.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ATHENS PRIDE 2012

Δεν θα δείτε τα καθιερωμένα στιγμιότυπα έξω από τη Βουλή αφού βρέθηκα  στην πορεία αργότερα, όταν πέρναγε από  την Ομόνοια. Κατά γενική ομολογία λιγότερος ο κόσμος και πιο αδύναμος ο  παλμός φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Το έχουμε ξαναπεί πως όταν η εκδήλωση γίνεται εθιμοτυπικά μια φορά το χρόνο και δεν συνδέεται με ένα ζωντανό κοινωνικό κίνημα τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, δυσκολεύεται να αφήσει το στίγμα της και να βρει την απήχηση που θα έπρεπε. Ούτε μπορεί βέβαια η ύπαρξη ενός κοινωνικού κινήματος  να εξαρτάται από τη ροή κρατικών κονδυλίων προς διάφορες ομάδες και ομαδούλες – λεφτά που έχουν πλέον στερέψει. Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί μομφή προς τους διοργανωτές και τους εθελοντές που είμαι σίγουρος ότι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους όπως κάνουν κάθε χρόνο.

athenspride1

athenspride2

athenspride3

athenspride4

athenspride5

athenspride6

athenspride7

athenspride8

athenspride9

athenspride10

athenspride11

athenspride12

athenspride187

athenspride15

athenspride16

athenspride20


Και μία φώτο που δεν είναι δική μου (τη βρήκα εδώ) με το βανδαλισμό ενός κτιρίου γωνία Σταδίου και Παπαρηγοπούλου, δίπλα στη Marfin. Ο μαζικός βανδαλισμός κτιρίων επί της Σταδίου με συνθήματα αντι-φαλλοκρατικού και αντι-εξουσιαστικού περιεχομένου ήταν ένα από τα θλιβερά παρεπόμενα της πορείας…

athens pride23

 

Πολύ καλή τραγουδιστικά αλλά και στην παρουσίαση ενός  κατά τα άλλα άνευρου μουσικού προγράμματος η Εβελίνα Παπούλια που έφερε μια πολύ καλοδεχούμενη νότα glam-rock στο φετινό Pride. Στα highlights και οι διάσημες πλέον  Κούκλες που ζωντάνεψαν στη σκηνή ντίβες όπως η Νταλιντά και η Νάνα Μούσχουρη.

athenspride17

athenspride18

athenspride19


Στα πολύ θετικά της φετινής εκδήλωσης και η παρουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη στην πλατεία Κλαυθμώνος πριν την παρέλαση (φωτογραφία από το Facebook του Athens Pride)

kaminis athens pride


Και ένα μικρό σουβενίρ: ο αρκουδάκος του Pride ξεκουράζεται στο μπαλκόνι μετά το πάρτι…

athenspride22


Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιουνίου για το πρώτο Pride της συμπρωτεύουσας. Και μπορώ να αποκαλύψω την αποκλειστική πληροφορία ότι  οι αρχαιολόγοι έδωσαν μόλις χτες το πράσινο φως για να φωτιστεί ο Λευκός Πύργος στα χρώματα του ουράνιου τόξου!

thessaniki pride



12 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Άντε με το καλό και στα βόρεια!!!

Ανώνυμος είπε...

Θα γίνει χαμός λέμεε!!

Ένας από HOMOphonia είπε...

Υπάρχει και άλλη αφίσα για το Pride της Θεσσαλονίκης, με πολύ πιο εύστοχο σύνθημα και με σαφέστατο διεκδικητικό συμβολισμό για ίσα δικαιώματα. Πρόκειτα για την αφίσα της HOMOphonia, δηλαδή της συνέλευσης που έκανε σχεδόν όλη τη δουλειά για τη διοργάνωση του πρώτου Thessaloniki Pride:

http://pisoglendis-pisoglendis.blogspot.gr/2012/06/thessaloniki-pride.html

gay super hero είπε...

@ ένας από HOMOphonia

Ως προς το σύνθημα προτιμώ την αφίσα που μου έστειλες, είναι σαφώς πιο εύστοχο (γι αυτό και ανέβασα μια σχετική φωτογραφία πιο πάνω). Ως προς το γραφιστικό πάντως, προτιμώ την καρδιά :-)

Και για όσους δεν γνωρίζουν τα παρασκήνια και δεν τον πρόσεξαν, στο Pride της Αθήνας υπήρχαν περίπτερα από δύο διαφορετικές οργανώσεις που σχετίζονται και διεκδικούν το Pride της Θεσσαλονίκης...

Ανώνυμος είπε...

[από τα γραφόμενα σου:]Ο μαζικός βανδαλισμός κτιρίων επί της Σταδίου με συνθήματα αντι-φαλλοκρατικού και αντι-εξουσιαστικού περιεχομένου ήταν ένα από τα θλιβερά παρεπόμενα της πορείας…
= αγαπητέ μου, από πότε τα συνθήματα στους τοίχους είναι -- κατ' ανάγκην -- βανδαλισμός? Ομολογώ με εκλπήσσει η μικροαστική σου αίσθηση καθωσπρεπισμού... [νομίζω] δεν συνάδει με ό,τι συνήθως γράφεις...

gay super hero είπε...

@ ανώνυμος

Η καταστροφή του δημόσιου χώρου είναι μία πράξη βίας. Και πέρα από πράξη βίας, αποτελεί καπηλεία μιας εκδήλωσης στο όνομα όλων αυτών που συμμετέχουν και ονειρεύονται να φτιάξουν τον κόσμο. Όχι να τον χαλάσουν, ούτε να τον βρωμίσουν.

Αν λοιπόν το να καταγγείλω μια πράξη βίας που συνέβη μπροστά στα μάτια όλων μας (γιατί η βία δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των νεοναζιστών, μην το ξεχνάμε) είναι κάτι που με κάνει "μικροαστό", ας είμαι μικροαστός, δεν πειράζει :-)

Ανώνυμος είπε...

Βανδαλισμός είναι η συστηματική μερική η ολική καταστροφή έργων τέχνης και πολιτισμού.
Ο όρος προήλθε από το Γερμανικό φύλο των Βανδάλων, οι οποίοι συνήθιζαν κατά τις εκστρατείες τους να καταστρέφουν έργα τέχνης από τους τόπους των κατακτήσεών τους. Κατέστρεφαν κυρίως αγάλματα, αφαιρώντας συνήθως τις μύτες και τα αυτιά των προσώπων κι αυτό με αφορμή μια προκατάληψη που έλεγε πως τα αγάλματα διαθέτουν ψυχή κι έτσι καταστρέφοντάς τα αφαιρούσαν τη δυνατότητα να εισέρχεται και να εξέρχεται η ψυχή μέσα στο άγαλμα. Στη συνέχεια προχώρησαν και σε καταστροφές άλλων μορφών τέχνης.
Στις μέρες μας ο όρος βανδαλισμός έχει λάβει μια ευρύτερη διάσταση μη περιοριζόμενος στην καταστροφή έργων τέχνης, αλλά στην καταστροφή γενικότερα ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας.

el.wikipedia.org

Νίκος είπε...

«Ο μαζικός βανδαλισμός κτιρίων επί της Σταδίου με συνθήματα αντι-φαλλοκρατικού και αντι-εξουσιαστικού περιεχομένου ήταν ένα από τα θλιβερά παρεπόμενα της πορείας…»
«Η καταστροφή του δημόσιου χώρου είναι μία πράξη βίας. Και πέρα από πράξη βίας, αποτελεί καπηλεία μιας εκδήλωσης στο όνομα όλων αυτών που συμμετέχουν και ονειρεύονται να φτιάξουν τον κόσμο. Όχι να τον χαλάσουν, ούτε να τον βρωμίσουν».

Με εκπλήσσεις. Πράξη βίας το γράψιμο με το σπρέι; Κάτι τέτοιο περίμενα να το ακούσω από δελτία ειδήσεων. Λέξεις όπως βανδαλισμός χρησιμοποιείται από τα μμε και το κράτος για να μετατοπίσουν το κέντρο προσοχής, να περιορίσουν τις ελευθερίες μας και να ενοχοποιήσουν τις διαδηλώσεις μας. Αυτά τα αντι-φαλλοκρατικά και αντι-εξουσιαστικά συνθήματα, ακριβώς επειδή έχουν τέτοιο περιεχόμενο, δεν περίμενα να σε ενοχλήσουν. Το ακριβώς αντίθετο. Μιλούν για την καταπίεση που βιώνουμε καθημερινά από τους φορείς εξουσίας και εκφράζουν την κοινωνική αλλαγή στην οποία και το πράιντ αποσκοπεί. Απ' όσο ξέρω η Σταδίου είναι γεμάτη τράπεζες, πολυκαταστήματα, κρατικά κτίρια κλπ. Οπότε έχει κάποια σημασία το τι αντιπροσωπεύουν αυτά τα κτίρια και σε ποιον ανήκουν. Ίσως να υπερασπίζεσαι την ιδιοκτησία αυτού που σου ασκεί πολύ μεγαλύτερη βία απ' ό,τι μπορεί να ασκήσει ένα σπρέι.

gay super hero είπε...

@ Νίκος

Λυπάμαι, αλλά δεν θα κάτσω να συζητήσω σοβαρά το επιχείρημα ότι οι βανδαλισμοί αποτελούν πράξη αντίστασης απέναντι σε οτιδήποτε μας καταπιέζει. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ανέβασα, ευτυχώς υπάρχουν και θετικότερες μορφές αντίστασης από τη μαυρίλα και την αυτοκαταστροφή. Η καταπίεση δεν έχει μετατρέψει όλους τους ανθρώπους σε αντικοινωνικά όντα - υπάρχουν ακόμα κάποιοι που θέλουν να βάλουν λίγο χρώμα στο γκρίζο.

Όσο για την ξύλινη γλώσσα και τα τσιτάτα εκτός από τα δελτία ειδήσεων την απολαμβάνουμε και διαβάζοντας όσα γράφονται στους τοίχους της Αθήνας.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε GSH, στο τέλος της ημέρας, όλοι έχουν/με τα όριά μας όσον αφορά στην επαναστατικότητα και στον προοδευτισμό μας. Εδώ φανερώθηκαν τα δικά σου όρι... Το ότι επιμένεις να χρησιμοποιείς τον όρο 'βανδαλισμός' για την αναγραφή αυτών των συνθημάτων, λέει πολλά... Θα έλεγα ξαναδιάβασε ό,τι γράφει ο ΝΙΚΟΣ πιο πάνω -- συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ, και νομίζω κάπου/κάποια στιγμή θα συμφωνήσεις και εσύ... Ίσως το αρχικό μου σχόλια να σε έπιασε λίγο απροετοίμαστο, και αντέδρασες μάλλον αμυντικο-επιθετικά [μέρες του Euro που είναι!] :-))
χαιρετώ

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσω ότι ο ΑΝΩΜΥΜΟΣ που παράθεσε τον ορισμό από την Wikipedia δεν είμαι εγώ...

gay super hero είπε...

Επιμένω να χρησιμοποιώ τον όρο βανδαλισμός όπως λες γιατί έτσι ονομάζεται η συγκεκριμένη πράξη. Και δεν φαντάζομαι να πιστεύεις πραγματικά ότι πιάστηκα "απροετοίμαστος" για ένα τέτοιο σχόλιο. Το να μην περιορίσω την ανάρτηση σε "γιορτινές" φωτογραφίες, αλλά να θίξω κάτι που γνώριζα πολύ καλά ότι θα "ερέθιζε" κάποιους ήταν συνειδητή απόφαση. Θα μπορούσα να είμαι περισσότερο "συναινετικός" σπρώχνοντας κάποια πράγματα που είδα κάτω από το χαλί. Μου είναι όμως αδύνατο να μην πάρω θέση.

Κατα τα λοιπά δεν ξέρω αν υπάρχουν υπάρχουν όρια στην επαναστατικότητα και τον προοδευτισμό, ξέρω όμως ότι προφανώς δεν συμφωνούμε στον ορισμό αυτών των λέξεων. Ελπίζω πάντως να υπάρχουν ακόμα όρια πολιτισμένης συνύπαρξης με τους άλλους ανθρώπους που ως κοινωνία δεν επιθυμούμε να παραβιάσουμε...