.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

Νικολά Σαρκοζί, υποψήφιος της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα

nicola sarkozy

Ο απερχόμενος δεξιός πρόεδρος έκανε αρκετές προσπάθειες να δείξει “φιλική” διάθεση απέναντι στους ΛΟΑΔ και τις διεκδικήσεις τους, ιδιαίτερα στην αρχή της θητείας του. Επί των ημερών του η Γαλλία προώθησε στον ΟΗΕ ψήφισμα για την παγκόσμια αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, ενώ η γαλλική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που ζήτησε  επίσημα από το Ιράν να σταματήσει τις εκτελέσεις ομοφυλόφιλων. Ο κ. Σαρκοζί ανέθεσε στον ανοιχτά γκέι συγγραφέα και σκηνοθέτη Φρεντερίκ Μιτεράν το υπουργείο Πολιτισμού, ενίσχυσε τη νομοθεσία εναντίον της ομοφοβίας και έδωσε στα ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης τις ίδιες φορολογικές ελαφρύνσεις με τους παντρεμένους. Όχι όμως και συντάξεις χηρείας καθώς κάτι τέτοιο κρίθηκε …“υπερβολικά δαπανηρό”.

Από την άλλη μεριά, οι ΛΟΑΔ ψηφοφόροι δεν συγχωρούν στον Σαρκοζί το γεγονός ότι δεν τήρησε πολλές από τις υποσχέσεις του. Σημαντικότερη από αυτές ήταν η θέσπιση της “πολιτικής ένωσης”, ένα υποκατάστατο του γάμου αποκλειστικά για τα γκέι ζευγάρια που θα προέβλεπε και κάποια μορφή τελετής στο δημαρχείο. Τελικά η ιδέα κρίθηκε αντισυνταγματική καθώς …αποκλείει τα ετερόφυλα ζευγάρια. Αντίθετα ο γάλλος πρόεδρος δεν βλέπει κανένα ζήτημα “αντισυνταγματικότητας” στο συνεχιζόμενο αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το γάμο και την υιοθεσία: Όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο περιοδικό Φιγκαρό, γι’ αυτόν ο γάμος και η τεκνοποίηση “είναι υπόθεση ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα. Σε τέτοιους ταραγμένους καιρούς δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε το μέλλον ενός τόσο κρίσιμου θεσμού όπως ο γάμος". Επιπλέον δηλώνει πως δεν θεωρεί ότι οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν “κοινότητα” αλλά μια μειοψηφία που δεν πρέπει να καταπιέζεται. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι γκέι ψηφοφόροι θα του γυρίσουν την πλάτη στις εκλογές της Κυριακής.

Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος

francois hollande

“Θα αναγνωρίσω το δικαίωμα του γάμου και της υιοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια”. Είναι η 31η από τις 60 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο γαλλικό λαό ο άνθρωπος που ευελπιστεί  να γίνει ο πρώτος κεντροαριστερός πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Μιτεράν. Στις συνεντεύξεις του διευκρινίζει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί η άμεση προτεραιότητα θα είναι η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Υπόσχεται όμως να ανοίξει το ζήτημα του γάμου το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2013 καθώς, όπως λέει, “η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να παντρευτεί κανείς.” Δηλώνει επίσης υπέρ της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα ζευγάρια γυναικών, είναι όμως κατά της παρένθετης μητρότητας για τα ζευγάρια αντρών που θέλουν να κάνουν παιδιά καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο αποτελεί “εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος”.

Σχετικά με τα ζητήματα των διαφυλικών (τρανς) ατόμων λέει  ότι θέλει να εφαρμοστούν οι υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σύμφωνα με τις οποίες  ένα άτομο  θα μπορεί  να αλλάζει φύλο στα νομικά του έγγραφα εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, χωρίς να είναι υποχρεωτική η εγχείρηση.  Από την άλλη, θεωρεί ότι τέτοιες επεμβάσεις δεν πρέπει να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τα δημόσια ταμεία καθώς αποτελούν “προσωπική επιλογή” του κάθε ατόμου. Δηλώνει ότι οι καμπάνιες εναντίον της ομοφοβίας στα σχολεία πρέπει να ξεκινούν από το δημοτικό και είναι ο μόνος υποψήφιος που περιλαμβάνει σκηνές από μια γκέι παρέλαση στο επίσημο κλιπ της προεκλογικής του εκστρατείας (δείτε το εδώ, στο 1:10). Παρά την έλλειψη ανοιχτά γκέι βουλευτών στις τάξεις των σοσιαλιστών  (για την οποία πάντως θεωρεί ότι …δεν φταίει το κόμμα), στις δημοσκοπήσεις ο κ. Ολάντ προηγείται σταθερά στις προτιμήσεις των γκέι ψηφοφόρων.

Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του Εθνικού Μετώπου

marine lepen

Η αρχηγός της ακροδεξιάς προβάλλει συστηματικά ένα πιο  “μοντέρνο” και μετριοπαθές προφίλ θέλοντας να πετύχει την “αποδαιμονοποίηση” του κόμματός της στα μάτια των ψηφοφόρων. Σε αντίθεση με τον πατέρα της και ιδρυτή του κόμματος που δεν έχανε ευκαιρία να εκφράζει την εχθρότητά του απέναντι σε όλες τις μειονότητες, η Μαρίν ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική τακτική.  Δεν είναι τυχαίο ότι δεν χάνει ευκαιρία να δίνει συνεντεύξεις σε γκέι μέσα ενημέρωσης δηλώνοντας ότι το κόμμα της είναι ανοιχτό σε όσους γκέι θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις του. Όλα αυτά στα πλαίσια  ενός φλερτ με τις “παραδοσιακές” μειονότητες της Γαλλίας όπως οι εβραίοι και οι ομοφυλόφιλοι με σκοπό να εκμεταλλευτεί τους φόβους τους απέναντι στην αυξανόμενη μετανάστευση από τις μουσουλμανικές χώρες. Όπως δήλωσε πρόσφατα “σε κάποιες γειτονιές της χώρας μας είναι πλέον επικίνδυνο να είσαι γυναίκα, εβραίος ή ομοφυλόφιλος”.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν  βέβαια ότι έχει αλλάξει η στάση της σε ζητήματα διεκδικήσεων και δικαιωμάτων. Η κ. Λεπέν παραμένει κάθετα αντίθετη στο ζήτημα του γάμου και της υιοθεσίας, δηλώνοντας μάλιστα ότι οι περισσότεροι γκέι αδιαφορούν για το θέμα και χαρακτηρίζει όσους το διεκδικούν  “μια μειοψηφία μέσα στη μειοψηφία”. Ακόμα και η διοργάνωση γκέι παρελάσεων τη βρίσκει αντίθετη καθώς θεωρεί ότι αποτελούν “γκετοποίηση”. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι πιο συντηρητικοί ομοφυλόφιλοι και όσοι  θεωρούν τη σεξουαλικότητά τους “ιδιωτικό ζήτημα” βρίσκουν ελκυστική την υποψηφιότητά της. Τόσο που τον περασμένο Φεβρουάριο οι έρευνες την έφερναν δεύτερη στις προτιμήσεις των γκέι ψηφοφόρων. Έκτοτε όμως φαίνεται ότι τα ποσοστά της έχουν ξεφουσκώσει.

Ζαν-Λικ Μελενσόν, υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς

PARIS: emission "Semaine Critique" sur France 2

Με τα διψήφια ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις, ο αριστερός υποψήφιος αποτελεί την έκπληξη της φετινής προεκλογικής εκστρατείας έχοντας καταφέρει με την  ευφράδειά του να εκφράσει  την οργή των ψηφοφόρων σχετικά με την ανεργία και τις οικονομικές ανισότητες και προτείνοντας μεταξύ άλλων να φορολογούνται σε ποσοστό 100% όλα τα εισοδήματα άνω των 300 χιλιάδων ευρώ. Επιπλέον κατάφερε να κερδίσει το πιο θερμό χειροκρότημα σε  ανοιχτή συνάντηση που διοργάνωσαν πρόσφατα οι ΛΟΑΔ οργανώσεις του Παρισιού, δηλώνοντας ότι ονειρεύεται μια επανάσταση που “θα καταργήσει το προνόμια των ετεροφυλόφιλων”  και ότι το ΛΟΑΔ κίνημα “μπορεί να διδάξει την κοινωνία και να  συνδράμει στη κοινωνική χειραφέτηση".

Αν και παραδέχεται ότι ο ίδιος προέρχεται από ένα “πατριαρχικό, μεσογειακό περιβάλλον” και για πολύ καιρό αδιαφορούσε για αυτά τα ζητήματα, θεωρείται εδώ και πολύ καιρό από τους πλέον “φιλικούς” πολιτικούς στη Γαλλία καθώς ήταν ο πρώτος που κατέθεσε νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ήδη από το 1990. Αν και δηλώνει προσωπικά αντίθετος στο γάμο (“δεν μπορώ να διανοηθώ για ποιο λόγο θέλει κάποιος να παντρευτεί”) θεωρεί ότι η επιλογή πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους. Πάντως για το ζήτημα της έλλειψης ανοιχτά γκέι βουλευτών στην Αριστερά (μέχρι στιγμής όσοι το έχουν τολμήσει ανήκουν στη Δεξιά) οι απαντήσεις του  κ. Μελενσόν για το κατά πόσο “τους σηκώνει το κλίμα” δεν είναι περισσότερο πειστικές από αυτές του Φρανσουά Ολάντ…



Προεκλογική εκστρατεία έχουμε βεβαίως και στην Ελλάδα. Περιμένουμε να δούμε λοιπόν ποιο από τα (ουκ ολίγα) κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές θα διατυπώσει συγκεκριμένες,  επεξεργασμένες και συγκροτημένες προτάσεις για τα ζητήματα ανισοτήτων και διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι πολίτες. Και το κυριότερο, ποιο από τα πολλά κόμματα που έχουμε να επιλέξουμε θα προβάλλει αυτά τα ζητήματα όχι ως δευτερεύουσα υποσημείωση μέσα από ψιθύρους και μισόλογα, αλλά συστηματικά, με ένταση και συνέπεια στο δημόσιο διάλογο. Γιατί μέχρι τώρα δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι…



10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Έλληνες μπροστά στην κρίση θεωρούν δευτερεύον θέμα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Λες και δεν μπορεί ένα κόμμα να ασχολείται ταυτόχρονα με όλα.

Προτείνω να κάνεις ένα σκανάρισμα και στα ελληνικά κόμματα.

Jeanluc είπε...

en dehors de quelques effets d'annonces ciblés et opportunistes, la cassure idéologique droite/gauche est très nette dans le domaine des droits LGBT.. cela malgré un taux élevé de français (65% dans les sondages les plus optimistes)qui acceptent volontiers l'idée du mariage gay, cela toutes sensibilités confondues. cependant de tous les candidats un seul a fait, tout au long de sa campagne, référence à l'égalité des droits pour tous, c'est Jean Luc Mélanchon. c'est donc logiquement pour lui que j'irai voter tout à l'heure, aussi parce qu'il a mentionné la Grèce dans tous ses meetings et qu'il y avait toujours des drapeaux grecs dans la foule.

gay super hero είπε...

@ ανώνυμος

Μπορεί και να το κάνω. Προς το παρόν ο καθένας μπορεί να κάνει μια βόλτα στις ηλεκτρονικές σελίδες των κομμάτων και να διαπιστώσει και μόνος του την προκλητική τους περιφρόνηση σχετικά με τα ζητήματα διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΔ πολίτες.

Αντίθετα σε μια χώρα όπως είναι η Γαλλία οι υποψήφιοι είναι αναγκασμένοι να έχουν ξεκάθαρες θέσεις (είτε μας αρέσουν είτε όχι). Κι αυτό γιατί οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους και τους ρωτάνε γι'αυτά. Και γιατί εκεί το ΛΟΑΔ κίνημα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης και όχι ως εργαλείο πολιτικο-μιντιακής διαπλοκής, χειραγώγησης των ψηφοφόρων ή εφαλτήριο πολιτικής καριέρας.

gay super hero είπε...

@ JeanLuc

Reste la question de la manque des cadres ouvertement homo au sein de la gauche, au niveau de deputés par example. Je ne pense pas que Melenchon et Hollande sont tres convaincants sur ce sujet.

Sur le même sujet, il y a cet article très intéressant qui a été publié hier dans le quotidien britannique The Guardian sur la pléthore de politiciens ouvertement gay au sein du parti conservateur britannique:

"Donc, le parti conservateur, alors que parfois négative de l'homosexualité dans l'abstrait, c'est peut-être en général de bonnes manières au niveau de l'individu"

Attendons les resultats de scrutin ce soir. Et esperons que les droits des citoyens LGBT seront consolidés au prochain quinquennat.

Ανώνυμος είπε...

Aφού δεν το κάνουν οι μπινέδες δημοσιογράφοι, ας αυτοενημερωθούμε μόνοι μας.

Το ιερό καθήκον της ΛΟΑΤ ενημέρωσης, το έχεις αναλάβει εσύ, νομίζω...

dimitris.be είπε...

‎20% pour Marine Le Pen. 20% :La nausée !!!

gay super hero είπε...

@ ανώνυμος

Δεν μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί, ούτε ξέρω αν το σχόλιο είναι ειρωνικό αλλά δεν πειράζει :-)

@ dimitris.be

C'est 18% en fait...Κρατήσου γιατί έχουμε και τις ελληνικές εκλογές σε δυο βδομάδες. Προσωπικά με έχει πιάσει ναυτία προκαταβολικά...

Ανώνυμος είπε...

Kαθόλου ειρωνικό δεν είναι, αγαπητέ :)

Ανώνυμος είπε...

Καλά, να ασχοληθείς και με τις ελληνικές εκλογές. Προσοχή όμως: τις 3 Μαΐου συμπληρώνονται 25 χρόνια από το θάνατο της Νταλιντά. Σε θέλουμε στις επάλξεις :-)

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για το ποστ για τη Νταλιντά! Το ήξερα ότι δεν θα με απογοήτευες :-D