.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Σάββατο, 28 Ιουνίου 2008

ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Τριάντα χρόνια ζωής γιορτάζει αυτές τις μέρες η σημαία του ουράνιου τόξου, ίσως το γνωστότερο σύμβολο της ομοφυλοφιλικής, αμφισεξουαλικής και διαφυλικής κοινότητας παγκοσμίως. Περίπου την ίδια ηλικία έχει και ο ξεδιάντροπος μπλόγκερ που εδώ και δύο χρόνια κάνει κατάχρηση αυτής της σημαίας στο ιστολόγιό του - δεν θα ήταν ευγενικό όμως να αποκαλύψουμε τίποτα περισσότερο για την ακριβή του ηλικία ;-)

Η σημαία σχεδιάστηκε από τον Γκίλμπερτ Μπέικερ και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Gay Pride του Σαν Φρανσίσκο στις 25 Ιουνίου του 1978. Η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς με αφορμή τη δολοφονία του διάσημου γκέι ακτιβιστή και μέλους του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Χάρβεϊ Μιλκ. Ουσιαστικά το γεγονός αυτό μετέτρεψε τη σημαία στο παγκόσμιο σύμβολο που είναι σήμερα. Αρχικά ο Μπέικερ είχε σχεδιάσει οκτώ πολύχρωμες ρίγες - έχει επικρατήσει όμως η πιο απλή βερσιόν με τις έξι ρίγες που είναι γνωστή σε όλους μας. Από πάνω προς τα κάτω: το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη ζωή, το πορτοκαλί τη συμφιλίωση, το κίτρινο τον ήλιο, το πράσινο τη φύση, το μπλε την αρμονία και το μωβ την ψυχή. Κάποιες φορές προσθέτουμε στη σημαία και μία έβδομη, μαύρη ρίγα σαν σύμβολο του αγώνα ενάντια στο Aids. Προσοχή! Αναποδογυρισμένη -με τα σκούρα χρώματα επάνω και τα φωτεινά χρώματα κάτω- η σημαία χρησιμοποιείται πολλές φορές σε διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης, δεν θα πρέπει όμως να τις μπερδεύουμε.

Εξίσου γνωστό με τη σημαία του ουράνιου τόξου είναι το περίφημο ροζ τρίγωνο με το οποίο ξεχώριζαν οι στολές των ομοφυλόφιλων κρατουμένων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υπολογίζεται ότι γύρω στα 60 χιλιάδες άτομα καταδικάστηκαν για ομοφυλοφιλικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ και περίπου 15 χιλιάδες εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου οι περισσότεροι βρήκαν το θάνατο από τα βασανιστήρια, τα ιατρικά πειράματα και την καταναγκαστική εργασία. Σχετικά με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων υπάρχουν διχογνωμίες και αρκετοί μιλούν για πολύ μεγαλύτερα νούμερα. 'Οπως και να έχει το πράγμα, κατά τη δεκαετία του 70 οι γκέι αποφάσισαν να μετατρέψουν αυτό το σύμβολο της ναζιστικής κτηνωδίας σε σύμβολο χειραφέτησης.

Τα τρίγωνα που έραβαν στις στολές τους οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είχαν διάφορους χρωματισμούς ανάλογα με το έγκλημα για το οποίο είχε καταδικαστεί κάποιος. Το κόκκινο τρίγωνο υποδήλωνε τους πολιτικούς κρατούμενους, το πράσινο τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, το καφέ τους τσιγγάνους, το μωβ τους μάρτυρες του Ιεχωβά κοκ. Οι εβραίοι ομοφυλόφιλοι ξεχώριζαν με ένα άστρο του Δαβίδ φτιαγμένο από ένα ροζ και ένα κίτρινο τριγωνο. Το μάυρο τρίγωνο χρησιμοποιούσαν οι ναζιστές για να ξεχωρίσουν όσους θεωρούσαν "αντικοινωνικά στοιχεία". Σε αυτή την κατηγορία ανήκαν οι φεμινίστριες και γενικά οι "υπερβολικά" χειραφετημένες γυναίκες. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές λεσβίες έχουν υιοθετήσει σήμερα ως δικό τους σύμβολο το μαύρο τρίγωνο.

Αν και η σημαία του ουράνιου τόξου και το ροζ τρίγωνο είναι σήμερα τα δύο πιο γνωστά σύμβολα, το ελληνικό γράμμα Λάμδα έχει την τιμή να είναι το παλιότερο! Κανείς δεν γνωρίζει για πιο λόγο η Συμμαχία των Γκέι Ακτιβιστών της Νέας Υόρκης επέλεξε αυτό το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου σαν σύμβολό της ήδη από το 1970. Πολλοί πιστεύουν ότι το Λάμδα συμβολίζει το πρώτο γράμμα της λέξης Liberation (απελευθέρωση). 'Αλλοι επισημαίνουν ότι στη φυσική το λ χρησιμοποιείται σαν σύμβολο του μήκους κύματος (ταχύτητα του κύματος / συχνότητα) και άρα παραπέμπει στα κύματα ενέργειας που σάρωσαν την έως τότε απαθή γκέι κοινότητα κατά τη δεκαετία του 70. Για κάποιους άλλους το σχήμα λ εκφράζει την ισορροπία μέσα από τη σύγκρουση αντιμαχόμενων δυνάμεων. Πολλές οργανώσεις σήμερα χρησιμοποιούν τη λέξη Lambda στον τίτλο τους, ανάμεσά τους και η οργάνωση Lambda Istanbul την οποία οι τουρκικές αρχές έχουν σύρει στα δικαστήρια ζητώντας την απαγόρευση της λειτουργίας της.

Η Λάβρυς -διπλός πέλεκυς που χρησίμευε ως όπλο- είναι ένα ακόμα παλιότερο σύμβολο. Η χρήση της ξεκινάει από τον πολιτισμό της Μινωικής Κρήτης. Πολλοί τονίζουν τον μητριαρχικό χαρακτήρα αυτού του πολιτισμού με την έμφασή του στις γυμνόστηθες γυναικείες θεότητες ενώ και από τις αναπαραστάσεις που έχουμε στη διάθεσή μας είναι φανερή η υψηλή κοινωνική θέση και η ελευθερία που απολάμβαναν οι γυναίκες στην Κρήτη. Επιπλέον το σύμβολο συνδέθηκε με τις Αμαζόνες - θρυλικές πολεμίστριες της ελληνικής μυθολογίας- καθώς και με τη θεά Δήμητρα αλλά και την Άρτεμη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι σήμερα πολλές λεσβιακές οργανώσεις το χρησιμοποιούν.
Από την ελληνική μυθολογία προέρχεται και το διπλό σύμβολο της Αφροδίτης και του Άρη που αναφέρονται αντίστοιχα στη γυναικεία και την αντρική ομοφυλοφιλία.


Για τη συνέχεια μία μούτζα εξαιρετικά αφιερωμένη σε όλους τους ομοφοβικούς! Η "μωβ παλάμη" που βλέπετε στη φωτογραφία είναι ένα λιγότερο γνωστό γκέι σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο το 1969. Όταν μία ομάδα ακτιβιστών οργάνωσε διαμαρτυρία μποροστά στα γραφεία μιας τοπικής εφημερίδας για την ομοφοβική αρθρογραφία της, οι υπάλληλοι τους περιέλουσαν με μωβ μπογιά. Οι διαδηλωτές βούτηξαν τα χέρια τους στη μπογιά και γέμισαν τους τοίχους με τα αποτυπώματα της παλάμης τους και διάφορα συνθήματα. 'Εκτοτε η μωβ παλάμη χρησιμοποιείται για να "στιγματίζει" τους ομοφοβικούς. Τον μωβ ρινόκερο που βλέπετε στη φωτογραφία επέλεξε μια ομάδα ακτιβιστών από τη Βοστώνη, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Οι εμπνευστές του διάλεξαν ένα θηλαστικό που θεωρείται "παρεξηγημένο". Αν και πρόκειται για ζώο ήρεμο και πανέξυπνο, καλά θα κάνεις να μην εκνευρίσεις το ρινόκερο αν δεν θέλεις να γνωρίσεις την οργή του!


Οι "κρίκοι της ελευθερίας" είναι έξι κρίκοι από αλουμίνιο στα χρώματα της σημαίας του ουράνιου τόξου. Συμβολίζουν την ανεξαρτησία και την ανεκτικότητα.


Οι τρυφεροί και χαδιάρηδες αρκούδοι μας έχουν και αυτοί τη δική τους σημαία με την πατουσίτσα του αρκούδου πάνω αριστερά! Η σημαία είναι σχετικά πιο πρόσφατη, καθώς δημιουργήθηκε το 1995 από την International Bear Brotherhood.

Για όσους προτιμούν τα χάδια τους λιγάκι πιο ζόρικα και δεν ζεσταίνονται με τα δερμάτινα, η Leather Pride Flag σχεδιάστηκε το 1989 για τον διαγωνισμό International Mr Leather!
Το μπορντό και το μπλε χρώμα χρησιμοποιούν οι αμφιφυλόφιλοι στα δικά τους σύμβολα: το μπορντό συμβολίζει την ομοφυλοφιλία και το μπλε την ετεροφυλοφιλία, ενώ η μωβ ρίγα στη μέση την έλξη και προς τα δύο φύλα.
Με τη σειρά τους οι transgender και οι τρανσέξουαλ έχουν υιοθετήσει στη σημαία τους το γαλάζιο (που συμβολίζει το αρσενικό) και το ρόζ (που συμβολίζει το θηλυκό) - ενώ η λευκή ρίγα στή μέση συμβολίζει τη μετάβαση ανάμεσα στα δύο φύλα. Άλλο δημοφιλές σύμβολο των τρανσέξουαλ είναι η πεταλούδα που παραπέμπει στη μεταμόρφωση.

Θα κλείσουμε με την κόκκινη κορδέλα που υιοθετήθηκε το 1991 σαν σύμβολο αλληλεγγύης προς τους οροθετικούς και όσους τους φροντίζουν.


Kαι αυτό είναι το σύμβολο των ομοφυλόφιλων οροθετικών.


Ο Γκέι Σούπερ Ήρωας πρέπει να πηγαίνει τώρα γιατί τον περιμένουν για ολονύχτια διασκέδαση οι σούπερ μπλογκοφίλοι του! ;-)

22 σχόλια:

revqueer είπε...

Α καλά! Ούτε τα μισά δεν ήξερα! Thanx for the info!

ProFyLaKtiKo είπε...

Εντάξει, εκεί από τον πέλεκυ και κάτω το έχασα...

thank you for the info.

θα σε δούμε και το βράδυ εσένα, κάπου διάβασα, οπότε τα λέμε και από κοντά

xxx

g for george είπε...

Ευχαριστώ για την πληροφόρηση!
Όταν αναλαμβάνεις να ενημερώσεις, το κάνεις ολοκληρωτικά!

Υπέροχο ποστ, ούτε τα μισά δεν ήξερα, που λέει και ο Ρεβάκος!

Hfaistiwnas είπε...

Βρε τι ωραίο άρθρο έγραψες! Τέλειο! Θα το κρατήσω! λολ! thanks για τις πληροφορίες!!!!!!!!!!
Καλά να περάσετε!!!!!!!

MAD είπε...

Το κοινωνικό σου έργο είναι ζηλευτό Υπερήρωα! :-P

PS: Και δε μιλάω μόνο για τις σημαίες, αλλά και τη χάρη που μου έκανες...

Και μη σκας. Εμείς οι γυρω των πρώτων -άντα είμαστε στην καλύτερή μας φάση.

Χίλια ευχαριστώ κι από εδώ

Ναυτίλος του Διαδικτύου είπε...

Ενδιαφέρον αφιέρωμα φίλτατε. Σ’ ευχαριστώ για την έρευνα και που μοιράσθηκες τις γνώσεις αυτές μαζί μας.

if.. ιγένεια είπε...

Μου αρεσε παρα πολυ αν και το διαβασα τρεχοντας.. Φιλια στα μουτρα.

Συβίλλα είπε...

Και διασκεδάζουμε και μαθαίνουμε! Πάντα τέτοια! Να είσαι γερός μωρέ και να περνάς καλά - καλά!

Μάκια

PAVLOS είπε...

Αυτό είναι, η ενημέρωση στην πόρτα μας!!!

abravanel είπε...

Εξαιρετικό κείμενο! Εχεις κάποια πηγή για τους εβραίους ομοφυλόφιλους που αναφέρεις; Να είμαι ειλικρινής γνώριζα τους διάφορους κώδικες στα στρατόπεδα αλλά το ροζ με κίτρινο δεν το γνώριζα.

Προχθές πάντως, αν δεν σφάλλω, έγινε και η πρώτη κατάθεση στεφάνου στο μνημείο στο gay pride του Βερολίνου.

One Big DJ είπε...

teleio!!!

gay super hero είπε...

@ abravanel

Σε αυτή τη σελίδα μπορείς να βρεις όλα τα σύμβολα που χρησιμοποιούσαν οι ναζί για να ξεχωρίζουν τα θύματά τους:

http://andrejkoymasky.com/mem/holocaust/03/ho03a.html

Είχα σκοπό να συμπεριλάβω στο αφιέρωμα το αστέρι των εβραίων ομοφυλόφιλων, δυστυχώς όμως δεν μπόρεσα να βρω στο ίντερνετ κάποια απεικόνιση σε νορμάλ μέγεθος, οπότε και αρκέστηκα στην απλή περιγραφή του.

'Οταν λες κατάθεση στεφάνου τι εννοείς;΄Είχα πάει στο μνημείο την ημέρα των εγκαινίων του και πολλοί είχαν αφήσει στεφάνια και λουλούδια!

hourglass είπε...

Το άρθρο σου είναι καταπληκτικό, όπως πάντα άλλωστε!

Έκανες όμως το μοιραίο λάθος χτες να μου αποκαλύψεις την ηλικία σου, χε χε χε... :P

abravanel είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρον - σ'ευχαριστώ!

Είχα δει οτι έγινε η κατάθεση στεφάνου από τον δήμαρχο του Βερολίνου και τον, ίσως, τελευταίο επιζώντα ομοφυλόφιλο "απόφοιτο" των στρατοπέδων.
Και αν δεν κάνω λάθος φέτος εγκαινιάστηκε το μνημείο, οπότε αυτό ήταν το πρώτο gay pride με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο.

gay super hero είπε...

@ abravanel

Ναι φέτος έγιναν τα εγκαίνια. Αν κατεβάσεις λίγο τη σελίδα μπορείς να δεις τις φωτογραφίες που τράβηξα στα εγκαίνια στο ποστ της 2ας Ιουνίου :-)

Ανώνυμος είπε...

Eξαιρετικό θέμα..! Πρέπει να το έψαξες πολύ... Thanks for the info...

turigr είπε...

Όποτε επισκέπτομαι το blog σου μαθαίνω καινούργια πράγματα! Πολλά ευχαριστώ!
Υ.Γ. Να προσθέσω στο σχόλιό σου προς abravanel ότι το video που προβάλλεται στο μνημείο είναι αυτό:
http://www.youtube.com/watch?v=vlUujXTna1A
και ότι κάθε δυο χρόνια θα αλλάζει.

phoinix είπε...

πολύ καλό και ενημερωτικό!!
μ΄αρέσουν πολύ τα σύμβολα!
νομίζω πως θα υιοθετήσω τη μωβ μούντζα! :)

MAD είπε...

@ φοινικα
ΚΑΙ παιδί θες, ΚΑΙ κορίτσι, ΚΑΙ μωβ??? σοκ

gay super hero είπε...

Σας ευχαριστώ όλους για τα πολύ θετικά σχόλια - αυτό το αφιέρωμα είχε αρκετή δουλίτσα αλλά χαλάλι!

Strahd είπε...

Πάρα πολύ καλό αφιέρωμα! Μπράβο Super Hero μας. Σου αξίζει μια σούπερ αγκαλιά. :)

pisoglendis είπε...

απλά αψογο και τόσο διαφωτιστικό ... Μπράβο