.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΟΜΟ-ΚΑΥΤΩΜΑ


‘Ενα ηλιόλουστο απόγευμα στα τέλη Μαρτίου ο 18χρονος Φάντι έκανε παρέα στο φίλο του που έχει μαγαζί με ρούχα στο κέντρο της Βαγδάτης ρίχνοντας μια ματιά στο καινούριο εμπόρευμα. Ένας υπάλληλος από το διπλανό μαγαζί μπήκε κρατώντας στα χέρια μια εφημερίδα. Είχε διαβάσει κάτι και ήθελε να το μοιραστεί μαζί τους. Η εφημερίδα έγραφε για τους “ανώμαλους”. Ομοφυλόφιλοι άντρες είχαν πέσει θύματα απαγωγής. Οι βασανιστές τους σφράγισαν τον πρωκτό με ειδική κόλλα πριν τους αναγκάσουν να καταπιούν καθαρτικά και νερό μέχρι να εκραγούν τα εντόσθιά τους. Οι σοροί τους βρέθηκαν πεταμένοι στην άκρη του δρόμου.

Το ίδιο βράδυ ο Φάντι συναντήθηκε με τους τρεις κολλητούς του τον Αχμέντ, το Μαζέν και το Ναμίρ σε ένα καφέ της συνοικίας Καράντα…. Ο Φάντι διηγήθηκε στους φίλους του την ιστορία που διάβασε στην εφημερίδα, ήταν όμως σίγουρος ότι δεν είναι αλήθεια. “Τα γράφουν για να μας τρομάξουν” ήταν το σχόλιό του. Παρόλα αυτά τις τελευταίες μέρες με τις φήμες για τα τάγματα θανάτου και τα βασανιστήρια οι τέσσερις φίλοι αποφάσισαν να είναι πιο διακριτικοί. Είχαν πάψει να πηγαίνουν στο καφέ κάθε βράδυ. “Να δούμε τί θα φέρει το αύριο” ήταν τα λόγια του Φάντι το τελευταίο βράδυ που συναντήθηκαν εκεί.

Στις 8 το βράδυ της 4ης Απριλίου το κινητό του Φάντι χτύπησε. Ήταν ο αδελφός του Μαζέν. Του ανακοίνωσε ότι ο Μαζέν και ο Ναμίρ ήταν νεκροί.

Οι παραμορφωμένες σοροί των δύο φίλων είχαν βρεθεί μαζί στη σιιτική γειτονιά της Βαγδάτης. Οι απαγωγείς είχαν ακρωτηριάσει το στήθος του Μαζέν. Στο δεξί πόδι του Ναμίρ λίγο κάτω από το γόνατο μπορούσε κανείς να διακρίνει σημάδια από τρυπάνι. Και οι δύο είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι, σχεδόν εξ επαφής.

Δύο νεαροί άντρες βρέθηκαν νεκροί την Πέμπτη” δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ένας αξιωματούχος της περιοχής. “’Ηταν σεξουαλικά ανώμαλοι. Οι φυλές τους τους σκότωσαν για να αποκαταστήσουν την οικογενειακή τιμή.” Στο ίδιο ρεπορτάζ ένας αστυνομικός αποκάλυπτε ότι τέσσερις ακόμα άντρες είχαν βρεθεί νεκροί στις 25 Μαρτίου. Οι δολοφόνοι είχαν γράψει στο στήθος τους τη λέξη “Διεστραμμένος”.

Ο Φάντι πήρε τον Αχμέντ στο τηλέφωνο. Μίλησαν για μία ώρα περίπου. Ο θάνατος των φίλων τους είχε συγκλονίσει αλλά ταυτόχρονα ήταν και τρομοκρατημένοι. Μην αντέχοντας τα βασανιστήρια, οι φίλοι τους μπορεί να έδωσαν και τα δικά τους ονόματα….

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Νούρι ήταν επιβάτης σε ένα ταξί που σταμάτησε σε μπλόκο της αστυνομίας. Ένας αστυνομικός ζήτησε τα χαρτιά και το κινητό του και του είπε να βγει από το αμάξι. Μόλις το έκανε τον έσπρωξε πάνω στο αυτοκίνητο και του πέρασε χειροπέδες. Όταν τον ρώτησε τί είχε κάνει, ο αστυνομικός αντί για απάντηση του φόρεσε μια κουκούλα και τον έσπρωξε στο περιπολικό.

Στο δωμάτιο που το μετέφεραν βρίσκονταν άλλοι πέντε άντρες. Όλοι τους ήταν ομοφυλόφιλοι και κάποιοι είχαν κοινούς γνωστούς. “Ξέρεις που βρίσκεσαι;” τον ρώτησε ο ένας. “Στο υπουργείο Εσωτερικών. Έχεις μπλέξει άσχημα φίλε”.

Οι ανακριτές είπαν στο Νούρι ότι μπορούσε να εξαγοράσει την ελευθερία του με 10 χιλιάδες δολάρια. Τους απάντησε ότι δεν είχε σχεδόν καθόλου λεφτά και τον άφησαν όλη νύχτα μόνο του σε ένα κελί. Το επόμενο πρωί τον ρώτησαν αν είναι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Όταν τους είπε πως ήταν σίγουρος τον έγδυσαν, έδεσαν ένα σκοινί γύρω από τους αστραγάλους του και τον κρέμασαν ανάποδα από ένα γάντζο στο ταβάνι. Έχασε τις αισθήσεις του και όταν συνήλθε ήταν ακόμα κρεμασμένος από τα πόδια. Το βράδυ οι άντρες τον έλυσαν και τον ρώτησαν πάλι για τα λεφτά.

Οι ανακρίσεις συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα. Του ζήτησαν τα ονόματα και τις διευθύνσεις άλλων ομοφυλόφιλων, αλλά ο Νούρι αρνήθηκε να τους αποκαλύψει. Άρχισαν να τον φωνάζουν “τάντα” –αδελφή. Τον απείλησαν ότι αν δεν μιλήσει τον περιμένουν τα χειρότερα. “Δεν το ξέρεις ότι αν σε σκοτώσουμε παίρνουμε πόντους στον παράδεισο;”

Τις επόμενες τρεις εβδομάδες εννέα άντρες ξεκίνησαν να τον βασανίζουν εναλλάξ σε βάρδιες των τριών. Προς το τέλος της αιχμαλωσίας του, του φόρεσαν στο κεφάλι μια κουκούλα και άρχισαν να τον βιάζουν ομαδικά. Την πρώτη μέρα υπολογίζει ότι ήταν δεκαπέντε διαφορετικοί άντρες. Τη δεύτερη έξι. Την τρίτη τρεις.

Σε κάποια φάση τον ανέβασαν στον πιο ψηλό όροφο του κτιρίου. Μέσα από ένα μικρό παράθυρο μπόρεσε να δει τις σορούς των πέντε αντρών που είχαν συλληφθεί μαζί του. Έμοιαζε σαν να τους είχαν εκτελέσει. “’Ερχεται και η δική σου σειρά” ήταν τα λόγια τους καθώς τον έσερναν στο διάδρομο.

Αργότερα ένας από τους βασανιστές τον πήρε σε μια άκρη και του υποσχέθηκε να τον αφήσει ελεύθερο αν του έδινε 5 χιλιάδες δολάρια. Με τη βοήθειά του ο Νούρι κανόνισε ένας φίλος στο Λονδίνο να στείλει τα χρήματα σε ένα φίλο του στο Ιράκ που τα έδωσε στον αστυνόμο. 25 μέρες μετά τη σύλληψή του ο αστυνόμος ήρθε στο κελί του και του είπε να μπει στην καρότσα ενός φορτηγού. Στα προάστια της πόλης τον διέταξε να κατέβει από το φορτηγό και τον παράτησε ζωντανό στην άκρη του δρόμου.



[ Αποσπάσματα από το εξαιρετικό ρεπορτάζ του περιοδικού New York για τα μαρτύρια που συνεχίζουν υποφέρουν οι ομοφυλόφιλοι στο Ιράκ. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια χιλιάδες έχουν βασανιστεί και εκατοντάδες έχουν χάσει τη ζωή τους. Αν έχετε χρόνο, αξίζει να το διαβάσετε ολόκληρο. ]

18 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

οκ.. τρομακτικό..

Unknown είπε...

Τρομακτικό αλλά Ομοκαύτωμα δεν το λες...

sCaTterBraiN είπε...

φρικιαστικό - όσο για το χαρακτηρισμό ομοκαύτωμα τι θα χρειαζόταν; περισσότερα θύματα; (που ξέρουμε πόσοι είναι ήδη νεκροί;) ευρωπαίους; (με την ευρύτερη έννοια) κεντρική εξουσία; (δεν είναι ο ρόλος των φονταμενταλιστών αυτός;) σχέδιο εξόντωσης; (υπάρχει).

gay super hero είπε...

@ scatterbrain

Μα και η κεντρική εξουσία συμμετέχει και μάλιστα με ζήλο όπως φαίνεται στη δεύτερη ιστορία.

'Αλλωστε οι φονταμενταλιστές ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της.

Unknown είπε...

Φίλε super hero μου σηκώθηκε η τρίχα.
Και πάλι μπράβο σου για την προσπάθεια που κάνεις ώστε όλα αυτά τα ακραία να βγαίνουν στην δημοσιότητα.

ProFyLaKtiKo είπε...

Μέχρι να τα διαβάσεις, δεν τα πιστεύεις

Ανώνυμος είπε...

Και νομιζαμε οτι η ελλαδα ειναι πολυ πισω ακομα...

mr.f είπε...

Είναι πραγματικά απαίσιο αυτό που συμβαίνει.

Είναι λες και βγήκαν από την κόλαση και πήραν ανθρώπινη μορφή με αυτά που κάνουν. Ποιος Λογικός άνθρωπος θα έβαζε κόλλα και θα τους άφηνε να σκάσουν τα εντόσθια τους; :-(

Ή να ανοίξεις τρύπα με τρυπάνι στο πόδι..

Το ότι τον βιάσαν τον καημένο δεν θα το σχολιάσω. Αν γ***ς δεν είσαι γκέι, μόνο αν στο κάνουν... Άλλη μεγάλη φιλοσοφία από εδώ... Σίγουρα κέρδισαν πόντους στον παράδεισο και για αυτο.

ΜΙΧΑΛΗΣ είπε...

τΟ ΚΥΝΗΓΗ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΌΦΙΛΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕ ΧΩΡΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩς ΘΑ ΕΝΤΑΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ.κΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΙ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΑΝΗΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ Κ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕς ΟΡΓΑΝΩΣΕΙςΚ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΕ ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΕΣ.ΔΥΣΤΥΧΩς Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ.ΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ,Η ΕΞΟΥΣΙΑ Κ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ,Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΨΑΧΝΕΙ 'ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΕΙ "ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ", ΣΕ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ.
ΜηΝ ΕΦΥΣΗΧΑΖΟΥΜΕ ΔΗΘΕΝ ΣΕ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΜΑΣ.ΑΠΛΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΔΥΣΤΥΧΗ ΠΟΛΙΤΗ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΜΑΣ ,ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΘΕΛΩ ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΦΟΒΙΚΩΝ ΣΕ ΔΥΤΙΚΕς ΚΟΙΝΩΝΙΕς.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΙΣΩΣ.
ΟΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ,ΟΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Κ ΣΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΣΩΣ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ.ΜΑΚΑΡΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΦΗΣΕΙ Κ ΝΑ ΜΗΝ ΝΙΚΗΣΕΙ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ.

One Big DJ είπε...

lypiro ws ekei pou den pairnei

Ανώνυμος είπε...

diavaste ta sxolia ton anagnoston tou arthrou tou new york magazine, oi anthropoi skeftontai pos boroune na voithisoune! diavaste ta sxolia sas lypiro...tromaktiko...po...po...po...
koules e koules.

ΜΙΧΑΛΗΣ είπε...

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ new york magazine ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΣΤΡΕΙΤ!ΠΡΙΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ¨"ΦΙΛΗ" ΨΑΞΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ Κ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ.

breezer είπε...

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

another george blog είπε...

Κάτι τέτοιες στιγμές αισθάνεται κανείς αδύναμος να αντιμετωπίσει μια τέτοια τρέλλα.

πέμπτη εποχή είπε...

Το τίμημα για τον διαφορετικό τρόπο να αγαπάς και να απολαμβανεις τον ερωτα ,αλλού είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός κι αλλού η ίδια η ζωή...
gay super hero,
με κάτι τέτοια άρθρα προσγειωνόμαστε κι αντιλαμβανόμαστε τι περνάνε οι ομοφυλόφιλοι σε χώρες όπως το Ιρακ ...κι όχι μόνο φαντάζομαι.
Κι εμεις μιλαμε για το γάμο...
Εκεί έχουν απαξιωθείκαι καταπατηθει όλα τα ανθρωπινα δικαιώματα...

gay super hero είπε...

@ πέμπτη εποχή

Το να βοηθήσουμε και να πιέσουμε ώστε να χορηγείται άσυλο σε αυτούς τους ανθρώπους (όπως έγινε πέρσι με την περίπτωση του ιρανού) το καταλαβαίνω.

Το να προσαρμόζουμε όμως προς τα κάτω τις δικές μας απαιτήσεις από τη δική μας κοινωνία (πχ γάμος κτλ) με βάση το τί συμβαίνει στο Ιράκ αυτό ομολογώ ότι δεν το καταλαβαίνω....

Ανώνυμος είπε...

@MIXALIS

??? ti poios milise gia straight? ta sxolia einai grammena apo mia active gay community.

Unknown είπε...

Anonyme , sta sxolia toys, oi anagnwstes toy periodikoy New York rwtane pws mporoyn na vohthhsoyn.
Oi anagnwstes edw, ekfrazoyn me ta dika toys sxolia, ton apotropiasmo toys.
To diko soy sxolio, oyte rwtaei pws mporeis na vohthhseis, oyte ekfrazei apotropiasmo.

Apla,kathgoreis toys alloys...

Ayto einai poy kanei, to diko soy sxolio.