.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΕΡΑ


Για τις (στρέιτ) γυναίκες τελικά δεν μπορώ να αποφασίσω: ορισμένες φορές μου φαίνεται ότι έχουν απίστευτη διαίσθηση, ότι μπορούν να διαβάσουν βουλωμένο γράμμα και τίποτα δεν ξεφεύγει από το ραντάρ τους. Και άλλες φορές εκφράζονται με τόση απίστευτη αφέλεια που θέλω να τις ρωτήσω αν μου κάνουν πλάκα ή προσπαθούν να με ψαρέψουν. Αφορμή για αυτές τις σκέψεις, το προχθεσινό περιστατικό το οποίο σκοπέυω να σας διηγηθώ. Κάθε βοήθεια από το κοινό είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Το βράδυ της Παρασκευής βρέθηκα στη Λυρική Σκηνή για να παρακολουθήσω τον "Κόμη Ορύ" του Ροσίνι. Δεν ήταν δική μου ιδέα και δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα. Ο Ροσίνι ειδικευόταν στις "κωμικές" όπερες που δυστυχώς σήμερα δεν βλέπονται με τίποτα (γιατί αν η χοντρή σοπράνο δεν χτυπιέται στα μωσαϊκά που η κωλοπετσωμένη αντίζηλος της έφαγε τον άντρα και οι γιατροί έχουν διαγνώσει φυματίωση, ποιος ο λόγος να ξελαρυγγιάζεται;). Να προσθέσουμε σε αυτό και τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Λυρική προκειμένου να χειραφετηθεί από το γηριατρικών προδιαγραφών φανατικό κοινό της, το οποίο -παρά τις προόδους της ιατρικής- έχει αρχίσει να λιγοστεύει επικίνδυνα. Και μια που οι κόρες ναυάρχου και οι χήρες αρεοπαγίτη έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τον μάταιο τούτο κόσμο και τα ταμεία της Λυρικής να αδειάζουν επικίνδυνα, κάποιος έριξε την προφανή ιδεά: το μέλλον της Λυρικής δεν βρίσκεται πλέον στις κυρίες της εμμηνόπαυσης αλλά στα χαρούμενα αγόρια του Mayo και του Sodade. Το αποτέλεσμα ήταν άντρες της χορωδίας να εμφανίζονται με γυναικεία συνολάκια, μια γυναίκα να ερμηνεύει το ρόλο ενός ερωτοχτυπημένου νεαρού υπασπιστή και η πρωταγωνίστρια να έχει στη διάθεσή της πλήρες σετάκι S&M εξοπλισμού που θα ζήλευε και το πιο ενημερωμένο μπουντρούμι στο 'Αμστερνταμ. 'Ολα αυτά βέβαια δεν μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή από την ανεπάρκεια των τραγουδιστών και το σαρακοφαγωμένο σκηνικό. Αν σκεφτεί κανείς όμως πόσα εκατομμύρια ευρώ έχουν ξοδέψει τα τελευταία χρόνια οι γκέι της πρωτεύουσας σε νυχτερινά μαγαζιά εμβαδού γκαρσονιέρας με ανύπαρκτο εξαερισμό και μουσικές επιλογές καλώς μας ήρθες πάλι, τρελό καρναβάλι, δεν αδικώ τους υπεύθυνους της Λυρικής που μας αντιμετωπίζουν σαν χρυσωρυχείο.

Τέλος πάντων, κάποια στιγμή ήρθε επιτέλους η ώρα για το πολυπόθητο διάλειμμα. Καθώς κατευθυνόμαστε προς το φουαγιέ, διέκρινα μέσα στο πλήθος την κοπέλα του αδελφού μου που είχε έρθει με μια φίλη της. Πήγα να τη χαιρετήσω και μετά τις απαραίτητες συστάσεις πιάσαμε την ψιλή κουβεντούλα. Χωρίς να έχω προλάβει να συνέλθω από την παράσταση, έρχεται και η δεύτερη κεραμίδα που θα με χτυπούσε κατακούτελα: της έκανε φοβερή εντύπωση που με έβρισκε στη Λυρική και ζητούσε τη συμβουλή μου. Πως μπορούσε να πείσει τον αδελφό μου που αδιαφορεί παγερά για τις συγκινήσεις της λυρικής τέχνης να τη συνοδεύσει στην επόμενη έξοδό της στην όπερα;

'Οχι πείτε μου τώρα τι να απαντήσω ο καψερός; Να τον ξεκινήσει με το μαλακό, ας πούμε Barbra Streisand και Liza Minelli στην αρχή και με τον καιρό, που θα πάει, θα ενδιαφερθεί και για τον Παβαρότι; 'Οτι μάλλον θα έπρεπε να ανησυχεί αν ο αδελφός μου αντί για γήπεδο τις Κυριακές προτιμούσε μια παράσταση της Μαντάμ Μπατερφλάι; 'Οτι μαζί με την όπερα ίσως θα ήταν σκόπιμο να τον μυήσει και στα μυστικά του Χόντος Σέντερ; Καταλαβαίνετε το τρόμερο δίλημμα που με βασανίζει αγαπητοί αναγνώστες: θέλω όσο τίποτα να συνδράμω την αφελή νεαρά ύπαρξη στις προσπάθειές της να εκπολιτίσει τον αδελφό μου. Από την άλλη έναν τον έχουμε και πάνω του στηρίζουμε όλες τις ελπίδες μας για τη διαιώνιση του είδους. Το χρέος μου απέναντι στα γράμματα και τις τέχνες έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το χρέος μου απέναντι στην αθάνατη ελληνική οικογένεια. 'Οχι πείτε μου, εσείς τι θα απαντούσατε στη θέση μου;

Και για να σας έρθει η έμπνευση, το συγκλονιστικό απόσπασμα είναι από την ταινία Diva του Ζαν Ζακ Μπενέξ: η Βιλελμίνα Βίγκινς Φερνάντες ερμηνέυει την πιο διάσημη άρια από τη La Wally του Αλφρέντο Καταλάνι.




Α και για να μην το ξεχάσω. Μετά από την πρόσκληση του Toymaker τον οποίο και ευχαριστώ πολύ, ανοίγω την "Κυρία Ντάλογουέι" της Βιρτζίνια Γουλφ στη σελίδα 123 και διαβάζω τις περιόδους 6 έως 8:

" And they went further and further from her, being attached to her by a thin thread (since they had lunched with her) which would stretch and stretch, get thinner and thinner as they walked across London; as if one's friends were attached to one's body, after lunching with them, by a thin thread, which (as she dozed there) beacame hazy with the sound of bells, striking the hour or ringing to service, as a single spider's thread is blotted with rain-drops and, burdened, sags down. So she slept. "

22 σχόλια:

Wrong Guy είπε...

axxxx re sy einai apo tis agapimenes mou aries!!!!

Equilibrium είπε...

Θα μου επιτρέψεις μιας και βλέπω ότι αποδέχεσαι προσκλήσεις, να σε προσκαλέσω σε ένα bloggame, που εγώ προσωπικά βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Περισσότερα στο τελευταίο μου ποστ.

καλημέρα

Dr_MAD είπε...

Σιγά τα αυγά! Κουλτουριάρηδες όλοι σας. SMS και ξερό ψωμί. Και αν δε βρούμε SMS τραπέζι, δόξα τω θεώ το Μπουρνάζι γεμάτο μαγαζιά είναι

Με σύγχυσες πάλι!

PS: Ευτυχώς η γκόμενα του αδερφού σου ξέρει να διαλέγει άντρες. Γιατί θέλει να τον κάνει σαν κι εσένα, δεν το καταλαβαίνω...

toymaker είπε...

"Η κυρία Ντάλογουέι είπε θα αγοράσει σήμερα μόνη της τα λουλούδια..."

Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

ειναι πολυ βολικο να αναπαραγεις προτυπα μωρο μου...και να οχυρωνεσαι πισω απο αυτα(λυρικη,γεροντοκορες,gay,straight,αδελφος...)Ετσι αισθανεσαι πως τα ακολουθεις και τα εξυπηρετεις προθυμα.Βαλε το απροβλεπτο στη ζωη σου-εχεις τα κοτσια- και [Αν] μπορεις να γινεις εσυ το προτυπο για σενα.Να η Τεχνη.

Ανώνυμος είπε...

Καλα σου λεει ο/η ανωνυμουσι. Αστα κατω τα στερεοτυπα.
Δεν καταλαβα δηλαδη, δεν γινεται να εκπαιδευτει λιγο το παιδι και σε κατι αλλο εκτος απο το γηπεδο;
Αν και εμενα με τπτ δεν με τραβας απο εκει για να με πας στην Λυρικη. :P

Η κοπελα προφανως θελει να κανουνε περισσοτερα πραγματα μαζι.
Ας αρχισει εκδηλωνοντας ενδιαφερον για την ομαδα του αδερφου σου και για τους Κυριακατικους αγωνες.
Να συναντηθουν καπου στη μεση πρεπει.

cobden είπε...

Στερεότυπα, στερεότυπα, αλλά εγώ δεν ξέρω κανένα str8 αγόρι στην ηλικία μας, που να παρακολουθεί μανιωδώς όπερα!Και ίσως να μην έχουν και πολύ άδικο...

gay super hero είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
gay super hero είπε...

Oκ, οκ ο σκοπός του ποστ είναι απλά χιουμοριστικός. Ο αδελφός μου μπορεί να είναι στρέιτ αλλά έχει πολλά ενδιαφέροντα εκτός από τη μπάλα και σε καμία περίπτωση δεν είναι κούτσουρο απελέκητο. Και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί στρέιτ άντρες που γουστάρουν την όπερα, όπως και πολλοί γκέι άντρες που γουστάρουν το ποδόσφαιρο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να προωθήσω κάποια στερεότυπα, αλλά είναι δύσκολο να κάνει κανείς χιούμορ ακολουθώντας 100% τους κανόνες της πολιτικής ορθότητας!

Aναγνωρίζω πάντως ότι οι ενστάσεις που διατυπώνονται είναι βάσιμες.
Για οποιαδήποτε παρεξήγηση αποκλειστικός υπεύθυνος είμαι εγώ ως συγγραφέας του κειμένου και η(μάλλον αποτυχημένη) προσπάθειά μου να κάνω χιούμορ (αφού δεν τό 'χω, τί το κουράζω ;-)

Artanis είπε...

Ως straight γυναίκα θα σου απαντήσω, εντάξει; Νομίζω οτι ζήτησες μια τέτοια γνώμη, στην αρχή της ανάρτησης...Λοιπόοοοον:
Ακόμα κι εμείς οι γυνάικες, που μπορεί να έχουμε έναν άνδρα στο πλευρό μας, έρχεται μια αποφράδα στιγμή, που σιχτιρίζουμε και μπακουρόφιλους, και ποδόσφαιρο, και μπαρότσαρκες και θα θέλαμε το έτερον ήμισι, να είναι διατεθειμμένο να ακολουθήσει και στην όπερα, και στο θέατρό και όπου αλλού, προκειμένου να διαπιστώσει τα γυναικεία γούστα μας (με κίνδυνο να τα μαζεύει να φεύγει λείαν συντόμως...)Όχι όμως οτι δεν βολεύεται κι εκείνος με αυτήν την χαζοχαρούμενη ροζ διάθεση της φιλενάδας του, εξάλλου πολλές γυναίκες υιοθετούν τέτοιους ρόλους, επειδή νομίζουν οτι με αυτόν το τρόπο γίνονται πιο θηλυκές και γατούλες...Όσο για την ερώτησή σου...Μήπως πρέπει να σκεφτείς σοβαρά το ενδεχόμενο να σε γουστάρει -λέω εγώ τώρα- ή να θέλει να σε πασάρει στη φίλη της; Ενημερωμένος είσαι στα πολιτιστικά, πάω στοίχημα οτι είσαι και χαριτωμένος, καλλιεργημένος, καλοντυμένος και το βασικότερο, το μυαλό σου πάει ένα βήμα πιο πέρα από εκείνο των μονοκόματων αρσενικών, άρα..., τί από τα δυο λές να παίζει;

gay super hero είπε...

@ artanis

Αυτό ακριβώς ήθελα να θίξω στην αρχή του ποστ και παρεξηγήθηκε στην πορεία. Πως είναι δυνατόν οι γυναίκες που έχουν τόση διαίσθηση, να μην μυρίζονται το βασικότερο; Από τη μία παραπονιούνται ότι "δεν υπάρχουν άντρες" (υπάρχουν αλλά όπως πολύ σωστά είπες δεν τους θέλουν όπως είναι), από την άλλη θεωρούν ότι οι πάντες είναι εξ ορισμού στρέιτ.

Τη φίλη της δεν μου τη σύστησε καν (ενώ εγώ αντίθετα της γνώρισα τον φίλο που είμαστε μαζί), άρα δεν νομίζω να παίζει αυτό που λες.

revqueer είπε...

Ποιός τη χέζει τη πολιτική ορθότητα? Εγώ πάντως γέλασα!

Hfaistiwnas είπε...

Έπρεπε να της πεις το πολύ απλό "Δεν αλλάζει ο αδερφός μου, να σκεφτείς ακόμη και τώρα του λέω να μην ξεχνάει να μαζέψει τις κάλτες του, που πετάει κάτω απο το κρεβάτι...". Θα την έστελνες... Την άρια δεν μπορώ να την ακούσω... κολάει .. θα ξαναπροσπαθήσω! Φιλιά!!!

gay super hero είπε...

Χε χε. Δεν μένουμε μαζί. Αλλά όντως ακόμα πετάει τις κάλτσες. Φαντάζομαι όμως ότι το ξέρει.

Αμα κολλάει άσε το βιντεάκι να παίξει μια φορά ολόκληρο με διακοπές και μετά βάλτο να ξαναπαίξει στο καπάκι.

cobden είπε...

Κατά σύμπτωση είχα την ίδια συζήτηση το Σάββατο βράδυ με μια φίλη!Πώς γίνεται να υπάρχουν τόσα κορίτσια που κάνουν σχέσεις με gays και να μην καταλαβαίνουν τίποτε???Και το χειρότερο, όι γκόμενοι τους να είναι τελείως κραγμένες περιπτώσεις!Η φίλη δεν μπορεσε να μου δώσει απάντηση...

Ανώνυμος είπε...

^ αυτο το εχω απορια και γω. Αχουμ.

Τι ομαδα ειναι ο αδερφος σου;
Να τον παρω εγω αμα ειναι. [τωρα το τι θα τον κανω ειναι αλλη υποθεση] :D

manetarius είπε...

Βρε παιδιά με τρομάζετε...στη σχέση μου εγώ είμαι αυτή που πετάει όχι μόνο τις κάλτσες αλλά και όλο το περιεχόμενο της ντουλάπας δεξιά κι αριστερά και ο φίλος μου τα μαζεύει...να ανησυχήσω;
:)

Ανώνυμος είπε...

Ωστε το βασανιστικο ερωτημα ειναι τι θελει μια γυναικα απο μια 'κραγμενη'...[Ας το αφησουμε στο επιπεδο 'χιουμορ' που του παει πιο πολυ καλοκαιριατικα...και η 'πολιτικη ορθοτης' ας κανει καμμια βολτα...αφου αυτα τα δυο δεν πανε μαζι...] Κι εγω γελουσα με το Γιαννη των Απαραδεκτων και βρισκω διασκεδαστικη την persona του Ψινακη...Ξερω ομως οτι ειναι'ρολος'μασκες,fiction,μεροκαματο...Τελος,προτεινω κανενας μας να μην ξαναπαει με "παντρεμενο"!!!
Ετσι,θα πλαναται σ'ολη την πολη το βασανιστικο ερωτημα τι θελει ενας "παντρεμενος-κραγμενος" απο μια γυναικα...η'το αντιθετο...whatever...
Signature:LOLA NA ENA MILO

gay super hero είπε...

Πάντως εγώ θα προτιμούσα έναν γκέι πιστό στο "στερεοτυπικό" ρολάκι του, παρά κάποιον που πουλάει φούμαρα σε μια κοπέλα για να κερδίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Και εγώ qναρωτιεμαι πως είναι δυνατό αυτές οι κοπέλες να μην παίρνουν χαμπάρι τι συμβαίνει, έστω και διαισθητικά.

Hfaistiwnas είπε...

Αγαπητέ hero, το άκουσα επιτέλους. Ωραίο είναι, δεν έχω συνηθίσει στο άκουσμα είναι η αλήθεια. Τώρα τελευταία τα βίντεο ξεκινάνε και σταματάνε στο 2ο δευτερόλεπτο και μετά γιοκ. Κάποτε ξεκολλάει όμως...
Φιλιά και thanks για τη βοήθεια!

Artanis είπε...

Δεν παίρνουν πρέφα, όπως λές, επειδή δεν θέλουν να πάρουν πρέφα...Βλέπουν έναν άντρα όπως τον θέλουν,δεν μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν κάτι άλλο...Στο κάτω -κάτω μπορεί να μην τις ενδιαφέρει κι όλας να τον δουν διαφορετικά...Για παράδειγμα εγώ, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για κάποιον να μάθω αν είναι Straight ή όχι...Με ενδιέφερε πρωτίστως σαν άνθρωπος...Εφόσον δεν υπάρχει από μέρους μου το ερωτικό στοιχείο, γιατί να με ενδιαφέρει άλλωστε...

Ανώνυμος είπε...

'Aγαπη μου,σ'αγαπαω και θα σ'αλλαξω'-σιγουρα καποιες το καταλαβαινουν,αλλες ελπιζουν να σε.. αλλαξουν,αλλες παθαινουν απορριψη και το παιρνουν προσωπικα.
Αβυσσος...
Για να το σοβαρεψουμε...Eξαρταται απο τη δικη μας αυτοεκτιμηση αν θα αφησουμε καποιον-α να χωρεσει στο ζωτικο μας χωρο με σκοπους αλλους απ΄αυτους που εχουμε συμφωνησει οι δυο.Κι αυτο δεν εχει να κανει με στερεοτυπικους ρολους αλλα με αυτογνωσια,που προερχεται απο παιδεια,καλλιεργεια,εσωτερικοτητα.
Ο,τι ακριβως δεν 'πωλειται' απο τη δωρεαν παιδεια μας,ουτε διδασκεται σε σχολεια.Γι αυτο επιμενω.Εμπαργκο στους παντρεμενους.Εκτος αν ειμαστε εθελοντες σε σχολειο δευτερης ευκαιριας...Κeep up the good work!
L.N.1MILO.