.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΑΠΟ ΤΟΥΣ “QUEER” ΜΕ ΑΓΑΠΗ: ΟΜΟΦΟΒΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ

queer homophobia1queer homophobia2


Τα παραπάνω συνθήματα -που μπορεί να δει οποιοσδήποτε κάνει μια βόλτα στο Γκάζι- δεν τα υπογράφει κάποια ακροδεξιά ομάδα, αλλά ορισμένοι που αποφάσισαν να προβάλλουν με αυτό τον τρόπο το επονομαζόμενο “Queer Festival”. Ένα φεστιβάλ που διοργανώθηκε πριν από λίγους μήνες (από τις 26 ως τις 28 Νοεμβρίου όπως διαβάζουμε στην πρώτη φωτογραφία) και πάντως όχι στο Γκάζι αλλά στα …Εξάρχεια. Στη δεύτερη φωτογραφία δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν, αλλά μπορούμε να συμπληρώσουμε την κατάληξη με τη φαντασία μας.

Στο όνομα της καταγγελίας του “γκέι καταναλωτισμού” ή μιας δήθεν “γλωσσικής απελευθέρωσης”, κάποιοι που δεν αυτοπροσδιορίζονται καν ως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή διαφυλικοί (για το τι ακριβώς σημαίνει η λέξη “queer” μπορείτε να διαβάσετε εδώ) θεώρησαν σωστό να γεμίσουν με προσβλητικά συνθήματα τους τοίχους μιας περιοχής την οποία επισκέπτονται κάθε εβδομάδα χιλιάδες γκέι και λεσβίες από όλη την Αθήνα. Παραδίδοντας ταυτόχρονα μαθήματα και στους ετεροφυλόφιλους που συχνάζουν στο Γκάζι σχετικά με το ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να προσφωνούν τους ομοφυλόφιλους θαμώνες της περιοχής.

Αναρωτιέμαι με τι μούτρα θα αντιδράσουν όσοι ανέχονται τέτοια ξεσπάσματα ψευτο-επαναστατικής βίας ή φτάνουν στο σημείο να γίνονται και οι ίδιοι ιεραπόστολοι του “queer” ευαγγελίου, την επόμενη φορά που οι ίδιες προσβολές θα ακουστούν από στόματα ιερωμένων, πολιτικών ή δημοσιογράφων…


19 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Θα σου πουν ότι το τι λέγεται νοηματοδοτείται με βάση το από το ποιον λέγεται και τις προθέσεις του, που βεβαίως μόνον εκείνοι μπορούν, λόγω ακτιβιστικής εξειδίκευσης, να (ανα)γνωρίζουν.

Κωστής Σπηλιώτης είπε...

Δεν ήμουν στη συνέλευση του Queerfest (και η πολιτική μου τοποθέτηση θεωρείται από αρκετούς/ές αντίπαλη του queer χώρου) αλλά νομίζω ότι κάποιες εξηγήσεις για τα συνθήματα δίνει αυτό το κείμενο του Queerfest: http://whatqueerfest.espivblogs.net/files/2010/11/metafraseis.pdf

gay super hero είπε...

@ κωστας σπηλιωτης

Το "σκατά στους γκέι" πού το εξηγούν ακριβώς;

Κωστής Σπηλιώτης είπε...

Είχα στο νου μου το πρώτο σύνθημα όταν έδινα το λινκ. Το δεύτερο δεν ξέρω αν θα το υπέγραφε το queerfest ως συλλογικότητα και δε βλέπω υπογραφή, αλλά δε θέλω να κάνω ούτε το Σέρλοκ Χόλμς ούτε το δικηγόρο :-)

gay super hero είπε...

Καλά, δεν χρειάζεται να κάνει κανείς το Σέρλοκ Χολμς. Τα δύο συνθήματα απέχουν δυο βήματα το ένα από το άλλο και τα προδίδει ο ίδιος γραφικός χαρακτήρας (και κυρίως ο τρόπος που γράφεται το ΟΥ). Απλά στη δεύτερη περίπτωση κάποιος τις διέκοψε επί το έργον και δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν ("ζήτω οι πουστη..."). Χρησιμοποιώ το θηλυκό γένος όπως βλέπεις για να μη μου θυμώσουν :-)

Άλλωστε δεν ισχυρίζομαι ότι και στην πρώτη περίτπωση η υπογραφή πάνω σε έναν τοίχο συνιστά "απόδειξη" ότι ο συγκεκριμένος βανδαλισμός αποφασίστηκε από τη μία ή την άλλη συλλογικότητα. Μπορεί να πρόκειται απλά για κάποιους θερμοκέφαλους "οπαδούς". Θεωρώ όμως ότι είναι ενδεικτικός μιας νοοτροπίας.

Unknown είπε...

Τα έχω δει και τα 2. Τι να πει κανείς;

gay super hero είπε...

E πως, όλο και κάτι μπορεί να πει κανείς. Γιατί η σιωπή μάλλον εκλαμβάνεται ως ανοχή.

ασωτος γιος είπε...

συνηθως "ρεζιλευουμε" αυτο που "ζηλευουμε¨" που εχουμε μεσα μας και το φοβομαστε
τετοια παιδακια τα γραψαν,
ποιος τα γαμα μωρε

LIFE BLOGGING TM είπε...

ασχολίαστοο !!! :S

g for george είπε...

Νομίζω ότι η λέξη απογοήτευση είναι λίγη. Απογοήτευση για πολλά πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

to ekfiles poustares k anomales xrisimopieite gia tin apenexopiisi tis vrisias poustis..
vlepe to queer.

Στρατής Γατελούζος είπε...

Προσωπικά, δηλώνω αντικαπιταλιστής και κομμουνιστής και ριζοσπάστης, αλλά τα συγκεκριμένα συνθήματα μόνο κακό μπορούν να κάνουν στους ομοφυλόφιλους.
Νομίζω ότι ένα μέρος του queer-αναρχικού/αυτόνομου χώρου, στην ουσία δεν έχει καταλάβει τη μέση νοοτροπία ενός μικροαστού, δηλαδή δεν έχει αίσθηση του κοινού στο οποίο απευθύνεται. (διότι, κακά τα ψέμματα, μικροαστική είναι η νοοτροπία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου της εργασίας-και μη)

Ένα από τα βασικά συνθήματα του queer και α/α χώρου είναι το "είμαστε όλες ανώμαλες" (και το φωνάζουν άνδρες αυτό το σύνθημα). Ε, ένα τέτοιο σύνθημα μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο σε μια απειροελάχιστη μειοψηφία συντρόφων τύπου "εξάρχεια" (ή "ναυαρίνου-ροτόντα" αντίστοιχα στη θεσ/νίκη).

Το 99,99% όσων ακούν τέτοιου είδους συνθήματα καταλαβαίνουν αυτό ακριβώς που λέει το σύνθημα:
-Οι ομοφυλόφιλοι είναι ανώμαλοι.
- " " είναι έκφυλοι.
-Σκατά στους ομοφυλόφιλους.
Δηλαδή Ο,ΤΙ ακριβώς λένε η εκκλησία και οι εθνικιστές!!

Είναι τεράστιο λάθος αυτό που κάνει το συγκεκριμένο κομμάτι της αναρχίας. Στην ουσία αυτού του είδους τα συνθήματα ρίχνουν νερό στο μύλο του εθνικισμού και του νεοσυντηρητισμού. Και ας με συγχωρέσουν οι σύντροφοι αναρχικοί.

Α, και κάτι που τώρα μου ήρθε. Άραγε γιατί οι αναρχοαυτόνομοι δεν εφαρμόζουν την ίδια τακτική και για τους μετανάστες;
Δηλαδή συνθήματα του τύπου:
"Παράνομοι, βρωμιάρηδες, αράπηδες"

Αντίθετα, για τους μετανάστες τόσο οι αναρχικοί όσο και κομμουνιστές λέμε συνθήματα που δεν χαρακτηρίζουν αρνητικά τους μετανάστες (και πολύ σωστά κατ' εμέ):
"οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι,
στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι."

Γιατί αυτή η διαφορά αντιμετώπισης;

gay super hero είπε...

"Άραγε γιατί οι αναρχοαυτόνομοι δεν εφαρμόζουν την ίδια τακτική και για τους μετανάστες;
Δηλαδή συνθήματα του τύπου:
"Παράνομοι, βρωμιάρηδες, αράπηδες"

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά του ευρύτερου αντιρατσιστικού χώρου σε ζητήματα ομοφοβίας είναι κάτι που έχει απασχολήσει πολύ συχνά αυτό το μπλογκ. Σε ευχαριστώ που το επισημαίνεις.

Πέρα από τα ρατσιστικά επίθετα όμως, παρατηρεί κανείς ότι η έννοια της "απενοχοποίησης" προσβλητικών εκφράσεων δεν περιλαμβάνει ούτε τα σεξιστικά επίθετα. Στο link που μας δίνει πιο πάνω ο Κ. Σπηλιώτης παρατηρώ ότι η μετάφραση που "εγκρίνουν" για τη λέξη dyke δεν είναι "πλακομούνα" ή "τζιβιτζιλού" αλλά απλά "λεσβία". Η μετάφραση της λέξης butch δεν είναι "αντρογυναίκα" αλλά ...μπουτς. Το camp όμως μεταφράζεται ως "ξεφωνημένη"!!

Aπό ό,τι φαίνεται κάποιοι σύντροφοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους...

Ανώνυμος είπε...

δεν ειναι παραξενο που η ακρα αριστερα κραταει ομοφοβικη σταση,αλλωστε 2 βηματα αριστερα=1 δεξια...το "σκατα στους γκει,ζητω οι πουστηδες" σου φανηκε ρατσιστικο?....

faggot είπε...

εντάξει ρε gay super πατριώτη τώρα μπορείς να κάνεις και εκπομπές τύπου τατιάνας στεφανίδου με θέμα την ομοφοβία των κούηρς και τη νέα σχέση του έλτον τζον αφού μπορείς να ανακαλύπτεις τέτοια λαβράκια!!
2 συνθήματα στο γκάζι θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί από οποιονδήποτε, το αν και ποιον προσβάλλουν είναι ένα θέμα, το οποίο μπορεί να λυθεί με το να πάρεις το δικό σου, να τα σβήσεις και να σε ξανασβήσουν...
αυτό που δεν μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε είναι το what queer fest? και είναι τουλάχιστον προσβλητικό να αποδίδεις στάσεις και απόψεις κρίνοντας βάσει των ηλίθιων φιλελεύθερων στερεοτύπων σου και ω οποίων ντοκουμέντων 2 ολόκληρων συνθημάτων με σπρέι....
γράψε καλύτερα για τους γκέι πολεμιστές του έθνους και σταμάτα να πετάς λάσπη για πρόσωπα και καταστάσεις που δεν γνωρίζεις

unibrowgay είπε...

βλέπω βαθυά προβληματικό να θες να μιλήσεις για το γουατ κουηρ φεστ και να πιάνεσαι από δύο συνθήματα ενώ η συνέλευση του εν λόγω φεστιβάλ έχει παράξει συλλογικά ένα πληθος κειμένων που μπορείς να βρεις στο μπλογκ. αυτό δείχνει μια εμπάθεια αλλά και μια πολιτική της θεαματικής καταγγελίας αντί για αντιπαράθεση επιχειρημάτων.
Η κριτική είναι κάτι που έχουμε μάθει να ακούμε (ακόμη κι αν γίνεται από έναν χομονασιοναλιστ μπλογκερ) και δε σου κρύβω ότι κι εγώ προβληματίζομαι με τη χρησιμότητα/στόχευση του δεύτερου συνθήματος το οποίο όμως ούτε υπογραφή κάποιας συλλογικότητας έχει ούτε ποτέ συζητήθηκε στη συνέλευση του γουατ κουήρ φεστ για να αισθάνομαι ότι αυτή η έγκληση είναι κάτι στο οποίο οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά.

gay super hero είπε...

Καλά είναι όλα αυτά, αλλά το να βαφτίζουμε "εθνικιστή" ή "φιλελεύθερο" όποιον δεν είναι "μαζί μας", μάλλον αποδεικνύει ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιούμε ξύλινα τσιτάτα και συνθήματα για να εκφράσουμε τη δυσανεξία μας σε βάρος των άλλων.

εκ του πλήθους είπε...

τα συνθήματα είναι κακά. προσπαθούν αποτυχημένα να επανοικειοποιηθούν τις λέξεις και να κάνουν κριτική στην ομοκανονικότητα. αποτυχία. μαλακία. try harder next time.

το what queer fest ήταν γαμώ τις φάσεις.

το απόλυτο trash της φετινής eurovision είναι το ελληνικό τραγούδι. που μπορώ να ψηφίσω;

cypriotguy είπε...

ine apla kati kolopeda kai kati ratsistikes amivades pou nomizoun pos apilounte apo tous omofilofilous.. e lipon den leo pou tous grafo alla exo vare8i na asxoloume me omofofovika patatakia (:p) pou nomizoun oti oi omofilofiloi den ine antres i gynekes i den ine kati to fisiologiko... as pane na pidixtoun!! ama pia!