.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΘΥΜΑ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟΥ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΓΚΟΓΚΕΝ

Εκεί που η μισαλλοδοξία συναντάει την ψυχική διαταραχή, μπορεί να την πληρώσει …ένα έργο τέχνης. Την περασμένη Παρασκευή μια προφανώς διαταραγμένη γυναίκα αποφάσισε να επιτεθεί σε έναν πίνακα του διάσημου γάλλου μεταϊμπρεσιονιστή ζωγράφου που εκτίθεται αυτές τις μέρες σε μουσείο της αμερικανικής πρωτεύουσας. Ο Πολ Γκογκέν -που πέρασε τα τελευταία 13 χρόνια της ζωής του στη Γαλλική Πολυνησία, προσπαθώντας να αποδράσει από το δυτικό πολιτισμό- ζωγράφισε τις “Δύο Ταϊτινές” το 1899.

Deux Tahitiennes

Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των επισκεπτών της Εθνικής Πινακοθήκης στην Ουάσιγκτον η γυναίκα άρχισε να γρονθοκοπεί τον πίνακα και προσπάθησε να τον κατεβάσει από τη θέση του με αποτέλεσμα να φύγουν από τη θέση τους κάποιοι γάντζοι που τον συγκρατούσαν στον τοίχο. Η γυναίκα ακινητοποιήθηκε γρήγορα από τους φύλακες. Όπως δήλωσε η ίδια στους αστυνομικούς “για μένα ο Γκογκέν είναι η προσωποποίηση του κακού. Ζωγράφιζε γυμνά και αυτό είναι βλαβερό για τα μικρά παιδιά. Αυτός ο πίνακας δείχνει δυο γυμνές γυναίκες και είναι ύμνος στην ομοφυλοφιλία. Ήθελα να τον ξεκρεμάσω. Πιστεύω πως πρέπει να καεί.” Φανερά μπερδεμένη εξήγησε στους αστυνομικούς ότι …δουλεύει για τη CIA ενώ δεν παρέλειψε να απειλήσει ότι θα τους σκοτώσει.

Ο πίνακας προστατευόταν από διάφανο παραπέτασμα και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει πάθει ζημιές αν και αναμένεται το πόρισμα της εργαστηριακής εξέτασης. Ανήκει στη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης που τον δάνεισε στην Εθνική Πινακοθήκη στα πλαίσια μιας έκθεσης αφιερωμένης στο έργο του Γκογκέν που ξεκίνησε το Φεβρουάριο. Η αξία των “Δύο Ταϊτινών” υπολογίζεται στα 55 εκατομμύρια ευρώ.



8 σχόλια:

ClosetedBloke είπε...

Κάτι σε Ελένη Λουκά πρέπει να ήταν η συγκεκριμένη...

gay super hero είπε...

Στο μυαλό μπορεί. Αλλά η καημένη η Ελενίτσα δεν έχει κάνει ποτέ κάτι τέτοιο μωρέ :-)

Ανώνυμος είπε...

Γνωστη εφημεριδα παρελειψε τα ομοφοβικα σχολια και παρουσιασε την ειδηση σαν εμφανιση της Λουκά.

Ομοφοβια ή λογοκρισια;

gay super hero είπε...

@ anonymous

Mα είναι γνωστό το ρεπερτόριο της ευαισθησίας των ελλήνων δημοσιογράφων: Ξενοφοβία, θρησκευτικός φανατισμός και εθνικισμός. Άντε και λίγο οικολογία για το ξεκάρφωμα.

Αυτά τα τραγούδια ξέρουν, αυτά λένε. Που να μαθαίνουν καινούριους σκοπούς στα γεράματα :-)

Το Λαγωνικό είπε...

Να δεις που θα την αθωώσουν λόγω βλακείας.

Hfaistiwnas είπε...

Τα παιξε ο κόσμος..

g for george είπε...

Τι να πει κανείς..

Dimitris είπε...

Ανισσόροποι και θρησκόληπτα φασιστοειδή φρικιά υπάρχουν δυστυχως παντού αλλά το είδος αφθονεί ιδιαίτερα στην Αμερική. Θα ήταν πολύ ωραία να την βάλουν να πληρώσει για την ζημιά που έκανε κι αν δεν έχει να πληρώσει να τη χώσουν μέσα για το υπόλοιπο της ζωής της. Ίσως η φυλακή και η λεσβία-νταβατζής στο διπλανό κελλί να της βάλουν μυαλό.