.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΕΦΑΝΩΣΟΝ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΣ ΣΑΡΚΑ ΜΙΑΝ

Αν και η Σουηδία είναι από τον περασμένο Απρίλιο η έβδομη χώρα στον κόσμο όπου τα ζευγάρια του ίδιου φύλου μπορούν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο, ο αγώνας για την ισότητα δεν σταμάτησε εκεί αλλά μετράει μία ακόμα νίκη.

Αυτή τη φορά πρόκειται για το θρησκευτικό γάμο αφού οι 250 επίσκοποι της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας ψήφισαν χτες σε ποσοστό 70% ότι από εδώ και στο εξής οι γκέι και οι λεσβίες θα μπορούν να παντρεύονται και στην εκκλησία! Σημειωτέον ότι στη Σουηδία και οι ίδιοι οι επίσκοποι εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από τους απλούς πιστούς που υπολογίζονται στο 73% του πληθυσμού της χώρας. Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν εξωγήινα στην ελληνική πραγματικότητα. Αποδεικνύουν όμως ότι η θρησκεία -όπως και όλα τα πράγματα άλλωστε - μπορεί να γίνει δύναμη για το κακό αλλά και για το καλό.

lars-gardfeldt

Δικαιωμένος από τις εξελίξεις πρέπει να αισθάνεται ο 51χρονος Λαρς Γκάρντφελντ, ιερέας από το Γκέτεμποργκ και ο άνθρωπος που ήταν όλα αυτά τα χρόνια το δημόσιο πρόσωπο της εκστρατείας για το θρησκευτικό γάμο. Το 2006 ο Γκάρντφελντ παντρεύτηκε στον Καναδά το συνάδελφό του ιερέα Λαρς Αρνέλ και σήμερα μεγαλώνουν μαζί δυο παιδιά ηλικίας τριών ετών. Για το θέμα έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο “Μισεί άραγε ο Θεός τους ομοφυλόφιλους;” ενώ έδωσε και αυτήν εδώ τη συνέντευξη στην ιστοσελίδα του περιοδικού Tetu.

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι αυτό το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο;

Την ίδια πολύ έντονη διαμάχη είχαμε και πριν από 50 χρόνια όταν η Εκκλησία μας αποφάσισε να δεχτεί γυναίκες ιερείς. Μπροστά στην ανάγκη για αλλαγές πολλοί άνθρωποι αντιδρούν με φόβο. Σε όλη την ιστορία μας υπήρχαν πάντα κληρικοί που ήθελαν η Εκκλησία να ακολουθήσει τις δημοκρατικές κατακτήσεις της κοινωνίας και κάποιοι άλλοι που αντιδρούσαν.

Οι αντίπαλοι του γάμου αναφέρονται πολύ συχνά στην Αγία Γραφή. Ισχυρίζονται ότι η ιερότητα του γάμου δεν μπορεί να ισχύει παρά μόνο μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας….

Αν μελετήσουμε τα σχετικά εδάφια των γραφών θα δούμε να γράφουν επίσης ότι η γυναίκα πρέπει να υπoτάσσεται στον άντρα της. Αλλά η Εκκλησία μας αποφάσισε να προχωρήσει πέρα από αυτό και να χειραφετηθεί. Το να λέμε ότι πρέπει να σεβαστούμε την παράδοση σχετικά με τους ομοφυλόφιλους, σημαίνει ότι πρέπει να πάμε πίσω 200 χρόνια. Δεν μπορεί να έχουμε αφήσει πίσω μας κάποια αναχρονιστικά πράγματα που αναφέρονται στις γραφές και άλλα όχι.

Και το θέμα των παιδιών;

Η Εκκλησία πάντα πάντρευε ζευγάρια για τα οποία γνώριζε πολύ καλά ότι δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Ποτέ δεν ήταν κριτήριο αυτό για ένα γάμο και μου κάνει εντύπωση που κάποιοι ξαφνικά θέτουν τέτοιο ζήτημα. Πόσο μάλλον που στη σημερινή εποχή πολλά ζευγάρια ομοφυλόφιλων μπορούν να αποκτήσουν παιδιά. Είναι εντελώς παράλογο να επιτρέπουμε το γάμο σε ένα ετερόφυλο ζευγάρι που δεν μπορεί να τεκνοποιήσει, αλλά να το αρνηθούμε σε ένα ομόφυλο ζευγάρι που μεγαλώνει ήδη παιδιά όπως εμείς οι δύο!

Πολλές Εκκλησίες έχουν απειλήσει να διακόψουν κάθε επαφή με τη σουηδική Εκκλησία σε περίπτωση που η τελευταία ευλογήσει τους γκέι γάμους. Θεωρείτε σοβαρή μια τέτοια απειλή;

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι σχέσεις της Εκκλησίας μας με την Καθολική Εκκλησία ήταν σχετικά καλές. Πολύ συχνά οι επίσκοποί μας ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι στο Βατικανό και συμμετείχαν σε τελετές και ακολουθίες. Αν και δεν τους επέτρεπαν να συμμετέχουν στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αυτοί ήταν τόσο χαρούμενοι που έκαναν σαν μικρά παιδιά! Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που αντιμετωπίζουν με τόση περίσκεψη το ζήτημα των ομοφυλόφιλων.

Πώς αισθάνεστε σήμερα;

Καταλαβαίνω πόσο μεγάλο προνόμιο είναι να ζω σε αυτή τη χώρα. Η Εκκλησία είναι η μητέρα όλων μας και είναι μεγάλη χαρά για μένα που αναγνωρίζει πλέον σε κάποια από τα παιδιά της τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι. Δεν ξεχνάω όμως ότι κάποιοι στους κόλπους της έκαναν τα πάντα για να εμποδίζουν αυτή την εξέλιξη.

Ορισμένοι ιερείς έχουν ήδη δηλώσει ότι θα αρνηθούν να παντρέψουν ομόφυλα ζευγάρια και η Εκκλησία τους αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα εφόσον βρεθεί αντικαταστάτης. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα;

Στη Σουηδία ακόμα και σήμερα ένας επίσκοπος μπορεί να αρνηθεί να χειροτονήσει έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο ιερέα. Αυτοί που είναι αντίθετοι είναι κυρίως οι μεγαλύτεροι. 'Οσο περνάει ο καιρός οι αντιστάσεις μειώνονται.

Πιστεύετε ότι είναι πιο εύκολο για έναν ομοφυλόφιλο ιερέα σήμερα σε σχέση με την εποχή που χειροτονηθήκατε εσείς πριν 15 χρόνια;

Νομίζω ότι υπάρχουν περισσότεροι ιερείς σήμερα που στις ενορίες τους μιλάνε ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία τους. Περισσότεροι φοιτητές στις ιερατικές σχολές επίσης. Η πλειοψηφία όμως αποφεύγει να μιλήσει γιατί φοβούνται μήπως δεν χειροτονηθούν. Για παράδειγμα στο Λίνκεπινγκ ο επίσκοπος σύντομα θα πάρει σύνταξη και κανείς δεν ξέρει ποιος θα τον διαδεχτεί. Εκεί κάθε φορά που γίνονται εκλογές υπάρχουν υποψήφιοι που υπόσχονται ότι δεν πρόκειται να χειροτονήσουν ομοφυλόφιλους.

8 σχόλια:

Ephemeron είπε...

Μπραβο τους!!!
Παρ' ολο οτι δεν συμφωνω με πολλα που λενε περι θρησκειας, παρ' ολα αυτα... μπραβο τους για το κουραγιο τους!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο ιντιντ. :)

ΥΓ. Ασχετη παρατηρηση: Οταν μοιαζουν οι μουτσουνες του ζευγους, ελεγε ο σοφος λαος, τοτε ταιριαζουν πολυ. Χο.

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!!!!
Σωστα τα λένε..

Unknown είπε...

Απλά και οι θρησκείες πρέπει να εξελίσονται σύμφωνα με την χρονολογία που ζούμε.
Η δικιά μας θρησκεία ζει στον μεσαίωνα δυστυχώς.

Ανώνυμος είπε...

Άμα ήταν η κάθε θρησκεία να εξελισσόταν σύμφωνα με κάθε ανωμαλία, δε θα υπήρχε τώρα καμιά των, μήτε θα ΄χε πλέον λόγο ύπαρξης...

THANOS είπε...

το θέμα με τις γραφές είναι ότι είτε τις δέχεσαι πακέτο είτε τις απορρίπτεις.Όσα επιδέχονται ερμηνειών, καλό είναι να εκσυγχρονίζονται με βάση την κοινωνία του σήμερα κι όχι την κοινωνία της ρωμαϊκής παρακμής. Οι ιερείς εκεί αποφάσισαν πως ο Θεός αγαπάει όλους τους ανθρώπους και είναι θετικό.Τουλάχιστο εκεί οι παπάδες μιλάνε ανοιχτά, δε στέλνουν ανώνυμα σχόλια σε gay blog, αφού πρώτα μπάνισαν τα μωρά στα προηγούμενα ποστ...

πέμπτη εποχή είπε...

Gay super hero,
πάντα ενημερωτικά τα ποστ σου.
Την καλημέρα μου και να είσαι καλά, αγόρι μου. Ως προς το περιεχόμενο...
Απλώς προσυπογράφω τα όσα ανέφερε τόσο εύστοχα και καυστικά ο Θάνος.

mr.f είπε...

Ευχαριστούμε πάλι για την ενημέρωση!

Ο ανώνυμος φανταστικός όπως πάντα.

"μήτε" χαχαχαχαχαχαχα
Θα έλεγα κακία τώρα αλλά σέβομαι το blog. Πάντως θεωρήστε ότι είπα κακία! :Ρ