.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

EUROVISION 2011: Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΙΩΝ

Πέρσι η υπερφιλόδοξη συμμετοχή της 17χρονης Safura από το Αζερμπαϊτζάν της γύρισε μπούμερανγκ καθώς το τηλεοπτικό κοινό προτίμησε την αμεσότητα και τη θετική ενέργεια που του μετέδωσε η 19χρονη Lena από τη Γερμανία. Πλέον όλες οι χώρες έχουν επιλέξει τις συμμετοχές τους για το 2011 και σύμφωνα με τα πρακτορεία στοιχημάτων, η φετινή Eurovision θα είναι μια εξίσου νεανική, αλλά εντελώς αρσενική υπόθεση.

Χτες το βράδυ η Σουηδία επέλεξε για εκπρόσωπό της τον 20χρονο Eric Saade με ένα τραγούδι που το έχει βάλει σκοπό να κολλήσει σαν εκνευριστική τσίχλα στο μυαλό των τηλεθεατών ανά την Ευρώπη. Με μια πραγματικά διεθνούς κλάσης χορογραφία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Eric φιλοδοξεί να γίνει ο Justin Timberlake της Ευρώπης. Αν και στην ηλικία είναι μάλλον πιο κοντά στον Justin Bieber…

Πάντως η επιλογή της Σουηδίας δεν έχει αλλάξει προς το παρόν την κατάταξη στα πρακτορεία στοιχημάτων που συνεχίζουν να φέρνουν στην πρώτη θέση τη συμμετοχή του Amaury Vassili για τη Γαλλία. Ο μόλις 21 ετών Amaury είναι αυτή τη στιγμή ο νεότερος επαγγελματίας τενόρος στον πλανήτη. Σκεφτείτε κάτι ανάμεσα σε Μποτσέλι και Μάριο Φραγκούλη αλλά στο πιο νεανικό, εμφανίσιμο και αριστοκρατικό. Το τραγούδι του είναι ένα κλασικό έπος που δεν σκοπεύει όμως να ερμηνεύσει στα γαλλικά, αλλά στη διάλεκτο της Κορσικής που θυμίζει περισσότερο τα ιταλικά! Και όπως όλοι γνωρίζουμε από την Κορσική ξεκίνησε και ο Ναπολέων για να κατακτήσει την Ευρώπη…

Η φετινή σεζόν της Eurovision ξεκίνησε πολύ αδιάφορα, αλλά μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας αποδεικνύεται από τις πιο δυνατές χρονιές στην πρόσφατη ιστορία του διαγωνισμού. Από ό,τι φαίνεται η περσινή νίκη της Γερμανίας άνοιξε την όρεξη όχι μόνο στους γάλλους, αλλά και στους βρετανούς που θέλουν να διοργανώσουν τη Eurovision την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου! Οι Blue είναι ένα συγκρότημα από τέσσερα αγόρια που έκαναν καριέρα στα βρετανικά charts την προηγούμενη δεκαετία. Θεωρώ ότι το τραγούδι τους θα γνωρίσει επιτυχία ανεξαρτήτως Eurovision, τηλεοπτικά όμως πάσχει από την έλλειψη μιας καλής χορογραφίας…


Και μην ξεχνάμε βέβαια ότι μια μέρα πριν το σουηδικό τελικό ο Eric φίλησε στο στόμα τον πιο επίφοβο αντίπαλό του στο διαγωνισμό για να δείξει στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμία εχθρότητα μεταξύ τους! Ελπίζω να τον δούμε να φιλάει και τον Amaury πριν τον πανευρωπαϊκό τελικό :-Ρ

Saade_Danny_melodifestivalen


Σουηδία, Γαλλία ή Ηνωμένο Βασίλειο; Ποιο από τα τρία τραγούδια πιστεύετε ότι θα κερδίσει φέτος; Ψηφίζετε στο κουτάκι της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας πάνω δεξιά!

UPDATE με τα αποτελέσματα: Οι αναγνώστες αυτού του μπλογκ συμφωνούν με τα πρακτορεία στοιχημάτων, προβλέποντας σε ποσοστό 40% ότι το διαγωνισμό θα κερδίσει φέτος η Γαλλία. Ακολουθούν η Σουηδία με 33% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 27%. Ευχαριστώ για την ψήφο σας!



39 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Όλα ωραία, αλλά το πρώτο ξεχώρισα..

e-Lawyer είπε...

Κι εμείς θα μπορούσαμε να στείλουμε ένα τραγούδι σε μειονοτική γλώσσα, όπως λ.χ. τα macedonshki.

gay super hero είπε...

@ e-lawyer

Φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι στη σλαβομακεδονική διάλεκτο. Μην ανησυχείς, το φετινό τραγούδι της πΓΔΜ έχει στίχους εξ ολοκλήρου στα σλαβομακεδονικά. Και από ό,τι γνωρίζω, τα πρακτορεία στοιχημάτων το φέρνουν πρώτο από το τέλος.

Ο καθένας με τον πόνο του, I guess...

tovenito είπε...

το πρώτο είναι πολύ καλό!έχει ωραία κίνηση, το τραγούδι είναι πιασάρικο χωρίς να είναι εντελώς κοινότυπο, συμπαθητική φάτσα, έχει λάμψη, το μόνο που με χαλάει είναι το μαλλί του και λίγο η υπερβολή στο στήσιμο της χορογραφίας.
πλάκα μου κάνεις ότι αυτό το πράγμα της γαλλίας είναι το φαβορί; εκτός του ότι απευθύνεται σε πολύ περιορισμένα γούστα το βρήκα κουραστικό και βαρετό του θανατά! επίσης δεν μου κολλάει καθόλου η τρέντυ φάτσα του με το πομπώδες της φωνής του!
το πιο χοτ γκομενάκι είναι νομίζω ο πρώτος βρετανός που εμφανίζεται αλλά το τραγούδι ψιλομέτριο, οπότε γενικά ψηφίζω από τα 3 σουηδία

GEIGREEK είπε...

α δεν το πιστέυω...η Σουηδιά μετά από 1000 χρόνια στέλνει κάτι διαφορετικό...(για τα δικά τις δεδομένα) ....αλλά από στοίχους και φωνή.....άστα να πάνε...καλή προσπάθεια πάντως....από τα πάνω πιστεύω πως των blue θα έχει την καλύτερη τύχη ..αν και είναι άθλιο...τώρα με τις επιτροπές η ESC έχασε το νοημά της και την αίγλη της...

Neverlandean είπε...

OMG Lee Ryan <3333

Και ο Duncan πολύ καλύτερος μελαχρινός και με stubble. Είναι και bi.

ΥΓ: Ναι, τα τραγούδια ποιος τα χέζει όπως κατάλαβες. :P

gay super hero είπε...

@ tovenito

Eιδικά εσύ ως ιταλόφιλος περίμενα ότι θα το λατρέψεις lol :-)

Noμίζω ότι το τραγούδι της Γαλλίας έχει ένα επικό στοιχείο που θα συνεπάρη πολύ κόσμο. Άλλωστε πέρα από τα στοιχήματα και στην εδώ ψηφοφορία τα πηγαίνει πολύ καλά! Προφανώς αρέσει σε πολλούς.

Λογικά πρέπει να περιμένουμε ότι θα κερδίσει η Σουηδία, αλλά φοβάμαι μήπως την πατήσει όπως πέρσι το Αζερμπαϊτζάν με το υπερβολικό στήσιμο και την αλαζονεία που αναπόφευκτα βγάζει μια τέτοια συμμετοχή.

@ Gaynews24

Από πού προκύπτει ότι οι επιτροπές έκαναν τη Eurovision "να χάσει την αίγλη της"; Εδώ και δύο χρόνια που οι επιτροπές ψηφίζουν κατά 50% τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Σίγουρα έχουν καταφέρει να σπάσουν τα ανατολικοευρωπαϊκά μπλοκ και να ξαναβάλουν τις μεγάλες χώρες στο παιχνίδι, κι αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Φέτος ας πούμε συμμετέχει ξανά μετά από 13 χρόνια η Ιταλία.

Άλλωστε τόσο το 2009 όσο και το 2010 επιτροπές και κοινό συμφώνησαν σχετικά με το ποιο ήταν το καλύτερο τραγούδι. Σοβαρές διαφοροποιήσεις εμφανίστηκαν μόνο στις χαμηλότερες θέσεις.

@ neverlandean

Aν κρίνω απ'το αβυσσαλέο ντεκολτέ, μάλλον η γκέι πλευρά του έχει υπερισχύσει :-Ρ Συμφωνώ πάντως, ξανθός δεν έλεγε απολύτως τίποτα ενώ τώρα...

Gay in Evia είπε...

Μακράν Αγγλία... Και το λέω όσο πιο αντικειμενικά μπορώ. Αν και της Γαλλίας είναι ιδιαίτερο και ο Σουηδός είναι καλό πιπινάκι!

ΥΓ1: Λϊγα τα λόγια σας για τον Duncan (τον εφηβικό μου έρωτα!) για να μη γίνουμε από δυο χωριά!

ΥΓ2: Όσο για την gay πλευρά του που έχει υπερισχύσει, μην ανησυχείς. Παίζει να είναι κλασσικό παράδειγμα του "bi now, gay later" και περιμένει πότε η καρίερα του θα ξαναχτυπήσει πάτο για το επόμενο coming out! ;D

Leviathan είπε...

mallon to proto leo ego! :) poli kali sou evdomada! :) kiss!

turigr είπε...

Αν και δεν ήταν στις προθέσεις μου, άκουσα και τα τρία. Η φωνή του Σουηδού δεν μου άρεσε καθόλου, το γαλλικό μου φάνηκε πιο ωραίο, αν και νομίζω ότι δεν είναι κατάλληλο για το κοινό του διαγωνισμού. Αν ψήφιζα όμως, θα επέλεγα Γαλλία!

Ανώνυμος είπε...

@e-lawyer

Makedonski με λατινικούς χαρακτήρες. Αλλά ας δούμε τώρα την πηγή αυτής της πρωτότυπης ιδέας.

Facebook

Panayote Dimitras
Η Γαλλία στέλνει ένα (ωραιότατο οπερετικό) τραγούδι στη μειονοτική κορσικανική γλώσσα! Φανταστείτε να έστελνε η Ελλάδα τραγούδι στα αρβανίτικα!


Nikos Sarantakos
Βέβαια, ο μέσος Γάλλος καταλαβαίνει πολύ περισσότερο τα κορσικάνικα -και το συγκεκριμένο τραγούδι- από,τι ο μέσος Έλληνας τα αρβανίτικα, διότι τα κορσικάνικα είναι ιταλική διάλεκτος, δηλ. πολύ συγγενικά με τα γαλλικά. Τα ελληνικά ελάχιστη σχέση έχουν με τα αρβανίτικα ή με τα βλάχικα.


Γιατί όμως δεν βγήκε κάποιος να πει για εβραϊκά; Μήπως δεν συμφέρει όσους μπλέκουν εθνική συνείδηση και γλωσσικές κοινότητες με ανύπαρκτες μειονότητες;


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=57569

«Μιλάω μακεδονίτικα αλλά είμαι Έλληνας»
«Ο παππούς πότε έλεγε ότι είναι Έλληνας πότε Μακεδόνας, αλλά δεν ήταν σε σύγκρουση αυτά τα δύο»
, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Επιτέλους, να και κάτι ενδιαφέρον μετά τον Sakis Mas!

Ψήφος, αναφανδόν και φανατικά, στους Blue και UK, και δεν πα να κυβερνούσε ακόμα η Θάτσερ. Σαν φόρο τιμής για το "Sorry Seems To Be The Hardest Word".

υ.γ.
Με το ζόρι κρατιέμαι μην πω για τα συγκοινωνούντα δοχεία, που όπως το μυρίζομαι είναι στο τσακ να ιδρύσουν καμμιά μκο-μπάντα για τους επόμενους προκριματικούς της γιουροβίζιον -(πώς δεν το είχαν σκεφτεί μέχρι τώρα;) -, προτιμώ όμως να ξαναδώ Έλτον Τζων με Βlue, ακόμα μια φορά.

g for george είπε...

Από τις τρεις συμμετοχές που έβαλες, εννοείται Γαλλία με χίλια. Πραγματικά *κορυφαίο*. Πιστεύω ότι θα τα πάει άψογα.

Όσο για τα άλλα δύο, των Blue καλύτερο από το Σουηδικό. Αναγκαστικά το άκουσα και δεν κατάφερα να το τελειώσω. Έφαγε forward.

gay super hero είπε...

@ Κατερίνα σ-Μ

'Η μπορούν αν θέλουν αντί να σχολιάζουν στο fb τη συμμετοχή της Γαλλίας στα κορσικανικά με τις αντίστοιχες δικές τους αναγωγές, να σχολιάσουν τη φετινή συμμετοχή της πΓΔΜ.

Το τραγούδι έχει τίτλο "Rusinka" (Ρωσίδα) και αναφέρεται στις χορεύτριες που δουλεύουν σε νυχτερινά κέντρα. Mερικοί χαρακτηριστικοί στίχοι:

"Είμαι μακεδόνας και αυτή ρωσίδα
ποτίστε την βότκα, φέρτε μου ρακή,
και παίξτε μουσική, μουσική ακαταλαβίστικη γι' αυτήν."

Είναι προφανές ότι μιλάμε για μια κλασάτη και καθόλου ρατσιστική ή σεξιστική συμετοχή :-)

@ g for george

Νόμιζα ότι ο σουηδός θα κάνει περίπατο, αλλά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας πάνω δεξιά άλλα λένε. Οι στοιχηματζήδες ξέρουν τη δουλειά τους τελικά...

SK είπε...

Πάντως η αρχή του Σουηδικού μου θύμισε τελείως το Nightflight to Venus των Boney M.

'Ανθρωπος στον Πλανήτη είπε...

Λοιπόν, η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ θα έχει πολύ καλή παρέα φέτος! Ελπίζω όλοι αυτοί οι πιτσιρικάδες να την έχουν Βασίλισσα, το καλό που τους θέλω...!
Τώρα για τα τραγούδια, έχουμε και λέμε:
"ΕΛΑ ΜΩΡΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΛΛΟΠΙΠΙΝΟ!"
Εντάξει παιδιά, το μικρό είναι τρελλό πουτανάκι και το ξέρει καλά και το πουλάει ακόμα καλύτερα. Τα σπάει κυριολεκτικά, πάρε κάτω τη τζαμαρία και πάρε μ'αγκαλία να μην πατήσω τα γιαλιά (τα λεγε η συχωρεμένη η Δούκισσα...). Τραγούδι που θα πιάσει πολύ και δεν κρατιέμαι να το ακούσω στα καλοκαιρινά, επαρχιακά κλαμπάκια που λατρεύω να επισκέπτομαι! Φυσικά και η αρχή είναι ξεπατικωτούρα BONEY M (φόρος τιμής στην απώλεια του αγαπημένου B. Farrell) και δεν νομίζω με την καμμία ότι είναι τυχαίο. Οι στίχοι ασφαλώς και είναι για τον πέουκλα (αλλά ποιός χέστηκε...) καθώς για τον πέουκλα είναι και το μωρό (με την απόλυτα καλή έννοια!!!). Χορογραφία δυναμική κι απρόβλεπτη.
ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ: Βάλε, μάστορα, το μικρό μπροστά και τα χορευτάκια όλα πίσω του στη σειρά να το πασπατεύουνε μια στάλα... φαντάζομαι όχι για να του σουφρώσουνε το κινητό! Δεν ξέρω αν με πιάνεις... Λίγα να λέμε, πολλά να καταλαβαίνουμε!

ΓΑΛΛΙΑ
ΕΛΥΘΕΡΙΑ - ΙΣΟΤΗΣ - ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΙΟΤΗΣ!!!
Πραγματικά το τραγούδι είναι επικό. Το τεκνό πάλι όχι! Το παιδί πουλάει το στυλ "δεν πίνω, δεν καπνίζω, δεν ξενυχτάω, αν θες τα λέμε απογευματάκι γιατί το πρωί έχω κατηχητικό και μετά μάθημα μελοδραματικής στου Νάκκα και καπάκι Κορσικάνικα στου Στρατηγάκη"! Νόστιμο, δε λέω και μας αρέσει πολύ να το εκμαυλίσουμε και να το διαφθείρουμε (κι αυτό το πουλάει καλά - πού με πάτε κύριε, μήπως δεν είναι σωστό...;)
ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ: Θα καρφώσω τα πόδια μου στο πάτωμα και θα κουνάω μόνο τα χείλη και τα μάτια μου, διότι ποντάρω στην ερμηνεία. Αν θέλετε να με δείτε να κουνιέμαι ελάτε του χρόνου στο θέατρο που θα πρωταγωνιστήσω στους ΛΕΣ ΜΙΖΕΡΑΜΠΛΕΣ!!!

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ
Εδώ έχουμε το ανάποδο. Νόστιμο τραγούδι, επικά-μόλις γύρισα από τα Joe Weider-τεκνά!!!
Παράδοση στα boy bands, συνταγή πετυχημένη και εξώφυλλο στη Σούπερ Κατερίνα εξασφαλισμένο! Ο Dunkan πολύ καλός αν και προσωπικά νομίζω οτι η Δύναμη του γκρουπακίου είναι το σκούρο αγόρι (φτου σου παιδάκι μου!).
ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ: Λοιπόν παίδες εκεί στο "I can, I will..." θα σηκώσουμε τη γροθιά ψηλα με αγωνιστική διάθεση να πάρουμε τα δωδεκάρια από τους αντιεξουσιαστές που βλέπουνε κρυφά γιουροβίζιον στα Εξάρχεια.
GET BACK UP AGAIN...? Τι θέλει να πει ο ποιητής; Μήπως είναι ένα πολιτικό μήνυμα στην κατατρεγμένη και γονατισμένη Ελλάδα διότι τα αγόρια παρακολουθούν και το "1821" στο ΣΚΑΙ ;;;

ΦΙΛΑΚΙ???
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΠΟΙΟΝ???
Εντάξει εδώ βγάζω καπέλο!!! Προτίνω να διασπείρουμε φήμες ότι όλοι είναι μαλωμένοι με όλους ώστε την εβδομάδα της διεξαγωγής του διαγωνισμού να φιλιούνται μπροστά στις κάμερες του STAR ως απάντηση στις ερωτήσεις των δαιμόνιων ρεπόρτερ του καναλιού!!! (σατανικό, δε βρίσκετε...;;;)

Υ.Γ. Μωρέ να σας πω το κρίμα μου, εμένα μ'αρέσει κι ο Λούκας... είμαι λέτε πολύ καμένος...;

Ήρωά μου, σ'ευχαριστώ για την φιλοξενία. Μάκια σε όλους.

gay super hero είπε...

@ ανθρωπος στον πλανήτη

Les Misérables indeed! Ή πρίγκιπας σε ταινία του Ντίσνεϊ που ζωντάνεψε - διαλέγεις και παίρνεις :-)

Kαι σε ποιον δεν αρέσει ο Λούκας; Εγώ λέω να τους βάλουμε να πλακωθούν με το σουηδό και το γάλλο και μετά να φιλιούνται εναλλάξ μπροστά στους δημοσιογράφους για να διαψεύσουν τις φήμες ;-)

Πάντως δεν έχουμε παράπονο. Η φετινή Eurovision θα έχει μπόλικο εκλεκτό οφθαλμόλουτρο! Δες και το ρώσο : το τραγούδι δεν ακούγεται με την καμία, αλλά μπορώ να σκεφτώ πολλούς τρόπους που μπορεί να με πείσει να τον ψηφίσω ;-)

'Ανθρωπος στον Πλανήτη είπε...

Ο.Κ. Ήρωα με έχεις αφήσει με το στόμα ανοιχτό και φοβάμαι ότι φαίνεται και το σφράγισμα...
Πότε δεν πίστευα ότι υπάρχει Ρώσος τραγουδιστής που είναι μεγαλύτερος "τσόλος" από τον Ντίμα Μπιλάν!!!
Εδώ μιλάμε για το αγόρι της διπλανής πόρτας, που αφήνει στον αέρα πολλές υποσχέσεις! Μωρ' πού τον έχω δει...; Στον Πλούταρχο, στο Γρανάζι (αλήθεια υπάρχει ακόμα αυτό;) ή στο γάμο του θείου μου του Χριστόφορου, που παντρεύτηκε εκείνη τη Ρωσσίδα που σου λεγα πέρσυ στα Χανιά...? Άσε που αυτός δεν το πουλάει από σκηνής μόνο. Κατεβαίνει και κάτω και μοιράζει φιλάκια το σκατόπαιδο... Ύμαρτον Θεέ μου!
Καμιά συμμετοχή τύπου ο γκόμενος και τα κορίτσια του, παίζει; Ή είναι όλες εγώ και τα φιλαράκια μου περνάμε καύλα;
Ρωτάω εσένα, διότι το επίσημο site eurovision/ert μπροστά σου είναι τσολιαδάκια στο Μοναστηράκι!

gay super hero είπε...

A όχι, δεν συμφωνώ. Ο Dima παραμένει ανεπανάληπτος :-Ρ

'Ανθρωπος στον Πλανήτη είπε...

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!! Τι μου λες τώρα...
Πάντως το παιδί έχει ταξική συνείδηση! Όλο με εργατικές φόρμες είναι και κράνη, μόνο με το σφυροδρέπανο δεν έχει φωτο κι αυτό υποθέτω διότι είναι μετά την κατάρευση του Υπαρκτού!!!
Φαντάζομαι όλες αυτές οι φωτο βγήκανε στη φόρα μετά τη νίκη του στη Γιουροβίζιον ε; Ρε φίλε, μήπως να συνεννοηθούμε όλοι να το ρίξουμε δαγκωτό Ρωσία μήπως βγούνε στη φόρα και του τωρινού και δούμε κι αυτουνού τα χαϊρια του;; ;-)

gay super hero είπε...

'Αμα θέλει ψήφο, ας τα βγάλει στη φόρα πριν :-)

'Ανθρωπος στον Πλανήτη είπε...

Σωστόοοοοοοοοοοςςς!

Gay in Evia είπε...

Ωραίο πιπίνι το φρέσκο Ρωσάκι! Όσο για τον Dima, μόνο με σακούλα... :P

gay super hero είπε...

Kαλά κι εσύ, μη γίνεσαι τόσο αυστηρός ;-)

Ανώνυμος είπε...

Βαγγελάκη

Δεν θα σχολιάσω τον κυνισμό σου (άλλη μια φορά!) και την απαξίωσή σου.
Όμως θα ήθελα ειλικρινά να σε πληροφορήσω ότι τα ..Σλαβομακεδόνικα, όπως τα αποκάλεσες δεν είναι μία διάλεκτος(ποιας γλώσσας εννοείς άραγε) αλλά είναι η Μακεδονική γλώσσα.

gay super hero είπε...

Δημητράκη,

Από ό,τι γνωρίζω (δεν είμαι και ειδικός) το κατά πόσο τα σλαβομακεδονικά αποτελούν ξεχωριστή γλώσσα ή απλή διάλεκτο της βουλγαρικής αποτελεί αντικείμενο διχογνωμίας, η οποία πάντως δεν κρίνεται με επιστημονικούς αλλά κυρίως με πολιτικούς όρους.

Είναι αποκαλυπτική βέβαια η πρεμούρα που δείχνετε κάποιοι με το ζήτημα. Αν δείχνατε το ίδιο ενδιαφέρον και για άλλα θέματα, ίσως θα μπορούσαμε να συζητάμε σοβαρά και στην Ελλάδα για ΛΟΑΔ δικαιώματα.

Gay in Evia είπε...

Καθόλου αντικείμενο διχογνωμίας δεν αποτελεί. Μία βουλγάρικη διάλεκτος είναι. Απλά λόγω του ότι βρισκόταν σε επαφή περισσότερο με τα σερβικα και όχι με τα βουλγάρικα π΄γρε αρκετά χαρακτηριστικά και από εκεί. Μάλιστα οι Γιουγκοσλάβοι επέβαλαν στους σλαβομακεδόνες διαφορετικό αλφάβητο από το Βουλγαρικό γιατί προσπαθούσαν να τους πείσουν περί της διαφορετικότητάς τους σε σχέση με τους Βούλγαρους. (ακριβώς το ίδιο έγινε και με τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας που χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο και την ελληνική διάλεκτο Grico)

ΥΓ1: Με αυτή τη λογική τα ποντιακά τα κρητικά τα κυπριακά και τα Γκρίκο δεν είναι διάλεκτοι της ελληνικής, αλλά γλώσσες...

ΥΓ2: Μίλα με κανα γλωσσολόγο πρώτα μανίτσα μου πριν έρθεις να κάνεις εθνικιστική προπαγάνδα...

Κωστής Σπηλιώτης είπε...

1) Όσον αφορά τα τραγούδια μου άρεσε η χορογραφία της Σουηδίας :-)
2) Όσον αφορά τη διάκριση ανάμεσα σε διάλεκτο και γλώσσα, το συνηθεστερο γλωσσολογικό κριτήριο είναι ότι οι ομιλητές διαφορετικών διαλέκτων καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο, έστω και με δυσκολία, ενώ οι ομιλητές διαφορετικών γλωσσών δε μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο. Πολιτικά όμως οι ξεχωριστές γλώσσες έχουν συνδεθεί με ξεχωριστά έθνη. Έτσι δε μιλάμε για Ποντιακή γλώσσα, παρόλο που είναι ακατανόητη από τους ομιλητές άλλων ελληνικών διαλέκτων, ούτε για Σουηδική, Νορβηγική, Δανική διάλεκτο, παρόλο που ειναι αμοιβαία κατανοητές.
Εν ολίγοις, μπορούμε να μιλήσουμε τόσο για μακεδονική διάλεκτο της Βουλγαρικής, όσο και για μακεδονική γλώσσα, ανάλογα με τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε. Το σίγουρο είναι πάντως πως είναι αμοιβαία κατανοητή με τη Μακεδονική της Fyrom και τη Βουλγαρική της Βουλγαρίας.
[Είμαι γλωσσολόγος, οπότε είπα να πεταχτώ :-)]

gay super hero είπε...

@ κώστας σπηλιώτης

Αν και δεν είναι αυτό το θέμα μας (από τα τεκνάκια της Eurovision φτάσαμε στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, ήμαρτον κύριε) αυτό ακριβώς εννοώ όταν λέω ότι η διχογνωμία κρίνεται με πολιτικούς και όχι γλωσσολογικούς όρους.

Π.χ. οι σλοβάκοι επιμένουν ότι τα σλοβάκικα είναι ξεχωριστή "γλώσσα" ενώ το μόνο που τα διαφοροποιεί από τα τσέχικα είναι η προφορά δύο φωνηέντων! Οι κροάτες επιμένουν ότι μιλάνε "κροατικά" και όχι "σερβοκροάτικα" γιατί χρησιμοποιούν το λατινικό και όχι το κυριλλικό αλφάβητο ενώ ακόμα και η κυβέρνηση της Βοσνίας θέλει να αναγνωριστεί η παραλλαγή των σερβοκροάτικων που ομιλείται στη χώρα ως "βοσνιακή γλώσσα".

Από την άλλη λαοί που δεν έχουν ανασφάλειες προς τον αυτοπροσδιορισμό τους δεν θέτουν και τέτοια ζητήματα. Κανένας αυστριακός ή ελβετός δεν θεωρεί τον εαυτό του λιγότερο αυστριακό ή ελβετό επειδή μιλάει γερμανικά ή γαλλικά.

Κωστής είπε...

Το ξέρω βρε ότι δεν είναι αυτό το θέμα, απλώς επειδή μπήκατε για τα καλά σε αυτήν τη συζήτηση, είπα να προσφέρω τα φώτα μου, για να ξεφύγετε τουλάχιστον προς τη σωστή κατεύθυνση :-) Στην ίδια την κουβέντα δε θα ήθελα να μπω, θεωρώ πως προϋποθέτει τουλάχιστον μια βασική ανάρτηση με σχετική θεματολογία και όχι τα τεκνά της Γιουροβίζιον λολ

gay super hero είπε...

Kαι για τους fans του διαγωνισμού, οι τελευταίες ειδήσεις από τη σημερινή κλήρωση για τη σειρά που θα εμφανιστούν τα τραγούδια στις 10, 12 και 14 Μαϊου:

Η Γαλλία θα εμφανιστεί στην 11η θέση του τελικού και το Ην. Βασίλειο στη 14η.

Η Σουηδία θα περάσει από το (σχετικά πιο δύσκολο) δεύτερο ημιτελικό όπου θα εμφανιστεί 8η, ακριβώς πριν την Κύπρο. Επίσης στο δεύερο ημιτελικό θα διαγωνιστεί και το Ισραήλ από τη 12η θέση.

Η Ελλάδα κληρώθηκε να διαλέξει η ίδια τη σειρά της στον πρώτο ημιτελικό και επέλεξε τη 19η και τελευταία θέση στη σειρά εμφάνισης.

erva_cidreira είπε...

Το σίγουρο είναι πάντως πως είναι αμοιβαία κατανοητή με τη Μακεδονική της Fyrom και τη Βουλγαρική της Βουλγαρίας.

Μάλιστα.
Μπορεί, λοιπόν, να κρατιούνται τα προσχήματα σχετικά με το όνομα του κράτους, αλλά η γλώσσα οφείλει να ονομάζεται μακεδονική, τελεία και παύλα.
Ή έστω macedonski.
Για φαντάσου!

gay super hero είπε...

Και με κεφαλαίο Μ μάλιστα.

nikos είπε...

1. Κάτι τέτοια τραγουδάκια ακούω και θ'αρχίσω να συμπαθώ το δικό μας.
2. Να λέμε πάλι καλά που επανήλθαν οι επιτροπές και μετριάστηκε κάπως το ρεζιλίκι. Για μας τους μεγαλύτερους, αυτός ο διαγωνισμός ήταν διαγωνισμός τραγουδιού που έβγαζε ωραία κομμάτια και, ενίοτε, φωνάρες και όχι ένα καρκατσουλιό σκέτο, όπως είχε καταντήσει τελευταία.
Να προτείνω ένα-δυο, κι από τα πιο λάιτ, για να καταλάβετε τι εννοώ;
http://www.youtube.com/watch?v=KXyRxXfHGBA
http://www.youtube.com/watch?v=wAKrtSLA_tY&feature=related
(ας μην ξεχνάμε βέβαια και ότι το ωραίο ή καλό είναι και υποκειμενικό)
3. Όσο για τα περί διαλέκτων και γλωσσών, υπάρχει και η θεωρία που λέει ότι γλώσσα είναι μια διάλεκτος που έχει στρατό. ;)
Ας αφήσουμε τους πιο ειδικούς να μιλήσουν για το θέμα.
Καλό βράδυ

gay super hero είπε...

Yπερβάλλεις νομίζω. Tα τελευταία χρόνια ο διαγωνισμός έχει βγάλει ορισμένα από τα πιο αξιομνημόνευτα τραγούδια στην ιστορία του όπως αυτό, αυτό και αυτό (ναι, τα είχα ψηφίσει όλα :-)

Δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση να εξισορροπείς ένα τόσο μαζικά ψυχαγωγικό γεγονός με την καλλιτεχνική αρτιότητα, αλλά νομίζω ότι η Eurovision έχει καταφέρει να βρει μια καλή ισορροπία τα τελευταία χρόνια. Και πάντως θεωρώ ότι τα '90s ήταν μακράν η χειρότερη δεκαετία του διαγωνισμού. Να μού λεγες τα '70s μάλιστα :-)

Ανώνυμος είπε...

Βαγγέλη

Κατ αρχάς να σε διορθώσω, δεν με λένε Δημήτρη. Παρατηρώ ότι έχεις διαφορές με κόσμο και βλέπεις εχθρούς.

Τ όνομά μου είναι Γιώργος και δεν έχω καμμία σχέση με πρόσωπα ή ότι άλλο μπορεί να έχεις σκεφτεί.

Τώρα, για θέματα γλωσσολογίας θα συμφωνήσω μαζί σου ότι οι ειδικοί γνωρίζουν καλύτερα. Ας τοποθετηθούν αυτοί κι ας είμαστε μεις ποιό σεμνοί όταν δεν είμαστε σίγουροι.

Όμως, είμαι Μακεδόνας και ώφειλα να υπερασπιστώ την Ορατότητά μου.
Προφανώς γνωρίζεις τι εννοώ.

Ειλικρινά απευθύνομαι σε σένα και καθόλου σε κάποιο πάνελ, το οποίο δεν απαξιώ (δημόσιος τόπος είναι και το σέβομαι)με κίνητρο να προκαλέσω ούτε θέλω ν ανοίξω νέο θέμα άσχετο με το ύφος και την θεματολογία σου.

Τέλος, ίσως ένιωσες ότι σε πικάρω(?) κάπως με τον τρόπο που σου απευθύνομαι, η αλήθεια είναι ότι παίρνω το δικαίωμα (αυθαίρετα?) από την οικοιώτητα που μπορεί να έχω οικοδομήσει όσο καιρό διαβάζω, αρκετές φορές μ ενδιαφέρον τις αναρτήσεις σου.

gay super hero είπε...

@ anonymous

"Προφανώς γνωρίζεις τι εννοώ."

Δεν μπορώ να καταλάβω από που βγάζεις το συμπέρασμα ότι κάποιος κατ'εξακολούθηση κυνικός που βλέπει παντού εχθρούς (όπως γράφεις) μπορεί να σε συναισθανθεί.

Από τα γραφόμενά σου μου φαίνεται ότι ξεχνάς πως απευθύνεσαι σε ανθρώπους που αναγκάζονται να παλέψουν για την ορατότητα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και όχι στα πλαίσια κάποιας αφηρημένης έννοιας όπως το "εθνικό κράτος" ή η "επίσημη ιστοριογραφία" - και που επιπλέον βλέπουν τα ζητήματά τους να υποβαθμίζονται συστηματικά σε ήσσονος σημασίας εδώ και δεκαετίες, την ίδια στιγμή που κάποιοι από το "χώρο" τους δουλεύουν νυχθημερόν για να αναδείξουν κάποια άλλα σε μείζονα.

Εφόσον λοιπόν θέτεις ζητήματα ορατότητας, θα με ενδιέφερε να διαβάσω κάτι από σένα για θέματα που άπτονται της θεματολογίας του ιστολογίου όπως π.χ. για την αντιμετώπιση και την ορατότητα των σλαβομακεδόνων ομοφυλόφιλων, εντός και εκτός Ελλάδος.

LIFE BLOGGING TM είπε...

blue <3 for ever...
είναι πολύ εμφανίσιμοι και έχουν και πολύ καλό τραγούδι ! ελπίζω να πάνε καλά φέτος οι ΗΠΑ ! :)

mr.f είπε...

Ε ρε πρόβλημα που έχουν μερικοί να αναφέρονται σε γλώσσες "και καλά κατά λάθος" για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Εγώ πάντως δε δέχομαι γλώσσα "Μακεδονική" ούτε και διάλεκτο ούτε και χώρα και θεωρώ πως Μακεδόνας είναι μόνο Έλληνας. Να. Να μάθετε όλοι εσείς οι εξυπνάκηδες που θέλετε να λύσετε πολιτικά θέματα σε ανάρτηση για τεκνά.

Και το blog έχει επιλογή να γράφεις το όνομα σου και χωρίς είσοδο. Όσοι ανώνυμοι, μπορούν να γράφουν τουλάχιστον το μικρό τους.