira είπε...

Αχ, αυτή η Ινδία, μόνιμα καθυστερημένη και καταϊδρωμένη σε όλα.
Η Ελλάδα τα έχει απαγορεύσει όλα αυτά από το 2002 με υπουργό Δικαιοσύνης τότε τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο.

gay super hero είπε...

@ erva

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει σχεδόν καμία ευρωπαϊκή χώρα η οποία να επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών παρένθετης μητέρας επί πληρωμή. Σε όλες τις περιπτώσεις (είτε η διαδικασία περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια είτε όχι) προβλέπεται ότι οι ενδιαφερόμενοι απαγορεύεται να καταβάλλουν οτιδήποτε πέρα από τα ιατρικά και μαιευτικά έξοδα. Από ό,τι γνωρίζω το ίδιο προβλέπεται και στην Ελλάδα για τα ανδρόγυνα που έχουν πρόβλημα τεκνοποίησης και τα οποία για αυτό το λόγο συνήθως ζητούν τη βοήθεια κάποιου συγγενικού τους προσώπου. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που τόσα ζευγάρια καταφεύγουν σε χώρες όπου το σχετικό καθεστώς είναι πολύ χαλαρότερο όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ουκρανία κτλ.

Βεβαίως η λύση δεν είναι να αποκλείονται επιλεκτικά κάποιοι από αυτή τη διαδικασία με κριτήριο ...σεξουαλικού προσανατολισμού όπως έκανε η Ελλάδα με την παρένθετη μητρότητα σε εθελοντική βάση ή όπως θέλει να κάνει η Ινδία για την παρένθετη μητρότητα στα πλαίσια μιας καθαρά εμπορικής συναλλαγής (την οποία και προφανώς αποδέχεται στις περιπτώσεις άτεκνων ετερόφυλων ζευγαριών)

Το ζήτημα είναι να συζητήσουμε πως μπορεί να οργανωθεί θεσμικά αυτή η διαδικασία σε επίπεδο ευρωπαϊκών χωρών χωρίς να υπάρχουν περιθώρια εκμετάλλευσης φτωχών γυναικών αλλά ούτε και καταστάσεις ουσιαστικού αποκλεισμού των ζευγαριών (ετερόφυλων ή ομόφυλων) που δεν έχουν να διαθέσουν το ποσό των 80 χιλιάδων ευρώ για να αποκτήσουν ένα παιδί όπως συμβαίνει στη laissez-faire Αμερική.


Θεωρώ ότι αυτός είναι ένας πολύ πιο γόνιμος προβληματισμός για συζήτηση σε σχέση με "τις επιθυμητικές αναζητήσεις, τις έμφυλες απορίες και τις απόρροιες του προσωπικού που γίνεται πολιτικό" που μας τσαμπουνάνε με χαρακτηριστικό στόμφο οι διάφοροι περισπούδαστοι....

erva_cidreira είπε...

Μα δεν αντιλαμβάνομαι τι σχέση μπορεί να έχει η υποκρισία της "άνευ πληρωμής" παρέθετης μητρότητας, ή της υιοθεσίας, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι και στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο σημαντικά ποσά πρέπει να καταβληθούν με το μεγαλύτερο μέρος τους να καταλήγει σε "μεσάζοντες", με τον ανυπόκριτο διακριτικό αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών ή των μεμονωμένων (ομοφυλόφιλων) ανδρών από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και μάλιστα με αγαστή διακομματική συναίνεση.

Hitori Tana είπε...

Με συγκίνησες και με πήραν τα ζουμιά. Άστο καλό σου.

gay super hero είπε...

@ hitori tana

Και μένα το ίδιο όταν είδα το βίντεο. Άστα...

Blog Skepseon είπε...

Απιστευτη ιστορία!
Το κάνω αναδημοσιευση στο μπλογκ!
Να σαι καλα!

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Κάτι δεν πάει καλά στις πληροφορίες πάντως. Αν ο Λοράν είναι ο βιολογικός πατέρας, το Βέλγιο δεν είχε δικαίωμα να χορηγήση ή μη την ιθαγένεια, ο μικρός θα την είχε εκ γενετής. Οπότε το θέμα θα τελείωνε.

Από κει και πέρα, το θέμα της "αγοράς" υπηρεσιών περί την τεκνοποίηση είναι πολύ σοβαρό και θίγεται κάπως συναισθηματικά. Μόνο συναισθηματικά.

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Επίσης, αφού οι δυο τους είναι παντρεμένοι, ο μεν Λοράν είναι πατέρας, άρα έχει την γονική μέριμνα, ο δε πώστονλένε δικαιούται να υιοθετήση το τέκνο του συζύγου του χωρίς πολλά πολλά.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Μήπως προσπάθησαν να βγάλουν το παιδί από την Ουκρανία πριν το αναγνωρίση συμβολαιογραφικά ο Λοράν; Αν ναι, δεν του φταίει κανείς, παρά μόνο το κεφάλι του.

gay super hero είπε...

@ Αθ Αναγνωστόπουλος

Κανείς δεν αμφέβαλλε ότι είναι ο βιολογικός πατέρας, αλλά το βελγικό κράτος δεν επιθυμούσε να ξεκινήσει ένα προηγούμενο με γκέι ζευγάρια που θα καταφεύγουν σε μία μέθοδο (παρένθετη μητρότητα στο εξωτερικό μέσω ειδικών πρακτορείων) που δεν προβλέπεται από τη βελγική νομοθεσία. Η αντίδραση των βελγικών αρχών είχε να κάνει με το νομικό προηγούμενο που δημιουργείται. Γι'αυτό και κατέστησαν σαφές ότι αυτή η περίπτωση δεν θα πρέπει να βάλει ιδέες σε κανέναν άλλο να δοκιμάσει κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Για το θέμα της παρένθετης μητρότητας επί πληρωμή σε παραπέμπω στη στιχομυθία με τον erva πιο πάνω. Αντιλαμβάνομαι το ζήτημα που δημιουργείται, αλλά μήπως τελικά κλείνουμε τα μάτια όταν στις αντίστοιχες "νόμιμες" διαδικασίες υιοθεσίας ή παρένθετης μητρότητας τεράστια ποσά διακινούνται κάτω από το τραπέζι;

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Μην μου τα λες εμένα, προβληματίζομαι κι εγώ σε συναφή προβληματική:

http://anamorfosis.net/blog/?p=2414

Unknown είπε...

Πάρα πολύ συγκινητικό. :-(

LIFE BLOGGING TM είπε...

απίστευτο ! πολύ όμορφο ! :)

Ανώνυμος είπε...

για να μη λεμε μονο για τα δικα μας τα γραφειοκρατικο-διαδικαστικα....