.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

TO ΤΕΙΧΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ

Οι Νύφες. Σύντομα σε ένα δημαρχείο κοντά σας.

Στην Καισαριανή προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα ο πρώτος πολιτικός γάμος ατόμων του ίδιου φύλου στην Ελλάδα. Ο γάμος θα είναι μεταξύ δύο γυναικών και θα γίνει σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος 1250/82, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Παπαζήση "στο νόμο για τον πολιτικό γάμο δεν υπάρχει πρόβλεψη για το φύλο των δύο ατόμων που παντρεύονται". Ο δήμαρχος Καισαριανής κ. Τζόκας δήλωσε ότι θα ζητήσει σχετική γνωμάτευση από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους και εφόσον τον καλύπτει, θα προχωρήσει στον γάμο.

Σύμφωνα με μέλη της οργάνωσης θα επιχειρηθεί και γάμος μεταξύ δύο αντρών σε δήμο της Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη εβδομάδα περιμένουν την απάντηση δημάρχου από νησί του Αιγαίου, ο οποίος πρότεινε να πραγματοποιηθούν γάμοι ζευγαριών του ίδιου φύλου στο νησί του.

Στο μεταξύ εκπρόσωποι της οργάνωσης κατέθεσαν επτά αιτήματα στον Υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή το νομοσχέδιο για το συμβόλαιο συμβίωσης. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα, αλλά απέκλεισε να επεκταθεί το συμβόλαιο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Ταυτόχρονα ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Παπαδημούλης κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί σχέδιο νόμου, που εισάγει «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης» για ετερόφυλα ζευγάρια, χωρίς να κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ετερόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να επισημοποιούν την σχέση τους με έγγραφη συμφωνία, που θα παρέχει στα δύο μέρη σχεδόν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον γάμο και θα λύνεται αυτοδίκαια με συμβολαιογραφική πράξη. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο και ανήγγειλε δημόσια ακρόαση με θέμα την νομική αναγνώριση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών.

Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 13 της Συνθήκης για την Ευρ. Κοινότητα καθώς και το άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρ. Ένωσης, που ρητά απαγορεύει κάθε διάκριση λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, ερωτάται η Επιτροπή: Σε ποια κράτη –μέλη οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι κατοχυρωμένες είτε με γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης; Κρίνει ότι το ανωτέρω νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στο άρθρο 13 της Συνθήκης που ενθαρρύνει την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση τον γενετήσιο προσανατολισμό; Θεωρεί η Επιτροπή ότι η μη κατοχύρωση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και για ζευγάρια του ίδιου φύλου δυσχεραίνει την εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, εξαιτίας του κενού δικαίου που δημιουργείται;»

Ο ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά:

"Η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη, με βάση την κοινοτική αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, να ρυθμίσει θέματα που αφορούν σε ομόφυλα ζευγάρια, που έχουν νομιμοποιήσει τη σχέση τους, είτε με γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Παραδείγματος χάριν, τί συμβαίνει στην ελληνική έννομη τάξη, σε περίπτωση που ομόφυλο ζευγάρι από άλλο κράτος – μέλος, που έχει νομιμοποιήσει τη σχέση του σε αυτό, εγκατασταθεί στην Ελλάδα και προκύψουν κληρονομικά δικαιώματα; Θα αναγνωρίσει τα δικαιώματα αυτά σε αλλοδαπά ζευγάρια, όπως οφείλει να πράξει, και θα συνεχίσει να τα αρνείται σε έλληνες πολίτες;"

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το τμήμα δικαιωμάτων του Συνασπισμού:

"Με αφορμή τη δημοσιοποιημένη πρόθεση συμπολιτών μας να τελέσουν πολιτικό γάμο ομοφύλων, αποτεινόμενοι σε δημαρχιακές αρχές, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ τονίζει ότι ο (πολιτικός) αστικός γάμος ομοφύλων είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο βήμα προς την άρση ποικίλων διακρίσεων και ιδίως αυτής λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Η άρνηση ισότιμης αστικής αναγνώρισης ετερόφυλων και ομόφυλων σχέσεων εμποδίζει τα ομόφυλα να κατοχυρώσουν τα ίδια δικαιώματα (ασφάλισης, περιουσιακά, κληρονομικά, συνταξιοδοτικά κ.ά), με τα ετερόφυλα.

Σε αυτά τα πλαίσια, το Τμήμα Δικαιωμάτων υποστηρίζει τις δημοσιοποιημένες πρωτοβουλίες μελών της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας να τελέσουν πολιτικό γάμο καθώς, μάλιστα, πιστεύει ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τον πολιτικό γάμο επιτρέπει τους γάμους ομοφύλων.

Θεωρούμε παρόλα αυτά, ότι οι περαιτέρω πρωτοβουλίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα απαιτούν συνεννόηση και συνεργασία με τα κόμματα και με τις δημαρχιακές αρχές προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, με αφορμή το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης», το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ εκφράζει την αντίθεσή του με τον αποκλεισμό των συμπολιτών μας με ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό και ζητά να συμπεριληφθούν στις διατάξεις του οι ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι συνταγματικές αρχές της ισότητας, της ισονομίας, της κατοχύρωσης της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της ελευθερίας ίδρυσης οικογένειας και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας επιβάλουν σε κάθε περίπτωση την εκ μέρους της Πολιτείας ισότιμη νομική αντιμετώπιση ετερόφυλων και ομόφυλων.
Το Τμήμα Δικαιωμάτων"

Tέλος, ερωτηθείς για το ζήτημα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε μια δήλωση που απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική, αλλά σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με το πνεύμα του προκατόχου του:

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να ελέγχει με αναγκαστικούς τρόπους, με αστυνομικά μέτρα την επιλογή ορισμένων ανθρώπων που έχουν ορισμένα προβλήματα να ρυθμίσουν με τον δικό τους τρόπο τη ζωή τους»

Όχι δεν είναι επιστημονική φαντασία. Οι εξελίξεις όπως φαίνεται μας ξεπερνούν. Πάντως το δικό μας ραντεβού τη Δευτέρα συνεχίζει να ισχύει για να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι :-) Γιατί όπως λέει κι ένας φίλος απ'τα παλιά "Δεν θέλει δύναμη. Σπρώξε μαλακά".

25 σχόλια:

cobden είπε...

Πότε έγιναν όλα αυτά και δεν τα πήραμε χαμπάρι???Για να δούμε τί θα γίνει,μακάρι όλα να πάνε καλά!

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Καιρος ηταν να γινει καποτε η αρχη....
Στο 2008 ζουμε...οχι στο μεσαιωνα....

Dr_MAD είπε...

Βλέπω τις αντικειμενικές αξίες στην Καισαριανή να εκτινάσσονται στα ύψη. Αλλος για το πούλμαν?

Μαζί σου υπερήρωα. Για να δούμε ;-)

gay super hero είπε...

Δεν είναι τυχαίο ότι μένω λίγα τετράγωνα από το Δημαρχείο ;-)

phoinix είπε...

χαμός θα γίνει!
θα χτυπάω το κεφάλι μου πάλι με όλα αυτά που θα παίξουν τα κανάλια!

ας γίνει λοιπόν η αρχή!

revqueer είπε...

Super hero παντρευόμαστε με κουμπάρο το cobden? Για να προωθήσουμε τα δικαιώματά μας και μετά αν θες χωρίζουμε.

mahler76 είπε...

Ego pali an den to do na ginetai dn tha to pistepso. Akousa ki ena trelo paralirima to vradi se deltio kai ta pira. Elpizo na mi se peirazei alla ekana ena post pou anefera to radevou tis Defteras gia osous isos diavazoun alla den ehoun enimerothei.
Kali sou nihta

g for george είπε...

Περιμένω με απίστευτη αγωνία τον ερχομό της νέας εβδομάδας......

Για να δούμε.

Equilibrium είπε...

Μαζί σου.. Ανέρτησα και σχετική φωτό!

Καλό σουκού :)

Κώστας είπε...

Άντε να δούμε...

Queerdom είπε...

:) Και να πάμε και στο δημαρχείο, ε;

toymaker είπε...

Respect καλέ μου super hero...

Ανώνυμος είπε...

Αρξατε πυρ και οποιον παρει ο Χαρος...Ε ρε γλεντια...ελα να συρουμε τους χορους σιγα σιγα..

Σημεραααα γαααα
Σημαραααα γααααμος γινετεεεεε

hono-gr είπε...

To pio plhres ar8ro pou diavasa gia to 8ema, des ti egrapsa ke egw, tha xarw nata leme:
http://homo-gr.pblogs.gr/2008/03/gamos-omofylwn-ston-alfa.html

hourglass είπε...

Μου φαίνεται υπέροχα απίστευτο αν πραγματικά συμβεί! Επιτέλους κάτι κινείται σε αυτή τη χώρα, καλή αρχή λοιπόν! :)

APSOY είπε...

:))))))))))))))))))

Hfaistiwnas είπε...

Και πολύ αργήσαμε... Ραντεβού τη Δευτέρα!

Ανώνυμος είπε...

έχω την γνώση να πω ότι η κυβέρνηση θέλει να περιλάβει στο νόμο γιά το συμβόλαιο συμβίωσης και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια αλλά χρησιμοποιεί την τεχνική της σταδιακής επεκτάσεώς του, ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις που θα την αναγκάσουν να υποχωρήσει σε όλο το θέμα. Είναι βέβαιο ότι θα γίνει σύντομα.Ας μην δείχνουμε αδικαιολόγητη βιασύνη

Κώστας είπε...

Πολιτικά γνώστη, κι εγώ έτσι πιστεύω ότι θα γίνει τελικά, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι εμείς κακώς πιέζουμε.

Αντιθέτως, πιστεύω ότι είναι στο συμφέρον μας να πιέσουμε όσο γίνεται και με όποιο τρόπο διαθέτουμε, όπως αυτή η πρωτοβουλία για πολιτικό γάμο των 2 γυναικών.

Μόνο έτσι θα μας υπολογίζουν και θα περάσουν πιο ανώδυνα το σύμφωνο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Αν θες ένα παράδειγμα, στις διαπραγματεύσεις γενικά, ο καθένας πάει με θέσεις κάπως πιο ακραίες υπέρ του από αυτές που είναι διατεθιμένος τελικά να δεχτεί και ακολουθεί μαραθώνιος διαλόγου και πιέσεων μέχρι τελικά οι 2 πλευρές να καταλήξουν σε μια ενδιάμεση λύση.

Έτσι κι εδώ μπορεί αυτή η ενδιάμεση λύση να είναι το σύμφωνο για όλους, στρ8 και γκέι!

gay super hero είπε...

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το περίφημο "συμβόλαιο" ελάχιστα πράγματα προβλέπει για τα ζευγάρια σε σχέση με το γάμο. Η τακτική της κυβέρνησης είναι να μας πουλήσει το "συμβόλαιο" αποκλείοντάς μας στην αρχή, ώστε να παράσυρθούμε διεκδικώντας το συμβόλαιο και να ξεχάσουμε το γάμο. Ουσιαστικά προσπαθούν να μας πουλήσουν τις χάντρες για χρυσάφι. Και εν πάση περιπτώση οποιαδήποτε διάκριση σε μια δημοκρατική κοινωνία δημιουργεί ένα απαράδεκτο προηγούμενο. Αν δεν μπορούν να το κάνουν για όλους από την αρχή ας μην το επιχειρήσουν για κανέναν.

Πολύ σωστά οι ακτιβιστές άνοιξαν το ζήτημα της νομικής διεκδίκησης. 'Επρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Ο πολιτικός γάμος δεν προβλέπει τίποτα για το φύλο αυτών που παντρεύονται και, ως γνωστόν, ό,τι δεν απαγορεύεται επιτρέπεται. Βέβαια αν το θέμα καταλήξει στα δικαστήρια, χρειάζονται χρήματα και δεν ξέρω που θα τα βρουν οι οργανώσεις.

hono-gr είπε...

diavaste gia mia aisxrh symberifora asfalistikhs se omofylofilo:
http://homo-gr.pblogs.gr/2008/03/den-ton-asfalisan-giati-einai-foysths.html

hono-gr είπε...

Kalhmera, gay friendly o tsipras
http://homo-gr.pblogs.gr/2008/03/o-kitrinos-tsipras.html

Ανώνυμος είπε...

Χιρο, να πας να βγεις και σε καμια φωτο να σε καμαρωσουμε, ε;

Παντως δεν ξερω, ακομα απιστευτουα μου φαινεται.
Δεν μπορω να φανταστω καν τι τσιρκο που θα γινει με τα κωλοκαναλια και τις κωλοΜπρουζες και Ταπιανες.

[rev, εισαι smooth operator τελειωσε :D ]

If...ιγένεια είπε...

Μα γιατί να μην παντρεύονται οι άνθρωποι....

Hide In My Suitcase είπε...

Τελικά τι έγινε, ρε παιδιά; Ενημερώστε και τη στρατευμένη νεολαία, που δεν έχει ενημέρωση...