.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΓΚΕΪ

vendola1

Είναι ένας από τους ελάχιστους ανοιχτά ομοφυλόφιλους πολιτικούς της Ιταλίας, η διπλωματική του εργασία είχε θέμα  το έργο του Παζολίνι και είναι μέλος της ακτιβιστικής οργάνωσης Arcigay.  Παρόλα αυτά εκλέγεται εδώ και  χρόνια  περιφερειάρχης της Απουλίας στον συντηρητικό ιταλικό νότο.  Κομμουνιστής που έμεινε πιστός στον Μαρξ όταν το κάποτε κραταιό κομμουνιστικό κόμμα της Ιταλίας άλλαξε το όνομά του,   δηλώνει ταυτόχρονα  και πιστός καθολικός επιμένοντας ότι “για έναν κομμουνιστή σαν κι εμένα το σημαντικότερο βιβλίο είναι η Βίβλος”. Σταυροφόρος κατά της Μαφίας, ορκισμένος εχθρός του Μπερλουσκόνι αλλά και υπέρμαχος του περιβάλλοντος που κατάφερε να κάνει την Απουλία εθνική πρωταθλήτρια στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Πέρα και πάνω από όλα αυτά ο 54χρονος Νίκι Βέντολα θεωρείται ένας από τους πλέον χαρισματικούς πολιτικούς της Ιταλίας – σε βαθμό που ο τύπος τον αποκαλεί “ο ιταλός Ομπάμα”. Και σε λίγους μήνες ίσως να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της.

Με τον αντισυμβατικό λόγο του ο Βέντολα κατόρθωσε να τραβήξει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για πρώτη φορά το 2005, όταν κατάφερε να εκλεγεί περιφερειάρχης τη στιγμή που οι πάντες τον είχαν ξεγράψει ως “ακραίο” κομμουνιστή και ομοφυλόφιλο. Από τότε είναι επικεφαλής μιας περιφέρειας με τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους, γνωστής για τα λιμάνια της Αδριατικής όπως το Μπάρι και το Μπρίντιζι. Δεν πτοείται από τα ομοφοβικά “καλαμπούρια” των ιταλών κωμικών σε βάρος του αλλά ούτε και από τις αντίστοιχες δηλώσεις συναδέλφων του, όπως ένας αντιδήμαρχος που τον αποκάλεσε “δεσποινίδα” και “ανώμαλο” πριν αναγκαστεί να υποβάλλει την παραίτησή του. Πριν από τρία χρόνια ο Βέντολα ίδρυσε το “Κόμμα της Αριστεράς και της Οικολογίας” που αποτελεί συνένωση μικρότερων σχηματισμών. Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν ένα ποσοστό της τάξης του 6%.

vendola

Όμως οι φιλοδοξίες του, αλλά και η προσωπική του δημοτικότητα σε μία χώρα που έχει απαυδήσει με τους πιο “συμβατικούς” πολιτικούς, δεν περιορίζονται σε αυτά τα μονοψήφια ποσοστά. Τον περασμένο Ιούλιο δήλωσε και επίσημα ότι κατεβαίνει  υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές που θα αναδείξουν τον υποψήφιο πρωθυπουργό της Κεντροαριστεράς για τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2013. Αντίπαλός του ο πρώην υπουργός Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος που συγκεντρώνει ποσοστά γύρω στο 25%. Παρόλα αυτά οι υποστηρικτές του τολμούν να ελπίζουν ότι απέναντι σε έναν άχρωμο τεχνοκράτη, η “διαφορετική”  υποψηφιότητά του θα μπορέσει να κάνει τη μεγάλη ανατροπή.

Μαζί με τους υπόλοιπους ιταλούς, δικαιούνται να ελπίζουν και οι ομοφυλόφιλοι πολίτες της χώρας. Η Ιταλία παραμένει η μοναδική χώρα της δυτικής Ευρώπης όπου ο νόμος δεν παρέχει καμία αναγνώριση στα γκέι ζευγάρια, καθώς η προσπάθεια της κυβέρνησης Πρόντι να ψηφίσει ένα σύμφωνο συμβίωσης έπεσε στο κενό το 2008. Από τότε η ιταλική Βουλή έχει καταψηφίσει δυο φορές νομοσχέδια για την καταπολέμηση των ομοφοβικών επιθέσεων. Την περασμένη εβδομάδα, ο εκλεγμένος με την αριστερά δήμαρχος του Μιλάνου εγκαινίασε μια νέα ληξιαρχική πράξη μέσω της οποίας  τα γκέι ζευγάρια της πόλης μπορούν να αναγνωρίζονται ως οικογένεια. Είναι μόνο η αρχή και πολλοί περιμένουν να δουν αν έπεται συνέχεια.
 
Και για να διακρίνουμε τις …διαφορές ανάμεσα στην ιταλική και την ελληνική βερσιόν του Συ.Ριζ.Α, δείτε εδώ παλιότερο αφιέρωμα της εφημερίδας “Αυγή” στον Νίκι Βέντολα που περιλαμβάνει και εκτενή του συνέντευξη. Οι συντάκτες της “Αυγής” καταφέρνουν να μην αναφέρουν ούτε μία φορά σε ολόκληρο το κείμενο τις λέξεις “ομοφυλόφιλος” ή “γκέι”…
 
UPDATE 1.11.2012: Παρά την αθώωσή του από την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας με αφορμή την υπόθεση του διορισμού ενός γιατρού σε δημόσιο νοσοκομείο, οι τελευταίες μετρήσεις δεν φαίνεται να αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας στον Βέντολα που πλέον κατατάσσεται τρίτος από τους πέντε υποψήφιους που διεκδικούν το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς. Οι προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Νοεμβρίου. Ο Βέντολα όμως δεν είναι πλέον μόνος στην ιταλική πολιτική σκηνή, αφού και στη συντηρητική Σικελία οι ψηφοφόροι επέλεξαν για περιφερειάρχη έναν ανοιχτά γκέι υποψήφιο: O Ροζάριο Κροτσέτα τους διαβεβαίωσε πάντως ότι θα απέχει από κάθε ερωτική δραστηριότητα όσο καιρό κατέχει το αξίωμα…


Σχετικές αναρτήσεις:




 

10 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Μια χαρά είναι ο άνθρωπος..

Ξενικός είπε...

κι άλλοι πολλοί είναι ομοφυλόφιλοι στα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης όλων των χωρών του κόσμου, αλλά κρύβουν τις "προτιμήσεις" τους...
Ξενικός

turigr είπε...

Είναι πολύ καλός και ικανός πολιτικός και το έχει αποδείξει με το έργο του στην Απουλία (πρώτη στην Ιταλία στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας, σημαντική μείωση της ανεργίας κ.λ.π.). Ωστόσο οι Ιταλοί είναι αρκετά συντηρητικοί και δεν πιστεύω ότι θα τον αναδείξουν ποτέ ως πρωθυπουργό, αν και εύχομαι να διεψευσθώ.

tovenito είπε...

από ότι κατάλαβα στην ιταλία παίζει πολύ εξομολόγηση και ο καθολικισμός είναι μέσα στο πετσί τους. δύσκολα μπορεί να αποβληθεί στη χώρα που τον γέννησε και είναι η έδρα του..

Στρατής Γ. είπε...

Μα τί ομοφοβικός που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!
Δείτε μια ομοφοβική προκήρυξη που δημοσίευσε εχτές μία βασική συνιστώσα του, το ΚΟΚΚΙΝΟ:
http://www.kokkino.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2362:2012-10-04-18-39-54&catid=31&Itemid=53

:-PpPp

Ευτυχώς που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά τα ομοφοβικά του προτάγματα!
Πραγματικά ευτυχώς!

Τώρα έχουμε την σούπερ-ντούπερ υπερουάου ευρωπαϊκή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, που στέκεται μαχητικά στο πλευρό των ομοφυλόφιλων.
Ας ελπίσουμε να μακροημερεύσει η ευλογημένη για τον τόπο (και κυρίως για τους ΛΟΑΤ) αυτή κυβέρνηση.

Κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ!
Κάτω η ελληνική αριστερά!
Ζήτω η ιταλική!

gay super hero είπε...

Έχει ακόμα συνιστώσες ο Σύριζα; Νόμιζα ότι είναι ενιαίο κόμμα πλέον. Με Πρόεδρο, Κεντρική Επιτροπή, επίσημη κομματική εφημερίδα (την "Αυγή") κτλ.

Φαίνεται όλοι αυτοί κάποια ζητήματα τα έχουν αναθέσει στο Κόκκινο και την Επιτροπή Δικαιωμάτων...

Στρατής Γ. είπε...

"Φαίνεται όλοι αυτοί κάποια ζητήματα τα έχουν αναθέσει στο Κόκκινο και την Επιτροπή Δικαιωμάτων"

Όντως έτσι είναι.
Θα σου πω και καυτές λεπτομέρειες από το παρασκήνιο:

Η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (που δεν υπάρχει, αλλά αφού το λες, έτσι θα είναι) συνεδρίασε μυστικά στο 4ο υπόγειο της Βαλτετσίου και κατέληξε ομόφωνα ότι χρειάζεται να ανατεθεί στο ΚΟΚΚΙΝΟ η (δήθεν) gay friendly επικοινωνιακή(και μόνο) πολιτική ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ρίξουμε στάχτη στα μάτια του αγωνιζόμενου ΛΟΑΤ λαού. Τότε, πετάχτηκε ένας από εμάς τους Κόκκινους και απηύθυνε το λόγο στο σύντροφο Αλέξη: "Μα γιατί να χρεωθούμε μόνο εμείς αυτό το αντιδημοφιλές έργο; Ενίσταμαι!"
Και ο Αλέξης: "Ε, τόσα χρόνια το κάνατε μια χαρά. Τώρα που γίναμε μεγάλο κόμμα σας θυμηθήκατε να αντιδράσετε; Το σωμα αποφάσισε! Το Κόκκινο (άντε και η επιτροπή δικαιωμάτων συμπληρωματικά - για να μη γκαρίζετε) αναλαμβάνουν την γκέι προπαγάνδα!!"
Και έτσι ανατέθηκε επίσημα στο Κόκκινο αυτή η υπευθυνότητα, από την (ανύπαρκτη) κεντρική επιτροπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ζήσαν αυτοί καλά,
κι εμείς καλύτερα.

gay super hero είπε...

Α ναι σωστά, υπάρχει κεντρική επιτροπή του Συνασπισμού η οποία συνεχίζει και συνεδριάζει όπως βλέπουμε

http://www.zougla.gr/politiki/article/sin-tis-epomenes-katef8intiries-grames-apofasise-i-kentriki-politiki-epitropi

Τώρα βέβαια πως υπάρχει ακόμα Συνασπισμός αφού ο Σύριζα είναι πλέον ενιαίο κόμμα, τρέχα-γύρευε...

Στρατής Γ. είπε...

Ο Σύριζα ΔΕΝ είναι ακόμα ενιαίο κόμμα. Πιθανότατα θα συγκροτηθεί ως τέτοιο στη Συνδιάσκεψη του Δεκέμβρη, χωρίς αυτοδιάλυση των συνιστωσών, αλλά με ενιαιοποίηση: Δηλαδή θα επιτρέπεται να υπάρχουν οι συνιστώσες ως αυτοτελείς οργανώσεις (άρα δεν αυτοδιαλύεται ούτε ο Συνασπισμός), αλλά πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα λειτουργεί δια της ομοφωνίας, αλλά με ψηφοφορίες.
Η ακριβής οργανωτική συγκρότηση δεν έχει ακόμα λήξει, βρισκόμαστε σε διαδικασίες ανοιχτών συνελεύσεων που ασχολούνται και με αυτό.

Επαναλαμβάνω πάντως, ότι οι ομοφυλόφιλοι (ευτυχώς) δεν κινδυνεύουμε από τον ομοφοβικό (και χαοτικό - "τρέχα γύρευε") ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχασε στις εκλογές του Ιούνιου. Έτσι, μπορούμε για 4 χρόνια να κοιμόμαστε ησύχως, καθώς μας κυβερνάει η gay friendly συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.

Αντιλαμβάνουμαι φυσικά ότι πρέπει να ρίχνουμε από τώρα λάσπη συνολικά στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί - ποιός ξέρει - ίσως να έχουμε σύντομα και πάλι εκλογές. Άρα καλό είναι να απομονώνουμε από το ΣΥΡΙΖΑ ό,τι είναι (έστω και τραβηγμένο από τα μαλλιά) επιλήψιμο, όπως πχ τη συνέντευξη του Βέντολα στην Αυγή.
Ενώ ξέρουμε ότι υπάρχουν και άλλα έντυπα στο ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης παίρνουν συνεντεύξεις από ομοφυλόφιλους κομμουνιστές ευρωπαίους ηγέτες και τους ρωτάνε και για τη ΛΟΑΤ δράση τους:
http://www.kokkino.org/index.php?option=com_content&view=article&id=312:------8&catid=16:-&Itemid=39

Αλλά αν προβάλουμε αυτήν την συνέντευξη και όχι της Αυγής, τότε δε θα έχουμε πάτημα να κράξουμε συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ...
Σωστά;

gay super hero είπε...

Δεν συνηθίζω να πετάω λάσπη, προτιμώ τα γεγονότα. Αλλιώς δεν καταλαβαίνω γιατί μπαίνεις στον κόπο να αναμεταδίδεις διάφορα links στα σχόλια ενός μπλογκ που λασπολογεί...

Γεγονός είναι ότι στο δικαστήριο δηλώθηκε ως ενιαίο κόμμα, αν και σύμφωνα με όσα γράφεις "δεν είναι ακόμα". Γεγονός είναι (και όχι λασπολογία) ότι στο δημοσίευμα της Αυγής κάποια γεγονότα αποσιωπώνται.

Και αν θέλεις να φύγουμε από τα γεγονότα και να μιλήσουμε για τις προσωπικές μου εκτιμήσεις, το επιχείρημα ότι για τα ΛΟΑΔ δικαιώματα μπροστά στο ολότελα της συγκυβέρνησης καλή και η Παναγιώταινα του Σύριζα, εμένα προσωπικά μου θυμίζει δικομματισμό.