.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ: “ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΙΔΙΟΥ ΦΥΛΟΥ”

Τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή του και έξι μήνες πριν τη μάχη των προεδρικών εκλογών που θα κρίνει αν θα παραμείνει στο Λευκό Οίκο για δεύτερη θητεία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε το μεγάλο βήμα που περίμεναν οι ομοφυλόφιλοι υποστηρικτές του -και όχι μόνο- από την πρώτη στιγμή που διεκδίκησε το χρίσμα των δημοκρατικών για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Μετά από πολλούς μήνες κατά τους οποίους δήλωνε ότι οι θέσεις του για το θέμα ”εξελίσσονται”, αποφάσισε τελικά να περάσει το Ρουβίκωνα σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του στο δίκτυο ABC.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

“Μέχρι τώρα θεωρούσα ότι ο γάμος δεν είναι απαραίτητος, ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε κάποια άλλη μορφή αναγνώρισης. Πρέπει να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια μιλώντας στην οικογένεια και τους φίλους μου, αναλογιζόμενος και μέλη του δικού μου επιτελείου που διατηρούν μονογαμικές σχέσεις, σχέσεις που χαρακτηρίζονται από εξαιρετική αγάπη και αφοσίωση, ζευγάρια   που μεγαλώνουν παιδιά, αναλογιζόμενος εκείνους που  πολεμούν στις ένοπλες δυνάμεις μας και που ακόμα και σήμερα αισθάνονται πολίτες με λιγότερα δικαιώματα επειδή δεν μπορούν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου, συμπεραίνω ότι για μένα προσωπικά είναι σημαντικό να δηλώσω ανοιχτά ότι -κατά την άποψή μου- τα ζευγάρια του ίδιου φύλου πρέπει να έχουν το δικαίωμα του γάμου.

Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό η νέα γενιά βλέπει το ζήτημα διαφορετικά. Μου έχει τύχει να μιλήσω με φοιτητές που υποστηρίζουν το ρεπουμπλικανικό κόμμα και παρά το γεγονός ότι διαφωνούν μαζί μου στην οικονομική και την εξωτερική πολιτική, στο ζήτημα του γάμου πιστεύουν στην ισότητα. Είναι πολύ πιο άνετοι με αυτό. Οι κόρες μου έχουν φίλους που μεγαλώνουν με γονείς του ίδιου φύλου. Πολλές φορές η Μισέλ κι εγώ καθόμαστε στο τραπέζι μαζί τους, και δεν έχω τρόπο να τους εξηγήσω για ποιο λόγο οι γονείς ενός άλλου παιδιού αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα από άλλη σκοπιά.

Είναι κάτι που συζητάω με τη γυναίκα μου εδώ και πολλά χρόνια και αισθάνεται  κι εκείνη το ίδιο. Αυτό που μας νοιάζει περισσότερο  από όλα είναι πως φερόμαστε στους άλλους ανθρώπους. Επειδή είμαστε και οι δύο χριστιανοί καταλαβαίνουμε ότι αρκετοί θα διαφωνήσουν μαζί μας. Όταν όμως σκεπτόμαστε την πίστη μας σκεπτόμαστε και για ποιο λόγο ο Χριστός θυσιάστηκε για μας, αλλά και το χρυσό κανόνα: μην κάνεις στους άλλους ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν. Αυτό προσπαθούμε να περάσουμε και στα παιδιά μας, αυτό είναι που προσπαθώ να πετύχω στη θέση που βρίσκομαι, και πιστεύω ότι όσο πιο συνεπής και αληθινός είμαι απέναντι σε αυτές τις αρχές, τόσο καλύτερος θα είμαι ως πατέρας, ως σύζυγος και ως πρόεδρος.”


Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε αρνηθεί να υποστηρίξει το δικαίωμα στο γάμο κατά την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία, δηλώνοντας ότι είναι υπέρ άλλων μορφών αναγνώρισης για τα ζευγάρια ίδιου φύλου. Αν και  οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι για πρώτη φορά η πλειοψηφία των αμερικανών λέει ναι, η ισότητα απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα: χτες η Βόρεια Καρολίνα έγινε η τριακοστή πολιτεία που απαγόρευσε συνταγματικά τους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου μετά από σχετικό δημοψήφισμα, ενώ μόλις έξι πολιτείες αναγνωρίζουν στα ομόφυλα ζευγάρια αυτό το δικαίωμα. Όσο για το  ρεπουμπλικανό αντίπαλο του Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου Μιτ Ρόμνεϊ,  δήλωσε ήδη  ότι είναι κατά οποιασδήποτε μορφής αναγνώρισης για τα ζευγάρια ίδιου φύλου…

Αυτή την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα γκέι ζευγάρια στην πατρίδα του, αναλαμβάνει να μας θυμίσει ο νεαρός Σέιν που πριν από έναν ακριβώς  χρόνο έχασε τον αγαπημένο του Τομ με τον οποίον είχε μοιραστεί τη ζωή του για έξι χρόνια. Η οικογένεια του Τομ που  θεωρούσε τον Σέιν “υπεύθυνο” για την ομοφυλοφιλία του γιου τους,   του απαγόρευσε ακόμα και να παραβρεθεί στην κηδεία απειλώντας τον.  Όπως λέει ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γιατί “για το νόμο, δεν είμαστε παρά  δυο συγκάτοικοι”. Δείτε το βίντεο.


Αναλυτές εκτιμούν ότι σε μια περίοδο που οι οικονομικοί δείκτες έχουν καθηλωθεί και πάλι, η ανακοίνωση του προέδρου μπορεί να αναβιώσει το κλίμα ενθουσιασμού που συνόδευε την υποψηφιότητά του πριν τέσσερα χρόνια, ειδικά στους κόλπους της νεολαίας. Το ρίσκο είναι ότι μπορεί επίσης να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους γύρω από τον υποψήφιο των ρεπουμπλικάνων τον οποίο μέχρι τώρα δεν συμπαθούσαν ιδιαίτερα…

Την ίδια στιγμή που το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας βυθίζεται στον ερασιτεχνισμό, την ανυποληψία και τις ακρότητες, για τους ομοφυλόφιλους πολίτες στις χώρες της Δύσης  το 2012 μπορεί να αποδειχτεί έτος που “το νερό μπήκε στο αυλάκι”, αν την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας ακολουθήσει μια επανεκλογή Ομπάμα το Νοέμβριο. Το θέμα είναι κατά πόσο η χώρα μας θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται στο δυτικό κόσμο…



7 σχόλια:

turigr είπε...

Μακάρι η δήλωσή του αυτή να μην του γυρίσει μπούμερανγκ! Πάντως τέτοιου είδους δηλώσεις πολύ φοβάμαι ότι θα αργήσουμε πολύ να ακούσουμε από τα χείλη έλληνα πρωθυπουργού!
Υ.Γ. για το βιντεάκι, την ίδια σκέψη είχαμε:-)

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
Άργησαν αλλά "εξελίχθηκαν" οι απόψεις του!

Το συγκλονιστικό βίντεο του Σειν δείχνει πόσο αναγκαία είναι η νομική κατοχύρωση των ομόφυλων ζευγαριών με πολιτικό γάμο.

Kostas είπε...

Καλησπέρα!

g for george είπε...

Λόγω δουλειάς δεν έχω δει ακόμα το βίντεο..
Σημαντική εξέλιξη, δείχνει την διαφορά νοοτροπίας των ανθρώπων. Πιστεύω πως αν κάποιος έχει νοιώσει τον ρατσισμό τότε έχει μια άλλη οπτική. Τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον.

dimitris.be είπε...

Επιτέλους κι ένα καλό νέο, ΜΠΡΑΒΟ στον Ομπάμα.Η ιστορία του βίντεο πολύ συγκινητική και πέρα για πέρα αληθινή. Ο γάμος σε προφυλάσσει από πολλά νομικά αλλά και πρακτικά ζητήματα διότι καλώς ή κακώς η κοινωνία μας έχει οργανωθεί πάνω στο μυστήριο του γάμου και της οικογένειας. Όταν παντρεύτηκα τον σύντροφό μου πριν από τέσσερα χρόνια και μετά από δέκα χρόνια συμβίωσης, νόμιζα ότι τίποτα δε θ' άλλαζε μεταξύ μας. Κι όμως. Η αίσθηση του να είσαι σε μια ολοκληρωμένη και μόνιμη σχέση με τον σύντροφο της ζωής σου κατοχυρωμένη από το νόμο και με τις ευλογίες της πολιτείας είναι άλλο πράγμα. Σας το ορκίζομαι. :-)

Όναρ είπε...

Δεν είμαι πολύ σίγουρη ότι είναι καλό νεό..απλά πρέπει πάντα να κρατάμε μικρό καλάθι σε τέτοια θέματα..Καλησπέρες με αλλαγές..

cypriotguy είπε...

xerome gia tin dilosi tou ompama.. alla to video pou evles itan poli sigkinitiko.. :// ine krima na xalai mia sxesi me afton ton tropo..