.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ…

Την προτελευταία θέση κατέχει η Ελλάδα ανάμεσα σε 29 χώρες της Ευρώπης σχετικά με τις πολιτικές αντιμετώπισης του HIV και του AIDS. Η μοναδική από τις 29 ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκεται χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι η Ρουμανία….

Η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολικά χαμηλότερη βαθμολογία (597 με άριστα το 1000) ακόμα και σε σχέση με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης αλλά και την Κύπρο! Στην πρώτη θέση έρχεται το Λουξεμβούργο με 857 βαθμούς και ακολουθούν η Μάλτα και η Ελβετία. Από τις μεγάλες χώρες η Βρετανία βρίσκεται στην 9η θέση, η Γαλλία στη 12η, η Γερμανία στη 13η, η Ισπανία στη 15η και η Ιταλία μόλις μια θέση πάνω από την Ελλάδα στην 28η! Ολόκληρη την κατάταξη μπορείτε να δείτε σε αυτό τον πίνακα:

hivindexeuropeΘα είχε ενδιαφέρον πάντως να βαθμολογηθούν και χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία για να δούμε αν είμαστε κάτω κι απ’ αυτές…

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της εταιρείας Health Consumer Powerhouse που έγινε για λογαριασμό της σουηδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημοσιεύτηκε την εβδομάδα που μας πέρασε. Η εταιρεία εξειδικεύεται στη βαθμολόγηση των συστημάτων υγείας πρώτα στη Σουηδία και μετά στην υπόλοιπη Ευρώπη από το 2004.

Η έρευνα καταρτίζει ένα “δείκτη αντιμετώπισης του HΙV” που στηρίζεται στις επιδόσεις των χωρών σε 28 παραμέτρους. Αυτές οι παράμετροι ομαδοποιούνται χονδρικά σε 4 κατηγορίες: “Δικαιώματα και διακρίσεις σε βάρος των οροθετικών”, “Πρόσβαση σε θεραπείες”, “Μέτρα πρόληψης” και “Αποτελέσματα”. Η Ελλάδα συγκεντρώνει πολύ χαμηλή βαθμολογία τόσο στο ζήτημα των διακρίσεων όσο και στο ζήτημα της πρόληψης.

Συγκεκριμένα η χώρα μας παίρνει “κάτω από τη βάση” ή δεν παρέχει στοιχεία σε 14 από τις 28 παραμέτρους. Αυτές είναι:

-Κοινωνικές διακρίσεις που υφίστανται οι οροθετικοί (όπως βαθμολογούνται από τους ίδιους)
-Υποχρέωση των σχολείων να δεχτούν οροθετικούς μαθητές
-Άρνηση γιατρών να αναλάβουν οροθετικούς ασθενείς
-Εθνική πολιτική για το Aids και ενιαίο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων
-Ποσοστό ασθενών που ξεκινούν θεραπεία σε προχωρημένο στάδιο
-Δωρεάν πρόσβαση στη “θεραπεία μετά την έκθεση”
-Εξέταση εγκύων γυναικών για τον ιό
-Διαθεσιμότητα γρήγορου τεστ διάγνωσης
-Διαθεσιμότητα γυναικείου προφυλακτικού
-Μέτρα πρόληψης στις φυλακές
-Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία
-Ποσοστό ασθενών με φυματίωση που εξετάζονται για Aids
-Μέτρηση των ποσοστών μόλυνσης από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας

safe sex-no regrets

Σύμφωνα με την έρευνα το 2007 τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 8% πανευρωπαϊκά σε σχέση με το 2006. Πάνω από το 50% των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη αποδίδονται πλέον σε ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές – αυτά όμως αφορούν σε μεγάλο βαθμό μετανάστες από χώρες εκτός Ευρώπης. Ταυτόχρονα, μέσα σε πέντε χρόνια ο αριθμός των αντρών που έχουν μολυνθεί μέσα από ομοφυλοφιλικές επαφές έχει διπλασιαστεί… Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά εδώ.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταγράψει μείωση των νέων κρουσμάτων για την περίοδο 1999 - 2006! Οι υπεύθυνοι της έρευνας όμως αποφάσισαν να μην λάβουν υπόψη τους αυτά τα στοιχεία καθώς θεωρούν ότι η καταγραφή των κρουσμάτων δεν είναι αξιόπιστη…

Αναρωτιέμαι αν έχει ενημερωθεί για αυτά τα στοιχεία και πώς ακριβώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα η (καινούρια) ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον σε σχέση με την τριτοκοσμική κατάσταση που βιώνουμε, εντύπωση προκαλεί το πόσο σπάνιες και “διακριτικές” είναι οι δημόσιες παρεμβάσεις και καταγγελίες των σχετικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Φαίνεται ότι οι αρμόδιοι έχουν βρει τον τρόπο να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου χωρίς να τους ενοχλεί κανείς….

18 σχόλια:

mahler76 είπε...

μια θέση πάνω από την Ζιμπάμπουε ήμαστε βασικά...

Hfaistiwnas είπε...

@mahler76, έχεις ένα δίκιο...

Unknown είπε...

Δυστυχώς έτσι είναι. Την διάβασα κι εγώ αυτήν την έκθεση.

πέμπτη εποχή είπε...

πριν 5 μηνες μας ειχαν στειλει στα δημοτικα σχολεια ενα εντυπο για την προαιρετικη διδασκαλια σεξουαλικης διαπαιδαγωγησης .Εργο του γνωστου σεξολογου που διαπρεπει στην tv. Εμεινε στα χαρτιά. Απο κει ξεκινάνε όλα , κατά τη γνώμη μου. Απο τα 11-12 χρόνια .Αν είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάζαμε με τα παιδιά θέματα που αφορούν στο σεξ και στις προφυλάξεις , πολλά θα ήταν διαφορετικά στην ερευνα αυτή...
Ειχα μαθητρια που εμεινε εγκυος στα 13 της...1 χρονο αφου της έδωσα το απολυτηρο δημοτικου...εν ετει 2004..αυτά.
Την καλημέρα μου και μπράβο για την καλή δουλειά που κάνεις.

gay super hero είπε...

@ 5η εποχή

Αν κρίνω από τις γνωστές απόψεις που εκφράζει ο "γνωστός σεξολόγος της tv" άστο, να μας λείπει καλύτερα.

Σημασία δεν έχει να λέμε όι κάνουμε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αλλά και τί ακριβώς διδάσκουμε.

Μπορείς να διαβάσεις σχετικά αυτά που έχει ανεβάσει το Απέναντι Πεζοδρόμιο για το πονεμένο θέμα της σεξουαλικής αγωγής στην Ελλάδα εδώ και εδώ

THANOS είπε...

μείωση των κρουσμάτων... φαντάσου πόσο ανίκανοι είμαστε ακόμα και να καταγράψουμε την έκταση του προβλήματος...

George Tsitiridis είπε...

mas kselaspose i roumania..

pali kala...

ta kondilia einai 0 gia fetos apo to keelpno ...
giati leei oti tha dosoyn ola ta lefta gia tin nea gripi..

oxi oti otan dinane vlepame tipota spoydaio
ta trogane kai kanane aparadektes kampanies

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη πως κανετε ετσι. Ειμαστε 2οι απο το τελος! Hoorah!

mr.f είπε...

Ούτε την πρωτιά των τελευταίων δεν έχουμε..μας κέρδισε η Ρουμανία..

Πέρα από την πλάκα, νομίζω ότι είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα πλέον.

Θα συμφωνήσω πολύ με το σχόλιο του THANOS
"μείωση των κρουσμάτων... φαντάσου πόσο ανίκανοι είμαστε ακόμα και να καταγράψουμε την έκταση του προβλήματος..."

thesikaleon είπε...

Καλησπέρα

Ένα νέο blog για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα http://breaking-the-taboo.blogspot.com

Θα ήθελα τη συμμετοχή όλων ;)

phoinix είπε...

καλά ακόμη και στη Κύπρο που λέμε οτι έχουμε κράτος και πρόνοια είμαστε στον πάτο σε αυτό το θέμα.
Απο την άλλη τόσο στη Κύπρο όσο και στην Ελλάδα οι θεραπείες είναι δωρεάν και υπάρχει και Δωρεάν πρόσβαση στη “θεραπεία μετά την έκθεση”.
Όσο αφορά τα γρήγορα τεστ διάγνωσης είμαστε τραγικοί αφού πρέπει να περιμένεις μια βδομάδα για τα αποτελέσματα ενώ σε ένα ιδιώτη θα έχεις τα αποτελέσματα την ίδια μέρα.
Επίσης στο εξωτερικό οι οροθετικοί έχουν φωνή και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Εδώ με τα κρούσματα ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού των ομάδων αυτών οι άνθρωποι αυτοί κρύβονται. Δεν είναι τυχαίο που δεν υπάρχει σύλλογος οροθετικών (απ'όσο γνωρίζω) όπως υπάρχουν σύλλογοι για άλλα νοσήματα (καρκίνος, διαβήτης) που ασκούν πίεση στο κράτος διεκδικόντας τα δικαιώματά τους. Επίσης στην Ευρώπη υπάρχουν ομάδες αυτοβοήθειας οροθετικών ανωνύμων που στηρίζουν ο ένας τον άλλο καθημερινά.

ProFyLaKtiKo είπε...

μια ακόμα λυπηρή θέση.. όπως έλεγε κάποιος, όσο το 90% (συμπληρωματικό του 10%) εθελοτυφλεί στο θέμα, όπως και της ομοφυλοφιλίας) που να πάμε...

mahler76 είπε...

@ProFyLaKtiKo
για το ότι έχει γεμίσει ο τόπος 20 χρονες αδερφές που ζητούν και προσφέρουν σέξ χωρίς προφυλάξεις δεν ευθύνεται το 90% πάντως.

gay super hero είπε...

@ mahler

Eίσαι σίγουρος ότι το 90% δεν ευθύνεται που οι 20χρονες αδελφές όπως λες δεν έχουν ακούσει καν για την ασθένεια ή θεωρούν ότι δεν τους αφορά; Για το ότι κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για τα μέτρα προφύλαξης που αντιστοιχούν στις δικές τους σεξουαλικές πρακτικές; Γιατί βέβαια το "βάλε προφυλακτικό" όπως γνωρίζεις στη δική μας πέριπτωση δεν αρκεί. 'Η μήπως το 90% έχει στείλει κάποιο μήνυμα σε όλα αυτά τα 20χρονα ότι θεωρεί και τη δική τους ζωή πολύτιμη;

Εδώ δεν κυκλοφορούν καν στο εμπόριο ενισχυμένα προφυλακτικά. Ακόμα και οι διαφημιστικές καμπάνιες των εταιρειών προφυλακτικών απευθύνονται αποκλειστικά στους ετεροφυλόφιλους. Τί λέμε τώρα.

mahler76 είπε...

@gay super hero
όταν κάποιος είναι αρκετά άντρας για να ξέρει που και πώς θα ψωνιστεί και θα παρθεί οφείλει να γνωρίζει και πως θα προφυλαχθεί. Όχι όλα να τα ρίχνουμε στους άλλους.

mahler76 είπε...

και για να συμπληρώσω και το εξής, στο ίδιο φαρμακείο που αγοράζουν ΚΥ υπάρχουν και προφυλακτικά. Αν ξέρουν την χρήση του ενός, οφείλουν να γνωρίζουν και την ύπαρξη του άλλου. Στις μέρες μας δε που η πληροφόρηση είναι τόσο εύκολη και οι πληροφορίες τόσες πολλές, οποιοσδήποτε, ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος δεν μπορεί να έχει άλλοθι ότι δεν ενημερώθηκε από την επίσημη Πολιτεία.

mahler76 είπε...

φυσικά και δεν απαλλάσσω την πολιτεία από τις ευθύνες της όμως η αδιαφορία ή αμέλειά της πρέπει να μας δίνει κίνητρο να ήμαστε περισσότερο υπεύθυνοι. Σε κάποια δε πράγματα μπορούμε και μεταξύ μας να καλύπτουμε όσο γίνεται τα όποια ενημερωτικά κενά της Πολιτείας.

gay super hero είπε...

O καθένας έχει τις ευθύνες του, αυτό όμως δεν απαλλάσσει την Πολιτεία από τις δικές της. Δεν είναι τυχαίο ότι η νεότερη γενιά είναι πιο "ξένοιαστη" σε αυτό το θέμα αφού εδώ και πολλά χρόνια η ενημέρωση έχει ατονήσει εντελώς. Για να μην μιλήσουμε για την πιοότητα των προφυλακτικών που κυκλοφορέι στο εμπόριο και ποιος τα ελέγχει. Εγκληματικά πράγματα.

Πέρα από αυτά όμως η λογική του "κανείς δεν νοιάζεται για σένα, εσύ είσαι υπέυθυνος για τον εαυτό σου, δεν πα να κόψεις το λαιμό σου" είναι ακριβώς αυτή που λαμβάνουν ως μήνυμα τα 20χρονα. Δεν πρέπει να σου κάνει εντύπωση λοιπόν που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο.