.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΜΙΤΕΡΑΝ: “ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΚΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ”

Στο επίκεντρο μιας διαμάχης που συγκλονίζει τη Γαλλία τις τελευταίες μέρες βρίσκεται ο μοναδικός ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης Φρεντερίκ Μιτεράν. Ο ανιψιός του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν που τον περασμένο Ιούνιο ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού στην κυβέρνηση Σαρκοζί κατηγορείται από την αντιπρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν αλλά και στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος ότι στο βιβλίο του “Η Λάθος Ζωή” παραδέχεται πως έκανε σεξουαλικό τουρισμό με ανήλικα αγόρια στην Ταϊλάνδη. Στο βιβλίο αυτό που εκδόθηκε το 2005 και έχει πουλήσει 200 χιλιάδες αντίτυπα ο Μιτεράν είχε αναφερθεί για πρώτη φορά δημόσια στην ομοφυλοφιλία του.

mitterand1

Αφορμή για τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του ήταν τα σχόλια του Μιτεράν σχετικά με τη σύλληψη από την ελβετική αστυνομία του διάσημου σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι που κατηγορείται για την αποπλάνηση μιας 13χρονης στις ΗΠΑ το 1977. Ο υπουργός είχε δηλώσει ότι η σύλληψη “μας θυμίζει την Αμερική που φοβόμαστε” κι ότι “πρόκειται για μια υπόθεση πολύ παλιά που πλέον δεν βγάζει κανένα νόημα” – μια δήλωση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Χτες το βράδυ ο Μιτεράν εμφανίστηκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων της γαλλικής τηλεόρασης για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

Για το βιβλίο: “Όπως είδατε πουθενά στο εξώφυλλο δεν αναφέρω ότι πρόκειται για αυτοβιογραφία. Δεν πρόκειται για μυθιστόρημα, ούτε για απομνημονεύματα. Προτιμώ να μην ορίσω τα πράγματα. Πρόκειται για μια αφήγηση, αλλά δεν μου αρέσει ούτε αυτή η λέξη. Κατά βάθος για μένα είναι μία πραγματεία. Ένας τρόπος για να αφηγηθώ μια ζωή που μοιάζει πολύ με τη δική μου αλλά και με τη ζωή πολλών άλλων ανθρώπων.”

“Ο τίτλος του βιβλίου είναι “Η Λάθος Ζωή”. Αφηγούμαι τη διαδρομή μιας δύσκολης ύπαρξης. Και σε αυτή τη λάθος ζωή υπάρχουν πολλές φορές και οι λάθος συναναστροφές. Υπάρχουν περιγραφές που είναι σκληρές γιατί δεν μπορεί κανείς να φτιάξει δυνατή λογοτεχνία -όπως είχα την πρόθεση να κάνω- χρησιμοποιώντας σαν υλικό όμορφα συναισθήματα.”

mitterand2

Για τις κατηγορίες εναντίον του: “Οι τρεις μέρες που πέρασαν δεν ήταν καθόλου εύκολες για μένα. Δεν ήρθα εδώ για να παραπονεθώ γιατί γνώριζα ότι η πολιτική είναι συχνά μια σκληρή υπόθεση και σήμερα το διαπιστώνω. ‘Ηρθα για να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα: πρώτον σε καμία περίπτωση το βιβλίο δεν αποτελεί υπεράσπιση του σεξουαλικού τουρισμού. Ακόμα κι αν ένα από τα έντεκα κεφάλαια περιγράφει ακριβώς την περιήγηση του αφηγητή μέσα σε αυτή την κόλαση αλλά και τη νοσηρή γοητεία που μια τέτοια κόλαση μπορεί να ασκήσει σε έναν άνθρωπο.”

Δεύτερον για το βάναυσα άδικο συμπέρασμα στο οποίο σπεύδουν ορισμένοι ότι δηλαδή οι εκπορνευόμενοι νεαροί στους οποίους αναφέρομαι ήταν ανήλικοι: Σε καμία περίπτωση. Το επαναλαμβάνω: Σε καμία περίπτωση. Δεν έχω κάνει ποτέ κακό σε κανένα στη ζωή μου. Βεβαίως όλοι μπορούμε να βλάψουμε τους άλλους αλλά μιλάω για τα στοιχειώδη ζητήματα. Το βιβλίο δεν αποτελεί υπεράσπιση ούτε του σεξουαλικού τουρισμού ούτε της αποπλάνησης ανηλίκων. Ορισμένοι σχολιαστές ή ακόμα και πολιτικοί φαίνεται να μπερδεύουν τις φαντασιώσεις τους και την κακή τους προαίρεση με την πραγματικότητα.”

[Διακόπτει συγκινημένος] ”Σκέφτομαι την τιμή μου, σκέφτομαι την οικογένειά μου, σκέφτομαι τα παιδιά μου, σκέφτομαι τη μητέρα μου. Δεν ήρθα εδώ για να παραπονεθώ αλλά τα σκέφτομαι όλα αυτά. Κι αν έχω συγκινηθεί είναι γιατί αυτά τα πράγματα είναι που έχουν σημασία για μένα. Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ με όποιον τρόπο μπορώ την τιμή μου.”

Ναι είχα σχέση με νεαρούς, αυτό είναι κάτι που δεν κρύβω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συγχέουμε την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία λες και είμαστε στην παλαιολιθική εποχή. Κι αν διαβάσει κανείς ολόκληρο το βιβλίο νομίζω ότι αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρο.”

frederic mitterand3

Για όσα μετανιώνει: “Αυτό που περιγράφω ήταν ένα λάθος, σε καμία περίπτωση όμως δεν ήταν έγκλημα. Βρισκόμουν πάντα με άντρες της ηλικίας μου ή λίγα χρόνια μικρότερους και πάντα με τη δική τους συναίνεση. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πάνω σε αυτό.”

“Με τον καιρό έφτασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει κανείς να αρνείται σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους επί χρήμασι συναλλαγές, ότι τέτοιες συναλλαγές πλήττουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μπορεί κανείς να κάνει τέτοια λάθη και καλώ όποιον δεν τα έχει κάνει ποτέ του να μου ρίξει την πρώτη λίθο. Ανάμεσα σ’ αυτούς που μας βλέπουν ποιος δεν έχει κάνει ποτέ λάθος στη ζωή του;”

Για το μέλλον του στην κυβέρνηση: “Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με δέχτηκε σήμερα και επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου. Το ίδιο και ο πρωθυπουργός που έχει δηλώσει ότι τρέφει εκτίμηση για μένα από τότε που διάβασε το βιβλίο πριν τέσσερα χρόνια. Νομίζω ότι τον άγγιξε η ειλικρίνεια, ίσως και το κουράγιο με το οποίο γράφτηκε.”

Ποτέ δεν πρόκειται να προσθέσω στην αδικία της οποίας είμαι θύμα την ταπείνωση μιας παραίτησης. Μπορώ να καταλάβω την απέχθεια που τρέφουν για μένα άτομα όπως η κυρία Λε Πεν. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω την τύφλωση ή τη διάθεση εκδικητικότητας κάποιων άλλων, όπως ορισμένα στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος.”

frederic mitterand

Τα επίμαχα αποσπάσματα από το βιβλίο:

Τα περισσότερα αγόρια είναι νεαροί και όμορφοι. Η παρακμή που μπορεί κανείς να συνδέσει με το επάγγελμά τους μοιάζει να μην τους αγγίζει. Αργότερα θα μάθαινα ότι δεν έρχονται εδώ κάθε βράδυ, ότι έχουν φιλενάδες, κάποιοι από αυτούς είναι φοιτητές κι άλλοι μένουν με τις οικογένειές τους που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν από πού προέρχεται το χαρτζιλίκι τους.

“Έκανα πως δεν άκουσα όταν ένας από τους προαγωγούς μου πρότεινε “young boys, no trouble, very safe”. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα πόσο έχει καταρρεύσει η φήμη των γάλλων αντρών από το λατίνο εραστή στις αμερικάνικες ταινίες του ‘30 στον πωρωμένο παιδεραστή της σύγχρονης εποχής.”

Παρά τα όσα πιστεύουμε υπάρχουν πολύ λίγα σεξουαλικά ερείπια από δυτικές χώρες ανάμεσα στο κοινό. Οι περισσότεροι πελάτες είναι ντόπιοι, μεσήλικες, έρχονται με παρέα και χαλαρώνουν πίνοντας ουίσκι με κόκα-κόλα”

“ Έχω διαβάσει τα πάντα γύρω από το εμπόριο της σάρκας, έχω δει τόσες ταινίες και ρεπορτάζ. Παρά την υποκρισία των δημοσιογράφων, γνωρίζω ότι υπάρχει ένας πυρήνας αλήθειας στη σκανδαλοθηρία τους. Η ασυνειδησία και η σκληρότητα των οικογενειών, η φτώχεια και η αθλιότητα, η μαφία του υποκόσμου που λυμαίνεται τα κυκλώματα της μαστροπείας, τα βουνά των δολαρίων από τα οποία στα αγόρια καταλήγουν μόνο ψίχουλα, τα ναρκωτικά, οι ασθένειες, όλες οι νοσηρές λεπτομέρειες αυτού του εμπορίου.”

“Συμπεριφέρομαι καθημερινά με δειλία, κάνω ό,τι μπορώ για να πνίξω τους ενδοιασμούς μου, γράφω βιβλία, βάζω παντού το συναίσθημα, δεν σταματάω να σκέφτομαι, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν με εμποδίζει από το να επιστρέψω. ‘Όλο αυτό το τελετουργικό της πιάτσας των εφήβων, της αγοράς των σκλάβων με ερεθίζει απίστευτα. Ο φωτισμός είναι άθλιος, η μουσική εκνευριστική, το θέαμα πάνω στην πίστα δεν είναι μόνο ηθικά αποτρόπαιο αλλά και αποπνικτικά χυδαίο.”

Παρόλα αυτά αισθάνομαι για όλο αυτό μια έλξη που ξεπερνάει τα όρια της λογικής. Η αφθονία των νεαρών που είναι τόσο ελκυστικοί και άμεσα διαθέσιμοι μου προκαλεί μια μέθη που δεν μπορώ να καλύψω ή να φρενάρω. Χρήμα και σεξ, είμαι στην καρδιά του συστήματος, του συστήματος που λειτουργεί γιατί ξέρω ότι δεν θα με αρνηθούν. Η δυτική ηθική, οι τύψεις, η ντροπή που σέρνω, τα πάντα, ο κόσμος ολόκληρος γίνονται κομμάτια….”

frederic mitterand1

Ο Φρεντερίκ Μιτεράν γεννήθηκε το 1947 στο Παρίσι. Κατά τη δεκαετία του ΄70 συνέδεσε το όνομά του με την αποκατάσταση ιστορικών κινηματογράφων για σινεφίλ στη γαλλική πρωτεύουσα. Στη δεκαετία του ΄80 υπήρξε βραβευμένος σκηνοθέτης της τηλεόρασης. Από το 2003 ως το 2005 διεύθυνε το γαλλόφωνο δορυφορικό κανάλι TV5. Από το 2005 ως το 2007 δούλεψε στο γκέι κανάλι Pink TV. Το 2008 ανέλαβε τη Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης ενώ γράφει και στο γκέι περιοδικό Tetu. Τον Ιούνιο του 2009 έγινε υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας. Έχει υιοθετήσει και μεγαλώσει δύο παιδιά ενώ σήμερα είναι και παππούς.

18 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!
Μπράβο καλά που είπες ότι υιοθέτησε, γιατί παραπάνω είπε για παιδιά και νόμιζα ότι κάτι λάθος έγινε..
Πολύ ανοιχτά το δήλωσε τον σεξοτουρισμό πάντως, λόγικο να υπήρξαν μικροαντιδράσεις, αλλά αν είσαι καλό σε άλλους τομείς, δεν τα βλέπουν όλα τα μειονεκτήματα...
Αν βγει στα ελληνικά, πρέπει να το ψάξω..

sCaTterBraiN είπε...

κατακριτέο αλλά και κατανοητό - ανθρώπινο. ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι στη θέση του (αρκεί πράγματι να μη μιλάμε για ανήλικα αγόρια. εγώ προσωπικά τείνω να τον πιστέψω)

mahler76 είπε...

ας μην το έπαιζε υποστηρικτής του παιδέρα Πολάνσκι.

sCaTterBraiN είπε...

κατερίνα, στην υπόθεση του πολάνσκι και εγώ είμαι υπέρ της άποψης να τιμωρηθεί για το βιασμό (και το έχω γράψει σε σχόλιο στο μπλογκ αυτό).

για τον μιτεράν θεώρησα ότι δε μιλάει για παιδιά με δεδομένο ότι ο ίδιος έγραψε το επίμαχο κομμάτι του βιβλίου του. ακόμα κι αν δεχτούμε ότι δεν έχει καμιά ηθική, δεν έχει μυαλό να ξέρει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ανεκτό από την κοινωνία;

Κατερίνα σ.-Μ είπε...

Είδες όμως mahler76, πώς εξηγούνται όλα; Λύθηκε και η απορία που είχα εκφράσει τότε, στο σχετικό ποστ του manifesto.
- - -

sCaTterBraiN,
είναι εκτιμητέο που είσαι καλοπροαίρετος, αλλά είναι κοινό μυστικό για ποιο λόγο συρρέουν οι σεξοτουρίστες στην Ταΐλάνδη: σεξοτουρισμός με παιδιά. Aν δεν ήθελε παιδιά, θα πήγαινε Βερολίνο, Άμστερνταμ, Μαδρίτη... δεν θα ξενιτευόταν.
- - -

gay super hero,
δεν πρόκειται περί κατηγορίας από ακροδεξιούς και σοσιαλιστές, αλλά για κάτι που έγραψε και παραδέχεται ο ίδιος, έστω κι αν προσπαθεί να ανασκευάσει σε ό,τι αφορά στην ηλικία των αγοριών:

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=90266

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4540128&ct=2

Άλλωστε, στήριξη σε κάποιον που βίασε ανήλικο κορίτσι παρέχει. Αβρότητες μεταξύ παιδοφίλων...

Σε κάθε περίπτωση, είναι ακατάλληλος για πολιτικός. Για υπουργός, και μάλιστα Πολιτισμού, ούτε συζήτηση. Ή όχι;

gay super hero είπε...

@ κατερίνα σ-μ

Κταρχάς να με συγχωρέσεις που ανασκεύασα το σχόλιό σου γιατί δεν θέλω να υπάρχει στο μπλογκ μου το συγκεκριμένο link και κάποιος να έρχεται εδώ από το google με αυτή την αναζήτηση. Ζούμε σε πονηρές εποχές και ελπίζω να με καταλαβαίνεις.

Δεν νομίζω ότι ένα δημόσιο πρόσωπο είναι τόσο ανεγκέφαλο ώστε να ομολογήσει παράνομες πράξεις σε ένα βιβλίο. Το οποίο βιβλίο έχει κυκλοφορήσει εδώ και 4 χρόνια, έλαβε διθυραμβικές κριτικές και πούλησε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα. Πού ήταν όλοι αυτοί τότε;

Επιπλέον πρόκειται για διήγηση και όχι απαραίτητα για αυτοβιογραφία. Το που τελειώνει η πραγματικότητα και αρχίζει η μυθοπλασία κανείς δεν το γνωρίζει και κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όσα γράφει κάποιος σε ένα βιβλίο λες και πρόκειται για μαρτυρίες σε δικαστήριο.

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει ως αντικείμενό του το σεξοτουρισμό στην Ταϊλάνδη. Μόνο ένα από τα έντεκα κεφάλαια αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα. Το θέμα του βιβλίου είναι η βασανιστική πορεία προς την αυτογνωσία και την αποδοχή της ταυτότητάς του από έναν ομοφυλόφιλο άντρα που μεγαλώνει σε πολύ δύσκολες εποχές. Μην ξεχνάμε ότι ο Μιτεράν είναι 62 χρονών και ότι για πολλούς ομοφυλόφιλους άντρες της εποχής του στις δυτικές χώρες η μοναδική σεξουαλική διέξοδος ήταν τα ταξίδια σε χώρες όπως το Μαρόκο, η Ταϊλάνδη κτλ. Ο Μιτεράν ήταν ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα στη Γαλλία που αναφέρθηκε σε αυτά τα ζητήματα χωρίς φόβο και πάθος.

Ως προς τις καταγγελίες της ΛεΠεν είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο κόμμα καλλιεργεί συστηματικά της σύνδεση μεταξύ ομοφυλοφιλίας και εγκληματικής δραστηριότητας. Οι σοσιαλιστές από τη μεριά τους δεν μπορούν να του συγχωρέσουν το γεγονός ότι "χάρισε" στην κυβέρνηση Σαρκοζί την αίγλη του ονόματος Μιτεράν.

gay super hero είπε...

'Oσο για τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που παραθέτεις, στόχος αυτής της ανάρτησης -για να μην πω λόγος ύπαρξης αυτού του μπλογκ- είναι ακριβώς η παρουσιάση της λοαδ ειδησεογραφίας με όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμο και νηφάλιο τρόπο και μακριά από τις σκόπιμα διαστρεβλωμένες και εκ του πονηρού διατυπώσεις που συστηματικά χρησιμοποιεί ο mainstream τύπος όποτε ασχολείται με τα συγκεκριμένα ζητήματα. Κάτι που είναι πασιφανές και στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

Υ.Γ. Αν θέλεις ξαναβάλε το link του manifesto γιατί το ξέχασα στη μεταφορά.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Καμμία αντίρρηση για τις μεθοδευμένες διατυπώσεις του τύπου' άλλωστε το έχω επισημάνει πολλές φορές ακόμα κι όταν αυτές οι διατυπώσεις είναι πολύ δυσδιάκριτες. Όμως δημοσιεύσεις αυτού του ίδιου Τύπου, άλλες αναφορές και άρθρα του, ομοφυλοφιλικού ενδιαφέροντος, γίνονται αποδεκτά χωρίς επιφυλάξεις. Η πειστικότητα για τα επιχειρήματα και τις θέσεις μας συνεπάγεται την αντικειμενική κρίση για όμοιες δραστηριότητες ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων.

Ο υπουργός αυτός στήριξε έναν παιδοβιαστή. Ερώτημα: Ποιος θέλει να υπερασπίσει έναν παιδοβιαστή;

Γνωρίζω ότι αναφέρεται στο ζήτημα σε ένα μόνο κεφάλαιο, αλλά αυτό δεν διαφοροποιεί ούτε την διάχυτη άποψη του κόσμου, ούτε τις αντιλήψεις, του περί ου ο λόγος.

Και θα μου επιτρέψεις, αλλά άν ερμηνεύαμε τα πάντα με μικροπολιτικές προθέσεις, τότε θα δίναμε συγχωροχάρτι σε όλους. Και σ' αυτούς που για μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν αποδίδουν την ισονομία που στερούν από τους ομοφυλόφιλους. Μπορεί να βολεύει που μεταξύ όλων στρέφονται εναντίον του υπουργού και ακροδεξιοί, αλλά ο σάλος είναι γενικευμένος και η αρνητική εντύπωση το ίδιο. Οι σοσιαλιστές που διά του εκπροσώπου τους στράφηκαν εναντίον του δεν είναι κοινών πεποιθήσεων με τους λεπενίτες.

Τέλος αν η βασανιστική πορεία προς την αυτογνωσία περνάει και μέσα από τα μονοπάτια της ενεργής παιδοφιλίας*, καλύτερα θα ήταν να άφηνε κανείς ...ανεξερεύνητο το μέσα του και απείραχτο το μέσα των παιδιών.

* παρά την ελαστικότητα των νόμων που η Ταϊλάνδη, για τουριστικούς λογους, έχει θεσπίσει για την παιδοφιλία, ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι επί της ουσίας μιλάμε για βιασμό παιδιών.


υ.γ
Δεν νομίζεις ότι ένα δημόσιο πρόσωπο είναι τόσο ανεγκέφαλο, ώστε ...οτιδήποτε;

Αυτό ξαναπές το!

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

oυπς, σόρρυ- τώρα είδα το σχόλιο περί του λόγου της ανασκευής!

Επομένως διαγράφω το προηγούμενο και δίνω μόνον το λινκ του manifesto:
επειδή κανείς δε με ρώτησε

gay super hero είπε...

@ κατερίνα σ.Μ

Μια που το αναφέρεις να παραθέσω εδώ αυτά που δήλωσε ο υπουργός χτες το βράδυ στην τηλεόραση σχετικά με την υπόθεση Πολάνσκι:

"Παρασύρθηκα από το συναισθηματισμό μου...Θέλω όμως να γνωρίζει ένας καλιτέχνης διεθνούς φήμης που διαμένει στη Γαλλία ότι ο υπουργός Πολιτισμού δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψει. Θέλω να γνωρίζει ότι ο υπουργός θα επαγρυπνεί ώστε η αντιμετώπισή του να είναι δίκαιη."

"Αναγνωρίζω ότι ήμουν υπερβολικά συναισθηματικός. Θα διαπιστώσετε όμως ότι κατά έναν πολύ περίεργο τρόπο η υπόθεση Πολάνσκι μετατράπηκε σε υπόθεση Μιτεράν. Θα χαρακτήριζα τουλάχιστον περίεργους τους παραλληλισμούς που κάνουν ορισμένοι και τον τρόπο σκέψης που τους οδηγεί σε τέτοιους παραλληλισμούς."

Ως προς αυτό που γράφεις, ότι δηλαδή "ο σάλος είναι γενικευμένος και η αρνητική εντύπωση το ίδιο" δεν θα έλεγα ότι είναι ακριβές. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο (σοσιαλιστής) δήμαρχος του Παρισιού υπερασπίστηκαν το Μιτεράν και μίλησαν για "αθλιότητες" και "κυνήγι μαγισσών".

mahler76 είπε...

@Κατερίνα σ.-Μ
είδα καλή μου, είδα κι έφριξα. Αλήθεια ο Woody Allen τι έχει να πεί για την υπόθεση Πολάνσκι?

Unknown είπε...

Για μένα πάσης φύσεως παιδεραστία είναι κατακριτέα.
Καλησπέρα φιλαράκο!

gay super hero είπε...

@ bear

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Επίσης να σου πω ότι για μένα και πάσης φύσεως δολοφονία είναι κατακριτέα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αύριο δεν μπορώ να γράψω ένα βιβλίο για έναν serial killer. Δηλαδή αν το γράψω αυτό με καθιστά ύποπτο για κάτι;

Κάποιος άλλος μπορεί να γράψει ένα βιβλίο για το εμπόριο ναρκωτικών, δεν σημαίνει ότι είναι έμπορος. Κάποιος μπορεί να περιγράψει το εμπόριο ανθρώπων. Δεν σημαίνει ότι συμμετείχε. Πόσο μάλλον αν στο βιβλίο το καταδικάζει κιόλας!

Ασχέτως αν η δήλωση για τον Πολάνσκι ήταν εντελώς απαράδεκτη και ατυχής, εδώ μιλάμε για κανονικό λιντσάρισμα ενός ανθρώπου με εντελώς πολιτικάντικα κίνητρα και με σαφή προσπάθεια να "τιμωρηθεί" για τον ανοιχτό τρόπο με τον οποίο επέλεξε να ζήσει τη ζωή του.

Μην το ξεχνάμε, ακόμα και στη Γαλλία δεν είναι και λίγο να έχεις έναν υπουργό που δεν δηλώνει απλά γκέι, αλλά γράφει βιβλία γι'αυτό, δουλεύει σε κανάλια, περιοδικά κτλ.

Kαι για να το κάνω πιο λιανά αν ο (ετεροφυλόφιλος) Ουελμπέκ γινόταν υπουργός είμαι σίγουρος ότι κανένας δεν θα τον κατηγορούσε ότι "διαφημίζει" το σεξοτουρισμό επειδή έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο γι'αυτό (την "Πλατφόρμα")

THANOS είπε...

οι άνθρωποι κρίνονται για τις πράξεις τους, όχι για τα λόγια προφορικά ή γραπτά

gay super hero είπε...

@ thanos

Και τα λόγια κάποιου μπορεί να είναι εμπρηστικά ή απάνθρωπα και να κάνουν πολύ μεγαλύτερο κακό από τις πράξεις ή να οδηγούν σε αυτές. Γι'αυτό γράφω ότι η δήλωση για τον Πολάνσκι ήταν απαράδεκτη και ατυχής εφόσον μιλάμε για ένα 13χρονο παιδί που έπεσε θύμα ενός ανθρώπου όσο ταλαντούχος κι αν είναι αυτός.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι ένοχος και εγκληματίας επειδή στο βιβλίο του αναφέρεται και περιγράφει ένα κοινωνικό πρόβλημα...

another george blog είπε...

Δεν μπορώ να δεχτώ την άποψή του.
Από την μια αναφέρει ότι "δεν είναι πραγματικότητα" και από την άλλη λέει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν αναφέρεται σε ανήλικα αγόρια. Και το κάνει με τέτοιο τρόπο που είναι σαν να αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα.

Τέλος πάντων.. μόνο ο ίδιος ξέρει την αλήθεια.

SK είπε...

Aτυχής περίπτωση.
Θα συμφωνήσω με τον GSH ότι ξέφυγε το θέμα και κοντεύει να γίνει κυνήγι μαγισσών. Όμως η όλη υπόθεση δείχνει αφέλεια, αν μη τι άλλο, από τον Μιττεράν. Και πολιτική ανικανότητητα ίσως, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό της υπόθεσης Πολάνσκυ. Από αυτή την άποψη, μάλλον δεν μπορεί να συνεχίσει ως αποτελεσματικός υπουργός.
Ξέχασε τον κανόνα περί της γυναίκας του καίσαρα (όχι απλώς να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια). Και η δικαιολογία περί συναισθηματικής αντίδρασης δεν είναι καν δικαιολογία. Αλίμονο αν επιτρέπεται σε υπουργό να δρα υπό υπερ-συναισθηματικές συνθήκες. Ή, αν του τύχει, να μην έχει επιλέξει συνεργάτες που θα τον αποτρέψουν να βγάλει τέτοιες δηλώσεις που τον εκθέτουν.