.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ALEXANDER McQUEEN (1969 - 2010)

Εντελώς απρόσμενα και πριν καλά-καλά κλείσει τα 40 του χρόνια, ο Alexander McQueen, ένας από τους πιο αυθεντικούς και ταλαντούχους ενδυματολόγους και σχεδιαστές μόδας στον πλανήτη άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο. Τα αίτια του θανάτου παραμένουν αδιευκρίνιστα αν και κυκλοφορούν φήμες ότι έθεσε ο ίδιος τέρμα στη ζωή του λίγες μόλις μέρες μετά το θάνατο της μητέρας του.

alexander-mcqueen

Γιος ενός ταξιτζή που μεγάλωσε στις εργατικές πολυκατοικίες του ανατολικού Λονδίνου, ο Alexander έδειξε από παιδί ακόμα την κλίση του σχεδιάζοντας φορέματα για τις τρεις αδελφές του. Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 16 ετών σχεδιάζοντας θεατρικά κοστούμια στην περίφημη Savile Row του Λονδίνου. Γνωστός ως το “τρομερό παιδί” και ο “χούλιγκαν” της μόδας ο McQueen ανέλαβε για ένα διάστημα τον οίκο Givenchy από όπου και αποχώρησε για τη διεύθυνση δημιουργικού του οίκου Gucci. Το 2003 τιμήθηκε με τον τίτλο του καλύτερου σχεδιαστή της χρονιάς παγκοσμίως Μαγαζιά με τη φίρμα του άνοιξαν στο Μιλάνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη ενώ χρίστηκε και ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν ο αγαπημένος σχεδιαστής διασημοτήτων όπως η Lady Gaga για την οποία σχεδίασε τα κοστούμια του βιντεο-κλιπ “Bad Romance”. Ο Alexander McQueen υπήρξε ανοιχτά γκέι σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Σαν φόρο τιμής, μπορείτε να δείτε εδώ μερικά κομμάτια από την τελευταία χειμερινή του συλλογή που -για την ιστορία- ήταν και η καλύτερη της φετινής σεζόν για την αντρική μόδα. Ρούχα που ίσως δύσκολα φοριούνται στο δρόμο, δεν αφήνουν όμως καμιά αμφιβολία για τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και το αλάνθαστο γούστο του.




7 σχόλια:

SK είπε...

Οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι πρόκειται περί αυτοκτονίας. Π.χ. εδώ κι εδώ.

mahler76 είπε...

μήπως τον δολοφόνησε το καλό γούστο για εκδίκηση?

Ιθάκη-man είπε...

O McQueen ήταν μοναδικός σε ότι κι αν έκανε!

stereocage είπε...

xaxa...ρε mahler, πάλι μας έστειλες με το χιούμορ σου. Εσένα αγόρι μου ποιος θα δολοφονήσει να χουμε να λεμε καμια εξυπνάδα μετά απο αυτές του τύπου σου.
χαχα..είσαι απαιχτος ομως...

another george blog είπε...

Μόλις σήμερα έβλεπα το βίντεο του Bad Romance και αναρωτιόμουν ποιος να είχε σχεδιάσει τα κοστούμια. Βασικά νόμιζα πως τα είχε η ίδια η Gaga, αλλά..

mr.f είπε...

"μήπως τον δολοφόνησε το καλό γούστο για εκδίκηση?"

πετυχημένο χαχα

πέρα από την πλάκα βέβαια, ο McQueen, αν και δεν γνώριζα τη δουλειά του, φαίνεται να ήταν πολύ καλός και πολλά υποσχόμενος. Κρίμα αν ισχύει πως πήρε μόνος του τη ζωή του. Ελπίζω να μην ισχύει κάτι τέτοιο. Φανταστικά ρούχα και τα ρούχα στο βίντεο επίσης φανταστικά..κρίμα :-(

mahler76 είπε...

@stereocage
αγάπη μου εγώ έχω τον απέθαντό χαχαχαχα