.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΗΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Kαι ο θεός έπλασε τη Eurovision: στην κυριολεξία ΟΛΑ τα μπαρ και οι καφετέριες στο Βερολίνο πρόβαλλαν το διαγωνισμό σε γιγαντοοθόνες τη βραδιά του τελικού και περιττό να σας πω ότι δεν έπεφτε καρφίτσα! Στο Barbie Bar όπου ήμουνα εγώ το κοινό επεφύλαξε τις θερμότερες αντιδράσεις του για τα τραγούδια του Ισραήλ, της Γαλλίας και της Ισπανίας - κάτι που δεν αποτυπώθηκε όμως στα τελικά αποτέλεσματα.



Η ομορφότερη γυναίκα όλων των εποχών έχει ηλικία 3.370 χρόνων: Η βασίλισσα Νεφερτίτη στο Altes Museum.



Από όλες τις παραστάσεις των ερυθρόμορφων αγγείων στο Altes Museum ίσως η λιγότερο γνωστή από βιβλία, φωτογραφίες κτλ. είναι αυτή εδώ που απεικονίζει τέσσερις σάτυρους σε ένα απίθανο σεξουαλικό σύμπλεγμα. Αναρωτιέμαι γιατί άραγε. Μα έκαναν τέτοια πράγματα οι αρχαίοι ημών πρόγονοι; :-)



Αρχιτεκτονικό θάυμα: το αίθριο της DZ Bank από τον Φρανκ Γκέρι στο νούμερο 3 της Pariser Platz. Ευτυχώς ο αμερικάνος αρχιτέκτονας δεν ζήτησε να κατεδαφιστεί η γειτονική Πύλη του Βραδεμβούργου για να δείχνει καλύτερα το δημιούργημά του.



Κάτι κουρασμένα παλικάρια: Το άγαλμα του Μαρξ και του κολλητού του 'Ενγκελς έχουν μετατραπεί σε must της καπιταλιστικής βιομηχανίας του τουρισμού.



Αίσθημα εγκλεισμού: Το μνημείο του Ολοκαυτώματος από τον Πίτερ Άιζενμαν.


Ακριβώς απέναντι από το μνημείο του Ολοκαυτώματος εγκαινιάστηκε στις 27 Μαϊου ένα καινούριο μνημείο αφιερωμένο στους ομοφυλόφιλους που έπεσαν θύματα του ναζιστικού καθεστώτος. Πρόκειται για ένα τσιμεντένιο κουβούκλιο με μία οθόνη όπου παρακολουθεί κανείς δύο νεαρούς άντρες να φιλούνται με φόντο το πάρκο Tiergarten.





Υπολογίζεται ότι έως και 15 χιλιάδες ομοφυλόφιλοι έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Εκδρομή στο Πότσδαμ για μια επίσκεψη στο Σαν Σουσί, το ανάκτορο που έχτισε σαν επαρχιακή απομίμηση των Βερσαλλιών ο βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος ο Μέγας. Εκτός από μεγάλος στρατηλάτης που σχεδόν διπλασίασε την έκταση του βασιλείου του, ο Φρειδερίκος ήταν ευαίσθητη ψυχή και προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών κατά την περίοδο του Διαφωτισμου. Δυστυχώς αυτές του τις ευαισθησίες δεν συμμεριζόταν ο σκληρός και βάναυσος πατέρας του. Όταν σε ηλικία 18 χρονών ο ερωτευμένος πρίγκιπας προσπάθησε να κλεφτεί με έναν κούκλο αξιωματικό του στρατού με σκοπό να διαφύγουν στην Αγγλία, ο Φρεδειρίκος Γουλιέλμος Α΄πήρε δραστικά μέτρα για να κάνει τον γιο του άντρα: τον ανάγκασε να παρακολουθήσει τον αποκεφαλισμό του εραστή του.

'Οταν τελικά κατέλαβε το θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Φρειδερίκος έχτισε στο Σαν Σουσί έναν "Ναό της Φιλίας", αφιερωμένο στον έρωτα του Ορέστη με τον Πυλάδη. Σε μεγαλύτερη ηλικία έγινε αχώριστος με τον γαλλο φιλόσοφο Βολταίρο ο οποίος και αποκαλούσε τον βασιλιά "αξιαγάπητη πόρνη"! 'Ομως η αδιακρισία του Βολταίρου δεν σταμάτησε εκεί. Αφού καταχράστηκε τη φιλοξενία του για αρκετά χρόνια, ο Βολταίρος δεν παρέλειψε γυρίζοντας στο Παρίσι να εκδόσει ανώνυμα ένα βιβλίο όπου περιέγραφε με το νι και με το σίγμα τις καφτές περιπέτειες του Φρειδερίκου με τους λαχταριστούς στρατιώτες της βασιλικής φρουράς! Φυσικά στη Γερμανία κανενός το αυτί δεν ιδρώνει που ο μεγαλύτερος στρατηλάτης τους χρησιμοποιούσε τους φαντάρους του και εκτός του πεδίου των μαχών ;-)


Μετά από νυχτερινή περιπλάνηση περίπου μίας ώρας στα κατασκότεινα εργοτάξια του ανατολικού Βερολίνου καταφέραμε τελικά να φτάσουμε στον προορισμό μας: το Berghain-Panorama είναι ένα παλιό εργοστάσιο που έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο ίσως κλαμπ της Ευρώπης. Είναι δύσκολο να περιγράψω πόσο αχανές και εντυπωσιακό φαίνεται σε κάποιον που το επισκέπτεται για πρώτη φορά. Δυστυχώς οι σκληροί, σκοτεινοί, τευτονικοί ρυθμοί που προτιμούν οι dj του μαγαζιού μας υπενθυμίζουν ότι παρόλη την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του Βερολίνου, παραμένουμε στη Γερμανία after all. Oι λέξεις happy και carefree σίγουρα δεν ταιριάζουν στην ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου κλαμπ. Παραμένει βέβαια απόλυτο must για τους τουρίστες και για όσους αναζητούν ένα σούπερ μάρκετ ναρκωτικών που να παραμένει ανοιχτό όλο το Σαββατοκύριακο: αρκετοί από τους θαμώνες πάνε στο Berghain την Παρασκευή το βράδυ και μένουν εκεί μέχρι και την Κυριακή.




Για το τέλος σας έχω φυλάξει τη στιγμή που όλοι περιμένατε: τέσσερις κυρίες από τη Νέα Υόρκη έκαναν την πρεμιέρα τους στις κινηματογραφικές αίθουσες του Βερολινου την Πέμπτη 28 Μαιου και φυσικά δεν θα μπορούσα να λείψω! Η αίθουσα στο Sony Center ήταν ασφυκτικά γεμάτη και η σύνθεση του κοινού 90% γυναικοπαρέες και μόλις 10% γκέι παρέες (προφανώς οι κοπέλες είτε ήταν singles, είτε δεν ήθελαν μαζί τους τους άντρες τους, είτε οι άντρες τους αρνήθηκαν μετά βδελυγμίας να τις συνοδεύσουν!)

Αυτό που έχω να πω για την κινηματογραφική μεταφορά του Sex and the City (η οποία από ό,τι ξέρω ανοίγει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα) είναι ότι αν είστε fan της σειράς σίγουρα θα περάσετε καλά! H ταινία παρακολουθεί τη ζωή των τεσσάρων φιλενάδων από το σημείο που τις αφήσαμε με το τέλος της σειράς και για ένα διάστημα δώδεκα μηνών. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από το βασικό concept που όλοι αγαπήσαμε: οι ζωές των τεσσάρων πρωταγωνιστριών κινούνται στο σταθερό δίπολο ξέφρενη κατανάλωση - κλαψομουνίαση για τα γκομενικά. Καμιά τους δεν φαίνεται να ανησυχεί έστω και στο ελάχιστο για την καριέρα της, τα προβλήματα του πλανήτη ή τις τιμές στο σούπερ μάρκετ (η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η Κάρι με το που αρχίζει η ταινία είναι ότι η ντουλάπα στο καινούριο της διαμέρισμα δεν αποτελεί ξεχωριστό δωμάτιο). Αν και υποτίθεται ότι ανήκουν στην αφρόκρεμα της νεοϋορκέζικης κοινωνίας, η μοναδική πολιτιστική εκδήλωση στην οποία δίνουν το παρόν είναι το New York Fashion Week. Οι άντρες στη ζωή τους είναι μάλλον συμπαθείς βλάκες με μοναδική εξαίρεση τον Mr. Big που είναι ο μόνος που τις κοντράρει στα ίσα σε ναρκισσισμό και εγωπάθεια. Οι πιο πετυχημένες κωμικές στιγμές της ταινίας είναι χοντροκομμένες, ακόμα και για τα δεδομένα του SATC: σε κάποια σκηνή μία από τις πρωταγωνίστριες τα κάνει πάνω της. Σε μία άλλη η φιλενάδα της καλύπτει τα επίμαχα σημεία με σούσι. Και αν περιμένετε με κομμένη την ανάσα για να μάθετε αν η Κάρι παντρεύεται τελικά τον Mr. Big η απάντηση είναι και ναι και όχι :-)

Όπως σε όλα τα επεισόδια του SATC πίσω από όλη αυτή την ελαφρότητα υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα. Όταν έρχεται η στιγμή να επιλέξουμε στη ζωή μας, τι από τα δύο θα κάνουμε; Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τις επιλογές μας ή θα βάλουμε μπροστά την ανάγκη μας για συντροφικότητα; Μπορούν αυτά τα δύο ποτέ να συμβιβαστούν; Και τελικά ποια επιλογή μπορεί να μας οδηγήσει στην αληθινή ευτυχία - αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο; Σε αυτά τα ερωτήματα η ταινία δεν δίνει σαφή απάντηση. Δύο από τις πρωταγωνίστριες στο τέλος της ταινίας αποφασίζουν τελικά να δώσουν συγχώρεση και να επιστρέψουν στην αγκαλιά του έρωτα. Το κάνουν τόσο γρήγορα και δείχνουν τόσο ανακουφισμένες γι'αυτό που πραγματικά αναρωτιέσαι αν όντως τόσο καιρό περνούσαν κάποια σοβαρή προσωπική κρίση ή ήταν απλώς ένα περαστικό γινάτι που έπρεπε να εκτονωθεί.

Κάπου εδώ τελειώνει και η λεπτομερέστατη ανταπόκριση από το Βερολίνο! Ελπίζω να μην έχετε παράπονο :-) Μείνετε συντονισμένοι και καλό καλοκαιράκι σε όλους!

27 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Πωπω χείμαρος! Έχει στη Γερμανία τόση απείχηση και εδώ δεν έχει; Μάλλον προτιμάμε να καθόμαστε σπίτι να τα βλέπουμε! Μα τι ωραίο καπέλο φοράει η κυρία! Τσίτα το δερματάκι όμως ε; Ρε ναι, τι χαμός είναι συτός; Δεν είναι αμφορέας αυτό, μήπως απεικονίζει τα μαθήματα κάμα σούτρα που έπαιρναν οι αρχαίοι; Να σε ρωτήσω κάτι άσχετο, καλά με το μνημείο για τους ομοφυλόφιλους (πρωτότυπο μπορώ να πω) τα άλλα όμως τα πολλά τα είχα δει και στην τηλεόραση παλιότερα και δεν κατάλαβα τι είναι αυτά τα τσιμέντα, είναι κούφια; Έχουν κάτι μέσα; Τα κόκκαλα;;;
Πωπω πίκρα ο Φρειδερίκος, είδε αυτόν που αγαπάει να πεθαίνει... ότι χειρότερο πρέπει να είναι. Πολύχρωμο το κλάμπ, δεν είναι κακό!
Μη μου το θυμίζεις το satc και δεν ξέρω αν θα μπορέσω να το δω!! Aχ όρεξη έχω βραδιάτικα, καληνύχτα!!!
Καλά να περνάς!!!!!!!!!!!

gay super hero είπε...

Χείμαρρος; Και εσύ δεν πας πίσω
:-) Το μνημείο του Ολοκαυτώματος αποτελείται από περίπου 2.500 τσιμεντένιες στήλες. Η καθεμία έχει διαφορετικό μέγεθος και διαφορετική κλίση. Και όχι δεν είναι κούφιες ούτε έχουν τίποτα μέσα (μπρρρρ :-) Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι είναι έτσι φτιαγμένο που δεν μπορούν να περπατήσουν δύο άτομα δίπλα-δίπλα. Πραγματικά αισθάνεσαι περίεργα όταν το διασχίζεις.

Για το SATC μην ανησυχείς! Με τόσο μάρκετινγκ που του έχουν κάνει, είμαι σίγουρος ότι κάπου θα το πετύχεις :-)

hnioxos είπε...

Το μνημείο του ολοκαυτώματος είναι πάντυα έτσι κλειστοφοβικό σε όλες τις πόλεις της Κεντρική Ευρώπης όπου υπάρχει. Το ίδιο περίπου είναι και η Judenplatz στη Βιέννη. Το αίθριο του Gehry είναι καταπληκτικό! Το Βερολίνο είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός, κυρίως για τη μποέμικη ατμόσφαιρα. Πρέπει να είναι παράδεισος από αυτή την άποψη, ε;

Sandy Cheeks είπε...

Α πήγες και Σαιν Σουσί όμως, δεν το έχασες και πολύ καλά, γιατί οι πιο πολλοί βαριούνται να πάνε Πότσνταμ.
Το εσωτερικό του και η διαρύθμιση είναι πολύ εντυπωσιακά, μου έχει μείνει το κυκλικό δωμάτιο που διάβαζε.
Και από τα παλάτια στα dark του Berghain, το Σάββατο όμως φαντάζομαι, γιατί μόνο τότε αξίζει.

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Απαπαπα!!!!
Κουράστηκα και που το διάβασα!!!
Διακοπές πότε θα κάνεις, επιτέλους?

Tradescadia είπε...

Με πήγες πίσω στις διακοπές του Πάσχα και πολύ ζήλεψα! Αγαπημένο Βερολίνο! Δεν το χορταίνεις με τίποτα...Άντε, την Πέμπτη θα έχουμε κι εδώ την τιμή να τη δούμε την ταινία! Καλή συνέχεια!

revqueer είπε...

Έχεις κάνει φωτομοντάζ! Αρνούμαι να πιστέψω πως οι αρχαίοι έκαναν οτιδήποτε πέραν του ιεραποστολικού.

hotel iris είπε...

φαίνονται όλα τέλεια, χαίρομαι που πέρασες καλά!
για ξαναχτύπα στο κομπιουτεράκι τον αριθμό των θυμάτων κάτι ίσως προς ένα επιπλέον μηδενικό μου λείπει...
Καλή επιστροφή!

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ YOGYAKARTA
Οι αρχές της YOGYAKARTA λένε *Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ*

Μία μορφή οικογένειας είναι η POLYAMOROUS FAMILY. Ζητάμε να επιτραπεί ο γάμος μεταξύ πολλών ατόμων διαφόρων φύλων.

Θα δώσεις τη συμμετοχή σου στο νέο ιστολόγιο για να ζητήσουμε ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ POLYAMOROUS?

ΘΑ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΦΩΝΗ ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ POLYAMOROUS GAYS ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ?

basik-ly είπε...

Το ανδρικό ζευγάρι που φιλιέται θα αντικατασταθεί σύντομα από ένα γυναικείο και ύστερα τα φιλμάκια θα προβάλλονται εναλλάξ.

Υ.Γ. Μα πότε έρχεστε όλοι και δεν σας αντιλαμβάνομαι; ;)

Ανώνυμος είπε...

hallo hallo απο μακρινα εξαρχεια!
τελεια η περιηγηση στο βερολινο!
μας εδωσε μια γευση...
εμεις παμε τελος του μηνα ;-)
οποτε θα υπαρξει δευτερη ανταποκριση προσεχως :-D
καλο απογευμα gsh!
φιλακια!

greekgaylolita είπε...

Καλως επεστρεψες αγαπητε!
Υour disco needs you;-)

Ανώνυμος είπε...

οχι για το βερολίνο αλλά για την Τήλο, γράφω εδώ, γιατί γίναν πολλές κουβέντες αλλού. Υποστηρίζοντας την άποψη ότι το συμβόλαιο είναι κάτι που αφορά όλον τον πληθυσμό, και μία δικαιότερη και πιο ελέυθερη επιλογή ζωής, όχι ντε και καλά ολοκλρης ζωής, ούτε μερίδα της ζωής, με νυφικά, κουφέτα και άλλα κιτς ή συνδεδεμένα με χρήμα, αίμα και σπέρμα, δηλ. σχέσεις όχι φορτισμένες από ανάγκη, αλλά ελεύθερη επιλογή. αυτό ήθελα να πω. ότι το lgbt κίνημα είναι ένα μόνο κομμάτι όποιου ελεύθερου και ανεξάρτητου κινήματος ανθρώπων που ποθούν μια κοινωνία με οποιαδήποτε συμβίωση, ακόμα και μη σεξουαλική που να εμπνεέται και να διατηρείται από ελευθερη επιλογή, ή να διαλύεται, ή να επανατοποθετείται.

και συμπτωματικά η gay κοινότητα ειναι στην πρωτη γραμμή. και θα είναι όλοι ωφελημένοι από την επιτυχία. και είναι και όλοι υπόλογοι. γι΄ αυτό φέτος σκέφτομαι να έρθω και στο πράιντ, και ελπίζω να είναι για καλύτερη ζωή και όχι για κατοχύρωση μιας τυπικής διαδικασίας.

ευχαριστώ για την φιλοξενία

Good As You είπε...

να σου πω... μαζί πήγαμε βερολινο ή δώσαμε ραντεβού??γιατι ήμουν και εγώ εκεί!!!

μήπως ήσουν και στο hafen? ή μήπως μαζί χορέψαμε κολλητά στο berghain? ε? ε? Ε?

Equilibrium είπε...

Κοίτα να δεις πλάκα, εγώ ταξιδέυω Γερμανία σε λίγες μέρες για ολόκληρο το μήνα, αλλά τέτοια ανταπόκριση σαν τη δικιά σου δε θα κάνω...

Το Μνημείο μου θύμισε ένα παλαιότερό μου ποστ για το Άουσβιτς, μπορείς να το βρεις εδώ

welcome back!

Όναρ είπε...

Καλό Καλοκαίρι και σε σένα gay super hero..ενώ εσύ ήσουν Γερμανία εγώ έπαιρνα "συνέντευξη" από τα κορίτσια του Freedom Island τα οποία σε εκθέασαν δεόντως..μήπως ήρθε η ώρα να σε συναντήσω..; Καλημέρες sehr gut und alles klar..

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
GAY RIGHTS

AΡΧΗ YOGYAKARTA *Καθένας έχει το δικαίωμα να ιδρύσει οικογένεια*

ΑΡΧΗ YOGYAKARTA *Υπάρχουν διάφορες μορφές οικογενειών*

ΑΡΧΗ YOGYAKARTA * Καμία οικογένεια δεν πρέπει να υφίσταται άνιση μεταχείριση με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των μελών της*

Μία μορφή οικογένειας είναι η polyamorous family

EΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ YOGYAKARTA
ERVA CIDREIRA
GAY SUPER HERO
TIFOEUS
THOMAS XOMERITIS
ELAWYER

ΣΥΜΦΩΝEITE ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα ο γάμος μεταξύ πολλών ατόμων?

GAY RIGTHS

Dr_MAD είπε...

ΣΟΚ! Υπάρχει και τέτοιο μνημείο? Πρέπει να το δω! LOL

PS: Goodάκο ασε τα σάπια. Ολόκληρο Υπερήρωα δεν ξεχώρισες?

Hfaistiwnas είπε...

thanks για τις πληροφορίες.. πραγματικά εντυπωσιακό...

SK είπε...

Νά'σαι καλά, αγαπητέ GSH, για την ωραία ανταπόκρισή σου. Ταξιδέψαμε κι εμείς μαζί σου!

mahler76 είπε...

Θέλω κι εγώ Βερολίνο!!!!!!!!!!!!!!!

One Big DJ είπε...

wraio einai to berolino;)
kalws mas irthes!

Stratos Bacalis είπε...

Και γω θέλω Βερολίνο και αρχιτεκτονική και κυρίως ΝΕΦΕΡΤΙΤΗ!!!!

mahler76 είπε...

@sandman_gr
Συνάδελφε έχω ακούσει τα καλύτερα για την αρχιτεκτονική του Βερολίνου. Έχω και φιλικό ζευγάρι που μένει μονιμα εκεί και δεν έχω πάει αν και με έχουν καλέσει τόσες φορές...τι χαζός που είμαι.

Wrong Guy είπε...

την έχω ήδη διαβάσει την κριτική,μην κοιτάς που δεν αφήνω σχόλια!

Anubis είπε...

η Νεφερτίτη έχω να καταγγείλω ότι ήταν μεγάλη σκύλα. κοιτούσε πως να φτιάξει τη μύτη της και δεν έκανε προσφορές στους θεούς. εκεί τώρα να τη χαίρεστε οι τουρίστες γκρρρ

τις (συγχυσμένες) ευλογίες μου
Anubis

Athanasios Int είπε...

δεν ξερω αλλα πολυ θελω να παω στο Βερολινο!μ!